Spania

Sjokoladebyen Villajoyosa


Hver eneste mandag ligger duften av sjokolade tungt over fiskerlandsbyen Villajoyosa. Men det har vært tider da den har vært mye, mye tyngre … og historien er både søt og fascinerende.

Villajoyosa betyr «Den lystige byen». Ikke uten grunn …

I Villajoyosa blir alle som elsker sjokolade i ekstra godt humør på ukens første dag. Du som er oppvokst med Freia er kanskje skeptisk til all annen sjokolade? Det er det ingen grunn til. Sjokoladen i Villajoyosa er bare helt overnydelig. Villajoyosa betyr «Den lystige byen», og det passer ekstra godt når du sitter der med en deilig sjokoladebit til kaffen din.

Columbus tok den til Spania

Sjokolade kom første gang til Europa med Christofer Columbus i 1502, og Spania etablerte tidlig et monopol på import. Til å begynne med ble bare sjokoladen konsumert i form av sjokoladedrikker, og spanjolene åpnet flere sjokoladehus. I 1828 lærte de seg å fremstille pulver av kakaobønner, og det resulterte i den første sjokoladekaken i 1847.

Villajoyosa var en av de første byene i Spania som startet med å produsere sjokoladen slik vi kjenner den i dag. De første fabrikkene ble etablert i 1870-årene, og i 1937 var det hele 29 (!) fabrikker i den lille fiskerlandsbyen. Det var helt ville tilstander! I dag er det bare tre fabrikker igjen, og alle har sitt eget museum.

Tre gjenværende sjokofabrikker …

Chocolates Pérez er den eldste, og produserer sjokolade hovedsakelig for det spanske markedet.

Chocolates Valor ble grunnlagt i 1881 og er den største fabrikken. I 1998 etablerte Valor sitt eget fantastiske sjokolademuseum, og dørene her er åpne for publikum hele året.

Valor har selvsagt sjokolade i alle varianter
Halloween-sjokkis må til!

Utenfor sjokolademuseet til Valor står en staselig bil. Dette er fabrikkens første Chevrolet lastebil fra trettitallet. Og en god venn av oss er fornøyd med sjokoladeshoppingen sin.

Ingen tvil om hvor bilen kommer fra …

Den tredje sjokoladefabrikken som fortsatt er i full drift i Villajoyosa, er Chocolates Clavileño. Den ble grunnlagt i 1882 av de samme eierne som grunnla Valor.

Vi anbefaler et besøk på et av museene hvis du er innom Villajoyosa, og ta med barna, for dem er dette ekstra stor stas da det er mange muligheter for smaksprøver.

Nam nam på Kafé Valor

Kafé Valor ligger midt i byen vår, med den mest fantastiske utsikten utover Middelhavet. Her serveres godbiter fra fabrikken med samme navn. Det er hundrevis av typer å velge mellom, og vi foreslår at du unner deg ikke bare én bit, men flere til kaffen. Eller kjøp churros, som du dypper i forskjellige sjokoladevarianter. Eller slå deg løs med en svær iskrem eller pannekake med massevis av sjokolade på. Eller – velg og vrak i mange spennende kakaovarianter. Eller – velg en deilig frokost uten snurten av en eneste sjokoladebit. På Kafé Valor får du det aller meste …

Churros for dypping eller en drink med brun og hvit sjokolade?


Les flere artikler om Villajoyosa her:

Gata vår Villajoyosa
Kyststien mellom Villajoyosa og Benidorm
På to hjul mellom idylliske landsbyer på Costa Blanca
Til topps på Costa Blanca
Trikken mellom Alicante og Benidorm

Nyttige websider:
https://www.valor.es
http://chocolatesclavileno.com
chocolatesperez.com

Husk å følge oss på Facebook!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

5 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *