to jenter som går tur i park

Vi skal til 4 flotte parker som ligger på rekke og rad i et grønt drag gjennom østkanten av Oslo. Vest i byen ligger Frognerparken som byens desidert største park. Østkanten er mer preget av mindre, men flere grønne lunger, som først og fremst brukes aktivt av beboerne. Selvsagt kan du nøye deg med bare en park eller to, men vi har laget dette som en tur som starter på Torshov og ender på Kampen. Underveis gir vi deg små, skrå, historiske blikk på hver enkelt park. Klar – ferdig – gå! Parker i oslo turtips oslo

Tips: Les artikkelen vår om Frognerparken

Torshovparken – og bryllup på en paviljong Parker i oslo turtips oslo

Da Torshovbyen ble bygd etter første verdenskrig, ble overskuddsmassene brukt til å lage Torshovparken. Den er 41 mål stor, og når du står på den flotte paviljongen på toppen av parken, er du 87 m.o.h. Det er en typisk funkispark, enkel og åpen, tilrettelagt for barn og unge med store, kuperte gressletter og nordiske treslag overalt.

Torshovparken
Godt tilrettelagt for barn i Torshovparken

Går du inn i parken sørfra, ser du statuen av Fernanda Nissen, første leder i parkutvalget i Oslo, som har æren for at Torshovparken ble åpnet 13. september 1931. Helt nord i parken finner du en barnepark og en fin dam å plaske i. Under krigen var det parseller i parken, og etter krigen kjørte de i gang med friluftskonserter her!

Statue Fernanda Nissn
Fernanda Nissen har mye av æren for at det finnes en Torshovpark

Vi er heldige, for i dag er det bryllup på paviljongen! Der kommer bruden, og en felespiller tar henne opp mot paviljongen der brudgommen venter. For et fantastisk sted å gifte seg! Hadde restauranten som ble reist ved paviljongen i 2012, fortsatt vært her, skulle vi hevet glassene, men den ble revet i 2013 på grunn av naboprotester. Så vi går i stedet videre til … Ola Narr! Parker i oslo turtips oslo

Bryllup
Friluftsbryllup på paviljongen i Torshovparken!

Her kan du lese mer om tur på Torshov

Fin fottur på Bjølsen – Sagene – Vøienvolden gård – Torshov

Ola Narr – bare en kaffekopp fra Carl Berner Parker i oslo turtips oslo

Nedover Torshovdalen, bortover Christian Michelsens gate, en kaffe på livlige Carl Berner, nedover Finnmarksgata, og så åpenbarer Ola Narr seg. Ola Narr, sa du? Ja, Ola Arnesen var født i Gol i 1803, var løpegutt for Sveriges stattholder i Norge, alltid velkledd med lakksko, silkebukser og hvite hansker, drev restaurant på Vaterland og forpaktet jord nord for Tøyen hovedgård. Derfor altså det velklingende navnet Ola Narr.

Utsikt fra Ola Narr
Utsikten fra toppen av Ola Narr er flott og luftig!

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Ola Narr er først og fremst en kolle, som har vært skibakke i mange år, og reisefølget må selvsagt prøve hoppet. Bakken, som heter Olabakken, ble drevet av Sørli IF, og nå er unnarennet beplantet! Etter hvert har Ola Narr utvidet seg litt, og tatt med seg noen plener bortover mot Tøyenparken. Parker i oslo turtips oslo

Olabakken i ola narr
Reisefølget i fin sittestilling på hoppkanten!
Unnarennet Ola parken
Unnarennet i Olabakken er beplantet!

Ola Narr er omgitt av blokker, her bodde blant annet Einar Gerhardsen fra 1949-87, og det lokale borettslaget heter også Ola Narr. Inne i kollen er store tilfluktsrom, og du finner fine stier i den fantastiske løvskogen som rammer inn Ola Narr østover mot Keyserløkka. Vi tar turen videre sørover langs plenene, og finner et par kunstverk på vår vei mot Tøyenparken! P

Smart turbok – kjøp E-boken her!

Vi 2 i ReiseKick har skrevet bok! I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

ark

er i oslo turtips oslo

Her kan du lese mer om tur på Ola Narr

Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St. Hanshaugen

Tøyenparken – og et Tøyenbad under utvikling

Utsikten er flott når vi kommer oppover i Tøyenparken. Parken er hele 93 mål stor, og store, skrånende plener preger hele parken. Det er flott utsikt her oppe, men en stor del er nå i utvikling, nye Tøyenbadet skal snart se dagens lys.

Byggekran
Her kommer nye Tøyenbadet om et par år

Området tilhørte en gang Tøyen hovedgård, det ble solgt til Staten i 1812, og var i mange år et universitetsområde med løkker som tilhørte ulike professorer. Luftig og flott å vandre her, og Bellevue løkke som lå i midten, er nå blitt barnehage.

Bellevue
Bellevue – her er det barnehage nå!

I denne parken må du bare vandre på kryss og tvers, høyt og lavt, det er kupert her, og da Oslo søkte vinter-OL for 2014, var meningen at sprintøvelsene i langrenn skulle gå her. Helt i sør kommer du til Caltexløkka, et idrettsanlegg med kunstgressbane og mye mer, og selvsagt er det fine idrettsanlegget oppkalt etter den legendariske bensinstasjonen som lå akkurat her. Parker i oslo turtips oslo

Caltex løkka
På vei opp fra Caltexløkka til Kampen Park

Sommeren 2021 har det vært noe så fint som Norsk Skulpturtriennale i Tøyenparken. Hele 31 kunstnere har levert bidrag som er utstilt på ulike steder i parken ut oktober. En av dem som har fått mye oppmerksomhet, er utstilt på den andre siden av Finnmarksgata, ved gamle Munchmuseet, og handler visstnok om klimakrisa selv om det ser ut som en rar blanding av merkelige kjønnsorganer. Tøyenparken er en del av Tøyen kulturpark sammen med Botanisk hage og … Kampen Park!

Statue

Her kan du lese mer om tur på Tøyen

Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen

Kampen Park – haugen med den luftige utsikten

Du ser Kampen Park fra Caltexløkka. Opp trappen, over krysset og rett opp i Kampen Park! Nå er vi på vei inn i en park med mye historie. Denne haugen var en offentlig ekserserplass fra 1780-95, før de flyttet henrettelsene til Etterstad. Med utvidelsen av Kristiania kom også bebyggelsen rundt parken fra 1879.

Kampen park
Mange fine detaljer i Kampen park

Når vi går inn i Kampen park, ser vi en bygning i sveitserstil på vår venstre side. Det ser ærverdig og flott ut, men det viser seg at her ligger Kampen Kunstbarnehage, og i dag er det helligdag og fridag. Vi går videre opp til toppen, der Vannreservoaret, 33×33 meter stort, ble laget i 1896, samtidig som parkområdet rundt ble etablert. OBS: Her ble faktisk russiske krigsfanger plassert under krigen!

Flott bygning med Kampen kunstbarnehage

Utsikten fra Kampen Park er formidabel. Oppe ved reservoaret er du på området som regnes som Kampens høyeste punkt, 77 m.o.h. og parken er 36 mål stor. Kampentrappa må nevnes, med sine 100 trinn. Den så dagens lys opp fra Brinken i 1899, da myndighetene mente at det var viktig at alle kunne komme seg lett opp i parken.

Kampen trappa
Her er jeg i lett driv opp Kampentrappa

Her, på sørsiden av parken, kommer du også opp til en grotte med rennende vann, og her ble parkkvelder avholdt allerede fra 1921. Når du har gjort Kampen Park, flanerer du ned til Kampen kirke, og tar en fortjent kaffe (eller et glass vin?) på Torbjørn Egners flotte plass!

Kampen kirke
Kampen kirke – og Torbjørn Egners plass

Her kan du lese flere artikler om turer på KampenFin fottur i Oslo: Fyrstikkfabrikken – Malerhaugen – Ensjøbyen – Kampen –Middelalderparken – Bjørvika
Fottur i trehus-idyll, kolonihage og Botanisk hage
En fin fottur gjennom Oslos middelalder

Bruk de grønne «mellomrommene» i byen vår!

Å gå i grønne rom er ikke bare viktig for den fysiske helsen, men også den psykiske. I en hverdag preget av hektisk aktivitet og overflod av informasjon, byr de grønne områdene på fravær av mentalt stress. Så bruk disse verdifulle «mellomrommene» i byen vår, bruk parkene som er beskrevet her, bruk skogen, bruk beina, og så får du også litt mat for hodet når du leser våre små historiske skråblikk. Kos deg i parken!Her er ruta vi gikk:

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram 

Tips 1: Les artikkelen om tur gjennom 7 andre parker i Oslo

En grønn, fin fottur – parklangs i Oslo

Tips 2: Få flere tips til turer i Oslo

4 fine fotturer langs Oslos elver
Du er velkommen i Oslos kolonihager!
5 fotturperler i feriebyen Oslo
Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om en tur gjennom fire av Oslos parker. Vi setter stor pris på om du deler!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

2 Comments

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon