Fredrikstad

Værgudene var på parti (det meste av tiden), og bød på strålende vær og flotte opplevelser da vi i midten av september tilbrakte 48 kule timer her. Fredrikstad Hvaler

Fredrikstad er en liten storby, med korte avstander fra Gamlebyen til ny by. I Fredrikstad kommune bor det hele 82 000 (!), og 66 000 av dem bor i det vi kan kalle Fredrikstad by. Sjuende størst i landet vårt!

Vi skulle ta ting på sparket, bare se hva helgen brakte. Vi hadde riktignok på forhånd booket oss inn på Wex hotels og avtalt å treffe en god venn. Ellers lå 48 blanke timer og ventet på oss. Og du verden så mye Fredrikstad har å by på. Vi skal tilbake, det er helt sikkert.

Poloen satte vi bare fra oss i Apenesberget parkeringshus, den ville vi ikke få bruk for. Vi ruslet ned til brygga og så på livet, og opp til Wex Hotels på Nygaardsplassen, midt i smørøyet.

Brygga i Fredrikstad, stedet for et par kalde glass og ferske reker

Nygaardsplassen – Fredrikstads Brooklyn

Nygårdsplassen i sentrum kalles Fredrikstads Brooklyn, og er et must å besøke når du er i Fredrikstad. Enten for et drikkestopp eller en god middag på en av de mange restaurantene. Mursteinsbygningene her får oss faktisk til å tenke på Brooklyn, så vi er så heldige som skal bo akkurat her!


Lekre Wex Hotels Fredrikstad

Reklame for Wex hotels

Wex Hotels tilbyr lekre, urbane leiligheter på Fredrikstads triveligste “piazza” – Nygaardsplassen! Rett utenfor døren er det et fantastisk utvalg av travle, hyggelige restauranter, unike butikker, godt kulturtilbud og barer. Vi snakker virkelig om et levende lokalt bysentrum.

Vi bodde i en super leilighet med to soverom, og med flott utsikt over den nevnte Nygaardsplassen. Badet var stort, med vaskemaskin, flott ved lengre opphold. Stuen og kjøkkenet var romslig, og mange vinduer slapp inn mye lys. Store soverom, gode senger og Ritualsprodukter en masse ga oss den gode hotellfølelsen.

Flott stue og kjøkken!

Da vi booket overnatting her, fikk vi tilsendt informasjon om check-in og en kode for å komme inn. Dette fungerte strålende, og det var deilig å slippe å tenke på nøkler eller nøkkelkort.

WEX Hotels tilbyr vask, sengetøy- og håndkleskift, frokostavtale og en dedikert kontaktperson du kan ringe. Vi ble møtt av Nora, og hun kom med gode tips til spisesteder og ga oss også annen nyttig informasjon. Hun var hjelpsomheten selv, og booket bord for oss på Restaurant Køl til senere på kvelden. Om det var noe mer vi trengte? Bare å kontakte henne, selvsagt.
Vi er ikke i tvil, dette er vårt førstevalg neste gang vi skal til Fredrikstad.

Flott takterasse

Klikk her for hotellinfo og booking på Wex hotels

Herlig lunsj på Choco Loco

Vi trenger ikke å gå langt for å finne et hyggelig lunsjsted. Rett over gaten fra hotell Wex ligger Choco Loco. Et hyggelig sted med nydelige, grillede sandwicher.

Vi valgte én med Siliana Salami, Cheddar, syltet Cherrytomat og aioli, og én med Brie, balsamicoepler og chilimarmelade. Sammen med et glass hvitvin ble dette en super start på helgen. Hvaler

Snaddermat på Choco Loco!

Ærverdige Fredrikstad Bryggeri

Vi blir hentet av vår gode venn Ulf Morten utpå fredag ettermiddag. Sammen med 18 andre kjøpte han Fredrikstad Bryggeri for noen år siden, og han vil vise oss stedet. Gjengen synes det er godt kulturvern å bevare de klassiske bryggerilokalene fra 1877 som et treffsted både for nærmiljøet og byen. Og nå har dugnadsprosjektet deres fått støtte fra Kulturminnefondet, Fredrikstad kommune og Østfold og Viken fylkeskommuner. Bra jobba!

Her kan du leie selskapslokaler, enten du skal ha firmafest, julebord, konferanse eller bryllup. Gildesalen er til og med vigslet av biskopen. Og du, her kan du som jubilant eller festkomite ta det helt med ro, gutta ordner alt.

Fredrikstadpilsen og microbryggeriet

Vi tar en tur innom det største møterommet som leies ut på bryggeriet. Her er det god plass, bar, piano og god akustikk. På veggen henger Fredrikstad Prisen – Plankebærer´n. Hvaler

Jeg er heldig og fikk oppleve Fredrikstadpilsen live! Her levende og minnerikt fremført av Bernt og Ulf Morten.


Bryggeriet har eget microbryggeri, og vi fikk smake på de edle dråpene. Fredrikstad Hvaler

Vi er litt usikre på hva som er den egentlige grunnen til at de har skaffet seg et microbryggeri. Kan det ha en sammenheng med dette, mon tro?

Hoi polloi – ut og teste livet …

Vi inviteres med til Hoi Polloi, en vin- og sakebar på Nygaardsplassen. Det er stille og rolig såpass tidlig på kvelden, og vi koser oss med et glass vin. Sake får vi teste neste gang. Hoi pollio, folkens!

På tide med middag, kanskje? Klokka er allerede 21, og reservasjonen på KØL venter. Vi krysser gaten, og så er vi der. Deilig med korte avstander.

Menyen på KØL består ikke overraskende av en rekke grill- og BBQ-retter. Det er annet å velge i også, her er det noe for enhver smak. Vi går for Quesadilla med saltbakt søtpotet, chevre, spinat og løk til forrett og Spareribs til hovedrett. Begge deler smaker fortreffelig. Til dessert er det så vidt vi klarer å klemme inn en Key Lime Pie. Nesten synd at vi er så mette, for den paien er uvanlig god.

Etter en sen kveld ute, er det fint å bare bo et veldig kort steinkast unna.

Quesadilla med saltbak potet
Deilig Spareribs

Frokost og historietime

Vi spiser frokost på Nygårdsgata cafè og bistro. Ja, du gjetter riktig, rett utenfor der vi bor.

Dette lille og koselige spisestedet åpnet så sent som i mai 2020, og drives av Karin Ringen Kristiansen og hennes sønn. Karin er et fyrverkeri av ei dame, og bobler over av entusiasme når hun forteller om prosessen med å starte eget spisested. Med Beatles på veggen og Beatles over høyttaleren klinker Bernt til med eplewienerbrød og to bøtter kaffe. Sånn i forlengelsen av frokosten.


Sønnen er et levende leksikon hva gjelder byen Fredrikstad, og han gir oss en historietime vi sent vil glemme. Vi følger hans råd og rusler nedover elva til Cicignon før vi tar byferga over til Gamlebyen.

En drøm av et bibliotek!

Vi står og gaper foran Fredrikstad bibliotek. For et fantastisk bygg! Vi begge har vokst opp på bibliotek, så vi må selvsagt inn og sjekke også, og dette her passerer testen med glans!

For å skaffe Fredrikstad et tidsmessig bibliotek, opprettet 17.mai komiteen i 1914 et jubileumsfond, og i 1916 var det kommet inn hele 58.000 kroner i form av gaver fra byens borgere og byens næringsliv.

Flotte bibliotekslokaler

Fredrikstad feiret 350-årsjubileum i 1917. Ved kongebesøket la kong Haakon ned grunnsteinen til det nye biblioteket. I tillegg til selve biblioteket skulle bygningen inneholde foredragssal med plass til 400, utstillingslokaler for kunstforeningen og lesesaler for voksne og barn. Men Europa var i krig, og det var mangel på arbeidskraft. Byggingen av biblioteket måtte vente, men i 1924 kunne bygget endelig tas i bruk. Vi går inn, stryker hendene forsiktig over de velfylte bokhyllene. Hvisker. Ahhhhh …. Historien sitter i veggene.

Stille og rolig

Kunst i lange baner

Fra biblioteket til fergeleiet er det ikke lange biten. Men du verden så mye fin kunst det er å se på veien!

Jaume Plenso (1955) ble inspirert av Ibsens Peer Gynt. Han er kjent for sine skulpturer av store kvinnehoder, og har i mange pr jobbet med feminine verdier og deres holdning til livet. Kunstverkene hans ser vi over hele verden.

I min tro, i mitt håp, i min kjærlighet- Jaume Plenso 2018

Byferga i Fredrikstad

Byfergene trafikkerer mellom Gamlebyen, Isegran, Sentrum og Gressvik. Dette kollektivtilbudet er gratis og frakter 1,5 millioner passasjerer årlig! Et fantastisk og veldig viktig innslag i bybildet. Vi hopper på fergen ved Cicignon og blir med over Glomma til Gamlebyen. Dette blir et realt minicruise, turen tar bare noen få minutter.

Gratiscruice på Glomma

Gamlebyen i Fredrikstad

Nordens best bevarte festningsby! Intet mindre. Byen ble grunnlagt i 1567 av Kong Frederik II. Den er ikke bare godt bevart, den er også spill levende. Alle butikkene, kafeene og galleriene og ikke minst togene (!) syder av liv. Og gammel historie blir som ny når 1700-tallet møter nåtiden.

Det har vært handel her siden 1640, og butikkene har åpent hele året, også på søndager. Det er frimarked på Kongens Torv i helgene og julemarked i adventshelgene.

Vi ruslær en tur på vollane

Historisk sus på Kongens Torv

Vi var der en lørdag, og fikk med oss både frimarked, musikkorps og Kong Frederik IV’s Tambourafdeling anno 1704.

Lørdag – og konsert på torget


Atelierer, gallerier og museer

For den kunstinteresserte er Gamlebyen et eldorado. Her finner du atelierer og gallerier. Vi var innom Glasshytta, Galleri 1856, Galleri B5 og Gamlebyen galleri & atelier. Og enda er det mange flere …

Den kule Glasshytta

Gamlebyen Modelljernbanesenter

Her snakker vi jernbaneglede! Nordens største modelljernbaneutstilling finner du i Gamlebyen. 2000 meter skinnegang, 400m2, 30 lokomotiv, 4 kontrollrom, butikk og kafè. Og som om ikke det er nok, byggegjengen på 14, med Arne Børresen i spissen, holder på med å bygge ut enda mer.

Velkommen inn!
Moro for store og små

Gamlebyens brannherjede kirke

Kirken er gjenreist hele 6 ganger etter totale branner. Den siste brannen var i 1764. Den som gir seg er en dritt! Den nåværende kirken ble innviet i 1794. Den ene kirkeklokken er fra 1300-årene og den andre fra 1515, og ble gitt i gave til kirken av enkedronning Juliane Marie.

Vakker kirke med dyster brannstatistikk
Klikk på Pin for å lagre til senere!

Tips til spisesteder i Gamlebyen

Det er flust av spisesteder i Gamlebyen. Vi stikker innom Mormors Cafè, der er det fullt. Vi rusler videre, kikker på menyen til Majorens Kro & Stue. Stopper og tar et vinglass på Gulating før vi ender opp på Cafè Magenta.

Her er det flott utendørsservering, og mange bord inne i det gamle slaveriet på Bastion5. Strøkne smittevernregler også, sånn vil vi ha det!

Kafé Magenta i det gamle Slaveriet

Høstværet er strålende, og vi nyter en deilig lunsj utendørs. Vinen er god, det samme er Club Sandwichen og blingsen med kylling.

Deilig høstvær

Tips til overnatting i Gamlebyen

Gamlebyen hotell

Gamlebyen hotell ligger midt i hjertet av Gamlebyen. Mer sentralt bor du ikke. Her får du et unikt rom med høy standard. Hotellet er medlem av De Historiske.

Suverene Slippen og middelmådige FFK (?)

Restaurant Slippen ble i 2018 kåret til Norges beste sjømatrestaurant, og stedet må selvfølgelig testes. Vi krysser Glomma, flaggene som hyller byens stolthet henger oppe. Med 9 seriemesterskap og 11 ganger cupmestere skjønner til og med jeg at FFK er store. Eller var store. Nå spiller de i 2. divisjon. Men … ryktene sier at de er på full fart om spill i 1. divisjon!!!

I det gamle båtverkstedet rett ved Glomma blir vi servert prisvinnende mat på Slippen. Hadde det vært varmere i været kunne vi inntatt måltidet på byens flotteste uteservering. Men det er flott inne også, og i kombinasjon med nydelig mat, god drikke og dedikert personell, blir dette en innertier.

Jeg spiste Bacalao, og det er en av de beste jeg har spist. Og det sier litt, har tross alt bodd på kaia i Tromsø i 21 år. Bernt tok bare dagens, torsk av et eller annet slag, og påsto at han aldri i sitt bare liv hadde smakt makan! Og den mannen vokste opp i Lofoten!!!

Skjærgårdsriket Hvaler – øyparadis uten greske playboyer

På Hvaler kan du fiske, bade, spise godt, seile, ligge på glattskurte svaberg, padle, utforske Ytre Hvaler Nasjonalpark og oppleve den unike skjærgården med over 800 holmer og skjær. Du kan besøke Hvaler på sykkel, med båt, bil eller offentlig transport. Hvaler er også veldig vakkert om vinteren, selv om det er om sommeren øyriket er mest populært.

Vi kjører til Skjærhalden på Kirkøy – Hvalers sentrum. På en sommerdag yrer det av liv, på en grå dag i september er det hakket roligere.

Ytre Hvaler nasjonalpark

Dette er en av de mest verdifulle og unike naturområdene vi har i Norge. 96% av parken ligger under vann. I denne magiske undervannsverdenen lever koraller, sjødyr og tareskoger, som ellers bare finnes i Atlanterhavet.

Luftig og småkjøig

En av de eldste kirkene i Norge

Hvaler kirke er en av de eldste i Norge. Den ble bygget i romansk stil på 1100-tallet. I perioden 1953-55 gikk kirken gjennom en grundig restaurering, og det ble for første gang i Norge utført en arkeologisk undersøkelse av grunnen under kirkegulvet. Her ble det funnet mange gjenstander, og det mest spektakulære var over ett tusen mynter.

Isegran – levende kystkulturpark

Du kan ta ferga hit, vi tok Poloen da vi kom rett fra Hvaler. Isegran er et senter for formidling av tradisjoner, historie og opplevelser. Her blir båter restaurert i de samme bygningene de en gang ble bygget i. Isegran er også en museumshavn med vakre, tradisjonsrike båter langs bryggene, de fleste i privat eie.

Isegran er bærre lækkert …

Den lille, irrgrønne øya byr på overnattingstilbud, kafè, skipshandel og et maritimt senter. På Minemagasinet Kafé spiser du kvalitetsmat til en rimelig penge. Vi kjøpte kaffe, og drakk den lettere småhutrende ute.

Hvor ligger det?

Les om Moss, en annen Østfoldby her.

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Wesider å ta en titt på:

Visit Fredrikstad & Hvaler
Fredrikstad Bibliotek
Fredrikstad Bryggeri
Gamlebyen Modelljernbanesenter
Gamlebyen hotell

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

1 Comment

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon