Vi skal til Alicante, Spanias 8. største by, som ligger strategisk til på Costa Blanca-kysten. Byen er hovedstad i provinsen Alicante, den sørligste av de tre provinsene som utgjør Valencia-regionen. Alicante er kjent for sin turisme, men byen er så mye, mye mer, blant annet viktig havn for Madrid, med eksport av blant annet vin, rosiner, frukt og grønnsaker. Servicenæringen og turistindustrien er selvfølgelig viktig for Alicantes økonomi. Men først og fremst er byen en attraktiv destinasjon! Spania, Costa Blanca

Strand i Alicante Costa Blanca
Alicante er kjent for sine fantastiske strender

Vi reiser med trammen fra vår base i Villajoyosa til Alicante, og denne gang går vi av 4 stasjoner før endestasjonen Luceros, som er det eldgamle navnet på Alicante. Vi går langs stranda og inn mot sentrum og gamlebyen.

Herlige, langgrunne sandstrender

Det er mange flotte strender i Alicante, og disse er en av de viktigste attraksjonene i byen. År etter år etter år blir disse strendene tildelt Blått Flagg-anerkjennelse av EU, noe som gir dem den høye, internasjonale prestisjen de fortjener. Vår tur strandlangs starter ved Postiguet-stranden. Vi er her tidlig i april, og badesesongen har så vidt startet. Men du trenger ikke bade for å ha det gøy, her er lekeplasser, sandvolleyball- og strandfotballbaner. Lyst på mer action? Da henvender du deg til en av de private vannsportselskapene som holder til her. Spania, Costa Blanca

Strendene i Alicante er tilrettelagt for både et aktivt og et rolig strandliv

Opp på El Castell de Santa Barbara

På toppen av Benacantil (166 moh) troner El Castell de Santa Barbara. Dette er en av Spanias største middelalderfestninger, og herfra har du fantastisk utsikt over Alicante og Middelhavet. Slottet er fra det 9. århundre, i den perioden det var muslimsk dominans i Alicante. Siden den gang, og som et resultat av at den kristne kongen Alfonso X El Sabio erobret byen, er borgen blitt ombygd og bygd på flere ganger. Her finner du flere arkitektoniske stiler. Her er museum, kiosker og restaurant, og området er tilrettelagt for rullestol.

Aicante
Utsikten fra Santa Barbara er fenomenal
Alicante borgen
Spennende å gå rundt på toppen av borgen
Alicante
Borgen i Alicante ligger til slik en borg SKAL ligge til …
Alicante
Vi koser oss på restauranten på toppen av Santa Barbara

Fra Postiguet-stranda kan du ta heis opp til borgen. Prisen er 2,70 euro. Vi velger å gå opp fra motsatt side, det viser seg å være en super tur med flott utsikt det meste av veien.

Vi tar heisen ned til stranda, og fortsetter videre langs strandpromenaden mot sentrum.

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kaffe i Haga

Casa Carbonell – på La Explanada

Casa Carbonell er hus nummer 1 på La Explanada de España, og er en av de aller flotteste bygningene i Alicante. Huset ble bygget mellom 1922 og 1925, og det sies at dette bygget ble reist etter ordre fra Enrique Carbonell, en tekstilprodusent fra den nærliggende byen Alcoy. Bygningen vitner om rikdommen til Alcoy-tekstilprodusentene under første verdenskrig.

Casa Carbonell
Casa Carbonell – bygd 1922-25 – er en staselig bygning

La Explanada de España

Vi står nå på den mest populære gågaten i byen. La Explanada de España er nesten 600 meter lang, og går parallelt med havnen, fra Puerta del Mar til Parque de Canalejas. Det fantastiske mosaikkgulvet består av 6 000 000 trefargede marmorfliser, og forestiller Middelhavets vakre bølger. Langs kantene står store palmer og kaster svalende skygge. Vi flanerer litt før vi krysser hovedgaten og fortsetter inn på … marinaen! Spania, Costa Blanca

esplanaden i Alicante
Å flanere på La Explanada er en fin opplevelse

ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.

Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.

E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Alicante Marina – en pulserende havn

Det er plass til nærmere 1000 båter i marinaen, og vi sender noen nysgjerrige blikk på de største yachtene som ligger der. Marinaen er et levende og pulserende sted med kafeer, puber, klubber, restauranter, kasino, museer og shopping. Havna er også et sted for konserter, arrangementer og aktiviteter hele året, og skal være utgangspunktet for det prestisjetunge Volvo Ocean Race de kommende årene.

Marinaen i Alicante
Båtlivet i Alicante er ikke småtterier …
Mueso Ocean Race
Ingen tvil om hvor basen for The Ocean Race er …

Parque de Canalejas – eldste parken

Etter en lunsj i marinaen fortsetter vi videre oppover La Explanada de España, og i enden kommer vi til Canalejas-parken. Dette er den eldste parken i Alicante, og er oppkalt etter José Canalejas, Spanias statsminister mellom 1910 og 1912. I parken finner du gummiplanter som er flere hundre år gamle.

Gamlebyen i Alicante – El Barrio

Det er veldig lett å glemme at vi er midt i en travel provinshovedstad når vi vandrer gatelangs i gamlebyen. Her er det relativt rolig … det vil si frem til kvelden. For når kveldsmørket siger på, omdannes gater, smug og plazaer til et stor, stemningsfylt utested. Spania, Costa Blanca

Soppgaten ¨Calle de las Setas¨
Mange fine, små kafeer i gamlebyen

Calle San Pascual er en kafé gate med stemning …

Også Alicante har selvfølgelig sin Rambla. den er bred og fin med rekker av grønne trær – «som en parisisk boulevard», slik H.C. Andersen beskrev denne hovedgaten midt på 1800-tallet.

Vi derimot, rusler rundt i gamlebyen, og kommer over den ene flotte attraksjonen etter den andre. Her er noe av det vi liker best:

Rådhuset – byens hovedsete

Denne barokke bygningen ble reist på 1700-tallet på det samme stedet som det gamle rådhuset sto. Sjekk ut de flotte detaljene på søylene på fasaden og de to tårnene. Inne i Rådhuset er det flere interessante rom som Salón Azul, Salón de Plenos og et lite kapell.

Rådhuset
Rådhuset ble bygd på 1700-tallet

Alicante Mercado Central

Dette er stedet for å kjøpe frisk frukt, kjøtt og fisk! Markedet ligger på Avenida Alfonso de Sabio, i hjertet av Alicante by, og er et yrende marked i to etasjer. Varene du kjøper her, er av høy kvalitet, og prisen er det ikke mye å si på. Markedet ble åpnet i 1921 med et areal på rundt 11 000 m2 og har cirka 295 kommersielle enheter! Nesten alle bodene eies av lokalbefolkningen, så her har forretningstradisjoner gått i arv i generasjoner.

MATMARKEDET I alicante
Det flotte matmarkedet i Alicante

Museet for samtidskunst MACA

Midt i hjertet av gamlebyen, rett ved basilikaen Santa Maria, ligger det flotte museet MACA Contemporary Art Museum. Det holder til i et herskapshus, Casa La Asegurada, fra 1685. Museet ble åpnet i 2011, og omfatter en imponerende samling av spanske kunstverk fra 1900-tallet. Her finner du verker av blant annet Picasso, Dalí, Miró, Tàpies og Chillida. Her er også midlertidige utstillinger. Gratis inngang.

MACA museo
Gå inn på MACA – mye flott å se her

Basilica de Santa Maria – eldst i byen

Santa Maria-basilikaen er den eldste kirken i byen, og dateres tilbake til 1300-tallet. Den ble bygget på ruinene av Alicantes største moské. Basilikaen måtte gjenoppbygges etter en brann på 1400-tallet. Den har en barokk fasade, og to asymmetriske tårn, det ene bygget på 1300-tallet og det andre på 1700-tallet. Ta en tur inn her!

Basilica Santa maria
Gå inn i Santa Maria-basilikaen!

Concatedral San Nicolás de Bari

En annen flott kirke er Concatedral San Nicolás de Bari. Kirken ble påbegynt i år 1600, og erstattet en bygning som hadde stått der tidligere. Kirken er bygget i renessansestil, og planløsningen er i form av et latinsk kors. Noe av det mest slående med kirken er den 45 meter høye blå, velkjente kuppelen. Under kuppelen ligger Capilla de la Comunión, nattverdskapellet, et av de vakreste eksemplene på spansk barokk.

Kirke med blå kuppel i Alicante
San Nicolas-katedralen med sin blå kuppel

Mange koselige plazaer i gamlebyen

Det er mange koselige plazaer i gamlebyen. Å rusle rundt og se på folkelivet eller å sette seg ned med et glass vin i den lune sommerkvelden er fint. Her er to eksempler, men bare gå rundt på måfå, så finner du flere!

Gode shoppingtips i Alicante

Alicanteregionen er kjent for sine kvalitetsko og andre lærvarer, deriblant vesker. Andre gode kjøp er lokal mat og vin. De beste stedene å handle i Alicante er i gatene som fører ut fra Explanadaen.

En avstikker her er hovedgaten Avenida Federico Soto, som leder opp til det koselige torget Plaza de los Luceros. Her er 2 El Corte Ingles butikker, en i Avenida Federico Soto og en annen rett rundt hjørnet, i Avenida Maisonnave. El Corte Ingles er et populært shoppingsenter, som selger klær, designermerker, vesker, elektriske artikler, husholdningsartikler og mye, mye mer.

Vil du ha mest mulig for pengene drar du til handlesenteret like ved siden av universitetet. Her finner du «outlets» av alle kjente merker av sko, tøy og mye annet. Forrige sesongs kolleksjon, B-varer og mye annet rart går unna til sterkt reduserte priser.

Spise i Alicante

I Alicante finner du spisesteder som passer enhver gane og lommebok. De beste restaurantene i Alicante er ikke steder du bare finner. De er ikke plassert rett foran nesen på deg i turistområdene, og hvis de er det, skiller de seg ikke ut på en måte som gjør at du enkelt får øye på dem. Dette er en av grunnene til at mange ender opp på en såkalt gjennomsnittlig restaurant. Det er synd, for Alicante har virkelig mange gode spisesteder å by på.

Alicante Pecati di Gola
Vi spiser gjerne spansk, men her er vi på en av våre italienske favoritter

Det ligger mange små restauranter og tapasbarer i gågaten Calle Mayor. På kveldstid forvandles Calle Mayor fra et sted du shopper til et sted du spiser. Hundrevis av bord plasseres ut på fortau og plazaer. På bryggene utenfor marinaen ligger det også mange bra spisesteder, mest av den moderne, trendy typen.

Hvor ligger Alicante?

Hvordan reise til Alicante?

SAS, Norwegian og Flyr flyr direkte til Alicante fra en rekke byer i Norge. Fra flyplassen kan du ta taxi eller buss. Jernbanestasjonen i Alicante er stor og viktig, og mange spanjoler fra innlandet ankommer Alicante med tog.

C6-bussen går mellom flyplassterminalen og Alicante sentrum hvert 20. minutt 365 dager i året. Den stopper også ved Renfe jernbanestasjon og andre strategiske steder rundt Alicante, og korresponderer med TRAM (trikken) L1, L2, L3 og L4 ved følgende stopp: Alfonso X El Sabio, Plaza de los Luceros og Vázquez de Mella.

Ankomme Alicante med tog

Det er enkelt å reise til Alicante med tog fra andre byer i Spania og ellers i Europa.
Sjekk www.renfe.com for rutetider, priser og billettbestilling.

Togstasjonen i Alicante
Togstasjonen i Alicante ligger sentralt til i byen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av utvalgte artikler fra Spania

Denia – gastronomisk paradis på Costa Blanca
Toledo – storslått, vakker og kulturell
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
Cordoba – et uutslettelig reiseminne
Reisetips til Barcelona – Europas mest populære storby
Opplev Sevillas herlige, spanske puls!
Palma på Mallorca – variert og vakker
Valencia – både historisk og trendy
Vakre Elche – med hundretusenvis av palmer!
Alicante – et pulserende reisemål
Populære Albir – og Serra Gelada på kjøpet
Calpe: en magisk klippe, kule kitere og fargerike smug
Villajoyosa – den lystige byen på Costa Blanca!
Fjellturer på Costa Blanca
På to hjul mellom idylliske landsbyer på Costa Blanc

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Alicante. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no Spania, Costa Blanca

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon