Kaupanger

I hjertet av fjord-Norge ligger en gård som tar vare på fortiden og samtidig leverer tjenester for vår tid. Amble gård i Kaupanger er en gammel, ærverdig gård med seks feriehus, der du bor i magiske omgivelser. Før drev gårdens eiere skog- og sagbruk, men nå handler det blant annet om jordbruk, husdyr, fruktdyrking, gartneridrift og campingutleie i tillegg til feriehus. Ikke nok med det: Den gamle, ærverdige gården har vært i familien Heibergs eie siden 1690, og noen få kilometer fra gården ligger De Heibergske Samlinger, en helt unik samling av gårdskultur du bare må få med deg når du er på disse kanter! Kaupanger Amble gård Heibergske samlinger

Epletrær Amlebukta
Åpen utsikt fra det gamle, herlige drivhuset på Amble gård

Både vikingtokter og en deilig ro

Kaupanger, sa du? Ja, Kaupanger. 1034 innbyggere, en del av Sogndal kommune, kvartveis inn på nordsiden av Sognefjorden. En gang et utgangspunkt for vikingtokter, tingsted med sentral posisjon og et av kun 16 tettsteder i Norge. Her ble baglerkongen Inge Magnusson kronet til konge av Norge i 1202.

Amlebukta
Kaupanger – ikke mange vikinger å se nå …

Kaupanger var en viktig handelsplass, stedets navn betyr kjøpe-havn, men nå er hverdagen ganske annerledes. Det er så stille her, en deilig ro, ingen vikinger å se, vakker natur hvor enn øyet ser, et perfekt sted å legge ferien for deg som vil senke skuldrene og finne den beste versjonen av deg selv. Kaupanger Amble gård Heibergske samlinger

Vet du at du kan lese mer enn 200 reiseartikler fra inn- og utland her på ReiseKick? Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips. Har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?

Tar vare på eldgamle tradisjoner Kaupanger Amble gård Heibergske samlinger

Vi triller opp mot Amble Gård, rundt oss epletrær, deilig sol og en blinkende Sognefjord. Vi skal bo i Hestehagen, fra 1905, det minste av de 6 utleiehusene, restaurert med tømmervegger fra en annen tid, panoramautsikt og perfekt sittegruppe i hagen.

Hestehagen på Amble gård
Hestehagen – men ikke en hest å se …
Eplemost og blomsterbukett
Gårdens egen eplemost ventet på oss – nyyyydelig!
Utsikt gjennom vindu amble gård
Idyllisk utsikt fra stua i Hestehagen

Mette Marie Heiberg tar gjestfritt imot oss, tiende generasjon Heiberg, med samme fornavn som den første Heiberg-kvinnen på Amble gård, slike gårder tar selvsagt vare på gode tradisjoner.

Mette Marie Heiberg Amble gård
Mette Marie Heiberg, dagens eier av Amble gård og tiende generasjon Heiberg

Husfruen forteller villig vekk om epledyrking for både konsum og most, høner og kaniner, gårdsutsalg, hytteleie på fjellet og robåten som kan leies for en liten, hyggelig fisketur. Selvsagt er hun stolt av sine forgjengere, som samlet redskaper og hus til det som i dag er blitt Stiftelsen De Heibergske Samlinger. Vi må selvsagt dit!

Friluftsmuseum i kulturlandskap

De Heibergske Samlinger er Vestlands svar på Maihaugen, og et av Norges største og eldste folkemuseer. Bare fem minutter i Poloen, og vips, vandrer vi begeistret rundt i en annen tid. Det er bare å gi seg over, samlingen overgår alle våre forventninger. Sogn Folkemuseum er et annet navn på museet, som har bortimot 40 historiske bygg fra mellomalderen helt frem vår tid. Friluftsmuseet ligger i et flott natur- og kulturlandskap, og det er lagt til rette for barn her. I hovedbygget er det omfangsrike utstillinger om ulike perioder, en fin museumsbutikk og Kafé Heiberg.

Trær og hesjer heibergske samlinger
Kulturlandskap på De Heibergske Samlinger
Gamle hus Heibergske samlinger
Det er vakkert rundt på museumsområdet – sommer i fullt flor
Heibergske samlinger kofferter
Å reise gjorde de også før i tiden. Kjenner du igjen kofferten?

Ut på fjelltur – og start fra gården

Amble gård er også et helt suverent utgangspunkt for turer i fjord og fjell. Ferja til Gudvangen går herfra, men vi tar beina fatt fra gården og rett opp mot Hungerhaugen, der gårdens gamle støl befinner seg. Du kan følge stien, men vi velger den gamle seterveien som ikke er fullt så bratt og bedre å gå på. Når vi kommer opp, ligger flere ruter og venter på oss i fjellheimen. Perfekt å starte fjellturen rett fra Amble Gård, enten du vil gå langt eller kort.

Skogssti
Den gamle seterveien opp til Hungerhaugen
Laftet seter i Kaupanger
Vi tar oss en rast på stølen på Hungerhaugen
Trekopp med kaffe ute i nature
Ekte norsk turkopp, må vite …

En av de lengste stavkirker i Norge Kaupanger

Du trenger ikke gå langt fra gården før du får øye på Kaupanger stavkirke. Denne langkirken er en av de lengste i landet, og ble restaurert kraftig på 1960-tallet. En hyggelig unggutt står i kirkedøra og tar imot oss og spør om vi vil ha omvisning. Det vil vi, og på kjøpet får vi mye artig kunnskap om Kaupanger. Kirken ble bygd på 1100-tallet etter at en tidligere kirke brant ned under slaget om Fimreite, og er nå den største stavkirken i Sogn og Fjordane. Her innerst i Amla-bukta lå før den viktigste bosetningen i Kaupanger, blant annet Kaupanger hovedgård. Kaupanger

Kaupanger stavkirke
Kaupanger stavkirke ble kraftig restaurert for over 50 år siden
Kaupanger stavkirke
Den vakre prekestolen i Kaupanger stavkirke

Topptur til Molden Kaupanger Amble gård Heibergske samlinger

Vertskapet tipset oss om topptur til Molden på 1116 m.o.h. og bare en halvtimes kjøring fra Amble Gård ligger et av startpunktene for toppturen. Dette er en av de mest kjente og populære turene i området, og gir deg en fantastisk utsikt over Lustrafjorden. Kaupanger Amble gård Heibergske samlinger

Utsikt over Lustrafjorden
På toppen av Molden – og Lustrafjorden blinker i det fjerne


Tips: Les om turen opp til Molden her.

Et smart valg – og Sogndal like ved

Et opphold på Amble Gård er et smart valg hvis du vil ha både natur og kultur, ro og aktivitet. De seks frittliggende feriehusene ligger flott til med utsikt over Sognefjorden, og avstanden er kort til flere spennende attraksjoner. Den hyggelige bygda Sogndal med flere butikker, apotek og pol er kun 10 minutters kjøring unna, der finner du flere fine spisesteder, vi koste oss med asiatisk på Malin midt i bygda. Hos oss to i ReiseKick er det ingen tvil, sjekk ut Amble Gård for et komfortabelt opphold der du også har mange muligheter for allsidig aktivitet!

Klikk her for booking av overnatting på Amble Gård.

Husk å følge oss på Facebook! Kaupanger

Tips: Les flere av våre artikler fra Vestland

Balestrand – den vakre kunstnerbygda
Bergen – en by full av opplevelser
Fire fine kulturopplevelser i Hardanger + Baroniet i Rosendal
Ferietips til Hardanger — Gå fantastiske Dronningstien
Topptur til Molden i Luster

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om Kaupanger og Amble gård. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen med andre reiselystne.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? Bosteder norgesferie
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no Kaupanger Amble gård Heibergske samlinger

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon