La Vella, Andorra

Fyrstedømmet Andorra er et lite land mellom Frankrike og Spania i den østlige delen av fjellkjeden Pyreneene. Gjennom mange århundrer har Andorra vært et fyrstedømme med to samfyrster som statsoverhoder: biskopen av Urgell og Frankrikes statsoverhode. Ordningen med to samfyrster ble traktatfestet allerede i 1278. Vi har selvsagt besøkt bitte lille Andorra!

La Vella, Andorra
Andorra la Vella – grønt på alle kanter

Vi besøker hovedstaden Andorra la Vella, Europas høyestliggende hovedstad 1029 meter over havet. Her bor i underkant av 20 000 innbyggere, men byen besøkes av 8 millioner i året. I hele Andorra bor det rundt 80 000 mennesker. Katalansk er det offisielle språket.

Abdorra, La Vella
Puente de Paris – unik arkitektur på bro i sentrum av hovedstaden
Puente de Paris i Andorra la Vella
Jeg står på Puente de Paris – etter solnedgang er broen vakkert opplyst

Gran Valira deler Andorra la Vella i 2

Valira har sitt utspring i Pyreneene og er en sideelv til Segre, som igjen renner ut i Ebro, en av de viktigste elvene i Spania. Valira har relativ høy vannføring hele året. Du kan gå tur under de vakre kirsebærtrærne langs elvebredden.

Elven som renner gjennom La Vella i Andorra
Valira, mens den ennå er liten, før den blir Ebro og renner gjennom Spania

Salvador Dalís The Nobility of Time

Like ved turistkontoret og elven står Salvador Dalís skulptur The Nobility of Time. Den er nesten 5 meter høy og veier 1400 kg. Allikevel la vi ikke merke til den…. På bildet over kan den mørke skulpturen likevel skimtes. Skulpturen tilhørte Dalís personlige sekretær, som bodde i Andorra la Vella, Dali donerte den til byen hennes.

7 skulpturer – 7 poeter – 7 fylker

7 imponerende 2 meter høye skulpturer plassert på toppen av 10 meter høye master! Antallet er 7 fordi det er 7 fylker i Andorra. De er laget av kunstneren Jaume Pensa, og viser mannsfigurer i ulike positurer. Om dagen er skulpturene hvite, og når kvelden kommer, lyser de opp i forskjellige farger. Spektakulært!

Andorra
7 artige innslag midt i byen

Shoppinggaten Avenida de Meritxell

Avenida de Meritxell er den sentrale gaten i hovedstaden, den er 10 km lang og her ligger mer enn 1500 butikker og flere kjøpesentre. Gaten og den tilhørende shoppingen er en attraksjon, og tiltrekker seg folk fra hele Europa. Her finner du luksusmerker, elektronikk, kosmetikk, parfyme og sportsutstyr, og alt til en mye rimeligere pris enn andre steder. Dette er tax-free shopping på høyt nivå, alle varer her er fritatt skatter og avgifter. Og ja – det var mye som ramlet ned i handleposene.

Shoppinggate i Andorra
Taxfree-shopping på høyt nivå i Andorra la Vella

Casa de la Vall – opp i høyden

Det andorranske parlamentet lå her tidligere. Steinbygningen er fra 1580, og har en struktur som ligner på katalanske gårdshus. På fasaden var det to andorranske våpenskjold, det gamle og det nåværende. Cala de la Vall ligger på en høyde, og det går heis opp. Utsikten over byen er virkelig flott herfra.

Sant Esteve – den andre juvelen

Kirken Sant Esteve ligger rett ved siden av Casa de la Vall, og er den andre juvelen i Andorra la Vellas historiske sentrum. Den er romansk i stil og fra 1100-tallet, selv om den har blitt omfattende restaurert.

La Vella, Andorra, kirke
Kirken Sant Esteve (foto: Tony Lara / Comú d’Andorra la Vella)

Sør-Europas største spaanlegg

Sør-Europas største spa, Caldea Thermal Complex ligger her. Dørene åpnet i 1994 og Caldea Spa er et svært populært sted for både fastboende og turister. Anleggets spektakulære fasiliteter har gjort det til en av landets ledende attraksjoner. Vi var ikke innom der, men lokalbefolkningen anbefalte dette varmt.

Gastronomiske opplevelser

Her er et stort utvalg restauranter, og typisk andorransk mat står på menyen. Det er også noen franske og katalanske restauranter her, og selvfølgelig pizzeriaer. Det andorranske kjøkken har mye fjellvilt som gemse, villsvin, hjort og elg på menyen, og deilige lokale grønnsaker i sesong. Vi begge gikk for den tradisjonelle grønnsaksgryten Escudella, som har vært laget her i regionen i 700 år.

Kafe i Andorra
Vi venter på Escudellaen
Intime kafémiljøer i Andorra la Vella

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Et sant eldorado for fotturer

Andorra er en liten juvel i Pyreneene og har tre nasjonalparker hvor du selvfølgelig kan gå noen av de beste fotturene i Europa. Andorras fjell, innsjøer og storslåtte natur er jo noe fyrstedømmet er spesielt kjent for, og én av de beste måtene vi blir kjent med nye områder på, er nettopp til fots.

Hvor ligger egentlig Andorra?

Hvordan reiser du til Andorra?

Andorra her verken egen flyplass eller jernbane, og du må derfor ankomme med bil, taxi eller buss. Det finnes riktignok flere flyplasser i Spania og Frankrike innenfor en radius på 200 km.

Den nærmeste flyplassen ligger i den spanske byen La Seu d’Urgell, og fra Madrid går det fly hit et par ganger i uken. Herfra kan du ta bussen til Andorra la Vella, turen tar en time. Du kan også ta toget til La Seu d’Urgell.

Kombinere Andorra la Vella med Spania

De fleste turistene som besøker Andorra la Vella, er der på dagstur. Det var vi også, vi hadde base i vesle Bellver de Cerdanya, øst for Andorra i den spanske delen av Pyreneene. Bilturen fra Bellver til Andorra la Vella tar en snau time.

Ellers er det perfekt å kombinere Andorra med Madrid eller Barcelona.

Tips: Les våre artikler fra Bellver, Madrid og Barcelona

Bellver – super base for fjellturer i Pyreneene
Luftig topptur til Puig Pedro i vakre Pyreneene
Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
Tips til gode, varierte spisesteder i Madrid
Reisetips til Barcelona – Europas mest populære storby
En herlig nyttårsaften i Barcelona!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Andorra la Vella. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp virtuell kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar