Cinque Terre består av fem idylliske fiskerlandsbyer mellom Genova og La Spezia, nordvest for Toscana. Mange av dere har kanskje besøkt en eller flere av disse fargerike byene, og enda flere har hørt om dem. Det er ikke rart, få steder er så minneverdige som Cinque Terre, både byene og området rundt er på UNESCOs verdensarvliste. Cinque Terre er den minste nasjonalparken i Italia, etablert i 1999.

Vernazza – kanskje øverst på lista vår …

Jakter du severdigheter som kunstverk, kirker, palasser, museer og slott blir du kanskje skuffet, det er ikke så mye av det her. Her er det stemningen, fargene og den vakre naturen folk fra hele verden faller for. Du går turer mellom byene, spiser deilig gelato, nyter et glass Prosecco, tar en svømmetur eller slår deg ned og nyter en av Italias beste utsikter.

Det er mye folk her i høysesongen. Altfor. Mange. Folk! Av alle ting dro vi hit på dagstur i juli et år. Da var det folksomt, og ennå var ikke høysesongen i gang. Vi gjentok turen året etter, og var der i begynnelsen av juni. Mye bedre. Mindre folk, bedre service på restaurantene, blidere folk og sitteplass på både tog og båt.

Fram til 1960-tallet var disse småbyene nesten ukjente for turister og vanskelige å nå, bortsett fra med båt. Selv i dag er tog og/eller båt den beste måten å komme til Cinque Terre på. Skal du velge kun 1 eller 2 byer, anbefaler vi Vernazza og Riomaggiore. De er etter vår mening de fineste, og har fortsatt småbysjarmen i behold. Du kan også gå på stier høyere opp i fjellet, men da blir turene av en helt annen lengde. Men la oss nå ta en sjekk av alle fem!

Riomaggiore
Vi ankommer Riomaggiore med båt fra Viareggio

1. Monterosso al Mare – med beste stranden

Den største av de fem byene er Monterosso al Mare. Byen har den beste stranden av de fem, og her finner du det største utvalget i overnattingssteder, restauranter og små butikker. I den gamle delen av byen, nær jernbanestasjonen, ligger Loggia del Podestà fra 1300-tallet og sognekirken San Giovanni Battista. På en klippe over havet ble Torre Aurora bygget for å beskytte byen mot hyppige piratangrep.

Det er hyggelig å rusle rundt i Monterosso al Mare. Her er trange gater og smug, små butikker og spisesteder. Vi startet dagen med et bad og en tidlig lunsj på en av barene på Piazza Garibaldi før vi begynte turen sørover til neste by.

Deilig stemning på en del av stranden i Monterosso al Mare
Stranden er jo enda større enn vi trodde!
Fint å vandre i smugene i Monterosso al Mare

Stien fra Monterosso til Vernazza

Den første gangen vi besøkte Cinque Terre, gikk vi fra Monterosso til Vernazza – og her er vi kommet et stykke opp i høyden fra Monterosso. Klager slett ikke på utsikten.

Flott utsikt over deler av Monterosso
Vi tok veien nede langs havet. Det er også mulig å gå høyere opp!

Høyt over havet, på veien til Vernazza, ligger pilegrimskirken Madonna di Soviore. Maken til spektakulær utsikt skal du lete lenge etter. Kirken serverer enkle måltider med lokal mat til pilegrimer og andre turgåere. Du kan til og med overnatte her.

Har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

2. Vernazza – den vakreste av de fem?

Den vakreste av de fem landsbyene ligger i en kløft mellom steinete klipper. De fargerike husene ser ut til å være stablet oppå hverandre langs den bratte, smale hovedgaten, og det meste i byen sentreres rundt Piazza Marconi, en liten, hesteskoformet plass. Her er det fint å spise lunsj eller ta et glass vin. På den lille stranda koser barna seg, og fargerike småbåter dupper i sjøen utenfor.

Ytterst på klippene ligger restene etter de gamle genovesiske festningsmurene, en påminnelse om da nærliggende Genova var i krig med Pisa på 1100-tallet.

Vernazza – med utsiktstårnetI øverst til høyre
I Vernazza bader du midt inne i byen …

3. Corniglia – kystbyen uten havn for offentlig båttransport

Corniglia er den eneste av Cinque Terre-byene uten havn for offentlig båttransport, der den troner stolt 182 meter over havet. Kommer du med toget hit, må du klatre OPP til byen. På toppen av en trapp med 382 trappetrinn ligger kirken San Pietro, bygget i gotisk stil på 1300-tallet. Corniglia er den minste og roligste av de fem byene. Her er det ingen hoteller, men det er flere private som leier ut rom.

Corniglia
Corniglia – Cinque Terre-by uten havn
Corniglia
San Pietro-kirken i Corniglia (foto: Colourbox)

4. Manorola – her feirer du julen!

Denne perlen besøkte vi den andre gangen vi var i Cinque Terre. Hit kom vi med båt fra Viareggio. Vi gikk til Vernazza herfra, og tok båt derfra tilbake til Viareggio. Kos deg på en av restaurantene på piazzaen, og nyt sylfersk sjømat mens du skuer utover den lille havnen. Her er også en gotisk kirke med frittstående klokketårn og vakttårn fra 1500-tallet. Selv om få turister besøker byen i løpet av desember og januar, lyser mer enn 10 000 lamper og 200 figurer opp de omkringliggende åssidene i det som kanskje er Italias største julebelysning.

Manorola
Den fargerike julebyen Manorola(Foto: Colourbox)

Har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

5. Riomaggiore – den klatrende elvebyen

Dette er den sørøstlige porten til Cinque Terre, byen Riomaggiore strekker seg fra den liguriske kysten og opp til Appenninene. Kunstneren Telemaco Signorini fra 1800-tallet bodde ofte her og brakte den første oppmerksomheten til landsbyen gjennom maleriene sine, noe som gjorde den til den første av de fem som ble “oppdaget” av turistene. Kunstnere og fotografer trekkes fortsatt til denne landsbyen som klatrer opp på to sider av det som en gang var en elv. Nå ligger elven under hovedgaten. Piazza Vignaiolo er hovedtorget i byen, og her samt i hovedgaten Via Colombo ligger små barer, restauranter og butikker.

Riomaggiore
Riomaggiore – en gang i tiden var det en elv i midten her


Kåret til den vakreste fotturen i verden

Det finnes mange ulike kåringer, og turen mellom disse 5 byene er flere ganger kåret til en av verdens vakreste. Har du anledning, anbefaler vi å gå hele strekningen langs havet. Den er totalt 12 kilometer og passe kupert. Stien er flere steder smal og går langs vertikale klipper. Strekningen med størst trøkk er turen mellom Riomaggiore og Manorola. Den kalles, ikke uten grunn, Via dell’Amore, kjærlighetsveien. Den er vakker, og hvem vet, kanskje havner du i det romantiske hjørnet. Besøker du Cinque Terre i høysesong, kan det være lurt å velge en annen strekning.

Stiene er helt fantastiske her …

Obligatorisk turkort – Cinque Terre Trekking Card

For å gå de to mest kjente strekningene, mellom byene Monterosso-Vernazza og Vernazza-Corniglia, er det obligatorisk med et Cinque Terre Card

Dette kan du kjøpe online eller i infoskrankene på de ulike togstasjonene. Når du kjøper kortene, er det viktig at du forhører deg om alle stiene er åpne, eller om deler er stengt på grunn av været eller reparasjoner.

Stien Via dellÁmore mellom Manorola og Riomaggiore er stengt på grunn av jordskred, og beregnes å åpnes i juli 2024. Den gamle stien øverst i byen er åpen.

For mer informasjon om Cinque Terre, sjekk ut denne siden.

Hvor ligger Cinque Terre?

Hvordan reise til Cinque Terre?

Cinque Terre ligger i Liguria, 80 km øst for Genova. Den nærmeste byen av størrelse er La Spezia, som ligger 15 minutter med tog sør for Cinque Terre.

Det enkleste er å ankomme byene med tog. Bil har du ikke behov for her, byene er stengt for biltrafikk, dessuten er det veldig vanskelig å finne parkering.

Du kan eksempelvis fly til Pisa og ta toget derfra til Levanto eller til Cinque Terre (ca 1,5 time), med togbytte i La Spezia. Mellom de 5 byene er det veldig gode togforbindelser.

Toget fra Camogli til Cinque Terre

Sjekk www.trenitalia.com for priser og rutetabeller.

TIPS: Les våre andre artikler fra steder i nærheten av Cinque Terre

Camogli – en liten perle på Riviera di Levante
Viareggio – en perle på kysten av Toscana
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana
Vi tok toget helt fra Firenze til Alicante!
4 flotte piazzaer i Firenze

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for ar du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Cinque Terre. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon