Å spise godt på ferie i Italia er en selvfølge. Hvorfor ikke la de gode måltidene være en rød tråd gjennom hele reisen? Her anbefaler vi tre fristende matregioner: Puglias solfylte hæl i sør, Umbrias grønne hjerte i midten, og den liguriske rivieraen i nord. Besøk lokale bønder, rusle gjennom middelalderbyer der maten tilberedes under åpen himmel, besøk matfestivaler, og nyt ekte råvarer og oppskrifter som går i arv fra generasjon til generasjon. Gastronomisk ferie, italia, puglia, umbria, liguria

Annonsørinnhold

Italia og vin hører sammen. Her i Montefalco i Umbria (Foto: Umbria Region)

Puglia: Middelhavsmatens utspring på Italias hæl

Puglias historie er på mange måter en fortelling om førsteklasses råvarer fra både hav og jord. Maten i Sør-Italia er opprinnelsen til middelhavsdietten, som av Unesco er anerkjent som immateriell kulturarv, og har røtter i cucina povera, de fattiges matlaging, nemlig sesongbetonte, lokale ingredienser som fisk, grønnsaker, bønner og korn, tilberedt i tradisjonelle oppskrifter.

 Spektakulært fiske på halvøya Gargano i Puglia (Foto: Andrea Ruggeri)

Tiella Pugliese, panzerotti og pasta

Den utrolig populære retten, Tiella Pugliese, er en grateng av ris, poteter og ferske blåskjell. En annen streetfood-favoritt herfra er Panzerotti – en fritert minicalzone fylt med tomatsaus og mozzarella, som lukter nydelig. I Puglia bakes også mer enn 100 slag brød i ved- eller halmovner, og pastaen kommer i uendelig mange former og størrelser. På hverdager kan du se kvinnene i den historiske bydelen i Bari kna deigen til orecchiette og tørke denne øreformede pastaen utendørs på gaten.

Produksjon av orecchiette (pasta) i Puglia (Foto: Vittorio Giannella)

Pasta filata, burrata og masserier

Andre delikatesser som forbindes med Puglia, er pasta filata, strekte oster, som den dråpeformede caciocavallon, og den kremaktige burrata-osten. Er du nysgjerrig og vil lære deg ostens hemmeligheter, kan du lære det på selve gården. Kanskje bestemmer du deg for et dypdykk i livet på landet; det finnes mange historiske gårder, såkalte masserier, som i dag er vakre og bekvemme overnattingssteder, noen riktig så luksuriøse. Gastronomisk ferie, italia, puglia, umbria, liguria

Olivenoljesmaking på en masseria i Valle-d’Itria-området (Foto: Andrea Ruggeri)

Gourmetrelaterte arrangementer

At mat tas på største alvor er åpenbart, ikke minst gjennom alle årets gourmetrelaterte arrangementer. Innhøstingsfester tar deg til byer og bygder du aldri har hørt om, som for eksempel kirsebærfestivalen i Conversano og Turi i begynnelsen på juni, matfestivalen i Maglie første uka i august, gatematfestivalen Libando i Foggia i april eller soppfestivalen i Minervino Murge i slutten av november. Året rundt er det uansett noe spennende å delta på. Gastronomisk ferie, italia, puglia, umbria, liguria

Les mer på: viaggiareinpuglia.it 

Umbria: Olivenlunder, trøffelskoger, sjokolade og nye viner

Umbria er synonymt med bølgende olivenlunder og vinmarker, uforstyrret natur, pittoreske byer, og et jordnært og landlig kjøkken. Besøkende ønskes velkommen med mye varme, og her kan du fortsatt, til tross for nærheten til både Toscana og Roma, oppdage autentiske perler et steinkast fra de turist-fylte hovedveiene. Her venter egne, genuine opplevelser, både naturens egne utfordringer og gjemt kultur, i tillegg til et nydelig kjøkken og viner med mye karakter.

Fantastisk utsikt fra den pittoreske landsbyen Trevi i Umbria (Foto: Umbria Region)

Først et lite utvalg oster og charcuterie

Umbrias tradisjonelle, rustikke retter består ofte av en base med hjemmelaget, fersk pasta, belgvekster og grønnsaker, samt sopp og trøfler. Å starte måltidet ditt med et utvalg oster og charcuterie er en fin måte å bli kjent med den lokale maten på, og hver trattoria har sin egen versjon.

Norcia i Umbria har mye å tilby gourmet-turisten (Foto: Umbria Region)

Frantoio – en opplevelse for alle sanser

Olivenlundene som brer seg over åsene mellom Spoleto og Assisi er anerkjent som en global og viktig landbruksarv av FN. På åstoppene venter små historiske byer. Å besøke en frantoio, en olivenmølle for håndverksmessig olivenoljeproduksjon, er en opplevelse for alle sanser: lyden av småpratende bønder som venter på sin tur for å presse, den friske duften av grønnskimrende oliven, og selvfølgelig smaken av den ferske olivenoljen som best kommer til sin rett på en brødskive ristet over åpen flamme.

Det er lett å finne et enoteca med vinsmaking i Umbria, her i nydelige Orvieto (Foto: Umbria Region)

Vin, kastanjer, trøffeljakt og sjokolade

Høsten er også en tid for årets høstevin – som passer perfekt til høstens smaker, og som ofte nytes sammen med ristede kastanjer. I denne regionen er ikke trøffeljakten sesongavhengig; når som helst i løpet av året kan besøkende melde seg på en trøffeljakttur og følge hundene som leter etter de “svarte diamantene”.  Sist, men ikke minst, er Umbria en plass for sjokoladeelskere. I Perugia holdes hvert år i midten av oktober en stor sjokoladefestival, der lokale og internasjonale utstillere deler det gode i livet.

Trøffeljakt i skogene i Gubbio i Umbria (Foto: Comune-di-Gubbio)
Tagliatelle med trøfler (Foto: Umbria Region)

Les mer her: umbriatourism.it 

Liguria: Vin og olivenolje, focaccia og farinata – og pesto!

Ligurisk stolthet på flaske – slik kan vi beskrive ekstra virgin olje fra den liguriske rivieraen, et produkt som har EUs beskyttede opprinnelsesmerke PDO. Stadig flere turister velger Liguria, ikke bare for å slikke sol på vakre strender, men også for å oppdage nye steder; som de pittoreske fjellbyene Apricale, Dolceacqua, og Taggia nærmere kysten, hvor olivenmøllene kaldpresser oliven etter gammel metode.

Liguriske oliven er små, men smakfulle (Foto: Agenzia InLiguria)

Vinhøsting for hånd i september/oktober

Regionens vindruer blir høstet i september og oktober. Mye av vinen kommer fra håndverksmessige produsenter, som dyrker vinstokkene på tørrmurte terrasser i de bratte bakkene nær havet. Høstingen skjer ofte for hånd, og i enkelte områder, for eksempel Cinque Terre, transporteres druene i korger på bøndenes skuldre. Regionen produserer relativt lite vin sammenliknet med andre, men kvaliteten er desto høyere, og etterspørselen mye høyere enn tilbudet. Vermentino, Pigato og Rossese er typiske, lokale druer. Gastronomisk ferie, italia, puglia, umbria, liguria

Stupbratte vinmarker i Cinque Terre (Foto: Agenzia-InLiguria)

Flere spennende matfestivaler i lavsesong

Høst, vinter og vår er lavsesong for turismen, men byr på deilige, milde dagtemperaturer og mange ulike festivaler. Lille Badalucco har flere hundre års tradisjon med tørket fisk fra Norge (ligurisk tilberedning er magisk), som feires årlig med festival i september. Andre steder er sterkt assosiert med spesifikke retter, som den ostefylte focacciaen i Recco. På svale dager varmer en farinata både mage og hjerte: Denne kikertpannekaken lages direkte i vedfyrt ovn, og spises umiddelbart.

Farinata – den liguriske kikertpannekaken (Foto: Agenzia InLiguria)

Pesto genovese – juvelen i ligurisk gastronomi

Vin og olivenolje er to av regionens smaksambassadører. Den tredje, og selve juvelen i den liguriske gastronomiens krone, er pesto genovese, den grønne sausen laget av basilikum, hvitløk, pinjekjerner, revet parmesan og pecorino, alt blandet med smakfull, ligurisk olivenolje.

Pestolaging på den opprinnelige måten i Liguria (Foto: Agenzia InLiguria)

Trofie med pesto og vin i glasset i Genovas smug

Hvorfor ikke ta en høstweekend i den historiske havnebyen Genova, bestille en porsjon trofie med pesto ved havnen der solen varmer på vinterstid, og vente på mørket mens du nyter en lang, nydelig middag med en livlig, ligurisk vin i glasset på en trattoria i et av gamlebyens idylliske, små smug?

Klar for en porsjon trofie med pesto i Genova? (Foto: Agenzia InLiguria)

Les mer: lamialiguria.it  

Til slutt: Ved midnatt 6. november slippes årets nyvin – vino novello – i hele Italia på en rekke vinfester. Hvis november ikke passer, sikt deg inn på vinprodusentfestivalen Cantine Aperte i mai, når mengder av vingårder åpner portene. Gastronomisk ferie, italia, puglia, umbria, liguria

Generell info og flere italienske tips: italia.it 

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Gastronomisk ferie i italia. Artikkelen er et annonsørsamarbeid med Italia.it.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? Gastronomisk ferie, italia, puglia, umbria, liguria
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Tips: Her er et knippe andre artikler fra Italia

Langhelg med juleshopping i Italia 
Pilegrimsvandring på italiensk: Majestetiske alper, pittoreske landsbyer, bølgende åser
Ro og harmoni på vingården Tenuta Miranda i Piemonte
Vingårdsferie i Toscana – en herlig ferie på landet
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana
Våre anbefalte spisesteder i Firenze
Sykkelferie i Toscana
Gastronomisk ferie, italia, puglia, umbria, liguria

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon