Haga, Gøteborg, Sverige, Sweden

Gøteborg er Sveriges nest største by, og et yndet reisemål for mange nordmenn. For mange er byen kanskje mest kjent for å huse Liseberg, Nordens største fornøyelsespark. Jeg reiser sammen med min datter på 25, planen er å utforske hva Gøteborg har å by på i tillegg til Liseberg. Haga, Liseberg

Når vi to reiser på tur sammen er ikke nødvendigvis aktiviteter og ønsker sammenfallende. Det løser vi enkelt ved å velge en ting hver pr dag som vi ønsker å gjøre, og den andre blir med uten antydning til sure miner.

Her er vår uprioriterte liste over ting å gjøre i Gøteborg, på ingen måte uttømmende, men gode tips til ulike aktiviteter for hele familien.

Vi falt umiddelbart for sjarmerende Haga!

En informativ kanaltur med Paddan

Vi har kjøpt billetter på forhånd, og koser oss på båtturen på kanalene i Gøteborg. Guiden er flink, og vi får mye spennende informasjon om byen underveis. Vi blir riktignok litt overrasket når hun ber oss om å holde armer og bein og andre løse kroppsdeler inne på båten. Turen tar 50 minutter, og tar oss gjennom kanaler og under mer enn 20 broer. Dette er det første vi gjør når vi kommer, og vi får mange tips til hva vi bør utforske nærmere.

Padda i Gøteborg
Den flinke guiden vår på Paddan i full gang
Rosenlundkanalen med Kungsparken til venstre

Sjarmerende Haga, byens eldste forstad

Vi falt pladask for Haga! Dette er et sjarmerende kvarter med gamle trehus og steinbelagte gater og koselige butikker og kafeer. Vi handler i de små spesialforretningene, og i posene havner hjemmelaget lakris, klær og interiør. Vi drikker kaffe på Nöller Espressobar, drikker bobler på Hemma Hos og spiser verdens største kanelbolle på Café Husaren. Siste lørdag i mai arrangeres Haga Bluegrass Streetfestival og i desember fylles hele Haga Nygata med juleboder. På 1970 ville politikerne fjerne de gamle trehusene, og lage en ny bydel. Det ble heldigvis ikke noe av.

Flere hyggelige kafeer i Haga
Hyggelig å småshoppe i Haga
Kaffe i Haga
Og så er kaffen klar …
Kanelbolle
Verdens største kanelbolle?
SÅ hyggelig å rusle rundt i Haga. Godt dette området ble bevart.

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 250 reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Skansen Kronan med 360 graders byutsikt

Midt i Haga ligger det tidligere forsvarsverket Skansen Kronan. Det ble bygget 1687-1689, og herfra er det 360 graders utsikt over byen. Det skal visstnok være en restaurant med uteservering her, hvor det grilles lam, kylling og burgere hele dagen. Denne var ikke åpen når vi var der, men på deres hjemmeside står det at de håper å kunne åpne snart.

Flott utsikt fra forsvarsverket Skansen Kronan
Byen sett fra Skansen

Kronhusbodarna – en historisk oase i byen

Handelsboder folkens! Gå inn – gå inn!

Kronhusbodarna er en oase midt i Gøteborgs historiske hjerte. Gøteborgs eldste bygning fra 1654 ligger her. Den gang var det lager for militæruniformer og annet krigsmateriell. Nå er det et levende håndverkssentrum. I de små butikkene og bodene kan du kjøpe hjemmelaget sjokolade og karamell, og du kan besøke smykkesmeder, krukkemakere, såpekokere og klesdesignere. Vi koste oss på Café Kronhuset, en hyggelig kafé som serverer frokost, lunsj, pizza, ala carte, øl og vin. De har en stor uteservering, og denne ble etterhvert full.

Utendørs kafé og tidligere militærlager
Her kjøpes det deilig hjemmelaget sjokolade
For en koselig landhandel!

Utforske byens museer

Det er mange spennende museer i Gøteborg. Vi besøkte 2 av dem, Göteborgs Konstmuseum og Göteborgs Stadsmuseum. På kunstmuseet ser du unike verk av kunstnere som Munch, Carl Larsson, Picasso, Rembrandt og Chagall. Start gjerne i 6. etasje og jobb deg nedover i etasjene. Trenger du en pause, her er det nemlig mer enn 70 000 verk, kan du spise og drikke godt på restauranten i museet.

Göteborg Konstmuseum, med mer enn 70 000 verk!
Restauranten inne på kunstmuseet

Stadsmuseet fenget meg enda mer, faktisk. Dette er et kulturhistorisk museum, som viser Gøteborgs historie fra virkelig gamle dager til nåtid. Da vi var der, viste de utstillingen Grejen med Göteborg, med elskede og hatede objekter fra 1900-tallet og frem til i dag. Morsomt!

Stadsmuseet i Göteborg
Göteborg var i mange år Sveriges store bananhavn

Botaniske trädgården – av de største i Europa

Vakkert i Den botaniske hagen

Den botaniske hagen ligger en halvtimes spasertur unna sentrum. Dette er en av de største botaniske hagene i Europa, med mer enn 16000 ulike arter, og er en del av Änggårdsbergens naturreservat. Her finner du blant annet Japandalen og urtehagen. Her er også en kafè hvor du sitter ute i den fantastiske hagen. Ta deg god tid, gå på oppdagelsesferd. Her er det så mange stier og mye vakkert å se.

Gøteborgs vakre domkirke fra 1815

Domkirken har vært et viktig møtepunkt siden 1600-tallet, og ligger i sentrum av byen. Som så mange andre kirker i Gøteborg, har også domkirken vært utsatt for brannens herjinger. Både i 1721 og 1802 ble kirken totalt ødelagt. Domkirken slik den står i dag, ble innviet i 1815, men sto ikke helt ferdig før i 1827. I 2013-15 ble den renovert innvendig, og den nyklassisistiske stilen ble forsterket gjennom fargevalg som hvitt, grått og gull.

Domkirken i gøteborg
Göteborgs vakre domkirke
Flott inne i domkirken

Spennende smaker på matmarkedet Saluhallen

Matmarkedet Saluhallen bør du få med deg!

Vi besøker matmarkedet Saluhallen, der du kan kjøpe ulike matvarer som deilige oliven, nybakte brød, kaker, krydder, ost og kjøtt. Trass i en nettopp fortært kjempekanelbolle klarer vi fint en deilig kake med vanilje og jordbær.

Mm mm mm – namnam på Saluhallen

Liseberg – hele byens kjære tivoli!

Liseberg er selvsagt populært i Göteborg

Det er 30 år siden jeg sist besøkte Liseberg. Det er flott her, med blomster og trær, benker, restauranter, små spesialbutikker, spennende attraksjoner og lotterier. For en kjøretur med Helix var det 80 minutters ventetid, det samme for å hyle seg gjennom Mechanica. Både Martine og jeg synes det er gøy å kjøre halsbrekkende karuseller, men køene er i lengste laget. Du kan laste ned LisebergAppen og stå i virtuell kø til de mest populære attraksjonene. Lang kø der også, men du slipper å stå fysisk i kø. Vi sto også 40 minutter i kø for å få noe å spise. Det ble Churros, siden køen her var kortest. Vi var jo her i Pinsehelgen, kanskje er det ekstra mye folk her da?

Mer enn nok å prøve seg på her!
Dessverre altfor mye kø for å kjøre de ulike attraksjonene

Trädgårdsföreningens 1800-talls park

En virkelig vakker 1800-tallspark

Dette er en park du ikke kan gå glipp av. Midt i Gøteborg ligger denne godt bevarte 1800-talls parken. 1800-tallet er parkkulturens gullalder. Her er flere tusen fargerike, duftende roser i blomst i sesongen. Til og med et Palmehus er det her. Det er fra 1878, og her er en rekke palmer og andre tropiske planter. Blir du sulten, er det en hyggelig kafé her.

Grønt og fint overalt i denne parken
Palmehuset er spennende å rusle omkring i
Eksotiske Palmehuset

Albert Åbergs Kulturhus – for de små

Et tips til deg med små barn! Her er et kulturhus for barn mellom mellom 1 og 10 år. Barnebokfavoritten Albert Åberg er kjent for sine gode verdier, medmenneskelighet, glede og nysgjerrighet, så dette MÅ jo bli et flott besøk. Det ligger i Trädgårdsforeningen. og besøkes av 65 000 hvert eneste år.

Albert Åbergs Kulturhus sett fra turen med Paddan

Kungsparken – alle Nordens plantearter

Langs Rosenlundkanalen ligger Kungsparken. Parken sto ferdig på midten av 1850-tallet, og har den engelske parken som stilforbilde. Kungsparken er en kulturhistorisk unik park, tenk at den ligger på ødelagte festningsvoller! Parken er populær, her kan du gå tur, sole deg og ha picknick. Guiden på Paddan fortalte at her finnes et eksemplar av hver eneste planteart i Norden. Helt utrolig!

Kungsparken har et vell av ulike plantearter

Shopping

Utvalget av butikker i Gøteborg er stort. Små lokale butikker, internasjonale kjeder, second hand og vintage eller store varehus. Valget er ditt. Haga, Liseberg

Tips til overnatting

Vi booket rom på Clarion Hotel Gøteborg, et **** hotell innenfor bymurene. Perfekt utgangspunkt for det meste av det vi skulle oppleve. Vi hadde et romslig superiorrom med utsikt over kanalen.

Fint rom på Clarion Göteborg
Utsikt fra hotellommet vårt

Hvordan reise til Gøteborg?

På under 4 timer er du i Gøteborg med tog fra Oslo. Vi nøt en miljøvennlig reise, med vakker natur å se på. På grunn av arbeid på jernbanen i Trollhättan ble det buss for tog den siste biten. Foretrekker du å kjøre bil, er det relativt gode parkeringsmuligheter, og kjører du elektrisk er det over 500 ladepunkter for el-bil.

Sjekk www.vy.no for billetter og priser Haga, Liseberg

Togstasjonen i Gøteborg

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les artikler fra andre nordiske byer

Stavanger – et besøk for minneboka!
Bergen – en by full av opplevelser
Reisetips til Tromsø – et eventyr på 69 grader nord
Kulinariske København
Langweekend i sjarmerende København!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Gøteborg. Kanskje vil du kanskje til og med Vippse en virtuell kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon