Soller på Mallorca

Sóller er en vakker by på nordøstkysten av Mallorca. Den ligger nydelig til omtrent en halvtime fra flyplassen i Palma de Mallorca. Vi fløy til Palma, 40 minutter fra Alicante, men du kan også ta ferja fra Denja på Costa Blanca. Ferjeturen tar 5 timer til Palma, og noen avganger er innom Ibiza. Sóller har både jernbane, trikk og buss. Så ingen grunn til ikke å kjøre kollektivt hvis du skal hit. Mer om hvorfor senere. Puerto Sóller, Spania, Tren de Sóller

Fra Palma til Sóller med tog fra 1912

Vi tok det gamle toget, Tren de Sóller, fra Palma, en fantastisk tur gjennom vakker og variert natur. Toget tar oss gjennom daler og fjell, og bare det å reise med et tog fra 1912 er en stor opplevelse i seg selv. Nostalgien sitter både i vognveggene og på togskinnene.

Soller toget
Det gamle toget står klar på perrongen i Palma sentrum
Vi er ute av Palma – naturen er åpen og skjønn
På vei med toget – vi skal over fjellet
Gode, gamle togvogner, plass til nesten to på hvert sete

Vi kjøpte billetter direkte på stasjonen i Palma sentrum og betalte 32 euro per person for tur/retur kombinasjonsbillett med tog til Sóller og trikk til Puerto Sóller. Absolutt verdt prisen! Vi anbefaler å være ute i god tid for å kjøpe billett. Allerede tidlig i mars var toget ganske fullt.

TIPS: Du kan ogå bestille billetter på nett.

Sóller – sjarmerende by på skinner

Togstasjonen i Soller
Velkommen! Vi ankommer Sóller togstasjon

Fra togstasjonen i Sóller og ned til sentrum tar det 2 minutter å gå. Vi bruker lenger tid. Vi svinser litt frem og tilbake. Ut inn og av trange, spennende smug. Stikker innom et bakeri og klarer ikke å motstå de søte fristelsene. Puerto Sóller, Spania, Tren de Sóller

Bakevarer
Nam nam nam – dette var en digg start på Sóller!

Vi snakker med mannen i turistinformasjonen. Han er hyggelig og hjelpsom, har et av de kuleste kontorene vi har sett, og sitter inne med alt vi trenger å vite om Sóller.

Gammel togvogn
En togvogn til begjær – og kontor …

Fantastiske La Plaza de la Constitución

La Plaza de la Constitución er det absolutte midtpunktet i Sóller, og det er her mange av byens restauranter ligger. Plassen regnes som en av de vakreste på hele Mallorca, mye på grunn av en unik fontene og de monumentale bygningene som omkranser den.

Denne plassen er Sóllers udiskutable episenter

Vi finner en plass på torget med kongeutsikt til kirken Sant Bartomeu de Sóller, et imponerende byggverk i grå kalkstein. Kirken er bygget om, opp og på tre ganger. Ser du godt etter, vil du se det. Kirken er opprinnelig fra 1236, og var den gang reist i romansk-gotisk stil. Hovedinngangen var plassert der sideinngangen nå er. I 1688 kollapser deler av kirken, og den bygges opp igjen, denne gangen i barokkstil. Den siste endringen ble gjennomført mellom 1904 og 1947. Den helt fantastiske fasaden er designet av Gaudís elev, Joan Rubió Bellver. Puerto Sóller, Spania, Tren de Sóller

Bra med trøkk på kirkeplassen, og vi er bare i starten av mars …

Til høyre for kirken ligger rådhuset, en barokkbygning med et gigantisk Sóller-skjold på fasaden. Rådhuset har en enestående samling med bøker, brev og andre dokumenter helt tilbake til 1300-tallet.

Soller på Mallorca
Ingen tvil – vi er på Sóllers episenter!

Intime butikker, kafeer og atelierer

Langs hovedgaten ut fra torget ligger butikker, kafeer og atelierer på rekke og rad. Utvalget i butikkene er nok mest rettet mot oss turister, men det er også noen lokale godbiter innimellom.

Hovedgaten i Sóller en dag tidlig i mars
Oops! Filmopptak midt i hovedgaten – hovedrollen på dama til høyre?

Vi ramlet over Miga de Nube, en liten perle av en kafé. Og butikk. Og atelier. Innenfor en litt sliten dør, skjuler det seg en butikk og et atelier hvor det bobler over av kreativitet, fantasi og fargeglede. Som om ikke det er nok, er det også en vakker bakhage her. Etter å ha kjøpt en grønn lampeskjerm og en solgul paraply, smakte det fortreffelig med kaffe og hjemmelaget sjokoladekake ute i hagen.

Bak disken ligger ferske, lokale og økologiske produkter. Og de hyggelige folka bak disken frister dessuten med sin egen, nydelige signaturkaffe. Er du en tedrikker, kan du velge i et eksklusivt utvalg av økologisk te. Puerto Sóller, Spania, Tren de Sóller

Den finfine bakhagen til Miga de Nube
Soller på Mallorca
Selfie i bakhagen er ikke det verste – og snart er kaffen klar

Tramuntana Sierra – på lista til UNESCO

Rett bak Sóller ligger fjellkjeden Tramuntana Sierra, som strekker seg 90 kilometer mellom Cap de Sa Mola og Cap de Formentor. Området står på UNESCOs verdensarvliste, og er et eldorado for fjellvandrere og syklister. Den høyeste toppen, Puig Major, strekker seg hele 1445 meter i været. En real tur opp dit, med andre ord.

Vi likte Sóller veldig godt. Reiser du hit, reiser du samtidig vekk fra den mer støyende turismen en del andre steder på Mallorca. Herfra kan du også ta trikken ned til kysten.

På fra fra Sóller til Puerto Sóller

Med trikken nedover til Puerto Sóller

Rett utenfor togstasjonen går også den oransje tre-trikken ned til Puerto Sóller. Turen tar et kvarters tid. Trikken er elektrisk, og kjører mellom Sóller og havnen. Vi får litt sånn San Francisco- vibber når vi ser den. Du må ikke tro at trikken kun er en gedigen turistattraksjon. Svært mange av innbyggerne bruker trikken i stedet for bil. Parkering er et problem, spesielt på lørdager, da det er markedsdag.

Train in Soller
Hola, hola, her kommer trikken i Sóller!
Toget fra Palma til Soller
Halve Reisekick henger ut av trikken

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Puerto Sóller er et av de mer fasjonable feriestedene på Mallorca. Her er en nesten sirkulær bukt, med to herlige sandstrender, Platja dén Repic og Platja del Port. Langs promenaden er butikker og restauranter side om side. I marinaen duver båtene tett i tett. Puerto Sóller, Spania, Tren de Sóller

Stranda i Puerto Soller
Flott, sirkulær strand i Sóller
PUERTO SOLLER MARINA
Veldig bra skjermet marina i Sóller

Til fots i naturskjønne Puerto de Sóller

Fint å gå langs promenaden hele veien

Puerto de Sóller er også kjent for sine vidstrakte sitruslunder. Hit kommer fotturister fra hele Europa for å oppleve den vakre naturen, appelsin- og sitruslundene og de fine turstiene i det kuperte landskapet. Særlig på vår og høst er det mange muligheter for herlige fotturer med dyktige guider fra lokale arrangører.

Sitruslunder i Spania
Veldig mye sitrus i området her

Feirer seieren over tyrkiske og algeriske pirater

Flåter av tyrkiske og algeriske pirater gjorde strandhogg på Sóllers strand i 1561. Bevæpnet med tresverd og små steinkatapulter forsvarte byens innbyggere seg, slo fiendene og skaffet dem en plass i Mallorcas heltehistorie. Angrepet og seieren over fienden feires med den store, årlige folkefesten Es Firó.

Tips: Les vår andre artikkel fra Mallorca

Mallorca satser på bærekraftig turisme

Mallorca har lenge vært en av verdens ledende turistdestinasjoner. Målet er i tillegg å bli ledende innen bærekraftig turisme. Noe av det viktigste som er gjort er å erstatte alle øyas fossile busser med elbusser og hybridbusser. I tillegg er det satt inn 12 elektriske tog og 6 elektriske t-banevogner. Det er også utviklet et bredt tilbud av bussruter på kryss og tvers av Mallorca, og tanken er at turistene skal velge å reise kollektivt fremfor å leie bil under oppholdet. For oss var valget lett. Flybussen fra flyplassen til Palma by går hvert 10-15 minutt og koster 5 euro. Og når du så kommer deg kollektivt til alle Mallorcas hjørner herfra er det enkelt å droppe leiebil. Synes vi.

TIPS: Les vår artikkel om bærekraftig turisme.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra spanske byer

Altea – blendende hvit og vakker
Cartagena i Spania – ferieby med historisk sus
Fin weekend i mangfoldige Murcia!
Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
En spansk storbytroika: Madrid – Barcelona – Valencia
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
Reisetips til Barcelona – Europas mest populære storby
Opplev Sevillas herlige, spanske puls!
Heftig turistdøgn i Valencia
Jakten på julestemning i Valencia
Valencia – både historisk og trendy
En herlig nyttårsaften i Barcelona!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Sóller på Mallorca. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?

RiseKick i godt humør på kirkeplassen i Sóller

Merk: Steder og priser kan selvsagt variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Kontakt oss på torill@reisekick.no Puerto Sóller, Spania, Tren de Sóller

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon