Deler av denne bekken starter inne i Nordmarka, på Skjennungsåsen, 493 meter over havet. Store Åklungen plukker opp bekken, og derfra renner Pinabekken, som igjen tar med seg flere små bekker ned mot Sognsvann. Fra Sognsvann renner Sognsvannsbekken ned til Majorstua.

Demningen ved Sognsvann
Starten i sørenden av Sognsvann

La oss starte ved Sognsvann

Sognsvannsbekken starter fra sørenden av Sognsvann, og renner så videre ned mot Gaustad, Vinderen og Frøen, før den forsvinner i kulvert før Majorstua. Lenger sør, i Frognerparken dukker den opp, og da heter den Frognerelva. Men la oss gå i gang oppe ved Sognsvann.

Turen langs Sognsvannsbekken er 5 km lang og lettgått
Sognsvannsbekken
Her henter vi inn bekken sør for Gaustadjordene

Mye jungel i starten av turen

Jeg er ved godt mot når jeg starter ved sørenden av Sognsvann, men finner fort ut at det er for vått og for mye jungel langs Sognsvannsbekkens første del.

Kollskloppen
Denne brua går over bekken omtrent midt på Gaustadjordene – etter at du har passert Idrettshøyskolen på østsiden

I stedet kan du gå langs første del på avstand – på vestsiden av bekken nedover Gaustadjordene, eller på østsiden, mellom Idrettshøyskolen og bekken.

Gaustadjordet
Du kan gå her den første delen av turen. Ta til venstre ved enden av jordet, og så fortsetter du langs bekken!

Vi passerer klinikk og hospital

Du henter bekken inn igjen ved sørenden av Gaustadjordene. Gå inn i Gaustadskogen, det er fint å gå her, du er tett på bekken, og etter at du har passert den gamle psykiatriske klinikken, kommer du forbi Rikshospitalet, på østsiden av bekken.

Små bruer flere steder langs bekkens øvre del – rett ved privat bebyggelse

Denne brua går over til Rikshospitalet, men vi fortsetter nedover på vestsiden

Tar med seg flere bekker nedover

Bekken forsvinner når den kommer til Ringveien, men på sørsiden av Ringveien går du nå inn i Aasmund Vinjes vei for å følge bekken videre. På vei ned til sentrum tar Sognsvannsbekken med seg flere bekker, blant annet Risbekken fra Båntjern og Gaustadbekken fra Langemyr.

Her forsvinner bekken når den kommer til Ringveien. Og du går over!

Frodig og sjeldent bekkelandskap

Sognsvannsbekken var ikke stor da jeg gikk langs den tidlig i høst, men du går til gjengjeld i et frodig og annerledes bekkelandskap. På stier langs private og offentlige husvegger, forbi kulper under ulike typer løvtrær – her er til og med en høyst respektabel foss!

Et stille og rolig bekkelandskap

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kaffe i Haga

Fisk, sager og kverner i bekken

Det har vært og er kanskje fortsatt fisk i bekken, og her var det også sager og kverner da byen var full av industri. Les deg gjerne opp på de 12 støpte, informative skiltene fra Sognsvann til Gaustad, som blant annet kan fortelle at deler av løpet til Sognsvannsbekken ble lagt om da Rikshospitalet ble bygd i 1990-åra.

Ikke allment tilgjengelig overalt

Fra Gaustad T-banestasjon renner bekken egentlig oppe i dagen, men dette området er ikke allment tilgjengelig et lite stykke. Jeg lurer meg inn til bekken, og i enden av Aasmund Vinjes vei er jeg tett på langs en gangsti, som etter hvert munner ut i Rasmus Winderens vei. Nå er vi altså på Vinderen!

Her – rett etter Gaustad stasjon – fanges bekken opp og blir til stille farvann langs offentlige bygg

En foss som har sett større dager

Gå over Rasmus’ vei, der finner du igjen bekken, og nå blir stien smal og bratt før bekken stuper ned i en foss, som har sett større dager enn da jeg gikk her. Etter fossen sprer Sognsvannsbekken seg ut i flere små sidearmer, som danner et fint, stillferdig nettverk. En herlig del av denne turen, dette.

Vinderen-fossen, rett og slett!

En gammel mølle i Kvernstien?

Bekken fortsetter langs to veier med bebyggelse, Kvernstien og Damkroken. Navnene vitner om at det antagelig har vært en gammel mølle her da fossen så sine større dager. Kvernstien munner ut i krysset mellom Anne Maries vei og Ivar Aasens vei, men bekken renner videre, så kom igjen!

Idyll på den siste delen av denne turen!

Smart turbok fra ReiseKick.no – kjøp E-boken her!

Vi 2 i ReiseKick har skrevet bok! I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Morsom siste strekning av turen

Den siste strekningen på fotturen er morsom, du er tett på bekken, bolighus på andre siden av gjerdet, her kommer T-banen forbi, og her får Sognsvannsbekken selskap av Gaustadbekken. Før rant bekken ned i Frøensdammene, men nå bare forsvinner den. Jeg sier takk for meg, og rusler ned til et hyggelig kafébesøk på Majorstua.

Private boliger langs bekken flere steder, også her!

Og der renner Sognsvannsbekken inn i kulvert rett nedenfor Slemdalsveien.

Fra Sognsvannsbekk til Frognerelv

Etter at bekken treffer Slemdalsveien, renner den selvsagt videre inn i kulvert, for å komme opp igjen i Frognerdammene i Frognerparken. Så renner den videre med nytt, staselig navn – Frognerelva – ned mot Skøyen. Dette er enda en spennende fottur, som du kan starte på midt inne i Frognerparken.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du liker artikkelen om fotturen langs Sognvannsbekken. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon