Sognsvann, Oslo

Denne turen er 9 kilometer lang og svært enkel å gå. Jeg tok trikken til Rikshospitalet, og gikk rett ut i skogen. Fulgte skogsvei og sti rett nordover til Sognsvann. Så videre rundt Sognsvann samme vei som klokka går, og helt nede ved vannet hele tiden. Da runden var over, gikk jeg forbi en kiosk, der man kan få belønning for innsatsen. Så fortsatte jeg tilbake til Rikshospitalet igjen. Tur Sognsvann, tur Nordmarka

Sognsvann
Sognsvann – mitt kjære Sognsvann!

Trikken, Riksen og Gaustadjordet

Stas å starte med den nye, flotte blåtrikken fra mitt bosted på Adamstuen. Ni minutter senere går jeg av trikken, så til venstre for Rikshospitalet, over en liten bru, så til høyre, og så er jeg inne på stien. Jeg kommer fort til et veiskille, der jeg skal holde til venstre. Så følger jeg bare den bredeste stien med hvitveistepper på begge sider helt til jeg kommer ut på Gaustadjordet. Tur Sognsvann,

Rikshospitalet
Gå til venstre for Rikshospitalet på bildet der
Bru over elv bak Riksen
Gå videre over denne brua …
Sti gjennom skog
Hvitveistepper på begge sider på veien opp mot Sognsvann

Grusveien eller jordet til Løkka gård

Nå har jeg to alternativer, begge fører til Sognsvann: Jeg kan følge stien ute på jordet. Eller gå grusveien til venstre for jordene. Begge fører oss til Løkka Gård fra år 1800. Her blinker det i Sognsvann et par hundre meter lenger ned, og der nede tar jeg til venstre rundt vannet. Langs vannet er det mange fine steder å slå seg ned for en rast, plenty med krakker, og et par elegante svaner glir forbi.

Ute av skogen fra Riksen, Gaustadjordet til høyre, eller gå stien til venstre …
Løkka gård
Løkka gård fra år 1800, herfra ser du ned til Sognsvann

Bare ruiner igjen av Søndre Skjeggerud

Jeg kommer til Pina, som på 1700-tallet var en del av Vestre Gaustad gård, og så til Søndre Skjeggerud, opprinnelig en husmannsplass under Vestre Sogn gård. En gang i tiden var det servering her, men nå er det bare ruiner igjen av stedet. Sola holder på å bryte gjennom, og hvitveisen holder på verre overalt.

Ruiner langs Sognsvann
Bare ruiner igjen av Søndre Skjeggerud
Hvitveis
Men hvitveisen er overalt …

Flotte badebrygger, trapper og krakker …

I nordre enden av Sognsvann er det badebrygger, og jeg må selvsagt helt ut på den nyeste av dem. Her er det lagt til rette med badetrapper og krakker og bruer, som tar dem som bader et stykke ut i vannet. Det blir ikke noe bad i dag, verken vær eller vanntemperatur er på lag, så jeg fortsetter sørover på østsiden av Sognsvann. Tur Sognsvann, tur nordmarka

Badebrygge ved Sognsvann
Flott at det er tilrettelagt med bruer og krakker

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Et sted for alle, bortsett fra syklister

Det er helt strøkent å gå her, bred grusvei rundt hele vannet, og jeg er bare noen meter fra vannet hele tiden. Alle kan ferdes her, også du i rullestol eller du med barnevogn. Men du med sykkel må nok finne deg en annen vei inn i Nordmarka. Noen går mot klokka rundt Sognsvann, andre med, og flott å se at flere av våre nye landsmenn også går tur her.

Idyll i nordenden av Sognsvann

Flott utgangspunkt for lengre turer

Sognsvann er selvfølgelig også et utmerket utgangspunkt for lengre turer innover i Nordmarka. Uansett hvilken side du tar langs vannet, kan du fortsette videre til Ullevålseter der det er en flott sportsstue med bevertning. Derfra kan du gå videre innover til Kobberhaughytta, Kikut eller ta den bratte veien opp til Skjennungstua og videre til Tryvannsstua. Bare å velge på øverste skogshylle!

Tips: Les artikkelen vår om overnatting på Kikut

Ullevålssæter ullevålssetrer
Ullevålseter – en tur hit bør alle unne seg!
Marka er også trolsk – her på Kikut

Smart turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Strender, gressletter, kiosk og toalett

Ved sørenden av Sognsvann er det mer folksomt. Her er det fine strender og gressletter, og flere barnefamilier har slått seg ned. Her er det også et svært så fancy toalett, og den nevnte kiosken med et par bord og stoler utenfor. Fra kiosken er det 200 meter bort til Sognsvann T-banestasjon, men jeg går videre rundt vannet, og opp der Løkka gård ligger. Tur Sognsvann, tur Nordmarka

Toaletter på Sognsvann
Fancy toalett i sørenden av Sognsvann

Rake veien nedover jordet og til Riksen

Nå går jeg ut på Gaustadjordet, og følger det sørover. På slutten kommer jeg til et veiskille, der jeg tar til høyre, går et par hundre meter, og så inn i skogen til venstre. Så er det bare å følge stien sør/nedover. Etter 10 minutter ser du Rikshospitalet, runder hjørnet, og der borte står trikken og venter på deg. Drøye 9 kilometer er unnagjort på en lettgått tur. Gratulerer!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les noen av våre andre Oslo-artikler og bli inspirert til flotte turer

MUNCH – bygget, kunsten og mannen
En fin fottur langs Oslos «maktsymboler»
Oslos havnepromenade – en opplevelse!
Roseslottet – med Korketrekkeren og eplekake til dessert!
Stovnertårnet og skulpturvandring i Groruddalen!
Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
5 gilde strøk i byen vår … Oslo!
Oslo – en livslang forelskelse
Oslo gjør comeback som badeby!
Du er velkommen i Oslos kolonihager!
5 fotturperler i feriebyen Oslo
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om rundturen rundt Sognsvann t/r fra Rikshospitalet. Kanskje har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no  Tur Sognsvann, tur Nordmarka

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon