Nutheim

Tar du turen gjennom Telemark på veien mellom øst og vest, er Nutheim Gjestgiveri et godt valg for overnatting. Vi kjører fra Stavanger til Oslo, og tar etter hvert E134 gjennom Telemark. En vei som tar oss gjennom et fantastisk stykke ekte norsk natur.

Første stopp: Byrkjedalstunet

Vi har hørt rykter om at Byrkjedalstunet er verdt et besøk. Og det viser seg at her er både restaurant, hotell og et lysstøperi med en svært så innholdsrik butikk. Vi spiser kaker som er enda bedre enn ryktene skulle ha det til, og besøker butikken Lysstøperiet, som tidligere var et ysteri!

Byrkjedalstunet er virkelig verdt en stopp …

En utrolig butikk: Lysstøperiet

I Lysstøperiet finner du et stort utvalg av egenproduserte lys i alle mulige fasonger og farger i tillegg til spennende interiørartikler, souvenirer, trevarer, ullvarer, steiner og mineraler, kortreist mat fra lokale småskalaprodusenter samt julevarer og mye, mye mer.

Lysstøperi byrkjedalstunet
Ingen tvil om hvorfor butikken heter Lysstøperiet

Smellvakker natur over fjellet

Men vi skal videre, hjemover mot Oslo. Vi kjører gjennom vakker fjellnatur, i Telemark handler natur mye om opp og ned, og vi passerer Seljord, men ser jo ingen sjøorm? Vi nærmer oss Nutheim Gjestgiveri, en tidligere skysstasjon.

Vei over fjellet
Flott natur – men la sauene være …

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Eventyret her begynte i 1862

Men la oss se litt bakover i historien. I 1862 sto den nye veien gjennom bygda ferdig, og midt i en sving vokste det frem et lite handelssted. Her var gårdsdrift, landhandleri, bakeri, slakteri og skysstasjon. Og fra 1877 et Gjestgiveri. Det var her folk stoppet, spiste ett eller flere gode måltider. Fikk ei god natts søvn på veien mellom vest og øst. Det samme skal vi.

Inne på Nutheim
Klart for middag på Nutheim
Flere hyggelige stuer – og kunst på alle vegger

Både hjerterom og plantehav

Når vi svinger opp på parkeringsplassen, er det første som slår oss det fantastiske plantehavet foran huset. Vi åpner døren til det hvitmalte huset, og duften av kaffe slår i mot oss. Inne i resepsjonen blir vi tatt hjertelig imot og vist opp til rommet vårt i andre etasje.

Blomster foran hvitt trehus
Nutheim er en fargerik opplevelse
Mye påfyll for sansene her …

Originalkunst på alle veggene

Og FOR et rom. Lyst og lekkert med vinduer som slipper inn masse lys. Genuint, ekte og smakfullt. En helt fantastisk utsikt og kunst på veggene. Nettopp kunsten er det som gjør et besøk på Nutheim spesielt. Her kan kunstnere ta for seg grovt av ro og lys, luft og motiv, og alle er rom prydet med originalkunst av kunstnere som har besøkt Nutheim opp gjennom årene. Totalt er det 17 rom på Nutheim, fordelt på gjestgiveri og anneks.

Soverom på Nutheim
Vi fikk et lyst og lekkert hjørnerom
Et rom på Nutheim
Hjemmekoselig og trivelig på Nutheim
Utsikt fra vindu Nutheim
Vi innleder besøket med et fortjent glass og herlig utsikt over Flatdal

Galleri og butikk i underetasjen

Ingen tvil om at Nutheim er et kunstnerhotell. I underetasjen er det galleri med salgsutstillinger av samtidskunstnere og kunstnere som tidligere har hatt tilknytning til Nutheim. Blir du inspirert til å male selv, finner du alt du trenger av maleutstyr i butikken. Det rykker i egen skapertrang, og jeg kommer på at boden hjemme er smekkfull av maleutstyr jeg kjøpte da jeg gikk på malerkurs. Og på loftet har jeg flere lerret som antagelig aldri vil bli hengt opp på en vegg ..

Dame i malerbutikk
Jeg koser meg i malerbutikken i kjelleren – herlig!
Malersaker
Her har de alt en kunstner trenger

Nydelig middag og dikt av Børli

På Nutheim serveres hjemmelaget norsk mat med en fransk touch. Vi nyter en tre-retter med tilhørende vinpakke. Mens vi venter på forretten gir vertinne Ellen Grøstad Barstad oss historien om Nutheim. Hvordan kunstnerbrødrene Erlend og Terje Grøstad i 1946 kom til Nutheim, og fant seg hver sin datter som de giftet seg med. Og om hvordan hun selv og datteren etterhvert tok over driften. Historien avsluttes med et dikt av Hans Børli. En strålende start på et nydelig måltid.

Diktlesing på Nutheim
Vertinne og skulptør Ellen Gøstad Barstad ønsker oss velkommen til bords

Junikveld

Vi sitter i slørblå junikveld
og svaler oss ute på trammen
Og alt vi ser på har dobbelt liv,
fordi vi sanser det sammen.

Se – skogsjøen ligger og skinner rødt
av sunkne solefalls-riker.
Og blankt som en ting av gammelt sølv
er skriket som lommen skriker.

Og heggen ved grinda brenner så stilt
av nykveikte blomsterkvaster.
Nå skjelver de kvitt i et pust av vind,
– det er som om noe haster..

Å, flytt deg nærmere inntil meg
her på kjøkkentrammen!
Den er så svinnende kort den stund
vi mennesker er sammen.

Hans Børli

Gamle prestegården på Nutheim

Et par hundre meter fra Gjestgiveriet ligge vakre Hjartdal gamle prestegård på et lite tun med flere gamle bygninger hvor du kan overnatte. Prestegården ble flyttet til Nutheim av Erlend Grøstad i 1963, og er blitt restaurert etter alle kunstens regler.

Hjartdal gamle prestegård
Du kan også bo på den gamle prestegården her …

Malerskole og -kurs i over 60 år

På Nutheim har de drevet med malerskole i over 60 år. På samme måte som de tidligere kunstnere sto ute og malte, tar dagens kursdeltakere med seg lerret, staffeli og pensler ut. Og la oss si det slik, hvis du ikke lar deg inspirere her, blir du det kanskje aldri. Hele stedet er en sanselig opplevelse der gode måltider, trivelig overnatting, kunst, historie, lys, luft og motiv er vevd sammen.

Utsikt over Flatdal
Ingen ting å si på utsikten her …

Et sted for både små og store lag

Er det noe som skal feires, passer Nutheim perfekt til både små og store lag. Dersom dere går i giftetanker, er dette det perfekte sted å gi hverandre et rungende JA. I kjelleren på den gamle prestegården er det et vakkert utsmykket kapell. Og feiringen, den kan gjøres akkurat så enkel eller spektakulær som dere ønsker.

Nydelig hage, badedam og lysthus

Nedenfor hovedhuset og den flotte terrassen ligger en nydelig hage med frukttrær, badedam og lysthus. Her kan du nyte freden og roen i skyggene under trærne mens du skuer utover den nydelige naturen i det vakre dalføret. Ingen tvil om at vi kan anbefale et stopp eller flere på Nutheim Gjestgiveri!

Hagen på Nutheim
Stor, romslig hage med badedam og lysthus …
Epletrær foran hvitt trehus
Høsten er på vei, og eplene er klare for høsting
Inni i lysthuset på Nutheim
Litt av et lysthus – til og med piano er på plass – og enda en sans får påfyll …

Tips: Les mer om Nutheim Gjestgiveri på deres egen webside.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram 

Tips: Les om andre flotte overnattingssteder

Eenstunet på Voss – og en topp fjelltur …
Haugtun – en raus, bortgjemt perle i Aust-Torpa
Oldemors nostalgiske hus på Nesheimstunet
Ferietips til Hardanger — Gå fantastiske Dronningstien
Amble gård – en ekte ferieperle i hjertet av fjord-Norge
Kvarstad Gård – nært og ekte – midt i Mjøsa
Aktiv gårdsferie langs Turistveien på Gaularfjellet
Elveseter på Sognefjellsveien – en unik destinasjon

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Nutheim Gjestgiveri. Vi setter stor pris på om du deler!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon