Hengebro langs Alnaelva

Flere turtips i Oslo! Vi har allerede gått øverste del av Alnaelva, den kan du lese om her. I dag skal vi gå langs nederste del av Alnaelva, denne småviltre fetteren til Akerselva lenger vest i byen. Bli med på tur langs Alnaelva. La oss begynne på Bryn stasjon. Cirka 100 meter å gå når vi kommer ut av stasjonen, og på andre siden av brua ligger Oslo Håndverksdestilleri som lager gin og akevitt i ærverdige lokaler på elvebredden. Og der kommer Alnaelva fossende mot oss!

Med veien rett over oss starter vi turen langs elva

En gang het den Loelva

Vi mener faktisk at denne elva fortjener samme status som fetter Akerselva, ikke glem at Oslo ble skapt ved Alnaelvas utløp for 1000 år siden, og at også denne urskogselva er stinn av industrihistorie. Den het Loelva lenge, (OsLO) og mang en bold viking har nok tatt seg et lite nakenbad i elveoset til denne elva. (Og nå kunne vi dratt et par spennende middelalderhistorier, dere …)

Elvesus og super utsikt langs Alnaelva

Men dette er ikke en historietime, det skal være avslappet vandring i skog og svarte daler, og allerede etter noen få meter står vi i en opparbeidet park som før var en gråkjedelig parkeringsplass, akkompagnert av et kraftig sus fra elva, og med flott utsikt sørvestover fordi det er hugget ut siktsoner for brukere av den fine elvestien.

Været er høstfint og bladene faller …

Elva bruser med fjærene

Vi legger Joh. Petersens Lin- og bomullsvarefabrikker bak oss (en gang den største i Oslo) og tar fatt på elvestien, ned en bratt kneik, velger venstre vei i et veikryss, og selv om turstien går et lite stykke unna elva her og der, er det hele tiden små avstikkere bort til elva, som i seg selv er i storform og bruser skikkelig med fjærene sine.

En gang den største i sin bransje …
Elvesus og dus og brus …

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Folkehelse av beste slag

Vi går på Turvei D10 hele tiden, været er høstfint, sola på lag, og det vi er aller mest glad for er at det er så mange som bruker elvestien. Her er små og store, folk fra alle kulturer, i alle aldre, rullende, gående, joggende. Helt herlig, jeg vet at Alna digger det, dette er folkehelse på sitt aller ypperste!

Langs Alnaelva er det fritt fram for all slags kunst

Henger midt i løse lufta

Terrenget flater ut, vi ser etter hvert blokkene på Etterstad på høyre side, der VIF-flaggene henger på balkongene når laget deres spiller kamp. Elva blir bredere med små deltaer og øyer, og vi går under jernbanebrua med toget fykende over oss. Vi passerer Fagerlia og dæven, nå går vi plutselig midt i løse lufta på en hengebru i et urbant juv! Og på andre siden av elva er nedlagte Nygård fabrikker, som en gang ble bygd rett inn i den ville naturen her.

Alnaelva
Plutselig går vi midt i løse lufta!

Forbi en styggbratt trapp

Her kan vi faktisk velge å gå rett opp til Nygårdskollen i Arnljot Gellines vei, eller vi kan ta den lange, styggbratte trappa helt opp til flotte Manglerud og Østensjøvannet, men vi fortsetter rett fram på elvestien, tvers gjennom hele den sinnssyke urskogen og inn i elvas stolte park, Svartdalsparken!

Styggbratt opp til Manglerud

En urskog midt i byen!

Urskogen fortjener omtale og heder, Urskogen midt i Oslo står det på skiltet. Dette er stedet, hvis du trives med fuglekvitter av alle slag, frodige planter, trær som får stå i fred uten inngrep, enten de er døde eller levende, enten de er furu, gran, alm, lind, bjørk, rogn, hassel, osp, spisslønn, selje, hegg og ask, og bli for all del ikke overrasket om du ser rev, rådyr, ekorn, grevling og padlende stokkender hvis du tar deg tid til en tidlig tur når dagen gryr.

Alnaelva
Her er det fred uten inngrep

Alnaelva
Der ute spreller ørreten!

Svart dal – senka skuldre

I kulpene til Alnaelva er det faktisk ørret (!), ifølge fiskeekspertene. Vi lot fiskestanga være hjemme, og går med senka skuldre i denne svarte, rolige dalen uten andre inngrep enn de som må til for at vi skal ha en elvesti å gå på for å nyte elv og natur. Vi er langt fra alene, men stemningen er dempet og kul og akkurat passe svart, slik det skal være når du er på tur i vill natur.

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.


Oppgradert Svartdalspark

Vi går inn i Svartdalsparken med trær og plen og trenings- og lekeapparater og den fossende elva like ved. Dette er egentlig en del av området til gamle Kværner Bruk, i sin storhetstid en av Norges aller største industribedrifter. En stor del av Svartdalsparken ble definert som park allerede i 1930, men dagens park er fra 1993, og den flotte turstien gjennom hele Svartdalen ble opparbeidet i årene 2009 til 2011.

Svartdalsparken – siste hånd på verket i 2011
På Kværner Bruks område …

Styggvakre industribygninger langs Alnaelva

Hovedsetet til Kværner i Lodalen holdt det faktisk gående lenger enn alle andre Oslos tungindustrier, og ble ikke lagt ned før i 1999. Når vi kommer ut av Svartdalsparken, omringes vi av en drøss av nedtaggede, styggvakre industribygninger som har fått stå øverst der den populære Kværnerbyen begynner eller slutter. Vi rusler inn i den, første gang for oss begge, faktisk.

Styggvakre industribygninger

Hovedsetet til Kværner Bruk!

Hørt om Oluf Adelsten Onsum? Det var litt av en type, han startet Kværner Bruk og Christiana Spigerverk i Nydalen i 1853. Begge bedrifter var selvsagt avhengig av vann fra hver sin elv, Alna(Lo)elva og Akerselva. I løpet av 150 år ble Kværner Bruk ledende innen energiproduksjonsutstyr, industri- og skipsteknologi og en rekke andre felt, og kjøpte industribedrifter i mange andre land. Hvor hovedsetet var? Her i Lodalen, selvfølgelig!

Kværnerbyen – urskogens motsats

Elva forsvinner for oss når vi kommer til Kværnerbyen, men vi vet at det jobbes for å få den lagt i fri flyt helt til Middelalderparken og Klosterenga i Gamlebyen, der den har sitt naturlige utløp. Så vi fyker inn i Kværnerbyen, og må nok innrømme at den grå tettheten er i drøyeste laget, kanskje fordi vi kommer rett ut av urskogen. Uansett artig å se hvordan en helt ny del av byen har vokst frem i det som var et mørkt, skummelt dalføre.

Urbane Kværnerbyen

Smeltedigelen og Samholdsstien

Til tross for sin urbane bebyggelse tar Kværnerbyen vare på både maskiner og fine navn fra storhetstiden, her heter gatene Turbinveien og Freserveien, Smeltedigelen og Dreieskiva, Onsumbakken og Montørbakken, og til og med Samholdsstien. Liker det siste navnet godt, samhold er viktig når folk bor så tett som her. Så tar vi fatt på veien opp igjen, sånn bare for å kvalitetssikre at vi så det vi så, og til sammen ble det ikke mer enn cirka tre kilometer, så dette gjør du unna på no time. God tur i urskogen, kos deg med Alna!

Fremkommelighet på hjul?

Svartdalsparken ned til Kværnerbyen, og øvre delen ved Grorud! Jeg kom
meg frem med min scooter på 4-fire hjul, men det var noen områder rett før
Svartdalsparken som var svært utfordrende!! En fantastisk opplevelse når
vi endelig kom igjennom. Synd ikke flere oppdager denne elva; –
storebroren til Akerselva!

Mvh//Petter Stubberud – leder av Scooterpatruljen i Frogn
kommune(Drøbak)

Tips til andre turer i Oslo

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Websider å ta en titt på

Visit Oslo
Ut.no


Kilder:
På tur i Oslo – byen og fjorden
Oppslag langs elva

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon