Pisa, det skjeve tårn, toscana

Alle har vel hørt om det ikoniske tårnet som står på skakke på Mirakelplassen i Pisa i Toscana. Det er jo faktisk et mirakel at det fortsatt står, så plassen passer fint til navnet Campo dei Miracoli. Her finnes Europas mest spennende samling med romanske bygninger, omgitt av grønne, enorme gressplener. I tillegg til tårnet er katedralen, dåpskapellet og klokketårnet aller mest kjent.

Pisa, det skjeve tårn, toscana
Ja, tårnet er faktisk skjevt …

Du når Pisa lett med tog og fly

Jeg gleder meg, forrige gang jeg var her var det høysesong og turistkaos. I dag er sen aprildag, få turister å se, og jeg ankommer med tog til Stazione Pisa Centrale. Du kan fly hit direkte fra Norge, Pisa internasjonale flyplass ligger 2,5 kilometer fra jernbanestasjonen. Og la det være sagt med en gang: Pisa har mye mer å by på enn bare Torre Pendente, dette skjeve tårnet. Så gjør klar for en digg rundtur i Pisa!

Togstasjon, Pisa, Toscana, Italia
På jernbanestasjonen i Pisa

Keiths street-art på klostervegg

Pisa var en gang i tiden en stormakt til sjøs fordi Arno renner bred og fin tvers gjennom byen. Det verdensberømte tårnet er en av mange severdigheter å få med seg i denne kompakte byen. Her er romanske bygninger og gotiske kirker i fleng, hyggelige kafeer på hvert hjørne, og fem minutter fra stasjonen finner vi Keith, kafeen med utsikt til Tuttomondo, gatekunsten fra 1989 av popkunstner Keith Haring, på en gammel klostervegg. Haring døde rett etter at maleriet var ferdig, men kafé-kunsthandelen hans lever!

Pisa, Toscana
Tuttomondo av Keith Haring

Over Arno og inn i Centro Storico

Vi går Corso Italia inn mot sentrum. Dette er gaten for deg som er glad i shopping. Men vi er her for å shoppe opplevelser, så vi passerer kirken Santa Maria del Carmine og bruker kort tid til brua, Ponte di Mezzo, som tar oss over Arno og inn i sentrum. Vi går inn i Centro Storico, og tar først en dobbel espresso på Piazza delle Vettovaglie rett etter brua.

Via Italia, Pisa
Vi er på vei oppover Corso Italia
Arno, Pisa, Toscana, Italia, Tuscany
Og her renner Arno, som knytter Pisa til havet

Borgo Stretto – super oppvarming

Gå oppover Borgo Stretto, med alle sine arkader, kafeer og små piazzaer. Gå inn i sidegatene, ta deg tid på sjokolademarkedet med alskens smaksprøver, vi setter oss ned på en av kafeene, myser på livet og nipper til perfekt hvitvin og prosecco. Vi vet hva som venter når vi får gått Borgo Stretto til ende og tatt til venstre: Mirakelplassen!

Borgo Stretto, Pisa, Toscana, Italia
De flotte arkadene oppover Borgo Stretto
Pisa, sjokolademarked
Toscana, Italia
Torill handler selvsagt på sjokolademarkedet

Vi går 300 trinn til topps i tårnet

Det skjeve tårnet er det første som møter oss på Mirakelplassen. Det ER faktisk skjevt, og turen opp de 300 trinnene til topps er bratt og bitte litt slitsom, til gjengjeld er utsikten helt fantastisk på toppen. Barn under 8 år har ikke adgang, og adgangen er begrenset, så bestill billetter på forhånd! Vil du unngå høysesong, er dette stedet å gjøre det på!

Pisa
Bymuren rundt Pisa er litt stykkevis og delt …

Skjevt på grunn av leirholdig jord

Campo dei Miracoli er en av Italias flotteste plasser med grønne plener som et vakkert teppe for Duomo, Battistero og kampanilen, bedre kjent som «det skjeve tårn i Pisa». Klokketårnet ble påbegynt i 1293, og begynte å helle til én side noen år senere da «tredje etasje» ble bygd, på grunn av leirholdig jord. Tårnet var stengt fra 1990 til 2001 for å bli delvis rettet opp.

Far og sønn Pisano laget prekestoler

Italias største dåpskapell er egentlig et romansk bygg, men har en gotisk kuppel og likner på en cupcake. Den 8-kantede prekestolen av Carrara-marmor er også gotisk, utført av Niccola Pisano og laget mellom 1302 og 1310. Sønnen laget prekestolen i Duomo i samme periode, og både far og sønn var influert av Giotto.

 Pisa, Toscana, Italia
Dåpskapellet i Pisa – Italias største!

Innvendig tretak med 24 karat gull

Litt om kirken – Duomo: Den ble bygget på 1000-tallet, har en fantastisk kledning i grønn og kremhvit marmor, og har vært mal for romanske kirker over hele Toscana. Kuppelen var den første av sitt slag i Europa, og det innvendige tretaket er prydet med 24 karat gull! Området her omfatter også en spennende kirkegård og et par museer som handler om middelalderen. 

 Pisa, Toscana, Italia
Duomo i Pisa er ikke noe småtterier!

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Scooterfestival og byens beste pizza

Vi rusler tilbake på skrå ned mot sentrum, gjennom Via Don Boschi og Piazza Cavalotti, og her ligger kafeene tett som hagl. Vi kommer til flotte Piazza dei Cavallieri, som i dag er full av scootere på grunn av en scooter-festival (ja, vi er i Italia). Finner en anbefalt pizzasjappe, og pizzaen er helt suveren og pizzabakeren en skøyer. Sjekk ut La Tana.

Pisa, Toscana
Palazzo della Carovana, her holder naturvitenskapelig fakultet til
Scooter, Pisa, Toscana, Italia
Hva er det med Italia og scootere …?
En pizza på Pizzeria La Tana er en fulltreffer!

Palazzo Blu med kunst og interiør

Gode og mette går vi ned til Piazza delle Vettovaglie, krysser Arno og tar til høyre. Der er plutselig Palazzo Blu fra 1300-tallet med en kul, støvblå fasade. Inne er det kunst fra 1300-1900-tallet rammet inn av et svært så overdådig 1800-talls Pisa-interiør. Anbefales!

Smellvakre Santa Maria della Spina

Videre nedover langs Arno går vi rett på smellvakre Santa Maria della Spina. En liten, gotisk kirke med tårn og spir bygd i 1230-1323 av Nino og Giovanni Pisano for å oppbevare en torn fra Kristi krone, som ble brakt til Pisa av en korsfarer. Så tar vi veien mot stasjonen. Vi kunne sjekket den gamle havnen og gått på bymuren, men tar toget til nabobyen Lucca. Vi sees der!

Pisa
Lille Santa Maria della Spina langs Arno
Er det ikke flott her inne?

Tips: Les flere av våre artikler i Toscana her

Vakre Montalcino i Toscana
Roadtrip i Chianti i Toscana
Luftige Montepulciano i Toscana
Vakre Massa Marittima i Toscana
Urbane favoritter i Toscana
Viareggio – en perle på kysten av Toscana
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Pisa i Toscana. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?   
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon