Salzburg
Østerrike

To herlige dager i Salzburg


Østerrike er et av våre desiderte favorittland. Landet er et eldorado for oss som er glad i turer i fjellet om sommeren eller stå på ski om vinteren. Men Østerrike har også mange flotte byer å by på. For eksempel Mozarts fødeby, Salzburg. Vi tilbrakte to herlige dager i denne lyse, vennlige, og ikke minst historiske byen.

Elven Salzach renner gjennom Salzburg

Barokk arkitektur – praktfull kultur

Billedskjønne Salzburg overrumpler oss. Byen ligger på 424 meters høyde, Alpene danner et dramatisk bakteppe sørover, og nordover strekker det bølgende landskapet i Bayern seg. Byen deles i to av elven Salzach. Salzburg er et eventyr av barokk arkitektur og praktfull kultur, og et eldorado for deg som er glad i livlig kafèliv. I Salzburg finner du storbypuls side om side med alpelandsbysjarm.

Torg i Salzburg
Lyst og vakkert overalt i Salzburg

Høyt der oppe er Hohensalzburg!

På Domplatz yrer det av liv, og på kafeene som omkranser plassen nytes øl i lange baner. Markedsbodene bugner av ulike saker som turister kaster seg ivrig over. Over oss troner den fantastiske borgen Hohensalzburg. Opp dit må vi selvsagt i løpet av disse to dagene!

På Unescos liste over verdensarv

Det historiske sentrum i byen er et av de best bevarte i verden, og står på UNESCOs liste over verdensarv. Det har bodd folk her mer enn 500 år før vår tidsregning, men byens kulturelle sjel er fra barokken. Salzburg byr på fantastisk arkitektur, kultur, designbutikker og et herlig uteliv i tillegg til flotte turmuligheter rett utenfor bygrensen.

Smug om kvelden i Salzburg
Flere herlige, små smug i Salzburg

Perfekt location for kjente filmer

Har du lyst til å drømme deg litt bort? Hva kan da passe bedre enn å besøke Salzburg? Sjekk ut filmen Sound of Music eller actionkomedien Knight and Day med Tom Cruise i hovedrollen. Store deler av disse herlige filmene er tatt opp nettopp i vakre Salzburg og distriktet rundt byen.

Mange vakre tårn og spir i Salzburg

Salzburg er fødebyen til Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) er født og oppvokst her. I nesten 30 år bodde familien Mozart i Getreidegasse 9. Nå er bygningen gjort om til et museum der du kan beundre fiolinen han spilte på som liten, pianoet han brukte da han komponerte Tryllefløyten, og mye, mye mer.

Mange spor etter Mozart i Salzburg

Hohensalzburg – en historisk skyline

Høyt hevet over byen, nesten som en slags historisk skyline, ligger borgen Hohensalzburg. Den ble bygget i 1077, og var den gang i tiden et av Europas største slott. I dag er det den absolutt mest besøkte turistattraksjonen her i byen. Vi går den bratte veien opp, men du kan også ta Festungsbahn.

Fabelaktig utsikt fra Hohensalzburg

Vi går i kø, og vi står i kø når vi er der oppe, men det er absolutt verdt turen. Her finner du museer, serveringssteder, enkelte dager også markeder. Det beste er likevel den fabelaktige utsikten utover hele byen fra utsiktssteder her oppe. Vi tar oss også tid til å besøke marionette-museet, som du kan se bilde fra litt lenger ned.

Salzach svinger seg elegant gjennom Salzburg

Når vi kommer ned fra borgen, går vi gjennom den flotte kirkegården, og finner etter hvert graven til Maria Anna, søsteren til Wolfgang Amadeus.

Klikk her for å booke opplevelser i Salzburg.

En gamleby i deilig, vakker pastell

Vi rusler rundt i sentrum av byen, går gjennom trange gater med nydelige, pastellfargede bygninger. Det er så lyst og vennlig og vakkert overalt her, og vi kommer innom hyggelige, små torg, og drikker den ene kaffekoppen etter den andre, og selvsagt unner vi oss et glass prosecco etter hvert.

Vakre, lyse farger på flott arkitektur
Folk koser seg på kafé i Salzburg
I Salzburg kan du gjøre sentrum med hest og vogn

Getreidegasse – shopping og historie

Getreidegasse er en av de eldste gatene i Altstadt, og i tillegg til å være den viktigste shoppinggaten, en hel severdighet i seg selv. Her finner du alt hva hjertet begjærer. Du ser ingen prangende neonskilt på bygningene her. Alle butikkskilt er av den gode, gamle, snirklete typen, og mange av dem ser ut som om de var av gull, for eksempel logoen til SPAR på bildet av Mozarts fødested lenger opp. Det ligger også flere koselige bakerier her, og kjekke, smokingkledde kelnere bidrar elegant til byens helt særegne atmosfære.

Veldig lyst på nytt alpeantrekk

Vi har veldig lyst på nytt alpeantrekk, men med bare noen dyrebare timer til rådighet, må vi prioritere knallhardt hva vi ønsker å oppleve. Vi har ikke tid til å prøve klær, så det blir verken knebukse eller rutete skjorte eller ditto bluse på noen av oss denne gang.

Vakker musikk fra 1700-tallet

Mer enn 4000 kulturarrangementer finner sted i Salzburg i løpet av året, og det er ikke vanskelig å finne en konsert å gå på. Vi velger en konsert med et større repertoar enn bare Mozart, og det er virkelig verdt 25 euro som hver billett koster. Billetten kjøper vi ved inngangen, og et femtitalls besøkende sitter på enkle klappstoler med hvert sitt plastglass med vin og koser seg med vakker musikk fra 1700-tallet. Full Salzburg-faktor her, altså.

På en herlig Mozartkonsert i Salzburg
Veggmaleri av noter i Salzburg
Mye dreier seg om noter og musikk i Salzburg

Plenty med hengelåser på broen

Utpå kvelden står vi på en av de mest kjente broene i byen. Herfra har du en vidunderlig utsikt og fint inntrykk av byen om kvelden. Mange har låst hengelås her, symbolet på kjærlighet og at noe har satt spor. Og Salzburg er virkelig en by som setter spor. Salzburg er fin å besøke året rundt, og en by vi garantert skal tilbake til!

Låser på brua i Salzburg
Flott utsikt bra broen med hengelåser

TIPS:
Kjøp Salzburg Card. Kortet er gyldig i 24, 48 eller 72 timer, og gir deg gratis inngang på en rekke museer, gratis offentlig transport og rabatter på mange kulturarrangementer og utflukter.

Salzburg-kortet kjøper du online her.

Hvor ligger Salzburg?

TIPS: Les gjerne våre andre artikler om Østerrike

Sommerferie i St. Anton!
Kultur og påskegodt i Wien
Bad Hofgastein i Østerrike – ren alpeidyll

Websider verdt å titte på:

https://www.salzburg.info/en
https://www.salzburg-burgen.at/en/hohensalzburg-castle/

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no


Legg inn en kommentar