Stockholm, hovedstaden til “Søta Bror”, er en herlig by for deg som liker nye perspektiv og ideer. Likevel har vi nordmenn en tendens til å glemme Stockholm til fordel for København og London når vi skal på en storbyferie i nærheten. Prøv ferie i Stockholm, her kan du oppleve alt fra en rolig dag i Gamla Stan til skikkelig partystemning med Nordens beste uteliv. Noe vi to i ReiseKick ikke sjekket ut … Reisetips Stockholm

Jeg besøkte byen med 2 ulike formål denne gang. Først med min datter for å løpe halvmaraton, deretter overtok Bernt stafettpinnen etter henne, og sammen utforsket vi noe av det Stockholm har å by på. Her er gode tips til opplevelser i byen som er bygget på 14 øyer, og koblet sammen med 53 broer.

Stockholm
Flotte bruer overalt i Stockholm

Vi tråler de ulike distriktene

Vi er glade i å gå, og til fots ramler vi alltid innom steder vi aldri hadde funnet om vi hadde beveget oss rundt med taxi eller kollektivtransport. Vi konsentrerte oss stort sett om Gamla Stan, Södermalm og Norrmalm, og var også innom Östermalm og Kungsholmen. Reisetips Stockholm, Ferie Stockholm

Norrmalm – flott utgangspunkt

Vi bodde på Hotel Sign i Norrmalm, og Drottninggatan er et flott utgangspunkt for å få et overblikk over byen. Gaten strekker seg fra øya hvor Gamla Stan ligger, gjennom hele Norrmalm og opp til Vasastaden. Mesteparten av Drottninggatan er bilfri, og her ligger det butikker i alle sjangre, og kafeer er det mange av. Du finner garantert noe du liker. Reisetips Stockholm, Ferie Stockholm

Drottninggatan Stockholm
Drottninggatan er sentral i Stockholm

Stureplan, som mange har besøkt eller hørt om, ligger helt på grensen mellom Norrmalm og Östermalm. Dette er stedet for de «kaksete» og «hippe» barene, blant annet Spy Bar, Loge, The Plaxa Club, East og ikke minst Sturecompagniet. Området rundt Stureplan er også ansett som Stockholms finanssenter.

Stureplan
Brukbare butikker på Stureplan …

Kungsträdgården – vakker og sentral
Kungsträdgården ligger her i Norrmalm, og er Stockholms mest sentrale park. Parken har sine historiske røtter fra 1400-tallet, og er en av byens viktigste møteplasser. Vi likte oss veldig godt i denne parken, og her er også flere hyggelige spisesteder (se under).

Sjekk ut Cafe Söderberg som ligger rett ved Jakobs Kyrka. Her er det koselig inne, og ute har de 150 sitteplasser. Kafeen har alle rettigheter og en innholdsrik meny.

Sjarmerende Gamla Stan …


Gamla Stan er full av gamle sjarmerende bygg og smale smug og gater. Et sted du absolutt bør besøke, selv om brorparten av butikkene som ligger her er suvenirsjapper som byr på det vanlige sortimentet av trehester, magneter, paraplyer og smånips du muligens ikke har bruk for. Akkurat det synes jeg er synd, men det er mange hyggelige kafeer og restauranter her, og enkelte fine butikker finne du selvsagt også.

Gamla Stan i Stockholm
Flott på torget i Gamla Stan

Tips til lunsjsteder i Gamla Stan

Under Kastanjen er både bakeri, bistro og bar i hjertet av Gamlebyen i Stockholm. Det ligger under, nettopp, et kastanjetre, på torget Brända tomten, som ligger i krysset Kindstugatan/Själagårdsgatan.

Kafe i Gamla Stan
Under Kastanjen er en sagnomsust kafé

Det var her i Gamla Stan Stockhom oppsto, og her finner du blant annet Riksdagen, Det Kungliga Slott og Nobelmuseet. Reisetips Stockholm, Ferie Stockholm

Sundbergs konditori, Stockholms eldste

Sundbergs konditori kalles seg fortsatt Stockholms eldste aktive kafé, og ligger på Järntorget i Gamla Stan. Det ble grunnlagt i 1785, og ble fort et samlingssted for den delen av Stockholm-samfunnet kjent som Skeppsbroadeln, så vel som de aktive i banksystemet, og kafeen fikk da kallenavnet “Lilla Börsen”.

Bra stil på Sundbergs konditori


Tips: Få med deg Stockholms smaleste gate, bare 90 cm bred, Mårten Trotzigs gränd.

Trangt i Mårten Trotzigs gränd

Östermalm – de flotte butikkene

Shoppe? I Östermalm finnes de flotte butikkene, som min lommebok er altfor slunken til. Men ute på Strandvägen kan du gå uten å åpne lommeboken. På den ene siden ligger flotte bygninger, og på den andre kafeer og båter i havna. Velg denne veien dersom du skal besøke Skansen, ABBA, Junibakken og Vasa. For å nevne noe … Reisetips Stockholm, Ferie Stockholm

Staselige butikker i Östermalm

Södermalm – vårt favorittdistrikt

I hjertet av Södermalm ligger SoFo. Et trendy nabolag på linje med Shoreditch i London. Er du på jakt etter vintage og andre kule butikker, går du hit. Reisetips Stockholm, Ferie Stockholm

Det er også her vi ramler innom Hermans Trädgårdskafe – en trivelig kafè med skikkelig sjel.

Bernt er klar for Hermans Trädgårdskafé …
… og jeg har sikret meg vindusplass …

Vi anbefaler også en tur til Medborgarplatsen, et livlig bytorg med flere utendørs serveringssteder om sommeren. Medborgarplatsen er også ofte brukt som et utgangspunkt for diverse demonstrasjoner.

Mange kafeer på Medborgartorget i Södermalm

Et av de beste utsiktspunktene i byen ligger i Södermalm. Følg den vakre og litt skjulte gangstien Monteliusvägen. Den er 416 meter lang, starter ved Kattgränd og ender ved Skolgränd. Underveis er det flere terrasser og parkbenker, og herfra har du en fantastisk utsikt over Riddarfjorden og Gamlebyen.

Flott utsikt over Gamla Stan & co

Du vil også se flere gamle hus i et miljø som forteller om et vakkert Stockholm i tidligere århundrer.

Trehusbebyggelse i Södermalm

Et eldorado for museumsbesøk

Stockholm er et eldorado for museumsinteresserte. Utvalget av spennende museer er stort og variert, og du må prioritere hardt dersom du bare er i byen et par-tre dager. Her er våre valg:

ABBA – the museum

Fy fabian for et artig museum! Her blir du med på en interaktiv reise gjennom ABBAs karriere. Bernt benyttet muligheten til å synge karaoke i Polarstudio, vi mikset originalmusikk og sto til og med på scenen sammen med ABBA. Jeg likte meg godt i Mamma Mia-kulissene. Et museum som fenger hele familien, ABBA-fan eller ei. WALK IN. DANCE OUT! Reisetips Stockholm, Ferie Stockholm
Sjekk ABBA the museum for mer informasjon.

Abba museet
Bernt tror han er kongen av ABBA

Almgren Sidenväveri & museum

Dette er et museum vi ramlet over ved en tilfeldighet da vi ruslet rundt på Södermalm. Dette er det eneste aktive silkeveveriet som fortsatt finnes i Skandinavia. Her veves det fortsatt silkestoffer og silkebånd på originalmaskiner i det opprinnelige fabrikkmiljøet fra 1860-tallet. Her er forskjellige utstillinger, og flere svenske fruer har donert sine gamle silkesjal til museet. Se hjemmesiden for mer informasjon. Reisetips Stockholm, Ferie Stockholm

Fotografiska – et fotounivers

Dette museet rakk vi ikke innom selv om det sto høyt oppe på lista vår. Dette er nemlig er av verdens fremste møteplasser for fotografi. Her finner du alltid en utstilling som berører og engasjerer. Og ikke nok med det. Fotografiska er også kjent for restaurantens matopplevelser og rå utsikt. Neste gang!

Fotografiska
Fotografiska skal visstnok være veldig verdt å besøke


Junibacken – for de yngste

Ta med deg barn eller barnebarn og opplev Astrid Lindgrens barnebokverden sammen. Her kan dere la dere rive med i oppslukende teaterforestillinger, og ta toget gjennom Lindgrens vidunderlige verden og magiske miljøer. Her finner du også Sveriges største barnebokhandel. Se Junibackens hjemmeside for mer informasjon. Reisetips Stockholm, Ferie Stockholm

Gamle, gode Astrid Lingren på Junibacken

Fascinerende Vasamuseet

En av mine favoritter! Her finner du skipet Vasa som sank i 1628 og ble hevet i 1961, 98% original med flere hundre skulpturer. Fascinerende! Du kan studere Vasa-skipet fra flere etasjer, og du oppdager noe nytt fra hver etasje. Selvfølgelig kan du se filmen om skipet og arbeidet med bergingen, den vises flere ganger daglig på ulike språk. Her blir du så lenge at du rekker å bli sulten. Det gjør ikke noe, for her er også en restaurant hvor du kan nyte en bedre lunsj. Se hjemmesiden til museet for mer informasjon.

Fantastisk å se Vasa – etter 333 år på havbunnen! Se mer på karusellen under her!

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kaffe i Haga

Stockholm Halvmaraton!!!

Å være med på et løp midt i en by, er en strålende måte å se mer av byen på. Jeg har sammen med min datter sett 21 km av Stockholm 2 ganger så langt. Stockholm Halvmaraton er et av svært få maratonløp som arrangeres på en lørdag. Et flott og bra organisert løp. Masse drikkestasjoner og fin løype. Expo er et utstillings/salgsområde med stort forbedringspotensial, for her var utvalget begrenset.

Hvordan reise til Stockholm?

Det enkleste er å fly til Arlanda eller ta toget. Kommer du med toget, går du av midt i sentrum. Praktisk, grønt og enkelt. Fra Arlanda kan du velge høyhastighetstoget Arlanda Express. Arlanda-ekspressen tar deg til sentrum på 18 minutter. Plattformen er lett tilgjengelig under ankomstterminalene. I rushtiden går toget hvert 10. minutt, ellers hvert 15. minutt. Gratis wifi på alle tog. Reisetips Stockholm, Ferie Stockholm

Centralstationen i Stockholm
Centralstasjonen i Stockholm – midt i byen!

Flybussene går hvert 10.–15. minutt mellom Arlanda og City Terminal. Reisetid: 35–45 minutter. Alle flybusser tilbyr gratis Wi-Fi.

Taxi fra Arlanda tar cirka 40 minutter. NB! Prisene kan variere mye mellom taxiselskapene. Bruk gjerne et av de kjente selskapene, som Taxi Stockholm, Taxi 020 og Taxi Kurir.

Tips til overnatting i Stockholm

Det finnes selvfølgelig drøssevis av hoteller i alle prisklasser i Stockholm. Når vi besøker storbyer, er det viktig for oss å bo sentralt, slik at vi har kortest mulig vei til de attraksjonene vil oppleve.

Denne gangen bodde vi på Clarion Hotel Sign, et hotell som ligger 3 minutters gange fra togstasjonen og Arlanda Express.

Clarion Hotel Sign er et stort og forholdsvis nytt SPA-hotell midt i sentrum. Hotellet karakteriseres som “et tidløst mesterverk som kombinerer det beste av skandinavisk arkitektur og design”. Hotellet er det største i Stockholm, men har en intim sjarm du sjelden finner på så store hotell. Vi storkoste oss her!

Clarion Sign i Stockholm
Her boode vi – på Hotel Sign. Anbefales!
A room with a view – på Hotel Sign

Tips til spisesteder i Stockholm:

Det kommer snart en egen artikkel om spisesteder. Følg med på www.facebook.com/reisekick

TIPS: Les flere artikler fra Sverige

Gøteborg – så mye mer enn Liseberg
Tips til gode spisesteder i Gøteborg
Et storartet døgn på Dömle Herregård

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram 

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du liker artikkelen om Stockholm. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon