Kyrkja med vannet foran

Vi er på vei langs Sognefjellsveien, en av 18 nasjonale turistveier i Norge. I Bøverdalen kjører vi av ved Leirdalen, og tar en ganske smal bomvei opp til Leirvassbu. Langs veien er gresset irrgrønt og vannet i elva herlig turkis. Her i dalen er det perfekt å gå tur dersom du ikke har lyst til å gå bratt. Men vi skal opp til Kyrkja! Topptur Kyrkja Jotunheimen Leirvassbu Sognefjellsveien Turtips

SOgnefjellsveien bro over elv
Er det ikke vakkert oppover Leirdalen?

Parkering og kaffeboost på Leirvassbu

Leivassbu
Leirvassbu Fjellstue – midt i Jotunheimen

Vi parkerer på Leirvassbu Fjellstue, og kjøper en kopp kaffe som vi nyter ute, nesten midt i Jotunheimen. Leirvassbu er kjent av generasjoner som selve perlen i Jotunheimen, og har muligens den beste startbeliggenheten i hele fjell-Norge. Fjellstua ligger 1400 m.o.h., rett ved Leirvatnet. DNT har rødmerket rutene som går fra Leirvassbu til alle de andre turisthyttene i området. Samler du på topper over 2000 m.o.h., finner du cirka 50 topper som du kan nå på en dagstur fra Leirvassbu. Topptur Kyrkja Jotunheimen Leirvassbu Sognefjellsveien Turtips

En svært populær og tilgjengelig topptur

Det er en tidlig formiddag i begynnelsen av juli. Sola skinner, det er allerede over 20 varme, og helt vindstille. Snakk om knallvær! Fra der vi nyter kaffen ser vi over Leirvatnet og rett bort på Kyrkja. Det er en høyreist tind midt i hjertet av Jotunheimen, og den ligger altså like ved Leirvatnet og den populære turisthytta Leirvassbu i Lom kommune.

Kyrkja
Jepp – helt opp dit skal vi faktisk!

Toppen er spiss, og strekker seg 2032 meter opp i været. Toppturen til Kyrkja er en populær tur, mye fordi den er så tilgjengelig. Kanskje også fordi den etter hvert blir brattere og luftigere enn for eksempel Besseggen og Stetinden, som mange sikkert har gått. Vi er ikke alene om å ha Kyrkja som mål denne dagen. Her er jentegjenger, par, familier, hunder og et par dansker klare for tur, men det er langt fra samme folkemengder som opp på Besseggen.

I 1874 skrev fjell-pioneren Emanuel Mohn i årboka til Den Norske Turistforening at Kyrkja var et ubestigelig fjell. Vel, det ser ut som om det har endret seg. Og er det ikke usigelig vakkert på vei opp?

Noen snøpartier her og der, men det går greit.

Snø her og der, men ikke vanskelig å forsere

Fra Leirvassbu følger vi Gravdalsveien en liten kilometer, og så tar vi av på stien som går over Høgvaglen og videre opp ryggen til bandet mot Kyrkjeoksle. Det er flere partier hvor det ligger snø, men det går helt greit å forsere disse partiene. Snøen er fortsatt kald i slutten av juni, og vi synker ikke nedi når vi går. Stien er merket med små varder, og det er lett å følge den, selv om det er mye stein over alt. Topptur Kyrkja Jotunheimen Leirvassbu Sognefjellsveien Turtips

Like før vi tar fatt på det bratte partiet opp mot Kyrkjeoksle

Det er overraskende enkelt å gå, det går jevnt oppover uten at det er for bratt. Da vi er oppe ved Kyrkjeoksle, gjør vi som mange andre, setter oss ned og spiser matpakken mens vi skuler mot toppen. Det siste stykket mot toppen ser virkelig bratt ut. Og med høydeskrekken som jeg sliter litt med er jeg spent på hvordan dette skal gå.

Fjellblomster
Små blomster klorer seg fast i steinlandskapet
Kyrkja i vakker positur en sen junidag
Klar for nakken, det siste partiet. Eller?

Da vi snakket med verten på Leirvassbu før vi gikk, fortalte han at det er to klyvepartier helt mot slutten som noen ville oppleve som litt i luftigste laget. Han rådet oss til å holde til høyre i det første partiet, og til venstre i det andre.

Kyrkja

Eg er som vel du veit, ein fjellets mann,
og derfor dreg til fjells so tidt eg kan,
å friska meg på fly og bratte bryn
og sjå ikring meg alle store syn.

Aasmund Olavsson Vinje 

Kort oppsummert om den magiske utsikten Topptur Kyrkja Jotunheimen Leirvassbu

Det sies (les: danskene sa) at det fra varden på toppen er en fantastisk utsikt, og det tror vi så gjerne. Den er jo helt fantastisk allerede 50 høydemeter fra toppen, der vi valgte å stoppe … Hvorfor vi ikke gikk helt opp til toppen? Tja, en kombinasjon av høydeskrekk, redsel for å ramle ned på høyre side av toppen (virkelig bratt, altså;), vonde knær og litt vondt i vilja. I ettertid har vi ergret oss litt over at vi var så pinglete.

Kyrkja nesten på toppen
Ga oss rett før toppen, men like blide!

Men som sagt, utsikten var magisk. I nord ligger fjellområdet der Galdhøpiggen stikker opp, i vest ligger Hurrungane og Fannaråki-breen. I nordvest ligger Smørstabbtindene og Storebjørn med Jostedalsbreen i bakgrunnen. Og mot øst Memurutindene og Glittertind. Dette er virkelig midt i fjellsmørøyet!

Turkart fra Leirvassbu til Kyrkja

Tips til sted å bo

Mange av dem vi snakket med bodde på Leirvassbu. Les mer om hytta og overnattingsmulighetene her.

Vi valgte derimot å bo på Elveseter Hotell i Bøverdalen. Et flott hotell med historie i og kunst veggene.


Les mer om Elveseter og oppholdet vårt her. Topptur Kyrkja Jotunheimen Leirvassbu Sognefjellsveien

Elvesetrer
Elveseter kan virkelig anbefales for deg som vil gå Kyrkja og andre topper i Jotunheimen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram Turtips Jotunheimen

Tips: Les om flere flotte fjellturer

Topptur til spektakulære Knutshøe i Jotunheimen
Over Besseggen i hæla på ungdommen
På tur over Besseggen
Topptur til Molden i Luster
Rjukan, Vemork og tur til Gaustatoppen
Eenstunet på Voss – og en topp fjelltur …
Ferietips til Hardanger — Gå fantastiske Dronningstien
To flotte fjellturer i Rondane

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om toppturen til Kyrkja i Jotunheimen. Vi setter stor pris på om du deler!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? Turtips i Oslo
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon