Utsikt over Lustrafjorden

Det fineste utsiktspunktet i hele Luster, blir det ofte sagt om Molden. Du får uansett den fineste panoramautsikten over Lustrafjorden herfra. Den formidable utsikten, de bratte fjellsidene og de tilrettelagte stiene mot toppen gjør Molden til en av de mest kjente og populære toppturene i Sogn. Akkurat i dag er det faktisk overraskende lite folk i fjellet. Tur til Molden

Utsikt over Sognefjorden og Lustrafjorden
Dette er hva som venter deg når du passerer skoggrensen …

4 kilometer til topps fra Krossen

Det er ikke langt, men det er en del høydemetere som skal forseres. Turen starter på knappe 500 moh, og vi skal opp på 1116 moh. Ønsker du en tøffere variant, går du fra Marifjøra. Her starter du ved Lustrafjorden på 0 meter. Turen fra Krossen er definert som “Lett rute”, og merket grønn. Tur til Molden

Godt merket, klopper og benker

I tillegg til at stiene er veldig godt merket, er det også lagt klopper over våte partier, og benker er plassert på fine utsiktspunkter underveis. Den nederste delen av stien går forbi gamle slåtteteiger med fine steinmurer rundt. Den krysser flere skogsveier, og du skal også følge disse et kortere stykke.

Benker og dame som tar bilder
Benker utplassert på fine utsiktspunkter. Bra!
Skogssti til Molden
Reisefølget venter – jeg tar bilder – og der er plutselig Skjødnakanten!

Når du nærmer deg skoggrensa, anbefaler vi at du tar en kort avstikker ut til Skjødnakanten. Herfra har du flott utsikt til Indre Hafslo. Stien går etter hvert i mer åpent terreng, det går raskt oppover, og du kommer etter hvert opp til den nedlagte seteren Svarthiller. Herfra er det flott utsikt over fjorden og mot Ornes på den andre siden.

Utsikt mot Indre Hafslo
Fra Skjødnakanten er det flott utsikt over Indre Hafslo
Utsikt over Lustrafjorden fra seteren SvaRTHILLER
Den nedlagte stølen Svarthiller er pur idyll

Stien svinger 90 grader og slynger seg oppover fjellsiden. Du er kommet til det bratteste partiet. Fortvil ikke, for det er relativt kjapt unnagjort, terrenget flater ut og det er relativt lett å gå frem til toppvarden på Molden, 1116 meter over havet. Ta deg tid til å gå rundt hele toppen, slik at du får med deg utsikten til alle kanter. Tur til Molden

Toppvarden på Molden
På toppen av Molden – gå rundt og se ned i fjorden fra flere sider av denne herlige toppen!

Utsikt fra toppen av molden
Panoramautsikt uansett hvor du snur og vender deg!

Den fantastiske steinbua på Molden

Fra toppen av Molden er det panoramautsikt over mot Hafslo, Gaupne, Jostedalen, Jostedalsbreen, Lustrafjorden, Skjolden, Fanaråken og Hurrungane i Jotunheimen. Fjellsiden ut mot Lustrafjorden er bratt, har du høydeskrekk oppleves denne som luftig. Du finner mange fine hyller og knauser hvor du kan sitte å nyte den flotte utsikten. Selv holdt vi oss til Steinbua som Luster kommune har satt opp sammen med sherpaer fra Nepal og en dyktig islending. Rundt 130 tonn med stein ble fraktet opp til toppen! Tur til Molden

Steinbua på Molden
Denne steinbua er virkelig godt håndarbeid!

Steinbua er utrolig flott, og et fint sted å spise matpakken. Og trenger du ly, får du det her. Steinbua har tre vegger, tak og benker til å sitte eller ligge på. Og for en magisk utsikt ned i Lustrafjorden!

Utsikt over Lustrafjorden fra Steinbui på Molden
Knall utsikt utover Lustrafjorden fra steinbua på Molden

Sherpatrapper på vei mot toppen

Enkelte steder underveis opp til Molden finner du sherpatrapper. Sherpaer er en folkegruppe i Himalaya, kjent for sin styrke og utholdenhet. Her hjemme har sherpaer siden 2005 anlagt mer enn 200 trapper opp til fjell og diverse utsiktspunkt over hele landet. Og med det går debatten: Er det viktigst å gjøre naturen mer tilgjengelig, eller skal vi bevare den mest mulig urørt? Vi lar spørsmålet stå ubesvart akkurat her …

Sherpatrapper i Moldem
Sherpaene har vært på Molden, også …

MOLDEN OPP fra 0 – 1116 moh på 7 km

Det arrangeres også et eget motbakkeløp her. Starten for motbakkeløpet Molden Opp går i Marifjøra nede ved Lustrafjorden. Mål er på selvfølgelig på Molden 1.116 moh. Fritt for ikke å være med!

Hvordan komme seg til startpunktet? Tur til Molden

Vi bor i Kaupanger disse dagene og kjører via Sogndal. Herfra tar vi RV55 og kjører av til Mollandsmarki mellom Hafslo og Marifjøra. Det er godt skiltet, og det er godt med parkering og et sanitæranlegg ved startpunktet på Krossen. Tur til Molden

After-walk i lille idylliske Solvorn

Etter turen kjører vi innom sjarmerende Solvorn hvor Walaker Hotell ligger. Rett ved fjorden ligger hotellet, som med sine mer enn 370 års historie er det eldste familiedrevne hotellet i Norge. Planen er å spise lunsj på Walaker, men de serverer dessverre ikke det …

Vi rusler heller bort til Bryggehuset, hvor den lille sommerkafeen Nesten Heime holder til. Her er det både inne- og uteservering. Vi finner et bord i solen, spiser nydelige kaker og nyter en deilig eplemost. Her kan du også leie kaiakk når du først er innom.

Vi rusler videre mellom hvite hus, røde låver og naust. Mange av de gamle bygningene er fra slutten av 1800-tallet. Helt ytterst ser vi en værbitt sjøbod med et skilt med påskriften Kvitabui Matnaust og Galleri.

Bygninger i Solvorn
Sommerkafeen Nesten heime ligger langs denne hyggelige veien

Kvitabui Matnaust og Galleri Tur til Molden

Vi rusler bort, og ser at det er åpent. Far og sønn som driver Kvitabui gjør klar til 6-retters middag i kveld. De har fått en kansellering, om vi kanskje vil være med? Det skulle vi så gjerne, men dessverre må vi takke nei. Navnet Kvitabui kommer av at sjøboden en gang var hvitmalt, og med det hadde den et særpreg som var ulikt de andre sjøbodene og naustene i Solvorn. Så sjøboden går fortsatt under navnet Kvitabui, selv om tid, vær, vind og sjøsprøyt har satt sitt preg på bygget.

Kvitabui i Solvorn naust
Et matnaust ute i fjorden. For en herlig idé!
Inne i Kvitabui
Inne i Kvitabui er det dekket på – og dørene kan slås opp når været er på lag

Vegard Byrkjeland Aasen er en prisvinnende natur- og actionfotograf, og her på Kvitabui finner du den permanente fotoutstillingen hans. Tur til Molden

Ferge til Ornes og Urnes stavkirke

Kaia i Solvorn
Turen med ferja er en idyllisk avstikker til en helt annen tid

Fra Solvorn går det ferge til den lille bygda Ornes. Her ligger Urnes stavkirke, den eldste og rikest dekorerte av Norges 28 gjenværende stavkirker.

Urnes stavkirke
Urnes stavkirke. Fotokreditering: Harald Ibenholt, Riksantikvaren


Sjekk priser og rutetider fra Solvorn til Ornes her.

Husk å følge oss på Facebook!

Tips: Les flere av våre artikler fra Vestland Tur til Molden

Balestrand – den vakre kunstnerbygda
Bergen – en by full av opplevelser
Fire fine kulturopplevelser i Hardanger + Baroniet i Rosendal
Ferietips til Hardanger — Gå fantastiske Dronningstien

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om topptur til Molden og After-walk i Solvorn. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen med andre reiselystne.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? Bosteder norgesferie
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon