Vi våkner til en fantastisk høstdag på Beitostølen. Vi har gjort Besseggen, og vi har gjort oss kjent med en fornyet Beitostølen. Nå skal vi ta en topp som vi har hørt mye fint om. Alle som går Knutshøe, anbefaler den lille rakkeren av et fjell. Gjett om vi gleder oss! Fjelltur Jotunheimen Beitostølen

Vi bor supert på Radisson Blu Mountain Resort

Reklame for Beitostølen Resort

Lørdag morgen våkner vi til 20 grader og strålende sol, og vi er klare for Knutshøe, Besseggens frekke lillebror. Den er ikke like høy (1517 moh) og turen er en anelse kortere. Det er enklere atkomst, en fantastisk utsikt, og mer luftige partier enn på Besseggen. Jeg er ikke spesielt begeistret for det luftige, men det får stå sin prøve i dag.

Vi lager en deilig og innholdsrik matpakke i frokostsalen, og fyller opp med sjokolade i resepsjonen.

Trangt om parkeringsplassene

Turen starter ved Vargebakken langs fylkesvei 51 en snau halvtimes kjøring fra Beitostølen. Her er det parkeringsplass, men du må være tidlig ute for å få plass i høysesong. Vi kommer klokka 10, og allerede da står mengder av biler parkert på veiskulderen. Vi er som vanlig optimistiske, og kjører inn på parkeringsplassen. Innerst inne finner vi en trang plass ledig. Akkurat stor nok til Poloen. Små biler er undervurdert, altså.

Turen starter med å krysse elven Varga, og herfra er det skiltet til Knutshøe, og stien er tydelig. Du klarer ikke å gå feil på denne turen.

Knutshøe rett forut. Vi er klare!

De sa jo at det ikke var bratt?

Jeg kikker oppover fjellsiden. Hvorfor flytter ikke folk på seg? Hvorfor blir det kø? Jeg skjønner det snart. Det er bratt!!! Drevne fjellgåere ler nok bare av denne beskrivelsen, men med høydeskrekk i ryggsekken ser det drøyt ut. Jeg sender Bernt foran meg, så kan han ramle først. Men han ramler jo ikke. Han bare snur seg, ser på meg, roper oppmuntrende ord (les: irriterende!)

Bernt leder an i det bratte

“Hold kjeft!” grynter jeg. Snakk om å ha fått med seg ei sur kjerring på tur …
Jeg sliter meg oppover. Leter etter noe å holde meg fast i. Finner gode grep. Karer meg opp. Stolt da jeg er på toppen av det første luftige partiet. Snur meg, kikker ned. Ganske bratt, men sannsynligvis ikke så mye å skryte av.

Ferdig med den første kneika

Kaffe, kart og hyggelige folk

Etter det første bratte partiet er det lettgått helt frem til det siste partiet mot toppen av Knutshøe. Vi går langs en lang fjellrygg med 360 graders utsikt. Vi stopper og drikker en kopp kaffe, og Bernt plukker frem kartet sitt igjen. Det er alltid med, og er fra 1970. Men fjellene har faktisk ikke endret seg, så det fungerer jo på et vis;)

Mannen og det gamle kartet

Det er mye folk i fjellet på en dag som denne. Og vi snakker med mange underveis. Alltid hyggelig å slå av prat med folk i fjellet. Som det unge paret fra Fredrikstad som fredag kveld sjekket Yr, og skjønte at denne siste helgen før skolestart måtte utnyttes. Ved midnatt satte de seg i bilen, og var fremme på parkeringsplassen kl 04. De sov i bilen, og nå er de altså her. Nesten på toppen av Knutshøe.

Utsikt over Gjende og Øvre Leirungen

Flagget til topps litt for tidlig Fjelltur Jotunheimen Beitostølen

Jeg sier nesten på toppen. For da jeg tror at vi er på det høyeste punktet, er vi slett ikke det. Det er topp etter topp etter topp. Men det norske flagget er like fint her som høyere opp.

Hipp, hipp – første topp på Knutshøe

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

360 graders rundskue over Jotunheimen

Endelig er vi på toppen, og utsikten er formidabel. Vi gjør som de aller fleste andre, tar frem matpakken og koser oss i et fantastisk augustvær. Fjelltur Jotunheimen Beitostølen

God oversikt over Leirungsdalen og Øvre Leirungen

Bak oss skifter to asiatiske jenter fra turtøy til lange festkjoler. De har også med seg norske flagg. Herlig. Etterhvert blir de litt vel dristige ytterst på en fjellkant, og folk ber dem være forsiktig.

Flotte, spreke damer i dertil egnet fjelltøy
Gjende med Besseggen på andre siden

Gjennom vakre Leirungsdalen

Vi har bestemt oss for å gå rundturen, og vi følger ryggen til vi kommer til Leirungsåi. Her er det et stiskille, og vi tar til venstre. Det er ganske bratt ned fra toppen, men når vi først er nede, er de siste kilometerne flate og lettgåtte. Stien tar oss gjennom vakre Leirungsdalen. Vi tar en pause ved elva som slynger seg gjennom dalen.

Leirungsåi bukter seg innover
Mannen drister seg til å dyppe beina. Det er ISKALDT!

Oppover i Leirungsdalen er det mange nydelige sandstrender. Folk soler seg, og enkelte drister seg til et bad.

Lekre sandstrender i Leirungsdalen

Vi dropper begge deler, og fortsetter ufortrødent til parkeringsplassen vår. Garminen viser at vi har gått 14 kilometer, og med alle pausene inkludert brukte vi drøye fem timer. Fjelltur Jotunheimen Beitostølen

Flatt og fint de siste kilometerne

Er det et fjell vi virkelig har lyst til å gå flere ganger, er det Knutshøe. Dette er en tur som er morsom å gå. Variert terreng, fantastisk utsikt og akkurat passe utfordrende. Fjelltur Jotunheimen Beitostølen

Klikk på Pin for å lagre til senere!

Gode råd for tur på Knutshøe

• Bruk fjellsko/fjellstøvler som sikrer godt feste.
• Ha med nok drikke, du får ikke fylt vannflaska på veien over fjellet.
• Ta med ekstra klær og matpakke
• Tråkkene på ryggen ender i stup, og må ikke følges. Det er ingen snarvei ned fra fjellet, og det lønner seg derfor å følge skiltet sti hele veien.
• Turen gjør seg best på tørt føre, og passer for fjellvante uten altfor mye høydeskrekk.
• Husk kart og kompass, og vit hvordan du bruker det 🙂

Les flere av våre artikler fra Beitostølen og Jotunheimen:
Over Besseggen i hæla på ungdommen
Beitostølen – stølen for alle fire årstider
På tur over Besseggen

Fjelltur Jotunhei

Husk å følge ReiseKIck på Facebook og Instagram!

Hvor ligger det?

Reisebloggere på oppdrag for Beitostølen.com

En inspirerende bukett reisebloggere!

Bernt og jeg i ReiseKick står bakerst til høyre. Fjelltur Jotunheimen Beitostølen

Ta gjerne en titt på reisebloggene til disse flinke folka også; Bak fra venstre, Thomas og Desirée i DesireeTravels, Tor og Mette i Urbantoglandlig. Foran fra venstre; Annette (med mann og baby på rommet) i Reisepluss og Tina og venninne Tone i Worldbytina.

Selv om oppholdet er dekket, ligger det ingen føringer for innholdet i denne artikkelen.

Nettsider å ta en titt på

https://www.beitostolen.com
https://ut.no/turforslag/114763/knutshe-besseggens-tffe-lillebror
Overnatting på Radisson Blu Mountain Resort

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om fjelltur til Knutshøe i Jotunheimen. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon