Guadalest
Kultur,  museum,  Spania

Turistmagneten Guadalest


Kan jeg friste med en biltur til Guadalest? Bernt ser spørrende på meg over solbrillene. Det er bare Pradomuseet i Madrid og Alhambra som har flere besøkende i året, fortsetter han. Mitt svar er i kjappeste laget og lite gjennomtenkt: Nei, ikke egentlig. Jeg. Har. Ikke. Lyst.

Men vi har ikke så mye annet å ta oss til denne helgen, og det tar bare en sliten halvtime å kjøre. Vi legger en plan. Like enkel som den er banal. Den handler om å stå opp om mårran, og rekke opp til Guadalest før hordene av turister inntar den. Vi pakker hver vår snippsekk, bestiller et rom på et lite pensjonat i Tarbena, en annen liten idyll av en landsby like ved Guadalest. Så tar vi morgentrikken fra Villajoyosa til Benidorm og leier en liten bil der. Og det er herfra det tar en halvtime, altså.

Selv om vi er tidlig ute, er det mye trafikk på CV-70, men vi finner en ledig parkeringsplass når vi kommer til Guadalest. Det er august, og vi er ikke alene om å besøke turistmagneten denne dagen. Det er likevel færre mennesker enn vi fryktet. Turistene er i suverent flertall, fastboende er det svært få av, privatliv er nærmest en umulighet.

Vi inntar Piazza San Gregorio samtidig som en busslast med morgenfriske turister ankommer. Her er det flere små spisesteder og barer, og vi koster på oss en is og et kaffeskudd, mens de små flaggene over oss vaier i vinden i alle mulige farger.

Det er hyggelig å rusle rundt i de smale og skeive gatene i den eldgamle landsbyen. Det kryr av små forretninger, der vi kan kjøpe tradisjonelt spansk håndverk, syltetøy, honning, suvenirer i alle varianter, juggel og masseproduserte markedsvarer. Av alle rare ting kjøper jeg en lekkert dekorert blomsterpotte, som skal få en fin plass i «hytta vår» i Villajoyosa.

Guadalest har flere interessante museer, og vi plukker ut to. Det første, og kanskje mest kjente, er Casa Orduña. Dette er et digert hus i fire etasjer, og ble bygget av Orduña-familien etter det store jordskjelvet som rammet området i 1644. Vi betaler fire euro, og sluses i puljer gjennom kjøkken, spisestue, soverom og bibliotek. Inkludert i billetten er inngang til eventyrslottet San José. Det ble i sin tid bygget av muslimene, og har stått relativt stødig tross to store jordskjelv.

Fra toppen kan du på skyfrie dager skimte det azurblåe Middelhavet, og bak oss troner mektige fjell.

Vi lykkkes med taktikken, her er det faktisk lite folk. Foreløpig …

Det andre museet vi besøker, er Museo Etnológico. Museet ligger i et typisk bolighus fra 1700-tallet, og viser hvordan hverdagsliv og arbeidsliv en gang i tiden var her i Vall de Guadalest. Inngangen til huset går gjennom en tunnel, som er gravd ut i steingrunnen, og døren er fortsatt bevart.

Det er gratis å komme inn, men vi blir oppfordret til å donere noen euro etter besøket. Det gjør vi med stor glede.

Tilbake på Piazza San Grigorio er det på høy tid å få i seg noe å spise. Som sedvanlig må Bernt bruke noen minutter før han bestemmer seg for hvilket bord vi skal slå oss ned ved og bestille pizza. Den viser seg dessverre å være svært stusselige greier. Men vi blir mette. Fra piazzaen skuer vi utover det blågrønne vannbassenget, Embalse de Guadalest, som blant annet forsyner vår egen by, Villajoyosa, med vann.

Turistmagneten Guadalest er absolutt verdt et besøk, men vi anbefaler deg å være tidlig ute. Eventuelt komme svært sent på ettermiddagen. Vi snakket med en butikkinnehaver, han kunne fortelle at når alle turistbussene har reist, er det stille i gatene. Butikkene er IKKE åpne til langt på kveld, og det skjer svært lite.

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Lagre Pin for å lese artikkelen senere

Les også disse artiklene fra Spania

Sjokoladebyen Villajoyosa
Gata vår i Villajoyosa
På to hjul mellom idylliske landsbyer på Costa Blanca
Heftig turistdøgn i Valencia
Valencia – en leken og livlig by

Hvordan komme hit
Det enkleste er å kjøre bil. Fra Alicante er det 61 km på veien, og fra Benidorm kun 22 km.
Det er også mulig å ta buss fra Alicante og Benidorm, men i følge busstabellene tar det lang tid. Se www.alsa.es

Nettsteder å titte på
https://guadalest.es/
www.alsa.es

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

2 Comments

Legg inn en kommentar