Kultur,  museum,  Spania

Vakre Guadalest – et populært reisemål


«Kan jeg friste med en tur til Guadalest?» Bernt ser spørrende på meg over solbrillene. «Det skal visstnok være bare Pradomuseet i Madrid og Alhambra av alle spanske turistmål som har flere besøkende i året,» fortsetter han. Vi ser litt spørrende på hverandre. Kan det virkelig være mulig, tenker jeg, mens lysten begynner å spire. Vi googler litt, skjønner fort at Guadalest, eller El Castell de Guadalest som den luftige landsbyen egentlig heter, er et populært reisemål, og en av de vakreste landsbyer i Spania. Vi har leilighet i Villajoyosa, det er ikke langt unna …R

Ja da, jeg ble selvfølgelig med til Guadalest. Og angret ikke et sekund!

Vi har ikke så mye annet å ta oss til denne helgen. Vi legger en plan. Like enkel som den er banal. Den handler om å stå opp om mårran, og rekke opp til Guadalest før hordene av turister inntar den. Vi pakker hver vår lille snippsekk, bestiller et rom på et lite, deilig pensjonat i Tarbena, en annen liten idyll av en landsby like ved Guadalest. Så tar vi morgentoget fra leiligheten vår i Villajoyosa til Benidorm og leier en liten bil der.

På vei inn i turistmagneten Guadalest

Rett inn på livlige Plaza San Gregorio

Selv om vi er tidlig ute, er det mye trafikk på CV-70, men vi finner fort en ledig parkeringsplass når vi kommer til Guadalest. Det er midt i august, og vi er ikke alene om å besøke turistmagneten denne fine sommerdagen. Det er likevel færre mennesker enn vi har fryktet. Turistene er i suverent flertall, fastboende er det svært få av, bare 189 fastboende innbyggere, privatliv er nærmest en umulighet her i vakre Guadalest.

Vi inntar Plaza San Gregorio samtidig som en busslast med morgenfriske turister ankommer. Her er det flere små spisesteder og barer, og vi koster på oss en is og et kaffeskudd, mens de små flaggene over oss vaier i vinden i alle mulige farger.

Bue i mur i guadalest
Det er så spansk og arabisk og og kreativt og vakkert overalt her!

Butikker med tradisjonelt spansk håndverk

Det er hyggelig å rusle rundt i de smale og skeive gatene i den eldgamle landsbyen. Det kryr av små forretninger, der vi kan kjøpe tradisjonelt spansk håndverk, syltetøy, honning og andre søtsaker, suvenirer i alle varianter, juggel og masseproduserte markedsvarer. Av alle rare ting kjøper jeg en lekkert dekorert blomsterpotte, som skal få en fin plass i «hytta vår» i Villajoyosa.

Det kryr av små forretninger i Guadalest

Interessante museer – og et eventyrslott

Guadalest har flere interessante museer, og vi plukker ut to. Det første, og kanskje mest kjente, er Casa Orduña. Dette er et digert hus i fire etasjer, og ble bygget av Orduña-familien etter det kjente, store jordskjelvet som rammet området i 1644. Vi betaler fire euro, og sluses i puljer gjennom kjøkken, spisestue, soverom og bibliotek. Inkludert i billetten er inngang til eventyrslottet San José. Det ble i sin tid bygget av muslimene, og har stått relativt stødig til tross for to (!) store jordskjelv og et bombeangrep i området.

Tårnet i Guadalest
Det lett gjenkjennelige tårnet i Guadalest

Fra toppen av landsbyen Guadalest kan du på skyfrie dager skimte det azurblåe Middelhavet. Landsbyen klorer seg fast på toppen av et fjell, og bak oss troner flere høye, mektige, majestetiske fjell.

Vakre små gater å vandre i – og lite folk … foreløpig


Vet du at du kan lese mer enn 200 reiseartikler fra inn- og utland her på ReiseKick? Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips. Har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?

Museo Etnologico – med tunnel som inngang

Det andre museet som vi besøker, er Museo Etnológico. Museet ligger i et typisk bolighus fra 1700-tallet, og viser hvordan hverdagsliv og arbeidsliv en gang i tiden var her i dalen Vall de Guadalest. Inngangen til huset går gjennom en tunnel, som er gravd ut i steingrunnen, og døren er fortsatt bevart.

Det er gratis å komme inn, men vi blir oppfordret til å donere noen euro etter besøket. Det gjør vi med stor glede.

Det er bratt på alle kanter ned fra Guadalest

Et helt fantastisk, blågrønt vannbasseng

Tilbake på Piazza San Grigorio er det på høy tid å få i seg noe å spise. Som sedvanlig må Bernt bruke noen minutter før han bestemmer seg for hvilket bord vi skal slå oss ned ved og bestille pizza. Pizzaen viser seg dessverre å være stusselige greier, men vi blir mette. Fra plazaen skuer vi utover det fantastiske, blågrønne vannbassenget, Embalse de Guadalest, som blant annet forsyner vår egen by, Villajoyosa, med vann!

Innsjø nedenfor byen Guadalest
Takene på landsbyen Guadalest – og den blågrønne innsjøen med sitt drikkevann

Kulturell godbit med luftig beliggenhet

Turistmagneten Guadalest er absolutt verdt et besøk, men vi anbefaler deg virkelig å være tidlig ute. Eventuelt kan du komme svært sent på ettermiddagen. Vi snakket litt med en butikkinnehaver, og han kunne fortelle at når alle turistbussene har reist, er det stille i gatene. Butikkene er IKKE åpne til langt på kveld, og det skjer svært lite etter at de har stengt dørene. Men du reiser kanskje ikke hit først og fremst for å shoppe, Guadalest er en kulturell godbit og en av de vakreste landsbyene i Spania, og den har en helt fantastisk beliggenhet!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Lagre Pin for å lese artikkelen senere

Tips: Les flere av våre artikler fra Spania – et utvalg

Sjokoladebyen Villajoyosa
Gata vår i Villajoyosa
På to hjul mellom idylliske landsbyer på Costa Blanca
Heftig turistdøgn i Valencia
Valencia – en leken og livlig by
Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
Togreisen fra Costa Blanca via Madrid til Toledo
En spansk storbytroika: Madrid – Barcelona – Valencia
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
Reisetips til Barcelona – Europas mest populære storby

Hvordan komme hit
Det enkleste er å kjøre bil. Fra Alicante er det 61 km på veien, og fra Benidorm kun 22 km.
Det er også mulig å ta buss fra Alicante og Benidorm, men i følge busstabellene tar det lang tid. Se www.alsa.es

Nettsteder å titte på
https://guadalest.es/
www.alsa.es

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Guadalest i Spania. Vi setter stor pris på om du deler.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no