Trehusbebyggelse på Kampen i Oslo

Vi gir deg et nytt tips til fin fottur i Oslo. Denne gangen tar vi en to-timers lettgått og fin tur fra der Nitedal Tændstikfabrik en gang lå på Helsfyr og ned til Deichman Bibliotek i Bjørvika. Som vanlig gjør vi selvfølgelig noen små, historiske skråblikk underveis. Flere T-banelinjer stopper på Helsfyr stasjon, og du ser etter et skilt med «Fyrstikktorget» på når du kommer ut av vogna. Følg det (under E6), og når du kommer opp, ser du fabrikkpipa, som er en del av det nye spennende senteret her. Bli med på enda en fin fottur i Oslo!

Fyrstikktorget i Oslo
Fyrstikktorget er rustikt og hyggelig

Fyrstikkfabrikk med barnearbeid

Du er nå i et område som heter Grønvoll, og det var hit fyrstikkfabrikken i Nittedal flyttet sin virksomhet i 1875 fordi det ikke var nok arbeidskraft i Nittedal. 510 fyrstikkarbeidere arbeidet her i 1890, 55 var 12-14 år og 16 under 12 år. Fyrstikker ble laget og esker limt, og Karoline Kristiansen var forgrunnsfigur for kvinnene, som var i flertall. Vi går inn på Fyrstikktorget, et rustikt atrium bygget på restene av fabrikken. Kafeen heter selvfølgelig Karoline Pub og Spiseri. Fyrstikkalleen skole er også bygget på restene av fyrstikkfabrikken.

Malerhaugen – et historisk villastrøk

Turen vår fortsetter nedover Malerhaugen, en liten, bortgjemt idyll mellom Fyrstikkfabrikken og Ensjø, nedover Lensmann Hiorts vei, Svovelstikka og Langengen ned til Ensjøveien. Dette området består av flere verneverdige bygninger, blant annet Malerhaugen og Ensjø gård i tillegg til et hyggelig villastrøk med boliger fra mellomkrigstiden. Malerhaugen gård hadde en fengselsfløy, og i 1864 ble to fanger geleidet til retterstedet på Etterstad og halshugget med 5000 tilskuere til stede!!!

Malerhaugen i Oslo
Malerhaugen – en bortgjemt villaidyll

Ensjø forvandles fra bilby til boligby

Ensjø har i mange år vært preget av alle bilforretningene, men i 2004 så prosjektet «Fra bilby til boligby» dagens lys. Innen 2030 skal 7000 (!) nye boliger stå ferdig, og bilsporene fjernes, og arbeidet er godt i gang. På Ensjø lå også Tidemand Tobakfabrik, den siste i Norge, frem til 2008. Ensjø Torg er sentrum for området, du går rett på det når du går ned Ensjøveien, og vi lar oss friste til en rast og croissant hos Åpent Bakeri før vi fortsetter fotturen.

Ensjø stasjon
Ensjø torg – med T-banen under torget!

Velkommen til koselige Kampen gård

Når du sitter inne eller ute hos bakeren, ser du en liten bro som går over T-banen. Ta den når croissanten din er spist, gå under toglinjen (som tilhører Gjøvikbanen) og vi hilser velkommen til koselige Kampen. Her fortsetter vi fotturen vår.

Skilt velkommen til Kampen
Barnehagen på Kampen ønsker oss velkommen!

Her har du mange muligheter, det første du ser på venstre side er Kampen gård med hester og esler og økologiske prinsipper, gå inn her og kikk, ikke visste vi at denne idyllen var her.

Hester på Kampen gård i Oslo
Flott når dyr matcher et urbant miljø

Rett ved siden av ligger gigantiske Kampen skole, men vi tar veien opp til høyre, fordi vi vil en tur innom Kampen park, også kalt Utsikten, med sitt velkjente vannreservoar på toppen.

Kampen park
Torill på vei ned fra vannreservoaret

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Thorbjørn Egner var en kul kampianer

Når du har sett deler av byen vår fra Utsikten, går du nedover Bøgata mot Kampen kirke. Spiret er lett å se, og nå forstår du hvorfor Kampen er kjent for den trivelige trehusbebyggelsen, mye av den ble bygd på andre halvdel av 1800-tallet før vedtaket om murtvang kom i 1879 på grunn av brannene.

Trehusbebyggelse på Kampen i Oslo
Trivelig trehusbebyggelse på Kampen

Gå gjerne inn i den nygotiske kirken med hele 500 sitteplasser, og merk deg at den ligger på Thorbjørn Egners plass. Han bodde på Kampen i mange år, og er en av mange kjente kampianere. Her er også flere hyggelige kafeer, så ikke fortvil hvis du ikke stakk innom bakeren på Ensjø.

Kampen kirke
Nygotiske Kampen kirke med 500 sitteplasser inne (og noen få ute?)

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Området ble kalt Petrograd i 1920-årene

Kampen er utrolig hyggelig, med trehusbebyggelse i friske farger overalt, så her bør du sette av litt tid til bare å rusle rundt. Spør deg for eksempel fram til Brinken, men det er også flere andre steder der fortiden er tatt godt vare på. Fortiden her er forresten radikal politisk, her bodde det så mange kommunister i 1920-årene at området ble kalt Petrograd. Og skulle et orkester komme oppover Normanns gate for full musikk, er Kampen Janitsjar er bra tips.

Trehusbebyggelse på Kampen
Mange trehus i friske farger på Kampen

Nye Jordal Amfi – ny storstue for ishockey

Vi tar vakre Normanns gate nedover fra kirken, og umiddelbart ser vi et spennende bygg til venstre i enden av Ullensakergata som går på tvers. Vi er nysgjerrige, og tar en svipp nedom, og det viser seg at det er Nye Jordal Amfi, Oslos nye storstue for ishockey med hele 5600 sitteplasser!

Jordal amfi
Nye jordal Amfi er flott både utenpå og innenfor

Stas å se at nye idrettsanlegg ser dagens lys, og så går vi ned mot Galgeberg, der galgen faktisk stod helt til 1815, da retterstedet ble erstattet av ditto på Etterstadsletta. Vi går videre nedover, tar St. Halvards gate over togbrua, passerer kule Fuglen kaffebar og kommer etter hvert til Oslo Bispegård.

Middelalder på veggen og skøyteis i parken

Vi går gjennom parken foran Bispegården, og kommer ut i Oslogate. Nå er vi i Gamlebyen, Oslo Ladegård er rett frem, og der nede ser vi Barcode. Vi tar til venstre, stopper opp og serpå en gigantisk murvegg som er dekorert med temaer fra middelalderen, før vi følger gangveien eller Bispegata ned mot Bjørvika.

Veggmaleri middelalder i Oslo
Middelalderen på en gigantisk vegg i Oslo gate

På vår vei nedover passerer vi skøyteisen i Middelalderparken. Det er god plass her i dag, og i det fjerne holder Munchmuseet på å tippe over 😉

Skøyteis i Oslo Munchmuseet
God plass på skøyteisen i Middelalderparken!

Vi går videre nedover Eufemias gate, paradegaten i Bjørvika, før vi stikker innom nye Deichman bibliotek for å lese om nye turer vi kan gjøre i Oslo. Her setter vi punktum for denne lettgåtte turen på østkanten i byen vår.

Vi håper du er blitt inspirert, og at du liker vårt nye tips til fin fottur i Oslo!

Dronning Eufemias gate i Oslo
Eufemias gate er virkelig blitt en ny paradegate!

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Her er ruta fra Helsfyr T-banest. til Deichman

Rute Helsfyr til Bjørvika

Tips: Les flere artikler om fine fotturer i Oslo

Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St. Hanshaugen
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Vinteraktivitet for alle – på Voldsløkka i Oslo
Tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

1 Comment

  1. Når jeg ser kontrastene mellom glass og betong i Eufemiasgate og trehusbebyggelsen på Kampen, lurer jeg på hva som har skjedd med oss mennesker.

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon