Massa Marittima er intet mindre enn en av mine favorittbyer i Toscana. Byen ligger på den vestlige siden av Colline Metallifere-kjeden, 400 meter over havet, og 18 kilometer fra kysten.

Her spaserer du i trange smug, vandrer opp og ned bratte trapper, mens middelalderhus lener seg mot hverandre. Flotte hager og balkongkasser så fulle av blomster at de truer med å ramle ned. Nyt luktene fra bakeren, slå deg ned på kaffebarene, gå inn i grønnsaksforretningene. Mmm … og en deilig duft av kaffe, mandler og sitrus.

Byens røtter går tilbake til middelalderen, og byen blomstret som selvstendig bystat i årene 1225-1335 takket være rike forekomster av sølv, kobber og jern. Midt på 1700-tallet reduserte både pest, malaria og dårlige økonomiske tider Massa Marittima til nærmest en spøkelsesby. Først da La Maremma ble drenert på 1800-tallet begynte byens innbyggertall igjen å øke.

Massa Marittima i Toscana, Italia
Domen i byen er helt sentral i bybildet (Foto: Colourbox)

En koselig by med lave skuldre

Massa Marittima er en ganske rolig by, hvor turistene ennå ikke har overtatt gater og torg. Likevel ser jeg stor forskjell mellom første gang jeg besøkte byen i 2005 og siste gang relativt nylig.

Massa Marittima i Toscana, Italia
Veldig hyggelig kafémiljø på torget

Piazza Garibaldi – naturlig midtpunkt

Det naturlige midtpunktet i Massa Marittima er Piazza Garibaldi. En vakker plass som domineres av en romansk-gotisk dom fra 1300-tallet.

Massa Marittima i Toscana, Italia
Utrolig hyggelig piazza med en håndfull kafeer spredt rundt

På piazzaen møtes gamle og unge, og barna leker og spiller fotball på kirketrappa. Både fastboende og turister sitter på kirketrappa og spiser is, eller bare nyter det å være. Jeg innrømmer det gjerne, dette er virkelig en av mine favorittpiazzaer!

Cattedrale di San Cerbones fasade

Fasaden på katedralen avslører de forskjellige påvirkningene som inspirerte den anonyme arkitekten. Her er blinde arkader i den nedre delen, dekorert med sirkulære åpninger og pastiller, loggiaen i den midtre delen er i pisansk, romansk stil. Det store vinduet og de tre spirene viser sienesisk innflytelse.

Massa Marittima
Cattedrale di San Cerbone – et massivt kirkebygg

Den sentrale portalen er flankert av to løvesøyler fra tidlig på 1200-tallet, som illustrerer legenden om Saint Cerbonius. Den nederste delen av klokketårnet er fra 1200-tallet, mens øvre del ble bygget på 1800-tallet.

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Klokketårnet Torre del Candeliere

Når du krysser den imponerende Porta alle Silici, kommer du inn i den øvre delen av byens historiske sentrum: Cittanova. Det massive Torre del Candeliere (klokketårnet) er 24 meter høyt og ble bygget for å hevde byens autoritet i 1228, noen år etter at Massa Marittima fikk uavhengighet som en fri kommune. Det spesielle navnet på bygningen stammer fra skikken med å alltid ha en ild tent på toppen av den, og dermed få den til å se ut som et stort lys.

Massa Marittima
Utsikt fra klokketårnet Torre del Candeliere

Et rådhus bygd i ulike perioder

Rådhuset ligger på Piazza Garibaldi, og består av tre uavhengige bygninger, bygget i ulike perioder: Biserno-tårnet til venstre og Bergello-tårnet til høyre dateres tilbake til 1300-tallet, mens den sentrale blokken ble bygget i sienesisk-gotisk stil på 1400-tallet. Hele bygningen har blitt renovert flere ganger gjennom historien. Buene i første etasje og murene på taket ble laget på 1800-tallet i romansk-gotisk stil. På fasaden kan du se Medicienes våpenskjold, som innlemmet dette territoriet i Storhertugdømmet Toscana i 1555. Nederst til venstre er det et relieff som representerer en ulv, symbolet på selve Siena.

Massa Marittima i Toscana, Italia
Lett å se at byens rådhus er bygd i ulike perioder

Nærhet til kysten og fine strender

Tips: Det er kort vei til kysten med flotte sandstrender. Ta en tur til Follonica, og de lange sandstrendene der. Hyggelig avstikker, og langgrunne, trygge strender.

Bra spisesteder i Massamarittima

Rundt piazzaen er det flere restauranter, og det er en nytelse å sitte her utover kvelden. Min favoritt-restaurant i Massa Marittima er I Tre Archi. Den har en perfekt beliggenhet midt på piazzaen, og her serveres svært god pizza og spagetti vongole.

Et annet godt tips er Taverna del Vecchio Borgo cirka 100 meter fra Piazza Garibaldi. Flotte lokaler og matretter med røtter i den lokale tradisjonen. Vi anbefaler den florentinske biffen med steinsopp og stuet villsvin med oliven.

Massa Marittima i Toscana, Italia

Det er i tillegg mange små, hyggelige spisesteder i byen. Flere, slike som La Tana del Brillo, ligger i de trange gatene som går ut i fra Piazza Garibaldi.

Det er selvsagt flere vingårder i nærheten, og flere av disse har også restaurant hvor du kan spise, selv om du ikke overnatter der. Jeg anbefaler restauranten på Tenuta il Cicalino. Her kan du prøve de beste lokale rettene og deres genuine gårdsprodukter, alt tilbredt med kjærlighet. Dette er også et flott sted å overnatte.

Restauranten på Tenuta il Cicalino

Tenuta Il Cicalino – topp overnatting

Det er mange vingårder i området rundt Massa Marittima, og jeg kan selvsagt anbefale et opphold på et slikt sted. Stille og rolig, og god plass.

Tenuta il Cicalino
Tenuta il Cicalino – her er det deilig å feriere

Familien Vecchioni har eid Tenuta Il Cicalino e Parco dei Lecci siden 1903 og har drevet med produksjon av Extra Virgin OlivenOil siden da. I 1996 startet de med agriturismo, bondegårdsferie.

Dette flotte anlegget består av 6 frittstående hus; Parco Dei Lecci, Podernuovo, Le Lame, Il Cicalino, Il Poderino og Il Ceppo. Alle leilighetene er nyrenovert, og det er nye senger i alle soverom. Det er flere leiligheter i hvert av husene, og det er mulig å leie vanlige dobbeltrom. Husene er spredt over et stort område 5 km unna Massa Marittima – og 20 minutters kjøring til de hvite strendene i Follonica. Tenuta il Cicalino er et ypperlig sted for barnefamilier.

Anlegget tilbyr 4 utendørs svømmebasseng og et innendørs svømmebasseng, et nyoppusset, velutstyrt treningsrom, sauna, boblebasseng, vaskeriservice, massasje, turstier på området, mulighet for organiserte utflukter og sykkelutleie. 

Les alt om Tenuta il Cicalino på deres webside, https://tenutacicalino.com/

Les om vingårdsferie i Toscana her.

Hvor ligger Massa Marittima?

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra Italia

Barga – en vakker fjellandsby i Toscana
Camogli – en liten perle på Riviera di Levante
7 eventyrlige, italienske øyeblikk …
Flott fjelltur i Dolomittene i Nord-Italia
Seiser Alm – flott ferieparadis i Nord-Italia
Kulturvandring i Toscana – og en kafé med italiensk sjel
Vi tok toget helt fra Firenze til Alicante!
Ponte Vecchios fascinerende historie — Firenze
4 flotte piazzaer i Firenze
Våre anbefalte spisesteder i Firenze
Landlige Sesto Fiorentino – kun 12 minutter fra Firenze
Weekendtur til Roma i desember
Små og store perler i Milano
En langhelg i Milano

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Massa Marittima i Toscana. Kanskje har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon