Valldemossa

En halvtimes busstur fra Palma på Mallorca, på en bakketopp sør i Tramuntana-fjellene, ligger den sjarmerende lille byen Valldemossa.

Valldemossa
En hyggelig by å rusle rundt i på måfå

Trange brostensbelagte gater og smug

De trange, brosteinsbelagte gatene innbyr til å vandre rundt på måfå. Et flott sted å gå seg litt vill, rett og slett. De fleste av gatene er bilfrie, og det er små kafeer og butikker overalt.

Smug i Valldemossa, Mallorca
Trange, hyggelige smug overalt i Valldemossa

Palau del Rei Sanc fra 1400-tallet

Palau del Rei Sanc er et flott palass, som var residens for kong Sancho av Mallorca på 1400-tallet. Her er en vakker kirke med fresker av Bayeu, Goyas svoger, og inne er det en lang korridor med hvite buer, som fører deg til de forskjellige cellene som munkene bodde i for å finne ro og hvile. Her er en vakker hage, og spektakulær utsikt over Valldemossa-dalen.

Palau del Rei Sanc med sine munkeceller

I 1835 eksproprierte den spanske regjeringen Cartuja de Valldemossa, og utviste munkene som levde tilbaketrukket i cellene sine her. Samme år begynte de å leies ut til enkeltpersoner, Chopin og George Sand leide celle nr. 3 (nåværende celle nr. 4) hvor de bodde fra 15. desember 1838 til 11. februar 1839.

Frédéric Chopin og George Sand-museet

Bli med inn i cellen der Chopin bodde! Her står pianoet hans, og det var her han satt og skrev 24 av sine preludier, inkludert det vakre Preludium i D-dur med kallenavnet “Raindrops”. Chopin kalte Valldemossa “det vakreste stedet i verden”.

George Sand var Frédéric Chopins elskerinne, og en av de aller viktigste forfatterne i den europeiske romantikken. Hennes egentlige navn var Armandine Aurore Lucile Dudevant, og hun var baronesse. Hun var ikke bare en spesiell forfatter, hun skilte seg også ut ved å røyke sigaretter og gå i herreklær.

Chopin, Valldemossa, Mallorca
Her bodde Chopin og Sand

Chopins celle består av tre romslige rom og hage. I det sentrale rommet i museet er de originale dokumentene for leie av cellen og regnskapene over utgifter som George Sand og Chopin hadde på Mallorca, bevart, blant annet betalingen til legene som behandlet Chopin og transportutgiftene for å få pianoet hans brakt til Valldemossa.

Hagen utenfor Chopin-museet

Jardins Rei Joan Carles og Chopin

I tilknytning til Cartuja de Valldemosa ligger den vakre hagen Jardins Rei Joan Carles. Her er det både skyggefullt, stille og fredelig. Det er ikke så mye vi vet om hagen, men det var sannsynligvis munkene som opprinnelig plantet grønnsakene sine i her. Senere ble området omgjort til en flott hage med hekker, roser og vakre trær. Det er en byste av Frédéric Chopin i hagen.

Kanskje vil du sitte her og lese og slappe av. Kan vi foreslå boken “A Winter in Mallorca” av nettopp George Sand?

Hagen, Valldemossa, Mallorca
Nydelig hage – vi måtte selvsagt kjøpe “A winter in Mallorca”

Iglesia de la cartuja – en vakker kirke

Denne kirken ligger på det samme området, og den er i nyklassisistisk stil. Inne er det fresker av Bayau, en svoger til Goya.

Flotte Església de Sant Bartomeu

Den første kirken som ble dokumentert i Valldemossa, var fra 1245 og viet til Jomfru Maria.

Under en utvidelse av kirken på 1300-tallet ble den viet til apostelen Bartolomeus. Siden den gang har denne kirken i Valldemossa gjennomgått mange renoveringer og utvidelser, men kirken er fortsatt blant de minste basilikaene på øya.

Kirken lyser fint opp i blåtiden

På 1500- og 1600-tallet var det dårlige økonomiske tider i Valldemossa, og mange grunneiere forlot landsbyen for å søke lykken og rikdom andre steder. De som ble igjen i landsbyen, ble belønnet av kirken, både for deres kamp mot den økonomiske krisen og troskapet til kirken.

Interiøret er lyst og vakkert i denne kirken

Miranda des Lledoners utsiktspunkt

Stikk hit for å nyte den flotte utsikten over Valldemossa-dalen.

Utsikt fra Valldemossa
Ingenting å si på beliggenheten til Valldemossa

Butikker og markeder

Det er mange små butikker, som blant annet selger klær og håndverksprodukter her. Ta deg tid til å rusle rundt, mange av de små koselige butikkene ligger i de trange gatene.

Shopping i Valldemossa er en hyggelig affære

Hver søndag er det marked i Valldemossa. Her selges frukt og grønt, håndverksprodukter, samt mat og tekstiler. Jeg endte opp med olivenolje, hvitløkssalt og honning. Jeg har ennå til gode å gå tomhendt hjem fra et hyggelig marked.

Marked, Valldemossa, Mallorca
Godt utvalg på matmarkedet i Valldemossa

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Tips til spisesteder i Valldemossa

Troy Restaurant ligger ved Mirador Lledoners og byr på knallutsikt i tillegg til autentiske tyrkiske retter, mandelkaker, iskrem og ekstraordinære tapas.

Troy restaurant
Restaurant Troy byr på utsikt og tyrkisk mat

Ca’n Pedro – en spansk en

Ca’n Pedro ser typisk landsens spansk ut, og vi blir servert himmelsk aioli, oliven, snegler, grillet kanin og vino de la casa. Helt nydelig!

Café Cappucino – populær

Selv i begynnelsen av mars er det vanskelig å få bord her. Etter litt venting får vi et bord i solen, og vi bestiller en enkel lunsj og et glass. Her er det hyggelig å sitte og observere de forskjellige menneskene som rusler forbi.

Cafe Cappuchino, Valldemossa
ikke så lett å få bord på Café Cappucino
Lunsj i Valldemossa, Mallorca
Men når vi først fikk bord, var maten deilig

Tips til overnatting i Valldemossa

Es Petit Hotel oser av karakter og sjarm, og byr på hjemmekoselig stemning. Her er flotte rom, og en helt fantastisk utsikt.

Hotell i Valldemossa, Mallorca
Vi har testet Es Petit Hotel – kan anbefales!

Visste du? Du finner Costa Nord, et moderne kultursenter, etablert av Hollywood-skuespilleren Michael Douglas her i Valldemossa. Hjemmet hans, S’Estaca, ligger langs kystveien mellom Valldemossa og Sóller, nær Deià.

Hvor ligger Valldemossa?

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips 1: Les flere av våre artikler fra Mallorca

Sóller – sjarmerende idyll på Mallorca
Mallorca – en perle i Middelhavet
Palma på Mallorca – variert og vakker

Tips 2: Les flere av våre artikler fra andre spanske byer

Altea – blendende hvit og vakker
Cartagena i Spania – ferieby med historisk sus
Fin weekend i mangfoldige Murcia!
Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
En spansk storbytroika: Madrid – Barcelona – Valencia
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
Reisetips til Barcelona – Europas mest populære storby
Opplev Sevillas herlige, spanske puls!
Heftig turistdøgn i Valencia
Jakten på julestemning i Valencia
Valencia – både historisk og trendy
En herlig nyttårsaften i Barcelona!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Valldemossa på Mallorca. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon