Logoen til Voss

Voss ligger i hjertet av fjord-Norge, med en arm i Hardangerfjorden og midt mellom Bergen og Sognefjorden. Stedet er etter hvert blitt verdenskjent som ekstremsportbygda, her kan du prøve alt fra fallskjermhopping og paragliding til rafting og elvepadling. Og hvis du er litt mer som oss to, nemlig at fotturer i fjellet lokker aller mest, er denne bygda også det rette stedet å være. Voss er nemlig omkranset av vakker natur og utfordrende fjell! Voss gondol aktiviteter voss

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Voss-by-1024x768.jpeg
Den nye, moderne delen av Voss sentrum. Herfra tar du gondolen 820 meter til værs!

Et eventyr for deg som vil være aktiv

Det er strålende sol, godt over 25 varme grader og Ekstremsportveko de dagene vi er her. Du reiser ikke på ferie til Voss hvis du bare vil sitte i solstolen, for her er det virkelig mye å finne på, mange aktiviteter for hele familien. For adrenalinjunkiene er det få steder i Norge som har mer å by på. Sett utfor en av Europas beste raftingelver, kast deg ut av et fly med fallskjerm på ryggen, eller kjenn på frihetsfølelsen av å sveve i en paraglider. Vi er her primært for å gå på tur, gjerne litt luftig. Med våre 3 dager til rådighet ble det knallhard prioritering. Vi fikk gode turforslag på Visit Voss og av den hyggelige verten vår på Eenstunet. Oksen, Kiellandbu, Bakkanosi, Breiskrednosi, Torfinnsheim, Nåli, Roset og Lønahorgi … Det viser seg at verten er en særdeles sprek motbakkeløper, så et par av de velmente forslagene hans forkaster vi umiddelbart … Voss gondol aktiviteter Voss

Voss Gondol opp til Hangurstoppen

Voss Gondol er den største og mest moderne gondolbanen i Nord-Europa. På under 9 minutter blir du tatt med opp til Hangurstoppen på 820 moh. Og på toppen finner du Hangurstoppen Restaurant – med hele 450 sitteplasser er den største restaurant i bygda. Herfra har du panoramautsikt, og toppstasjonen på gondolen er dessuten et godt utgangspunkt for fjellturer for store og små. Vi anbefaler en liten tur langs panoramaløypa, her er det mange steder som er verdt en stopp. Få med deg Hangurshusko. Er du av den litt mer dristige typen, kan du selvsagt sette utfor med både sykkel og paraglider. Voss gondol aktiviteter Voss

Voss gondol
Imponerende og moderne gondolbane på Voss
Restauranten på toppen av Voss Gondol
Hangurstoppen Restaurant – bygdas aller største!
Huskå på Voss
Jeg måtte bare prøve Hangurshusko …

Vet du at du kan lese mer enn 200 reiseartikler fra inn- og utland her på ReiseKick? Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips. Har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?

Opplev gamle Voss – Voss folkemuseum

Voss Folkemuseum
Mølstertunet på Voss Folkemuseum er virkelig verdt et besøk!

Vi anbefaler virkelig et besøk på Mølstertunet. Dette er et vakkert gårdstun, som ligger høyt og med fantastisk utsikt over Vossevangen. Tunet består av 16 små og store bygninger, og det spesielle er at her står husene slik de en gang var bygd, ingenting er flyttet til eller fra. Å rusle rundt på tunet gir deg et godt bilde av byggeskikken og hvordan folk levde i eldre tid. Gården er svært gammel, sannsynligvis fra før vikingtiden. Husene her på Mølstertunet er samlet i et rekketun, noe som var vanlig i vossebygdene. Jeg innrømmer lett at jeg elsker å besøke slike gamle tun. Det å få lov til å gå inn og ut av disse gamle bygningene, bare kjenne på lukten av gammelt trevirke, føle historien som sitter i veggene, det gjør noe med meg. Å ta innover seg hvordan folk levde, hvordan de slet for å få hverdagen til å henge i hop. Hvor mange gamle tun og kirker jeg har besøkt opp gjennom årene vet jeg ikke. Men det er MANGE.

Voss folkemuseum
Å føle historien som sitter på veggene og ligger på bordet gjør noe med meg …

Voss kirke – fra Magnus Lagabøters tid

Kirken på Voss ligger helt sentralt i bygda, og tettstedet er bygd opp rundt den. Skal du kjøre gjennom Voss, må du svinge rundt kirken. Voss kirke, eller Vangskirka som den også kalles, er en langkirke i stein fra mellomalderen. Den er datert til 1271 med bakgrunn i Magnus Lagabøters brev til vessene der han takker for at de bygger en kirke i stein, og ikke i tre, som var vanlig på den tida. Voss gondol aktiviteter Voss

Voss kirke
Voss kirke troner vakkert i stein, midt i vakre bygda

Yrende folkeliv langs Vangsvatnet

Midt i bygda ligger Vangsvatnet, og her er det liv! Ikke bare fordi folk bader. Like ved stranda lander også alle som har flydd noen minutter i lufta, og det samler seg folk som vil sitte å se på landingene. Her kan du også trene styrke eller bare ligge og kose deg på stranda. Hvis kroppen begynner å mase om litt enkel aktivitet, kan du jo gå ei kultur- og naturløype på Vossevangen som kalles Bergsliløypa! aktiviteter Voss

Badestrand på Voss
Badestranda på Vangsvatnet – friskt og deilig badevann!
Tremningsapparater på stranda i Voss
Flott styrketreningsanlegg på stranda

Bergslikunstnerne og Bergsliløypa

De tre kunstnerne Knud, Brynjulf og Nils Bergslien er født og oppvokst på Voss. De er kjente i inn- og utland, og flere av kunstverkene deres er viktige nasjonalsymboler for oss nordmenn.

Støtter Bergslien utenfor Voss kirke

Det er laget en natur- og kulturløype på Vossevangen, som heter Bergsliløypa. Denne går innom sju steder eller monument som har tilknytning til de tre Bergslikunstnerne. Løypa går fra sentrum og gjennom Prestegardsmoen langs Vangsvatnet. Ett stopp på veien er idylliske Bergslitræet, der brødrene Knud og Brynjulf Bergslien vokste opp. Du får tak i brosjyre om denne morsomme løypa på turistinformasjonen og Voss Folkemuseum.

Bergslitræet på Voss
Idylliske Bergslitræet – her vokste brødrene Knud og Brynjulf Bergslien opp

Mattradisjoner – arrangementer og medaljer

Vestlandsbygda Voss har også lange mattradisjoner, og blant lokale spesialiteter finner du smalahove og vossakorv. På Smalahovetunet blir du servert rømmegrøt og spekemat, og selvsagt pinnekjøtt og smalahove i en stue fra 1700-tallet. I løpet av året avholdes det mange kjente arrangementer her – Vossa Jazz og Ekstremsportveko er de som trekker flest folk. Og så må vi jo nevne at denne utrolige bygda har hele 98 OL-medaljer på samvittigheten! I denne bygda er en OL-medalje nesten … like hverdagslig som knekkebrød …

Fleichers – med kongeutsikt til det ekstreme

Det er noe helt spesielt med Fleischer’s Hotel. Den høyreiste trebygningen, de spisse tårnene, spir og karnapper i et mylder av sveitser- og dragestil. I resepsjonen signaturene til fordums storheter som var her før deg. Historien hvisker i gangene, og kanskje du unner deg en middag i spisesalen, slik keiser Wilhelm av Tyskland gjorde, slik også Edvard Grieg likte å gjøre. Vi nøyer oss med et glass vin ute på kanten av hotellet, men du verden for et historisk sus som hviler over denne utrolige bygningen midt i Voss sentrum!

Fleichers hotell
Det finnes verre øyeblikk enn et glass vin på Fleischers …
Paraglider går inn for landing på Voss
Inn for landing etter en fantastisk seilas i en fantastisk natur

Bordalsgjelet – en spektakulær attraksjon

Bordalsgjelet er en spektakulær naturattraksjon i gangavstand fra sentrum. Dette er en lettgått tur på cirka 5 km tur/retur. Det er flere utsiktspunkter og benker underveis, og du får super utsikt til de fantastiske jettegrytene som isen og elva har forma gjennom tusener av år. Ikke glem å følge stien som går innover gjelet. Men husk for all del å følge de merkede stiene. Det er nemlig veeeeeldig langt ned!

Mann kikker ned i Bordalsgjelet
Reisefølget ser litt usikkert ut her?
JETTEGRYTE Bordalsgjelet
Jettegrytene i Bordalsgjelet

Velg og vrak i spennende aktiviteter!

Selv om vi ikke forsøkte paragliding, fallskjermhopping, off-roadsykling eller elvepadling, var vi hele tiden midt i blant dem som forsøkte det. Folk hang i lufta over oss eller var på vannet i en aller annen farkost. Det er noe av poenget på Voss. Du må se OPP! Så kan du selvsagt også bare lukke øynene og sitte der og kose deg på en eller annen konsert på populære VossaJazz. Voss har det meste. Konklusjonen er enkel: “Berre Voss er Voss!”

For oversikt over aktiviteter, sjekk VisitVoss

Tips til overnatting i Voss

Vi valgte å bo på Eenstunet, en gård med mye kultur og natur, herlig utsikt og leiligheter som får deg til å føle deg hjemme når du er borte. Et helt perfekt valg etter vår smak. Eenstunet ligger cirka 6 km fra Voss sentrum.
For mer info og booking: https://www.eenstunet.no/no/

Eenstunet
Vakre Eenstunet – vi bodde i den hvite Gamlestovo

For annen overnatting, sjekk VisitVoss

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Tips: Les flere av våre artikler fra Vestland

Mektige inntrykk langs Fossestien på Gaularfjellet!
Balestrand – den vakre kunstnerbygda
Bergen – en by full av opplevelser
Fire fine kulturopplevelser i Hardanger + Baroniet i Rosendal
Ferietips til Hardanger — Gå fantastiske Dronningstien
Topptur til Molden i Luster
Aktiv gårdsferie langs Turistveien på Gaularfjellet

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om Voss. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon