Hamar glitrer om kapp med Mjøsa denne flotte vinterdagen da vi besøker byen. Vi kommer med tog fra Oslo, en togtur på en drøy time. Vi skal ta en rundtur i byen, og besøket starter fint, Hamar stasjon er et flott skue. Vi begynner rett og slett vårt eventyr i Hamar akkurat her. Domkirkeodden ferietips hamar
Hamar stasjon – første stasjon i 1862!
Dagens stasjonsbygning er den tredje i rekken, og først litt prat om stil: Stasjonsbygningen er en herlig blanding, bare hør her: En hannoveriansk stil med flotte elementer fra nyrenessanse og middelalder, og både nygotiske og nyromanske elementer i tillegg. Den første stasjonsbygningen ble åpnet i 1862, og var en trebygning tegnet av arkitekten Georg Andreas Bull.
Hamar stasjon har hatt en stor strategisk rolle som transportknutepunkt i distriktet med betjening av tre jernbanestrekninger og nær tilnytning til Mjøsa, hvor frakt og passasjerer før i tiden kunne reise videre med dampskip! Domkirkeodden ferietips hamar
Mjøsfronten er Syden om sommeren
Vi fortsetter til Mjøsfronten hvor det om sommeren er et yrende liv og den rene sydenstemning når været spiller på lag. Da er det også matservering og aktiviteter til lands og til vanns her. Ikke trenger du å være så aktiv heller, du kan slappe av i en hengekøye eller nyte sola i en solstol under en strandparasoll. Eller hva med et isbad her om vinteren? Mjøsfronten åpnet sommeren 2021 og er fortsatt under utvikling. Vi kommer tilbake hit!
I dag er det stille og rolig, og vi forsetter langs Strandpromenaden. Vi passerer Skibladnerbrygga, og ta det med ro, vi kommer snart til Koigen. Domkirkeodden ferietips hamar Koigen
Langs strandpromenaden på Hamar
Langs Mjøsas bredd finner du altså Strandpromenaden. Dette er en 8 kilometer lang turvei som tar deg forbi mange attraksjoner. Vi velger å følge Strandpromenaden helt til Klatreparken og Jernbanemuseet.
Friområdet Koigen – og naturens iskunst
Vi fortsetter videre forbi Koigen, et stort, fantastisk friområde med et av Norges flotteste skateanlegg, strandvolleyballbaner, basketbane og lekeapparater. Vinterstid er det jo begrenset hvor mye skate- og ballaktivitet det kan være her, og vi ble mest betatt av den naturlige iskunsten vi snublet over.
Verdens mest berømte stupetårn?
Vi får plutselig øye på «verdens mest berømte stupetårn». Først var stupetårnet rikskjendis og kommunal skandale på grunn av kostnadsoverskridelser i millionklassen, og nå er det en skikkelig turistattraksjon. Ved å gå over ei stålbru kommer du ut til det flytende stupeanlegget. Her er trappetrinn som kan ta deg ut i Mjøsa, og stupetårnet har en høyde over vannflata på fem meter. Blir det i høyeste laget, velger du avsatsen 2,5 meter over vannet. Anlegget er universelt utformet for atkomst. Det er ikke alle stupetårn som har fått sitt eget øl eller sin egen sang – «Supe tell vi stupe» – men det har altså dette stupetårnet.
Vet du at du kan lese 220 reiseartikler fra inn- og utland her på ReiseKick? Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med nyttig reiseinspirasjon og gode tips. Kanskje har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Domkirkeodden ferietips hamar Koigen
Domkirkeodden og glasskatedralen
På det høyeste punktet på Domkirkeodden ligger ruinen av en domkirke fra middelalderen. Det er lett å forestille seg hvor stor og ruvende kirken sto her i mange hundre år. Men så kom jammen svenskene og angrep, taket brant og forfallet begynte. Nå er ruinene beskyttet av en mektig glasskatedral som skal forhindre at ruinene blir ytterligere ødelagt. Spektakulært, rett og slett!
Bispeborgen ble bygd på 1200-tallet av biskop Peter og inneholdt alt som var nødvendig for å holde ut en lengre beleiring. Borgen ble angrepet flere ganger, og ødeleggelsene ble så store at borgen aldri ble bygd opp igjen. Men på 1700-tallet ble den bygd opp som låve for Storhamar gård, og bonden bygde en av landets største låver på ruinene. Rundt andre verdenskrig ble det slutt på gårdsdriften, og i dag er det et flott museum her. Domkirkeodden ferietips hamar Koigen
Urtehagen og Friluftsmuseet
Urtehagen, som er en av de største i landet, ligger under et lag med snø. Her er over 400 planter med urter fra middelalderens klosterhager.
Friluftsmuseet ligger nedenfor glasskatedralen, og består av over 60 (!) antikvariske bygninger, som er flyttet hit fra bygdene rundt Hamar. Jeg må innrømme at dette er min absolutte favoritt. Gamle hus med all sin historie er alltid spennende. Domkirkeodden ferietips hamar Koigen
Løtenbygningen og Kokebokhuset
Løtenbygningen ble oppført i 1706 som midlertidig bolighus for sognepresten Mentz Schjelderup, etter at det tidligere våningshuset på prestegarden brant julenatta 1705. Siden har dette flotte huset fungert både som forpakterbolig, bryggerhus og drengestue.
Litt forbløffet legger vi merke til Kokebokhuset. Hva i all verden? Aldri hørt om før. Men det viser seg altså at i dette huset finnes sannsynligvis Norges største offentlige samling av kokebøker! Cirka 5500 kokebøker! Utvalget er enormt, fra den eldste kokeboken som ble utgitt i København i 1782, til de mer moderne bøkene gitt ut av dagens kjendiskokker. Domkirkeodden ferietips hamar Koigen
Klatreparken Domkirkeodden
Fra toppen av de gamle furutrærne langs promenaden har du knallutsikt til Mjøsa. Klatreparken byr på 8 løyper med forskjellige vanskelighetsnivå, og her er også kiosk og muligheter for grilling av medbrakt mat for oss som fortsatt sverger til den slags. Domkirkeodden ferietips hamar Koigen
Norsk jernbanemuseum – en reise verdt!
Norsk jernbanemuseum åpnet 5. oktober 1896 på Hamar med et beskjedent lokale i andre etasje over foajeen i dagens stasjonsbygning. Mye har skjedd siden den gang. Nå holder det moderne museet til i Rosenlundvika. Vi besøker den flotte hovedutstillingen, hvor vi blir tatt med på en reise gjennom norsk jernbanehistorie. Morsomt for både store og små.
I Museumsparken ligger staselige stasjonsbygninger og gamle, bevarte skinneanlegg. Om sommeren er Restaurantvogna «Kari-Sofie» i drift som kafé.
Du kan være med på unike kortreiste togturer; Tertittoget, Knertitten og Karéttoget. Du kan til og med leie et veterantog! Stålvognstoget kjører åpne turer på det nasjonale jernbanenettet, og kan også leies med personale.
Herfra rusler vi strake veien tilbake til Hamar sentrum. Det nærmer seg lunsjtid og vi velger en gammel slager på Hamar: Kai og Mattis flotte Café! Domkirkeodden ferietips hamar Koigen
Glamlunsj på Kai og Mattis Café
Vi har hørt rykter om Kai og Mattis Café, og bestemmer oss for å stikke innom. Sånn for å se, bare. Du verden, litt av sted, dette! Rødmalte vegger, rød fløyel, tunge lysekroner og et digert takmaleri. Kunst på veggene og behagelig musikk fra høyttalerne. Her har vi lyst til å spise. Vi bestiller italiensk tomatsuppe med kylling og klinker til med den berømte signaturkaken til dessert. Stikkord: nøttebunn, pistasjkrem, softis, salt karamell. Helt nydelig og akkurat … passe mektig!
En ørliten tyvtitt hos Kunstbanken,-
I de tidligere lokalene til Norges Bank ligger Kunstbanken,-. Her vises skiftende utstillinger av norsk og internasjonal samtidskunst. Vi stikker innom det flotte museet et par dager før utstillingen med Marit Aanestad, Elin Hedberg og Tor-Magnus Lundeby åpner, og vi får muligheten til en ørliten tyvtitt!
I kunstbutikken selger mer enn 80 kunstnere sine kunsthåndverk og billedkunst. Her er mye fint, og er du på jakt etter en personlig gave, kan du finne det her. Tusen takk til Ingrid GV for hyggelig mottakelse og informasjon. Nedenfor ser du noen glimt fra den nye forestillingen. Stikk innom her, da vel!
Matkvartalet – og eksotisk street food
I en nyrenovert bygård fra 1910 ligger Matkvartalet. Her finner du ølbryggeri, kaffebrenneri, slakter og osteforretning for å nevne noen av herlighetene. I bakgården kan du kose deg med eksotisk street food fra ulike verdensdeler, og er det litt for kaldt ute, er det flust med sitteplasser inne. Kjempekult konsept!
Århundrets stemme er fra Hamar
Kirsten Flagstad ble født i 1895, og huset hvor denne internasjonale operastjernen ble født, er nå et intimt og rikholdig museum. Museet ble åpnet i 1985, og frister med et spennende innblikk i Kirsten Flagstads liv og karriere gjennom bilder, bøker, lyd, drakter og møbler.
Jeg sier alltid at jeg er fra Hamar – jeg er så stolt av det, jeg føler fremdeles slik at Hamar er min by!
Kirsten Flagstad, 1958
Takk til Hamar Turistinformasjon!
Hamar er heldig, byen har flinke folk til å promotere byen. Tusen takk til Ingunn på Turistinformasjon for gode tips om hva vi burde se og gjøre i løpet av vårt besøk i Hamar. Stikk innom her når du kommer til Hamar, denne dama vet hva hun snakker om, og er super på service!
Flere flotte signalbygg på Hamar
Vi må selvfølgelig ta med noen andre signalbygg på Hamar, også, men vi rakk altså ikke å komme oss ut til Vikingskipet. Men kirken, kulturhuset, bryggeriet og basaren er vel ikke så verst de heller? Se her’a:
Hamar er en digg by – året rundt
Hamar kommer virkelig høyt opp på vår liste over koselige byer å besøke. Her er mye å finne på, året rundt. Du spiser og drikker godt, og folka – de er imøtekommende og hjelpsomme. Har du ennå ikke besøkt Hamar? Gjør det! Terningen vår landet på en sekser. Og har du allerede vært her, vet du at byen er verdt et besøk til. Velkommen tilbake!
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tips: Les flere artikler fra steder i nærheten
Lillehammer – full av flotte opplevelser!
Kvarstad Gård – nært og ekte – midt i Mjøsa
Finnskogen – mystikkens grenseland
Gode opplevelser i festningsbyen Kongsvinger
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Hamar – Innlandets urbane hjerte. Del den gjerne med andre reiseglade. Og har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss, setter vi stor pris på det.
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no