Jeløya

Vi tar turen til Jeløya i dag! Vi tar toget fra Oslo S til Moss stasjon, og togturen tar mellom 44 og 70 minutter, avhengig av om tunnelen er åpen eller ikke.

Fotturen på Søndre Jeløya, slik vi gikk den, er 9,4 km lang.

Start på Moss jernbanestasjon


Når du går av toget, går du tilbake langs perrongen og tar av til venstre over brua som tar deg over til Jeløya. Ta til venstre igjen etter brua og gå langs kanalen. Herfra ser du Bastø-fergene gå mer eller mindre i ustanselig shuttle over til Horten.

Mossekanalen
Vi går langs kanalen her

Du passerer Norwegian Lady av skulptøren Ørnulf Bast og fortsetter langs paradestranda Sjøbadet. Et flott sted å ta det første badet. Vi fortsetter videre, og kommer til Fiske båthavn og Fiskestranda.

Statue i Moss
Norwegian Lady, rett og slett!
Sjøstranda Jeløy
Og flere skulpturer ute i vannet!
Veldig fint å gå på kyststien her!

Strender og badeplasser i fleng

Vi fortsetter til Søly båthavn og badeplass før stien tar oss inn i Søndre Jeløy landskapsvernområde, etablert i 1983. Grunnlaget for vernet er det spesielle kulturlandskapet. Her er det steingjerder, alleer, hovedhus og hageanlegg, noe som gjør at dette omtales som et herregårdslandskap. Vi kommer etter hvert til Reiertangen og den langgrunne Reierbukta. Du kan følge grusveien inn i landet (merket med kyststiskilt), eller gjøre som oss og følge stien langs vannkanten helt til Albystranda.

Bernt i farta, flatt og fint å gå her!
Vi tar stien rundt denne bukta

Alby gård – eldst på Jeløya

Vi rusler opp fra stranda, og Alby gård åpenbarer seg. For et sted! På utekafeen sitter folk og koser seg, og unger leker ute på plenen. Alby gård er eldste gården på Jeløy, med røtter langt tilbake til tidlig vikingtid. Hovedbygningen er fra 1866, etter en brann, og i 1963 kjøpte kommunen gården av den siste private eieren, skipsreder Bjørn Bjørnstad. Galleri F15 holder til hovedbygningen.

Jeløy, Alby gård
Staselig hovedbygning på Alby

Vi finner et bord i sola, kjøper frisk, lokal eplemost og den kjente Albykringla.

Kanelbolle, Eplemost, Røed gård
En liten pitstop på Alby må være lov …

Røed gård – nok en herregård

Her går vi fra det ene flotte stedet til det andre, det er bare 800 meter til neste stoppested. Vi følger Albyalleen til vi kommer til Røedalleen, hvor vi svinger til venstre opp veien med trær på geledd på begge sider, og snart står vi på tunet på Røed gård.

Alleen opp til Røed Gård, Jeløy
Alleen opp til Røed gård

Røed gårds historie er kjent helt fra middelalderen, da Clemenskirken eide gården. Hovedhuset er visstnok bygget av trelasthandler Just Treschow i 1723, og har fortsatt samme utseende. På 1900-tallet kom flere bygg til, og disse er i jugendstil. Mellom Mellom stabburet og kårboligen er det anlagt en rosehave, med over 400 forskjellige rosearter.

Røad gård
Slett ikke så verst denne hovedbygningen?

Her er det gårdsbutikk, kafè, galleri, selskapslokaler og verksteder med egne utsalg.

Gårdsbutikk, Røed Gård
En butikk full av kvalitetsvarer!

Vi stikker innom et keramikkverksted, kjøper 2 små kopper, og fortsetter inn i galleriet, butikken og etterhvert kafeen. Vi lar matpakke være matpakke, og koser oss med deilig lunsj og et glass vin. Fra verandaen er det vid utsikt over hagen, hvor det ligger et lite tjern med en bro og et lysthus.

Et koselig verksted med en koselig keramiker
Røed Gård
Store gressletter på Røed gård

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Jeløy Radio – et strøkent hotell!

Til Jeløy Radio er det 2 kilometer, og vi går nedover alleen igjen, krysser Bjørn Bjørnstads vei, og følger skogstien til venstre. Denne går parallelt med nevnte vei, men det er koseligere å gå i skogen. Der hvor Bjørn Bjørnstads vei svinger 90 grader til høyre, munner stien ut i veien, og vi fortsetter et lite stykke til veien skifter navn til Kortbølgen. Denne følger vi helt frem til Jeløy Radio. Når du kommer til et veikryss, tar du til venstre.

Jeløy Radio
Det flotte hovedhuset på Jeløy Radio

Jeløy Radio er for oss en svært positiv overraskelse. Navnet høres jo ikke så spennende ut egentlig, men så viser det seg at det er et kjempeflott hotell dørene! Med en stor, fin hage, og en egen strand.
Låven og drengestuen, som ligger på tunet cirka 100 meter fra hovedbygningen, er vakkert restaurert og det er her de flotte gjesterommene ligger. Her er også flotte konferanselokaler.

Låven med alle gjesterommene! – og under her fra hovedbygningen!

Langs sjøen igjen – mot Godset

Vi har gått litt innaskjærs en stund, men etter besøket på Jeløy Radio tar vi oss etterhvert ned til sjøen igjen. Vi gårtilbake på Kortbølgen, til vi kommer til Tronvik gård. Jeg er usikker på om vi går helt riktig her, men vi går gjennom en barnehage, og kommer ut i Tronvikalleen som vi følger ned til stranda. Vi fortsetter strandlangs helt vi kommer til en vei som heter Revet. Her går vi opp til høyre, og snart ser vi ærverdige Refsnes Gods på vår venstre side.

Kyststi, Jeløya
Maritimt og fint mellom Jeløy Radio og Refsnes Gods
Kyststi Jeløya
Vi går i fjæra siste biten bort til Refsnes Gods

Refsnes Gods – anno 1767 faktisk!

Det er rett og slett vakkert, Refsnes Gods. Helt siden 1767 har godset vært et svært viktig sted for selskapeligheten i området. Det ligger vakkert til med nydelig utsikt til Oslofjorden. Bor du her, gjør du som mange store kunstnere har gjort, blant annet Edvard Munch, Peder Balke og Hans Gude.

Refsnes Gods, Hotell, Jeløy
Ærverdige Refsnes Gods –og der kom skylaget!

Dette er vår endestasjon i dag, eller det skulle være det. For herfra går det buss ned til togstasjonen. Men ikke i dag, og kanskje ikke i morgen heller, for her er alle veier midlertidig stengt eller køsprengt. Så det blir en ekstra 2 kilometers asfalttur ned til stasjonen for oss denne dagen. Pytt, pytt!

Kort oppsummert

Dette er en lettgått tur, hvor du ser Oslofjorden det aller meste av tiden. Du går på fine grusveier, noen steder på gress- og steingrunn, og på asfalt.

Naturen er vakker, det er mye å se underveis, og det er en fryd å stoppe på et eller flere av de 4 flotte stedene vi har skrevet om i denne artikkelen.

Det er lett å komme til startpunkt med tog.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra Ytre Oslofjord

Drømmedøgn på Engø Gård – en oase på Tjøme
Herlige sommerdager i vakre Vestfold
Moss – en perfekt kombo av gammelt og nytt!
48 timer i Fredrikstad – og Hvaler på kjøpet
På dagstur til Sommerbyen Drøbak
Finfine våropplevelser i idylliske Holmsbu
Kunstnerbyen Åsgårdstrand

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om kyststien på Jeløya. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen. Og kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon