Drengestua på Engø, Engø Gård, Tjøme

Men, det er når jeg går inn den vakre, hvite porten at skuldrene faller. Det er sensommer og fremdeles lyst, bekymringsløst blått, frodig og gult. Til og med grenene faller på tunet. Eller, de henger, venter på de flammende fargene som høsten bærer med seg. Jeg ser og ser, tenker på hva det minner meg om. Noe engelsk, noe country, og så kommer dette merkelige begrepet som jeg alltid har lurt på, det er så pietetsfullt her, hva nå det måtte bety? Engø Gård på Tjøme, Verdens ende

Engø gård
Den vakre, hvite porten inn til Engø …

Engø legger bylivet bak meg

Engø Gård er historie. Engø er “sommerpensjonat”. Engø er romantikk. Engø er oasisk. Tiden står stille her, tenker jeg, kanskje sjelen til og med rekker å få ro i løpet av det døgnet jeg skal være her? Jeg farter og ser mye, men dette er øyeblikket. Det sies at Engø skaper nettopp slike øyeblikk, at det er atmosfæren vi snakker om: Den elskede miksen av natur og kultur, prangende eiketrær, skurte fjellvegger, lave hus med krypende grønt, men også bringebærrødt og honninggult, fargenes symfoni. Jeg kjenner allerede at Engø legger bylivet bak meg. Engø Gård på Tjøme, Verdens endeEngø Gård på Tjøme, Verdens ende

Engø gård
Lave hus med krypende grønt …
En bitte liten epleslang, det må innrømmes …

Engø Gård skal være åpen for alle

Jeg snakker med Emma, hotelldirektøren, og det første hun sier er at Engø er åpen for alle hele året. De 19 byggene, de 49 rommene, de 110 sengeplassene står parat til å gjøre Engø til ditt Engø. Jeg tror på henne når hun sier at jeg kan finne mitt indre her, det oser jo vennlighet av alle de ansatte, og Emma er genuint opptatt av å yte vertskap. Engø Gård er ingen tradisjonell hotellmaskin, tiden herjer ikke lenger med oss her, den har jo stanset, ble vi enige om. Engø Gård på Tjøme, Verdens ende

På vei inn i hovedbygningen …

British country look fra start

Kanskje tiden går likevel? Engø Gård er jo historisk, det begynner med at Frithjof Pihl og hans engelske kone Dorothy, eller Babs, utviklet et sommerpensjonat her for hundre år siden. British country look fra start, og det autentiske er bevart og restaurert. Engøs DNA er fremdeles en britisk old school verdig; på Engø er for eksempel nøkkelkort bannlyst. Å låse dør er en manuell aktivitet, må vite.

Her står vi midt på tunet på Engø Gård
Deilig med treverk og bladverk i en vakker symbiose

Tradisjonsrik og fremtidsrettet

Engø tar vare på tradisjoner, men går også nye veier. Jeg kan for eksempel være lazy her, et utmerket sted for latskap. Eller bare stikke innom i høstferien og vandre rundt og unne meg Afternoon Tea uten å bo her. Hva med en operaaften akkompagnert av en fire-retters middag, som er en gourmetopplevelse? Kanskje en hummeraften med havets delikatesser? Eller en DJ-aften som svinger skikkelig en torsdag du fortjener det? Nettsiden forteller meg om nye og tradisjonelle happenings, og jeg forstår fort at jeg snart vil være tilbake på Engø. Engø Gård på Tjøme, Verdens ende

Helt nydelig å ta lunsjen her ute

Aktiv utfoldelse for enhver smak

La det bare være sagt, dette er et sted for bobler, du trenger ikke fråtse, men unn deg boblene. Elegante glass som glitrer på hvite duker, kanskje lure med deg glasset bort på en av sengene i hagen, der du nyter utsikten til sjøs? Jeg kan selvsagt også spille tennis og boule, gli langs fjorden til lyden av vann som treffes av padleårer, ta et bad på brygga mens min beste halvdel unner seg spa i et hus skapt for innendørs bading, Badehuset, i beste, engelske, conservatory style.

Badehuset over og under her – obligatorisk å prøve på Engø …

Både hjemmekoselig og eksklusivt

Så hva er det første jeg gjør her, bortsett fra å sjekke inn på et rom som heter Utsikt? Bare det deilige navnet, det interiøret, det badet, den beliggenheten! Jo da, jeg er til stede, rusler bare rundt og suger inn detaljer, den sjeldne miksen av hjemmekoselig og eksklusivt, skjønner at jeg er på en fin plass på jorden, nyter kunsten i Pileredet, praktfulle kunstverk valgt med hjertet. Det slår meg plutselig at på Engø må det da være vakkert året rundt?

Rommet vårt heter Utsikt – og for en utsikt fra rom og bad!

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kaffe i Haga

Det var et sted for de priviligerte

Engø Gård er omfangsrik, ta deg tid til å gå rundt og fange inn miljøene, det staselige, det fornemme, det britiske, det er selvfølgelig Babs vi må takke for den umiskjennelige britiske stilen her. Det var nok også hennes skyld at det den gang ble sett på som et privilegium å få adgang her. Redere, advokater, forretningsfolk, leger og kunstnere var der i kraft av status. De sto i kø for å avlegge Engø en visitt, det var rett og slett ganske snobbete her.

Alle bygninger på Engø er vakre på hver sin måte
Fire vakre damer av stein – jeg forelsket meg i alle fire …

Hopp i havet ved båthuset til Engø

Benken foran Drengestuene er et sted å henge for å ta inn Engø-feelingen. Den feelingen får du, enten du er her privat eller på jobb, jeg er her på vegne av begge deler. Nå vil de som styrer butikken at Engø skal treffe et enda bredere publikum, la oss virkelig håpe at de lykkes. Jeg går bort til de fire damene i stein, som holder til i hagen. Nok en detalj å dvele ved. Jeg går hjem til Utsikt, henter badebuksen, går gjennom løvskogen kledd i en staselig, hvit badekåpe. Så hopper jeg i havet ved den idylliske Sjøboden til Engø Gård.

Drengestua på Engø
Posering foran det aller vakreste må være lov, vel?
Sjøboden Engø Gård
Idyllen fortsetter her nede på Sjøboden

For mer info og booking: https://www.engo.no/

Middagen – en kulinarisk opplevelse

Engø er plassert midt i Norges matfat, og middagen er en gastronomisk opplevelse av de helt sjeldne. Kortreiste, bærekraftige ingredienser tvers gjennom, akkompagnert av avstemte viner fra den fyldige vinkjelleren. Snurr karusellen under her, det var bare vanvittig godt! Neste dag ga frokosten meg den starten jeg hadde håpet på, og da jeg rundet den hvite porten var det samme rare ordet der igjen. Så pietetsfullt tenkte jeg for annen gang det døgnet, det er akkurat sånn Engø er. Jeg så meg tilbake, og kjente en ærbødighet som sa meg hvilket magisk døgn oppholdet på Engø Gård hadde vært.

Verdens Ende – og et vippefyr fra 1932

Jeg liker å se langt, så når skiltet langs veien viser vei til Verdens Ende, er jeg lett å be. Så jeg topper Engø-besøket med en tur innom dette magiske stedet helt på sydspissen av Tjøme. Dette er Færder nasjonalpark med majestetisk utsikt mot en uendelig horisont, og jeg hopper rundt på svabergene og foreviger vippefyret, som ble bygd opp av rullesten hentet fra Tjømes strender i 1932. Så besøker jeg Verdens Ende Spiseriet, der turen til Engø ender slik den fortjener, med en bonusutsikt uten like fra a table with a view.

Verdens ende Vippetårn
Vippefyret på Verdens Ende har stått her i 90 år!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra Ytre Oslofjord

Herlige sommerdager i vakre Vestfold
Moss – en perfekt kombo av gammelt og nytt!
48 timer i Fredrikstad – og Hvaler på kjøpet
På dagstur til Sommerbyen Drøbak
Finfine våropplevelser i idylliske Holmsbu
Kunstnerbyen Åsgårdstrand

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Engø Gård. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen. Og kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon