Berlin

Berlin er Tysklands hovedstad og største by, og den nest største byen i EU etter offisielle grenser. Berlin er multikulturell, med innbyggere fra over 180 nasjoner, og en magnet for mennesker som tiltrekkes av en liberal livsstil og kunstnerisk frihet. Her kommer våre beste tips til opplevelser i Berlin.

Berlin
Typisk Berlin, du finner slike steder overalt

Men du: Hva er det aller første du tenker på når jeg sier Berlin? For meg er det uten tvil Berlin-muren. Samme kveld som jeg og en fyr jeg kjente en gang hørte at muren falt, satte vi oss i hans Morris Mini og kjørte til Berlin. Vi ville også være med. Den bittelille biten av muren jeg fikk med meg hjem, er dessverre borte, men opplevelsen i 1989 vil jeg aldri glemme.

Vi må ikke glemme …

Når du skal besøke Berlin for første gang, er det kanskje Brandenburger Tor, MuseumInsel, Holocaust Memorial, Checkpoint Charlie eller Unter den Linden de mest opplagte stedene å se. Da vi i ReiseKick besøkte Berlin for noen år siden, var det disse attraksjonene som sto på to-do lista vår.

Starter med litt andre attraksjoner …

Da jeg besøkte Berlin igjen i august 2022, var det i samarbeid med Tysklands Nasjonale Turistkontor. Da sto helt andre ting som på agendaen. Vi opplevde andre spennende sider av Berlin. I denne artikkelen starter vi med de litt annerledes aktivitetene før vi avslutter med en oversikt over hva vi mener du MÅ få med deg første gang du besøker Berlin. Tips til Berlin

På sykkeltur med spennende temaer

Berlin er en stor by, og å sykle er både morsomt, grønt og smart. Vi var med på en guidet sykkeltur som tok oss gjennom drøye 20 kilometer av Berlin. Sjekk ut hjemmesiden til Berlin on Bike, her er mange interessante, guidede turer å velge mellom. Hva med Highlights in Berlin, Streetart eller Berlin Wall & Cold War?

Sykkeltur i Berlin
På to hjul i Berlin …


Berlin Global – Berlin og resten av verden

Dette er et spennende museum med oppslukende installasjoner og presentasjoner om Berlins fortid, nåtid og fremtid. Utstillingen er på hele 4000 m2 og viser hvordan Berlin og menneskene som bor her er knyttet til resten av verden. Det er mange ulike temaer: Revolusjon, grenser, underholdning, krig og mote er noen av dem. Fordyp deg i byens historie, lytt til spennende lydportretter, engasjer deg i revolusjonen og dans i takt med Berlin. Tips til Berlin

Ved inngangen får du armbånd med chip som gjør at du kan koble deg opp enda mer. Ved interaktive stasjoner inviteres du til å ta et standpunkt og avgi en stemme. Når besøket ditt så er ferdig, får du en oppsummering av dine valg, og det er artig å sammenligne disse med dem du er sammen med. Her vil hele familien storkose seg.

For mer info, hjemmesiden til Berlin Global.

Historiske fotturer med historisk perspektiv

For deg som er interessert i historie generelt, og andre verdenskrig spesielt, er Berlin en by du bare må besøke. Jeg ble med på en fottur med fokus på hvordan Berlin var på den tiden da Berlinmuren splittet byen. Alle i gruppen får med seg en iPad med informasjon om hvor du skal gå og hva du ser underveis. Et veldig bra opplegg! Sjekk ut Zeit Reisen for informasjon. Tips til Berlin

Fottur med iPad. Berlin, altså …

TV-tårnet – og en luftig, roterende middag

Midt i Berlin, på Alexanderplatz rager TV-tårnet 203 meter i været. Ta heisen opp, spis middag i den roterende restauranten og nyt 360 graders utsikt over Berlin. Jeg anbefaler å forhåndskjøpe billetter, køen for dem som ikke hadde gjort det, var laaaang.

TV-tårnet i Berlin – 203 meter høyt!
En roterende middag?
Solnedgang over Berlin

Opplev historiske Berlin med VR-briller

I første etasje i TV-tårnet kan du bli med på en virtuell tur med fly over Berlin. Ta på deg VR-briller, velg språk, og se hvordan Berlin har utviklet seg fra middelalder, til imperiet, til det delte Berlin og til slutt hvordan byen ser ut i dag. Spesielt interessant var forskjellen i dagliglivet i Øst- og Vest-Berlin. Dette er en imponerende reise gjennom tid og rom, og er laget av en kombinasjon av realistiske 3D-rekonstruksjoner og video- og fotosnutter fra arkivet. Jeg lover at disse 15 minuttene setter spor!

Her har jeg lagt ut på en virtuell reise i Berlin


Stikk innom et loppemarked

Det er mange loppemarked i Berlin, og det mest kjente og største er Flea Marked i Mauerpark. Det er åpent på søndager, og er en yndet aktivitet for hippe berlinere. Og for hippe turister, som meg. Selve loppemarkedet består hovedsakelig av en mengde private stands som selger brukte klær, sko, sykler, gamle vinylplater, smykker og nips. Markedet har også et stort møbeltelt hvor morgenfugler kan finne ekte skatter. I Mauerpark er det flere kafeer og barer hvor kuppjegerne kan slappe av mellom slagene.

loppemarked i Mauerpark Berlin
Flea Merket i Mauerpark (Foto: Alexandra Mikata)

Dead Chicken Alley – en spennende bakgate

Dead Chicken Alley? Aldri hørt om! Men dette er jo et av de mest særegne stedene i Berlin! En bakgate full av graffiti og ulik gatekunst. I tillegg to spennende museer; “The gallery of monsters” og “Anne Frank; heier&heute”.

Skulle du bli tørst under besøket, er det kule barer her, den ene rett ved inngangen og den andre finner du i enden av bakgaten.

Berlin og tagging er vel to sider av samme sak? Eller? (Foto: Alexandra Mikata)

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kaffe i Haga

5 must-sees når du besøker Berlin

Ved vårt forrige besøk i Berlin besøkte vi attraksjoner som vi mener førstegangsturister MÅ ha med seg. Her er vår topp 5 liste:

1. Unter den Linden og Brandenburger Tor

Paradegaten Unter den Linden med alle lindetrærne, ender ved byporten Brandenburger Tor, og er kanskje det mest kjente landemerket i Berlin og et tysk nasjonalsymbol. Fram til jernteppets fall sto byporten på grensen mellom Øst- og Vest-Berlin.

Brandenburger tor
Brandenburger Tor er historisk og monumental


2. East Side Gallery – verdens lengste friluftsgalleri

Dette er den lengste delen av Berlinmuren som fortsatt står igjen etter murens fall, og her har hele 118 kunstnere fra 21 land fått utfolde seg. Maleriene bidrar til å holde det historiske stedet i live, og East Side Gallery står både som et symbol på glede over slutten av Tysklands deling og som en historisk påminnelse om umenneskeligheten til DDRs grenseregime. Har du ikke vært her? Da anbefaler jeg virkelig en tur hit. Se malerier som uttrykker håp om liv i fred, frihet og demokrati.

East side galleri berlin
Foto: Alexandra Mikata

3. Museumsinsel – verdens største museumskompleks

Museumsinsel er Berlins eldste og verdens største museumskompleks. Det ligger i sentrum av Berlin på øya Spreesinsel. Den dagen jeg skulle besøke Pergamonmuseet, regnet det, og ALLE andre ville også dit. Jeg hadde ikke forhåndsbestilt billett og kom dessverre ikke inn. Men en tur inn i Neues Museum fikk jeg til. Skal du se alle museene her, må du beregne god tid, for på øya finner du også Altes Museum, Alte Nationalgalerie og Bodemuseum. I tilknytning til museene er Berliner Dom og Lustgarten her. Museuminsel står på UNESCOs lister over verdens kulturarv.

Jeg anbefaler å booke billetter på forhånd!

Et av flere museer på Museumsinsel
Berliner Dom er et arkitektonisk vidunder
Lustgarden


4. Checkpoint Charlie – kald krig og et splittet Tyskland

Checkpoint Charlie var en grenseovergang mellom den amerikanske sektoren av Vest-Berlin og den sovjetiske sektoren Øst-Berlin. Den var én av to grenseoverganger forbeholdt ikke-tyskere og diplomater. Grenseovergangen besto mellom 1945 og 1990.

Etter Berlinmurens fall og gjenforeningen av Tyskland ble Checkpoint Charlie en yndet turistattraksjon. Checkpoint Charlie består i dag av en replika av den en gang så livlige vaktboden, samt brostein som markerer den eksakte plasseringen til den tidligere Berlinmuren.

Checkpoint Charlie

5. Holocaust Memorial – til minne om jødene

Holocaust Memorial er reist til minne om europeiske jøder som ble drept under andre verdenskrig. Minnesmerket består av 2 711 sementklosser plassert på et ujevnt underlag over et område på 19 000 kvadratmeter. Du kan gå inn i Holocaust Memorial fra alle kanter, og spasere mellom sementklossene som varierer i størrelse mellom 0,2 og 4,8 meter. Minnesmerket ligger i en skråning, og den bølgelignende formen er annerledes uansett hvor du står. Det er designet for å skape forvirring, og mange besøkende opplever et øyeblikk med svimmelhet og usikkerhet.

Holocaust Memorial berlin
Holocaust Memorial – til mine om krigens forbrytelser

Tips til spisesteder i Berlin

Det er alltid nye trender på restaurant-scenen i Berlin, det som var kult i går, er ikke fullt så kult i dag. For tiden står regionale og sesongbaserte økologiske produkter øverst på menyen, og stadig flere restauranter i Berlin spesialiserer seg på vegetariske og veganske retter.

FREA – Full taste, zero vaste!
FREA er en av Berlins absolutt beste veganske restauranter, og har Grønn Michelin-stjerne, som gis til restauranter som utmerker seg med bærekraftig drift. På FREA lager de alt fra bunnen med regionale økologiske varer, blant annet surdeigsbrød, hasselnøttmelk og sjokolade. Kokken forteller at her produseres ikke søppel, matrester går i komposteringsmaskinen innen 24 timer og returneres til leverandørene som gjenbruker jorden. Plastemballasje? Selvfølgelig ikke.

Maten smaker fantastisk, og selv de mest ihuga kjøttelskerne i gruppen gir maten stående ovasjoner.

Tips til enda flere aktiviteter i Berlin – klikk her.


Tips til overnatting i Berlin

Vi bodde fint og svært sentralt på Scandic Berlin Potsdamer Platz, et 4**** hotell. Augustplatz.
Bestill overnatting her.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra Tyskland

Leipzig – full av kulturelle opplevelser
Regensburg i Tyskland – en historisk skattekiste
Hamburg – den spennende havnebyen
Bodensjøen – et ferieparadis av de sjeldne
Kulinariske opplevelser ved Bodensjøen
Jul i Europa-Park – Tysklands største fornøyelsespark!
Til topps om sommeren i Garmisch-Partenkirchen
Sommer i Garmisch-Partenkirchen
Partnachklamm i Garmisch-Partenkirchen

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Berlin. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon