Hamburg

Mange nordmenn forbinder kanskje Hamburg med fotball og Reperbahn og elva Elben, men denne byen er så mye, mye mer. Hamburg er ganske riktig porten til Europa for oss nordmenn, men her gir vi deg tips til noe av alt det du bør få med deg når du er i denne spennende havnebyen.

Bybranner og krigsherjinger

Store bybranner, blant annet i 1842, og de enorme krigsskadene i 1943–1945, da 55 000 innbyggere mistet livet her, gjorde sitt til at det er lite igjen av det gamle Hamburg. Den eldste bydelen er Altstadt mellom Alsters høyre bredd og Elben. Dessverre er få historiske bygninger bevart, bortsett fra kirkene. St. Nikolai-kirken ble ødelagt under andre verdenskrig. Bare det 147 meter høye tårnet, (det tredje høyeste kirketårnet i Tyskland) står igjen som minnesmerke. Deler av middelalderens byplan finnes bevart i form av maleriske kanaler som forbinder Alster med Elben. De fleste av disse kanalene ble fylt med ruinmasser etter andre verdenskrig for å gi plass til nye gateutvidelser.

Det 147 meter høye tårnet på St Nikolai kirken er bare et minnesmerke

Tradisjon og innovasjon hånd i hånd

Til tross for alle tidligere ødeleggelser er Hamburg en spennende og vakker by, som fortjener mye oppmerksomhet. Her er haugevis av maritim sjarm, byen ligger ved elven Elbens bredder. Her går tradisjon og innovasjon hånd i hånd, og byen er et mekka for kunst og kulturelskere, i tillegg til å være både uformell og forretningsmessig. Her er kultur og shopping. Cocktail og øl. I Hamburg er det ikke verken-eller, her er det bare både-og.

Elben dominerer havnebyen Hamburg

Besøket ble arrangert av Tysklands Nasjonale Turistkontor. De har ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er våre egne.

5 interessante fakta om Hamburg

Hamburg har hele 104 distrikter og kvarterer
Hamburg Tysklands nest største by med 1,8 millioner innbyggere
Hamburg har det største fruktproduksjonsområdet i hele Europa
Hamburg Havn er den største i Tyskland og den tredje største i Europa
Hamburg er hovedstaden for Fine Dining

Elegant og trendy

Hamburg er et shoppingmekka, med sine elegante og trendy butikker og arkader. Her finner du absolutt alt, fra de store motehusene til de små, intime vintagebutikkene. Jeg anbefaler en tur til de imponerende Alster-arkadene som du finner mellom Inner Alster og Rathausmarkt. Her er butikker og barer på rad og rekke. Du kan shoppe, spise, eller bare rusle under arkadene, beundre takmaleriene fra århundreskiftet i den gamle Mellinpassasjen, eller sitte på et trappetrinn ved kanalen og se Alster-dampbåtene sige forbi på innsjøen.

Nydelige takmalerier i den gamle Mellinpassasjen

Landungsbrücken – en populær promenade

En gang var den 205 meter lange terminalen mellom det nedre havneområdet, Reeperbahn, og fiskemarkedet landingsbrygge for dampskip. I dag er det forbindelse for mange av byens lokale tog- og fergeruter. Herfra kan du ta havneferger og katamaraner til Helgoland, eller reise nedover Elben for det en bussbillett koster. Og hvis du har billett til å se The Lion King eller Mary Poppins musikaler, vil Landungsbrücken-fergene også frakte deg over til teatrene ved vannkanten.

Havneterminalen er selvsagt sentral i Hamburg

Marinert sild på Brücke 10, takk!

I løpet av de siste 10 årene har bryggene utviklet seg til å bli Hamburgs mest populære promenader. Det skjønner vi når vi rusler langs bryggene, nedover mot Brücke 10. Brücke 10 er viden kjent for sine fiskesandwicher, og køen for å bestille er lang. Jeg sier som de foran meg i køen, “Ein normales Fischbrötchen, bitte” og er spent på hva det er. Det viser seg at det er rå, marinert sild servert sammen med løk i et sprøstekt brød. Visstnok de flestes favoritt her i Hamburg. Jeg er litt usikker, og ønsker at jeg hadde bestilt en med fiskekaker i stedet. Sammen med en svær kopp glüwein var det egentlig helt greit, faktisk!

landungsbrucke
Landungsbrücken – en av Hamburgs mest popuære promenader

I nærheten av bryggene finner du også Alter Elbtunnel. Da den åpnet i 1911, var det en teknisk sensasjon, tunnelen er Europas første tunnel under vann. Her er 4 store heisvogner som har fraktet mennesker og kjøretøy ned til 24 meters dyp. I dag brukes Alter Elbtunnel kun av fotgjengere og syklister.

Elbtunnel i Hamburg
Gjennom en flislagt tunnel går du i dag tørrskodd under Elben.

Liker du det du leser her på ReiseKick? Da setter vi stor pris på om du vil spandere en kopp kaffe på oss i ReiseKick;)

Turistmagneten Miniatur Wunderland

Dette er turistmagneten uten sidestykke, og med god grunn. Det er rett og slett verdens største modelljernbane. Utrolige 1300 m2 med modelltog, byer og landskap som spenner fra Tromsø via Provence og Venezia til Las Vegas. Sett av god tid, for dette er spennende, gøy og ikke minst lærerikt. Du finner me,r enn 200 oppdagelsesknapper å trykke på. Se strømmen gå, rommene i husene bli svarte, før det tennes stearinlys inne. Se lavastrømmen begrave Pompeii, eller folk kaste mynter i Trevifontenen. Her en en detaljrikdom så stor at du ikke kan bli annet enn imponert. Har du lyst til å se Wunderland fra et annet perspektiv, kan du bli med på en guidet tur og lære hvordan bilsystemet, modellbanen og teknikken fungerer. Ta deg en tur bak kulissene! Du finner mer informasjon her.

Togbane
Velkommen til verdens største modelljernbane!

Båttur med dampbåtene på Alster

Fra Jungfernstieg kan du ta en tur med en av de tradisjonelle Alster-dampbåtene. De tar deg over indre og ytre Alster og noen av de mindre kanalene. Kapteinen guider, mens du nyter utsikten og noe godt i glasset. Det er fint å se Hamburg fra vannets perspektiv.

Ta en båttur med de gamle dampbåtene på Alster!
Hamburg er proppfull av musikk, kunst og kultur. Og Elben.

Lyden av Hamburg

Hamburg har alltid vært berømt for sin musikk og kunst. Dette er byen hvor Beatles opptrådte på lugubre tavernaer før de tok verden med storm på begynnelsen av 60-tallet. Det er her i Hamburg Tysklands første operahus åpnet for 340 år siden. Og i 2017 sto det omstridte konserthuset Elbphilharmonie, eller Elbphi som det kalles, ferdig. Omstridt fordi det var kostnadsberegnet til 77 millioner euro, men et estimat i 2013 sier prislappen ble 789 millioner euro … Det inneholder riktignok også et hotell, restauranter og leiligheter.

Elbphi er bygget på et lagerhus fra 1875, sentralt på en utstikker i Hamburg Havn. Ta deg en tur opp i konserthuset. Det er vakkert, og du kan spasere rundt bygningen høyt der oppe. Utsikten over byen er formidabel!

Elbphilharmonie
Elbphilharmonie – like flott fra elven som fra land
Gå rundt Elphie på yttersiden

En by med mange spennende markeder

I Hamburg finner du mange markeder året rundt. Vi var der i desember og vi besøkte flere julemarkeder. Et av de største ligger ved Rådhuset. Her kan du kjøpe spiselige gaver, håndlagde leker, kunst og smykker. For å nevne noe.

Julemarked med Rådhuset i bakgrunnen
Vi tok faktisk med noen godbiter hjem!

Spis middag på Das Feuerschiff LV13

Hvorfor ikke spise middag på et fyrskip? Fyrskip er betegnelsen på en fyrlykt som er plassert på et permanent oppankret fartøy, og på Feuerschiff LV13 kan du både nyte god mat og leie en lugar for natten. Dette fyrskipet ble bygget i 1952 og hadde et mannskap på 8, som ble byttet annenhver uke. Vi spiste nydelig middag her, og servicen var upåklagelig.

Tips til sentral overnatting i Hamburg

Vi bodde på Pierdrei Hotel HafenCity Hamburg. Hotellet ligger sentralt til i Hafencity, har store rom, deilig frokost og en liten selvbetjent butikk hvor du kan kjøpe snop, øl og vin. Skriv på en lapp hva du har tatt med deg, putt lappen i postkassa og betal når du sjekker ut. Overnatting og inngang til Miniatur Wonderland kan bestilles som en pakke.

Hamburg – knutepunkt i Europa

Hamburg er et viktig knutepunkt mellom Skandinavia og kontinentet. Herfra er det enkelt å komme seg videre ut i Europa. Vi kom med tog fra Munchen via Stuttgart. Sjekk www.db.de for togreiser til og fra Hamburg.

Togstasjon i Hamburg
Hovedbanestasjonen i Hamburg er et sentralt knutepunkt i byen

Hvor ligger Hamburg?

Tips: Les våre andre artikler fra Tyskland

Jul i Europa-Park – Tysklands største fornøyelsespark!
Partnachklamm i Garmisch-Partenkirchen
Sommer i Garmisch-Partenkirchen
Til topps om sommeren i Garmisch-Partenkirchen
Kulinariske opplevelser ved Bodensjøen
Bodensjøen – et ferieparadis av de sjeldne

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om Hamburg. Vi setter stor pris på om du deler med andre turglade. Og har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss, setter vi stor pris på det. Klikk på lenken for å komme til VIPPS hvor du kan spandere en kaffe til kr 30 på oss i ReiseKick.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon