Er du glad i kunst og kultur? Da er kanskje dette storbytipset i Tyskland midt i blinken for deg! Leipzig er nemlig en kulturell skattekiste!

Aller først noen fakta om Leipzig:

Universitetet i Leipzig er et av Europas eldste, det ble grunnlagt i 1406.
Leipzig Hauptbahnhof er Europas største jernbanestasjon!
Europas eldste kaffehus, Zum ArabischenCoffee Baum, ligger i Leipzig.
Verdens første avis ble trykket i Leipzig i 1650.
Opprøret som førte til Berlinmurens fall i 1989 startet i Leipzig.

Besøket ble arrangert av Tysklands Nasjonale Turistkontor. De har ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er våre egne.

Leipzig har Europas største jernbanestasjon

En kulturell skattekiste av de sjeldne

I Leipzig finner du flust av museer og kulturinstitusjoner. Uansett hva du er interessert i, finner du garantert noe du vil oppleve, enten det er historie, musikk, kunst, arkitektur, shopping eller gastronomi. Kulturlandskapet i Leipzig er så omfattende at det er vanskelig å plukke ut noen få attraksjoner, men vi hjelper deg litt på veien.

Kunst på hvert et gatehjørne i Leipzig

Musikalske fotturer

Leipzig er kjent for musikken, og mange kjente komponister og musikere har bodd eller oppholdt seg i byen. Vi nevner i fleng: Wagner, Bach, Mendelssohn, Schumann og vår egen Grieg. I 1858 begynner Edvard Grieg på musikkonservatoriet i Leipzig. Han trives visstnok ikke så godt i Leipzig til å begynne med, språket, annerledes skikker og lang avstand til familie og venner gjør at han ønsker seg tilbake til Bergen. Han biter tennene sammen, og fullfører studiet med stil. Heia Grieg!

Johann Sebastian, selvfølgelig

På Notenspur-Leipzig.de finner du ulike forslag til musikalske fotturer i byen. Vi anbefaler Music-Trail, en rundtur på 5,3 kilometer, hvor du er innom de mest kjente museene og alle de bygningene som har med musikk å gjøre.

Klikk her for å booke aktiviteter i Leipzig!

Går du turen, følger du bare markeringene i gaten. Disse er det totalt 144 av rundt omkring i Leipzig.

Noen av stedene du kommer innom på denne turen kan du lese om under her:

Neues Gewandhaus – alene i Øst-tyskland

Neues Gewandhaus på Augustusplatz åpnet dørene oktober 1981, og det er her Gewandhausorchester Leipzig, grunnlagt i 1743, holder til. De tok navnet sitt etter at de begynte å spille i den ombygde konsertsalen i et tekstilhus (Gewandhaus) i 1781. Konsertene deres var så populære at det var nødvendig å bygge en ny konsertsal Denne sto ferdig i 1884, og kalles også Gewandhaus. Denne ble dessverre bombet sønder og sammen under andre verdenskrig. Da ble Neues Gewandhaus bygget, det er faktisk den eneste konsertsalen som er bygget i det tidligere Øst-Tyskland.

Neues Gewandhaus
Neues Gewandhaus på Augustusplatz til venstre

St. Nicolas Church – med spor av Bach

Den sengotiske kirken er en av to overlevende kirker hvor Johan Sebastian Bach har vært ansvarlig for musikken. Bach ledet flere kantateforestillinger her, og to av hans mesterverk, Johannespasjonen og Juleoratoriet, ble første gang satt opp her i 1724 og 1734/35.

St. Nicolas Church – her regjerte BachMendelssohns haus – et musikkmuseum

Goldschmidtstraße 12 er den eneste gjenlevende residensen til Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847). Mendelssohn bodde her fra 1845 til sin død to år senere, i løpet av denne tiden fullførte han oratoriet Elijah (1846).

Her bodde selveste Mendelssohn fra 1845-47

I huset – som nå er et interessant museum – kan du besøke flere autentiske rom fra da Mendelssohn og familien bodde her.

Vi var så heldige at vi fikk overvære en privat konsert i Mendelssohn Haus

Simone Zimmermann holdt intimkonsert da vi var der

Du kjenner kanskje til Brudemarsjen? Den har Felix Mendelssohn Bartoldy komponert. Klikk for å lytte!

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese neste 300 reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Leipziger Baumwollspinnerei – fra bomull til kultur

I 1907 var Leipziger Baumwollspinnerei det største bomullsspinneriet på det kontinentale Europa. Denne fascinerende fabrikkbyen, med sine arbeiderboliger, kolonihager og fabrikkbarnehager, har overlevd intakt frem til i dag. I 1992 ble den da utdaterte bomullsfabrikken bygget om, og i 2004 var Spinnerei blitt kjent som et senter for kunstnerisk produksjon. Når vi er der, er det 14 gallerier og utstillinger her, og de har skapt Hall 14, et “kosmos av kunst” som de selv kaller det.

Hall 14 – et kosmos av kunst
En av kunst-installasjonene i Hall 14

Det er spennende å vandre rundt på området. Oppleve de gamle fabrikkbygningene i rød teglstein. Stikke innom et galleri her. Et museum der. Bli med på en guidet omvisning. Ta et glass vin i hagen på en av kafeene. En annerledes opplevelse, rett og slett.

For å bestille guidet tur, klikk her.

Utstilling i et av galleriene på området

Bayerische Bahnhof – gastronomi er også kultur

Bayerische Bahnhof ble bygget i 1842 og er den eldste bevarte endestasjonen i verden. Vi drar dit, ikke for å ta toget, men for å nyte god mat og drikke. Stasjonen er omgjort til en populær restaurant med uteservering. Her er også et ultramoderne mikrobryggeri, hvor de produserer Leipzig Gose, en toppgjæret øl som var nesten glemt. Vi anbefaler ølsmaking og middag her.

Bayerische Bahnhof – den eldste bevarte endestasjonen i verden
Det putrer og går i ølkjelene her

Et sjarmerende sentrum

I Leipzig finner du også et livlig og sjarmerende sentrum. Her er butikker, kafeer, restauranter og ikke minst en mengde kaffehaus på rekke og rad.

Kaffeehaus Riquet fra 1908

Kaffehaus Riquet er et av de flotteste Kaffeehusene i Leipzig, og har tradisjoner tilbake til 1908. Den gang var bygningen en av de mest moderne og ekstravagante i Leipzig. Riquet-selskapet hadde sterke handelstradisjoner med Øst-Asia og Orienten, og de to kobberelefanthodene som fortsatt rammer inn inngangsdøren til kaffehuset, var varemerket til Riquet-selskapet. Unn deg en nydelig kake og byens beste kaffe her! Og her følger bildet fra Riquet og så flere andre slike steder i karusellen under her!

Kaffeehaus Riquet (Foto lånt av Riquethaus.de)

Arkitektur – her sosialistisk klassisisme

Denne arkitektoniske stilen stammer helt fra Stalins Sovjetunionen, og etter andre verdenskrig spredte denne typiske sovjetiske formen for klassisisme seg, spesielt til DDR og Polen.

Sosialistisk klassisisme – rett og slett

Som en arkitektonisk kontrast til det sosialistiske finner vi “Sphere”. Det er den brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer som står bak dette blikkfanget.

“Sphere” av Oscar Niemeyer

Shopping i alle slags prisklasser

Det er flere eksklusive sentre og designerbutikker i Leipzig, i tillegg til butikker som passer lommebøker av mer normal størrelse. Petersstraße og Grimmaische Straße er to av Tysklands aller mest populære handlegater.

Mädlerpassage – en shoppingarkade uten sidestykke i Leipzig

Elve-, bade- og padlebyen Leipzig

Du vet kanskje ikke at rundt Leipzig venter mer enn 20 store innsjøer på deg. Alle innsjøene byr på en unik opplevelse, og har èn ting felles: Vannkvaliteten er aldeles utmerket.

Vi droppet badingen og dro på kanotur på elva Elster istedet. Hos Stadthafen leide vi kanoer med plass til fire. Veldig gøy, og vi gjorde oss fortjent til en iskald øl på kafeen deres etterpå.

Klare for padling midt i Leipzig!
Hui hvor det går på Leipzigs elver!

Tips til aktiviteter i Leipzig – klikk her.


Tips til overnatting i Leipzig

Vi bodde på Radisson Blu Hotel Leipzig, et 4**** hotell. Hotellet ligger sentralt og flott til på Augustplatz. Bestill overnatting her.

Hvor ligger Leipzig?

Leipzig ligger i delstaten Sachsen øst i Tyskland.

Hvordan reise til Leipzig?

Det enkleste er å ta fly til Berlin, og så ta toget videre til Leipzig.
Sjekk www.db.de for rutetider og priser. Jeg reiste på første klasse og betalte rundt 400 kroner for turen.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra Tyskland

Regensburg i Tyskland – en historisk skattekiste
Hamburg – den spennende havnebyen
Bodensjøen – et ferieparadis av de sjeldne
Kulinariske opplevelser ved Bodensjøen
Jul i Europa-Park – Tysklands største fornøyelsespark!
Til topps om sommeren i Garmisch-Partenkirchen
Sommer i Garmisch-Partenkirchen
Partnachklamm i Garmisch-Partenkirchen

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Leipzig. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon