Lübeck, Tyskland, Germany

Lübeck i Nord-Tyskland står på UNESCOs verdensarvliste, og er perfekt for et weekend-besøk. Som hovedstad i Hansaforbundet var byen en gang i tiden sentral i nettverket av havner rundt Østersjøen. I hundrevis av år har Lübeck vært “De syv tårns by”, og selv etter et ødeleggende bombeangrep i 1942 pryder tårnene Lübecks vakre skyline.

Lübeck, Tyskland, Germany
Havnebyen Lübeck er preget av tårn. Her er noen av dem.

Besøket ble arrangert av Tysklands Nasjonale Turistkontor. De har ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er våre egne.

Deilige bakgårder og grønne gater

Noe av det beste ved Lübeck er alle de hyggelige bakgårdene og de grønne, blomstrende gatene i gamlebyen. Det er så koselig å rusle rundt og bli belønnet med alle disse små oasene.

Lübeck, Tyskland
Koser meg i Lübeck. Byen blomstrer, bokstavelig talt.

Drøssevis av grønne, vakre fasader i Lübeck

Selvstyrt båttur på elven Trave

En båttur på Trave er en flott måte å oppleve byen på. Vi leide elektrisk båt hos Boat Now. Det er plass til 6 personer i båten, og du kan kjøre båten selv, uten å ha båterfaring. Du leier båtene på timesbasis, og på 1 time kommer du deg rundt hele gamlebyen.

Båttur Lubeck
Kaptein Reisekick ved roret
Nydelig langs elven Trave i Lübeck

Willy Brandt Haus – helt spesielt

Nobelprisvinner og kansler Willy Brandt ble født i Lübeck i 1913. Museet åpnet i 2007 på det som ville ha vært hans 94-årsdag. Helt fra ungdommen levde Brandt et liv utenom det vanlige, og livet hans gjenspeiles i de ulike utstillingene i museet Willy Brandt Haus.

Han sto på drapslistene til nazistene, søkte og fikk asyl i Norge. Han lærte seg norsk, og ble en del av den norske arbeiderbevegelsen. I krigsårene bodde han i Stockholm, og da muren i Berlin ble bygget, var han borgermester der. Ta deg en tur innom dette museet!

Willy Brandt Haus, Lubeck
Willy Brandt Haus bør du absolutt innom

Kos deg i Sjømannslaugets Hus

Sjømannslauget i Lübeck ble grunnlagt på begynnelsen av 1400-tallet, og i 1535 kjøpte og renoverte de dette flotte huset i rød teglstein, som ligger rett overfor Jakobkirche. I dag er dette en restaurant i den gamle laugshallen, og fordi alle de gamle dekorasjonene er bevart er dette et spesielt sted å spise. I trebjelkene henger modeller av historiske skip, og benkene er slik de var for hundrevis av år siden.

Schiffergeschellschafr, Lubeck
Denne restauranten kan jeg anbefale! (se teksten over)


Heiligen-Geist-Hospital for nødlidende

En veldedig stiftelse bygget huset på bildet under på slutten av 1200-tallet for å hjelpe gamle, syke og fattige. Her kunne de både bo og få mat. Fra slutten av 1600-tallet fikk de også et bad i ny og ne, hele 8 ganger i året, ifølge referater fra den tiden. Bygget er vakkert både på fasaden og innvendig. I desember er det julemarked her,

Lübeck, Tyskland, Germany
Heiligen-Geist-Hospital er vakkert både ut- og innvendig
Interiøret i Heiligen-Geist-Hospital

Rådhuset – i tre ulike stilarter

Rådhuset er bygget i mange etapper, og dermed i også ulike stilarter. Her finner du en sen-romersk del fra tidlig 1200-tall, en gotisk del fra slutten av 1200-tallet og en del i renessansestil fra 1500-tallet. Mye spennende på en gang med andre ord. Rådhusplassen er et hyggelig sted å sitte, test ut en kaffe og en bit marsipan på Niedereggers kafé.

Rathaus, Lübeck, Tyskland, Germany
Rådhuset i Lübeck er et virvar av stilarter
Rådhuset – med kafeen til Niederegger foran

Gode shoppingmuligheter og spisesteder

Shopping i Lübeck er gøy. Hüxstrasse ligger midt i gamlebyen, er 517 meter lang og her ligger mer enn 120 butikker, barer og restauranter. Dette er Lübecks mest varierte shopping-gate, og det sier ikke rent lite. Her finner du spennende og flotte butikker på et hvert hjørne.

Yrende shoppingliv i Hüxstrasse

Når det gjelder spisesteder finner du et variert utvalg. Både i gamlebyen og langs Trave er utvalget stort.

Er det ikke fint her? Et koselig sted for en kaffe!

Enda flere hyggelige kafeer i Lübeck

Den nydelige marsipanen fra Lübeck

For mange år siden jobbet jeg i et tysk firma med hovedkontor i Lübeck. Hver jul fikk vi Niederegger Marsipan i gave. Et besøk i Niederseggers butikk og kafè står derfor høyt på min must-see-liste når jeg er i Lübeck. I butikken er det akkurat så folksomt som jeg fryktet, men tysk effektivitet fikk kassakøene kjapt unna, og jeg ble ganske mange euro fattigere. Og det er den verdt, denne deilige verdensberømte marsipanen!

Niederegger startet sin produksjon i 1806, og produserer nå 30 000 kilo marsipan hver eneste dag. I tillegg til marsipan lager de nougat, praliner, trøffel og kjeks.

Niederegger, Marsipan, Lubeck
Litt stil over butikken til Niederegger?
Marsipanutstilling – hos Niederegger selvsagt

Löwenapotek – i den eldste bygningen

Løveapoteket ligger i den eldste bygningen i Lübeck. Det ble bygget rundt 1230. I 1375 besøkte keiser Karl IV byen. Han hadde med seg et stort følge og keiserinne Elisabeth, og Elisabeth ble innlosjert her i dette huset, mens Karl bodde i et hus på den andre siden av gaten. En trebro ble bygget mellom husene slik at de to kunne besøke hverandre på en enkel måte.

Bygningen til Løveapoteket er eldst i byen

Marienkirche – tredje størst i Tyskland

Dette er den tredje største kirken i Tyskland, og et mektig skue. Kirken regnes som et viktig eksempel på en kirkelig kombinasjon av gotikk og murstein. Den ligger i nærheten av rådhuset, og sto ferdig i 1350. Kirken er en kopi av gotiske katedraler i Frankrike og Flandern. Med sitt nesten 40 meter høye midtskip og de to tårnene på 125 meter, er dette det høyeste mursteinshvelvet i verden.

Marienkirche har det høyeste mursteinshvelvet i verden

Travemünde er et yndet feriested

Travemünde er en koselig havneby og ligger en halvtimes kjøring fra Lübeck. Travemünde er faktisk en bydel i Lübeck. Allerede i 1802 ble Travemünde et yndet feriested på Østersjøkysten. I dag er det en pittoresk by med flotte strender, restauranter, butikker og Tysklands eldste fyrtårn.

Strand i Travemunde, Tyskland
Lange, flotte strender i Travemünde

Tips til overnatting i Lübeck

Jeg anbefaler på det sterkeste å bo i gamlebyen i Lübeck. Sentrum er ganske lite, og det er enkelt å gå rundt hele byen på jakt etter flotte bakgårder, kirker, butikker og restauranter. Jeg bodde på Motel One i Schüsselbuden like ved gågateområdet og rådhusplassen. Fint rom, hyggelige fellesområder, god lunsj og perfekt beliggenhet. Anbefales.

Motel One i gamlebyen er et godt sted å overnatte

Hvor ligger Lübeck?

Hvordan reise til Lübeck

Fra Bergen går det direktefly til og fra Lübeck noen ganger i uken (juni 2023). Fra Gardermoen flyr du til Hamburg og tar toget derfra. Det tar i underkant av 2 timer. Du kan ta ferge til Kiel, og tog videre. Denne togturen tar 1 time og 20 minutter. Kjører du bil gjennom Danmark tar det i underkant av 2 timer fra den dansk-tyske grensen til Lübeck.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra Tyskland

Høydepunkter i Kulturbyen Dresden
Jul i Dresden – julemarkeder og et kongelig slott
Berlin – våre beste tips
Leipzig – full av kulturelle opplevelser
Regensburg i Tyskland – en historisk skattekiste
Hamburg – den spennende havnebyen
Bodensjøen – et ferieparadis av de sjeldne
Kulinariske opplevelser ved Bodensjøen
Jul i Europa-Park – Tysklands største fornøyelsespark!
Til topps om sommeren i Garmisch-Partenkirchen
Sommer i Garmisch-Partenkirchen
Partnachklamm i Garmisch-Partenkirchen

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Lübeck, og setter stor pris på om du vil dele artikkelen med andre reiseglade.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no Ti

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon