Italia

Fottur i Dolomittene: Panorama – Plattkofelhütte – Williamshütte


Du som har fulgt oss en stund, vet at vi er veldig glade i å gå i fjellet, og Dolomittene i Nord-Italia er vårt favorittområde. Byen vi har valgt oss som base heter Seis am Schlern/Siusi allo Sciliar på den italienske siden av grensen mellom Italia og Østerrike, og det er rundt 2000 fastboende her. Fottur i Dolomittene

Du reiser enkelt hit ved å ta direktefly fra Gardermoen til Milano eller München, og ta tog/leiebil derfra. Velger du tog, går du av i Bozen/Bolzano, og tar taxi eller buss opp til Seis/Siusi (de snakker både tysk og italiensk her).

Fottur i Dolomittene
Det er så vakkert her, og du kan vandre overalt

Vi har tilbragt mange sommerferier her, og vi bor alltid i Seis am Schlern/Siusi allo Sciliar. Dette er en liten, koselig by, som ligger 1004 m.o.h. I kort gangavstand ligger gondolbanen som tar oss opp til Kompatsch-platået (Seiser Alm) på 1800-2000 meter. Vi kjøper billetter på den nedre heisstasjonen, og det er mange ulike billettyper. Sjekk priser og billettyper her.

Kompatsch, Dolomittene, Fottur
Her er vi oppe på Seiser Alm, Europas største høyslette

Denne sommeren skal vi være her i 10 netter, og vi kjøper 7 dagers Seiser Alm Card Gold til 113 euro pr kort hvor alle heiser og de fleste lokalbusser er inkludert i prisen.

Her tar vi dere med på en 13 km lang fottur i dette paradiset.

Heisen fra Seis am Schlern til Kompatsch

Vi starter turen med gondolbanen opp til Kompatsch-platået. Gondolturen er 4 kilometer lang, og tar oss 700 høydemeter opp. Turen tar 15 minutter, og du har herlig utsikt hele veien.

Nesten på direkten inn i Panoramaheisen

Vi går i 5 minutter, og setter oss inn i 6-seteren Panorama. Denne løfter oss de siste meterne opp til Panorama på 2000 meter. Mange flotte turer starter her oppe. Her kan du gå høyt og med fantastisk utsikt uten å forsere mange høydemeter dersom du ønsker det. Har du lyst til å klatre litt er mulighetene svært mange. Den turen vi presenterer her er ganske lang, men lettgått, og du skal ikke forsere mer enn drøye 500 høydemeter totalt.

Panoramabahn Compatch
Turkamerat Bernt forbereder turen i Panorama-heisen

Over blomstereng og smal grusvei til Mahlknechthütte

Fra Panorama går du på en nydelig sti, merket nr 6, gjennom enorme blomsterenger. Fjellene strekker seg opp mot 3000 meter, og ligger som et dramatisk bakteppe. Over blomsterenga er det nesten helt flatt, og du følger sti merket 2B til Mahlknechhütte.

Fottur i Dolomittene, Italia
Nydelige stier overalt – vi er i gang!
Compatch, Dolomittene, Italia
En unik blomsterflora på Seiser Alm

Etter en snau time er vi fremme på Mahlknechthütte, 2054 meter over havet. Her stopper vi alltid, uten unntak, og unner oss en stort glass Hollunder-saft eller Himbeeren-saft. Er du sulten, serverer de deilig mat her også.

Seis Mahlknecht
Bernt poserer villig vekk foran Mahlknechthütte

Du passerer 2 andre hytter på veien fra Panorama og hit. Både Edelweisshütte og Almrosenhütte serverer mat og drikke.

Via Dialer Church langs fjellryggen til Plattkofel-hütte

Fra Malknechthütte fortsetter vi på sti merket 4B til Plattkofelhütte. For å komme dit, krysser vi Rio Tanetz, går forbi Dialer Church og langs den flotte fjellryggen som ligger på grensen mellom Süd-Tyrol og Trentino. Plattkofelhütte er en av våre favoritthytter. Den ligger 2300 meter over havet, og er en av de høyestliggende sportshytter i Alpe di Siusi.

Bro over bekk i Seis,
Overalt er det veldig godt tilrettelagt

Vi passerer en liten kirke på 2150 meter, og fortsetter opp, opp, opp! Fortsatt på 4B.

Dialer church
Den lille, høytliggende kirken, er den ikke fin?
Det begynner å bli høyt, men fortsatt lettgått

Det er ganske bratt fra Malknechthütte og opp til ryggen der du har strålende utsikt over Durontal, men det er ikke vanskelig eller risikabelt å gå. Med en gang du bikker over eggen, er du 2185 m.o.h, og her tar du første grussti til venstre. NB! Her er det forbudt med sykkel. Strekningen langs eggen og opp til Plattkofelhütte er snaue 5 km, og du får et par hundre høydemeter på kjøpet. Utsikten mot Marmolata i Trentino er fantastisk. Det er bare å kose seg disse kilometerene. Det er lettgått og fint, og du møter både hester og kyr underveis.

Er det ikke flott, akkurat her bred grusvei
Hester, Seiser Alm, Italia
Kuer og hester er helt normalt på 2300 meter

Plattkofelhütte med utsikt over hele Alpe di Siusi

Det er fabelaktig å sitte på 2300 meter og spise lunsj i shorts og T-skjorte. Det er 25 grader, knallblå himmel og vindstille, italienerne på nabobordet er snakkesalige og hyggelige. Lunsjmenyene er rause og gode, og her får du også vin, øl og hjemmelaget saft. Det får ikke blitt veldig mye bedre, tenker vi. Det eneste vi må passe på, er å rekke heis fra Williamshütte kl 1700. Rekker du ikke siste nedfart, blir det en lang tur hjem. Med mindre du har booket et rom for natten på en av hyttene i fjellet som tilbyr overnatting. Vi forsøkte å booke rom på Plattkofelhütte på direkten. De har både sovesal, rom og suite. Prisen varierer fra 78 euro til 101 euro per person per natt med halvpensjon. Det ble ingen overnatting på oss, ingen ledige senger. Drømmen om å se den vakre soloppgangen herfra får vi gjøre neste gang.

Plattkofel
Plattkofelhütte ligger flott til, midt i skaret
Plattkofel Hütte
Vi går videre, takk til Plattkofelhütte for denne gang

Les artikkelen om vår overnattingstur på Tirser Alpl.

Ned til Murmeltierhütte, og så opp til Williamshütte

Etter at lunsjen er fortært, og italienerne har gått, er det på tide for oss å rusle. Herfra går det nedover til Murmeltierhütte på 2132 m.o.h, hvor det passer fint med et lite pitstop i solen. Denne hytta er en liten perle, den ligger utenom hovedstiene, det er ikke mange som velger å ta den lille omveien som går hit.

Den siste biten til Florian-heisen som går fra Williamshütte ned til Saltria, er gjort på 20 minutter. Vi lar oss ikke friste til å sette oss på Williamshütte også, men strener inn i Florian-heisen, som tar oss ned til Saltria, der lokalbussen kjører oss tilbake til Kompatsch-platået.

Fjellsti, Seiser Alm, Italia
Her er jeg i bra driv, og se på den utsikten!
Murmeltier hütte, Seiser Alm, Italia
Murmeltierhütte er en liten, herlig perle

Middag på heisstasjonen

Det blir middag på restaurant Santner, som ligger der vi går av heisen nede i Seis. Her serveres blant annet deilige pizzaer, og vi lar oss friste. 10 timer etter vi forlot leiligheten er vi tilbake igjen. En ny dag full av herlige naturopplevelser!

Hvor ligger Kompatsch-platået (Seiser Alm)?

Tips: Les flere av våre artikler fra Dolomittene

På el-sykkel i Seiser Alm i Dolomittene
Seiser Alm i Dolomittene: Fottur med overnatting, lyn og torden
Kort, «lav» fottur i Dolomittene nord i Italia: Siusi – San Valentino – Castelrotto
Flott fjelltur i Dolomittene i Nord-Italia
Seiser Alm – flott ferieparadis i Nord-Italia
Vakre Val Gardena i Italia – en himmel på jord …

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om fottur i Dolomittene. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?  
Kontakt oss på torill@reisekick.no

4 Comments

Legg inn en kommentar