Segovia, Akvadukt, Spania

Hva er nå egentlig «Verdensarven»?  Jo da, det er UNESCOs liste over verdens kultur og naturarvsteder, som har særlig betydning for menneskeheten. UNESCO stiller krav om at verdensarvområdene skal vernes, og listen over verdensarv er den desidert mest utbredte miljøvernavtale i verden. Her får du et dusin UNESCO-perler vi har besøkt i Europa.

Forslag til besøk hvert sted

Lista er egentlig lang, nesten 1000 steder i nesten 200 land er med på lista. Italia har flest UNESCO-perler, hele 47, mens Spania har 44 og Kina 43. Norge har 7. De aller fleste av disse stedene er kulturelle, bare et par hundre er naturskapte. 29 er såkalt «blandede». Du koser deg med et dusin perler, og link til vårt besøk på hvert enkelt sted. Årstall angir når byen ble en del av UNESCOs verdensarv.

Kanalene i Amsterdam (2010)

Vi starter i Amsterdam. Ikke på grunn av tulipaner, men kanaler. Det er ikke uten grunn at Amsterdam kalles Nord-Europas Venezia. Byen er kjent for kanaler og karakteristiske hus langs vannveier. Her er mer enn 100 kilometer med kanaler, 90 øyer og nesten 1500 broer! Og – langs de sentrale kanalene finner du mer enn 1500 monumentale bygninger!

Tips: Les våre artikler fra Amsterdam

Amsterdams vidunderlige kanaler
Langweekend i Amsterdam – Nord-Europas Venezia

Amsterdam, Nederland
Ta en sykkeltur langs kanalene i Amsterdam!

Gamlebyen i Warszawa (1980)

Warszawa er igjen blitt en dynamisk metropol, men gamlebyen er fortsatt byens pulserende hjerte. Det er en sann fryd å utforske smug, bilfrie torg og fargerike fasader i Stare Miasto, som den historiske bydelen heter. Gå den kongelige ruten til gamlebyen, og ta rundturen vi har beskrevet, da har du fått med deg det viktigste.

Tips: Les vår artikkel fra Warszawa

Warszawa, Polen, Poland
Rådhusplassen i Praha er byens episenter!

Napolis historiske sentrum (1995)  

Et besøk i den historiske delen av Napoli som kalles Spaccanapoli, er helt obligatorisk. En kakofoni av stemmer og støy, bilhorn og scooterlarm og små kafeer overalt. Så må du også innom Quartieri Spagnoli, som et levende teater hver kveld. Trange smug, klesvask til tørk, veggmalerier av Maradona, han er større enn jomfru Maria her. Wow, for en by Napoli er!

Tips: Les vår artikkel fra Napoli

Napoli, Italia, Italy
Typisk Napoli, her må du regne med liv og larm overalt!

Toledos historiske senter (1986)

Toledo var en gang hovedstad i Spania, og er kåret til en av Spanias vakreste byer. Her bodde jøder, muslimer og kristne side om side i hundrede av år, og sporene i byens historiske senter levner ingen tvil. Her gnir du deg i øynene gang etter gang, slottet Alcazar og Primada Santa Maria er must-besøk. Å bare rusle rundt i byens historie, en halvtimes togtur fra Madrid. Ah!

Tips: Les vår artikkel fra Toledo

toledo, Spania, Spain
Toledo er kåret til en av Spanias vakreste byer!

Gamlebyen i Riga (1997)

Riga, hovedstaden i Latvia, blir ofte kalt Baltikums Paris, ikke uten grunn. Den 822 år gamle hovedstaden er grunnlagt i 1201, og en smeltedigel av fasinerende arkitektur. Her har tyskere, svensker og russere rådd grunnen og satt sine spor. Rigas helt spesielle sjel er byens x-faktor, og det er i gamlebyen du opplever det. Reis til kortreiste Riga!

Tips: Les artikkelen vår fra Riga

Svarthodenes hus, Riga, Latvia
Riga er en smeltedigel av fascinerende arkitektur

Ohrid og Ohridsjøen i Nord-Makedonia (1980)

Hvem hadde trodd at denne miksen av natur og kultur er med på lista vår? ReiseKick falt for Ohrid, en by med 50 000, som en gang hadde 365 kirker, en for hver dag i året, og derfor blir referert til som Jerusalem på Balkan. Gamlebyen i Ohrid er en av de aller eldste bosetningenei Europa, og et episenter for slavisk kultur. Og sjøen … ja, den er bare skjønn!

Tips: Les artikkelen vår fra Ohrid

Ohrid, Nord-Makedonia
Ohrid og sjøen – på lista på grunn av sin miks av natur og kultur

Gamlebyen i Segovia (1985)

Segovia, 8,8 mil nordøst for Madrid og 1005 m.o.h. er kåret til en av verdens vakreste byer på grunn av kultur og arkitektur. Mest kjent er nok byens «logo», en 1,5 kilometer lang romersk akvedukt midt i byen. Gamlebyen er 2000 år gammel, og du må få med deg det flotte slottet, jødekvarteret, en herlig katedral og Plaza Mayor. Glemte vi gastronomi og gallerier? Reis hit!

Tips: Les artikkelen vår fra Segovia

Segovia, akvedukt, Spania
Den 1,5 kilometer lange akvedukten er Segovias logo, så å si

Avignon gamleby – palasset (1995)

Pavebyen Avignon i Provence er et av Frankrikes best besøkte reisemål, og det er selvfølgelig pavepalasset, Europas største gotiske palass, som er hovedattraksjonen. Hele 9 paver har bodd her siden palasset ble bygd på 1300-tallet. Brua over Rhône-elven med sin egen sang er annen attraksjon, bygd på 1100-tallet og ødelagt 2 ganger. Og gamlebyen … oui, je t’aime! 

Tips: Les artikkelen vår fra Avignon

Avignon, Frankrike
Pavepalasset og den ødelagte broen i Avignon

Gamlebyen i Porto (1996)

Ribeira, gamlebyen i Porto, er kupert og variert, men før du går inn i den går du opp i Torre dos Clorigos, et flott tårn i kirken med samme navn. Derfra får du fin oversikt over Ribeirassmugnett. Porto er 2300 år gammel, og det bor 1,4 mill. der. Vel inne i labyrinten får du se flisfasader i alle regnbuens farger, og Ribeira er sørvendt, skrått ned mot elven Douro. 

Tips: Les artikkelen vår fra Porto

Porto, Portugal
Ribeira, Gamlebyen i Porto, er kupert og fargerik

Gamlebyen i Praha (1992)

Gamlebyen i Praha er skapt for vandring på måfå. Ta en øl, de har verdens beste, og nyt den herlige atmosfæren, dette er kulturens og romantikkens by. Rundtur med trikk og elvebåt er lurt for å få oversikt, underveis får du øye på byens tre store attraksjoner, Karlsbroen, Praha-borgen og Den astronomiske klokken. Gamlebyens perler har overlevd kriger gang på gang.

Tips: Les artikkelen vår fra Praha

Praha, Tjekkia
Rådhusplassen i Praha – wow!

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Firenzes historiske sentrum (1982)

Firenze er renessansens (gjenfødelsens) by. Den har en fortid verdt å lytte til, og når du går rundt i Firenzes historiske sentrum skjønner du at byen er et bevis på hva mennesket kan få til. Mesterverkene Michelangelo, da Vinci & Co skapte lever fremdeles, side ved side med små, skjulte skatter. Sjekk den historiske delen av Firenze på begge deler av elven Arno!

Tips: Les våre artikler fra Firenze

4 flotte piazzaer i Firenze
Ponte Vecchios fascinerende historie — Firenze
7 alle tiders opplevelser i Firenze

Ponte Vecchio i Firenze, Arno, Florenze, Italy
Ponte Vecchio og elven Arno, som deler Firenze i to

Cordobas historiske senter (1984)

Lave, hvitkalkede hus overalt, trange smug der du ofte går deg vill i den største gamlebyen i Europa på UNESCOs Verdensarvliste. Appelsintrær overalt, byens dekor, en helt fantastisk gamleby som var best utviklet i Europa allerede rundt år 1000. Pass deg, du blir sjekket opp av Cordoba før du vet ordet av det, en makeløs by! PS: Vi mistet pusten inne i La Mesquita!

Tips: Les artikkelen vår fra Cordoba

Cordoba, Spania
Se opp og mist pusten inne i Mesquita i Cordoba!

Bestill inngangsbillett på forhånd

Som du ser, har vi lagt ved link til alle byene, og da handler det om hele byen, ikke bare den delen som er verdensarv. Vi vet at det finnes flere på listen over verdensarv i Europa, denne gang tok vi bare med et lite utvalg. Et godt tips: Bestill inngangsbillett på forhånd, da sparer du mye unødvendig køtid. Ha flotte besøk!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om UNESCO-perler i Europa. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?   
Kontakt oss på torill@reisekick.no

2 Comments

  1. Vi har nettopp kommet hjem fra 4 uker i Santa Pola. Vi kjørte fra Oslo og fikk muligheter å besøke flere plasser.
    Var en dag i Relleu. For en plass! Spiste lunsj på samme kafe som dere var. Hyggelig vert og god mat.

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon