Napoli, Italia, Italy

Napolitanerne selv er ikke i tvil. De lever i Det ekte Italia, det er her vi finner lidenskapen, livskunsten, den ekte pizzaen med flaggets tre farger, evnen til å overleve. Spør vi en nord-italiener, får vi et annet svar: – Napoli er Italia med smørsiden ned, sier de, og klarer seg utmerket uten kaoset i denne intime, krevende byen. Vi to i ReiseKick har tatt temperaturen på Italias tredje største by!

Napoli – det er her vi finner lidenskapen, livskunsten …

Her har scooteren forkjørsrett

Allerede når vi kommer ut av togstasjonen midt i byen, på Piazza Garibaldi, skjønner vi at noen vil kalle byen krevende. En kakofoni av stemmer og støy, bilhorn og scooterlarm, er det første vi legger merke til. Napoli høres. Gatevirvar og trafikkaos er en del av hverdagen, og selvsagt har scooteren forkjørsrett før alt annet. Napoli er rett og slett en intim, smågal og krevende by.  

Her har scooteren forkjørsrett foran alt annet

Spaccanapoli er «obligatorisk»

Vi bor rett ved Piazza Dante og velger å gå dit fra togstasjonen. Vi går gjennom den gamle, historiske delen av Napoli som kalles Spaccanapoli, og er obligatorisk i et besøk her. En trang gågate med en mix av gående og scootere, som mener at én millimeter klaring er nok, tar oss opp til Piazza Dante. Vi rusler under flagrende klesvask, og plakater av byens to aller største helter: Byens helgen San Gennaro og … Maradona. Han henger overalt i byen, ikke minst i Via Gregoria Armeno.

Et besøk i bydelen Spaccanapoli er obligatorisk …
Napoli, Maradona, Italia
Maradona henger overalt i byen, her er fotball viktigere enn religion

Dobbel espresso og sfogliatella

Underveis koser vi oss med verdens beste espresso og en sfogliatella, en søtsak som består av en sprøstekt filodeig fylt med ricotta og mandelmasse. Og la det være sagt allerede nå: Napoli føles ikke utrygg hvis du tar samme forholdsregler som i andre storbyer. Vi er i en storby med 1 million mennesker innen bygrensen og 3 millioner i hele storbyområdet.  

Søtsaken sfogliatella bør du absolutt prøve

Besøk underjordiske Sotteranea

Napoli er velsignet med en magisk beliggenhet, med truende Vesuv og Pompeii i ryggen og den åpne bukta, med øyene Capri, Ischia og Procida i synsranden. Er du der ute, likner Napoli en diger, gyllen skive når solen går ned. Under byen er det også vakkert, her er underjordiske grotter. Ta en tur i Sotteranea, byens sisterner helt til de ble bombet i stykker under 2. verdenskrig.

Via Toledo – byens travleste gate

Livlige Piazza Dante ligger på toppen av Napolis lengste, kanskje også travleste gate – Via Toledo. Se opp, gaten preges av flotte fasader, små spisesteder, shoppingmuligheter i fleng, og direkte inngang inn i de labyrintiske smugene på oversiden, det spanske kvarteret. Dette området er nok et av Napolis mest historiske og atmosfæriske distrikter, men nå skal vi nedover Via Toledo.

Piazza Dante, Napoli, Italia, Naples
Alltid liv på vakre Piazza Dante

Kake på Gran Caffe Gambrinius

Vi går under jorda og beundrer kunsten på Toledo Metrostasjon, kåret til Europas vakreste. Det flotte shoppingsenteret Galleria Umberta I er verdt et besøk, og vi koser oss med torta caprese på Gran Caffe Gambrinius, etablert i 1860 og stamsted for Sartre, Oscar Wilde og Hemingway. Nå er vi på hjørnet av Piazza Plebiscito, byens største piazza. Her har Sting, Bruce Springsteen og Elton John stått på scenen.

Napoli, Naples, Italia, Italy
Toledo Metrostasjon er kåret til Europas vakreste med all sin mosaikk
Gran Kaffe, Napoli, Naples, Italia, Italy
Den bedre halvdelen av ReiseKick har slått seg ned på Gran Caffee Gambrinius

Piazza Plebiscito er verdt besøket

Piazza Plebiscito bruker vi litt tid på, her er Det kongelige palass og Basilica San Francesco med sitt velkjente marmorgulv, og her er Teatro di San Carlo med sine magiske kunstverk, scenen som gir folk både teater og opera. Dette er kulturelle must-sees, og tegn på at Napoli har vært en kultivert storby i hundrede av år.

Piazza Plebiscito, Napoli, Naples, Italia, Italy
Det poseres foran kirken på Piazza Plebiscito, og rett under her Kongepalasset og operaen.

2 spennende festninger på havna

Fra Piazza Plebiscito er veien kort ned til havna. Vi tar til høyre når vi kommer ned, og går helt nede ved havet, i Santa Lucia. I det fjerne ser vi en festning, det er Castell dell’Ovo og øya Megaride. Vi går ut dit og koser oss med formidabel utsikt og et glass vin, før vi rusler langs havna inn mot byen, og tar med oss staselige Castell Nuovo og Teatro Mercadante.

Castel Nuovo, Napoli, Italia,
Castell Nuovo troner i Napolis havneområde. Gå inn, gå inn her!

2 hidden gems vi finner på måfå

Vi setter alltid av litt tid til å gå rundt på måfå i en storby. I Via Medina går vi inn i en liten buegang ikke langt fra Castell Nuovo og finner Palazzo Turchini med et supert spisested og tilhørende hotell. Senere samme dag spaserer vi inn på magiske Galleria Principe, og finner Tesoreria Restaurant & Bar, der norske Caroline fra Trondheim styrer hverdagen med stø, 5-stjerners hånd.

Napoli, Naples, Restaurant

Gresk storhetstid på Piazza Bellini

Grekerne grunnla Napoli, og kalte den nye byen Neapolis 600 år f.Kr. Byen har selvsagt hatt herskere fra forskjellige steder, men det greske setter fortsatt preg på byen. På Piazza Bellini er ruiner fra den greske storhetstiden gravd opp i dagen, og rundt en trivelig piazza finner vi spisesteder på rekke og rad. Og er man i Napoli, må man jo prøve signaturen, spaghetti alle vongole!

Piazza Bellino, Napoli
Passe livlig på Piazza Bellini
Greske ruiner side om side med hyggelige kafeer på Piazza Bellini

Vi tar funicularen opp til Morghen

Fra Piazza Dante går vi opp til MonteSanto, og tar funicular opp til Morghen, der vi har en førsteklasses utsikt fra overklassens verandabydel Vomero. Vi går Via Scarlatti og ser på villaene, før vi tar funicularen ned igjen, eller: Tar en pitstop på en luftig restaurant før vi sjekker Castel Sant’ Elmo og går Targa Salita del Petraios trappetrinn ned med nydelig utsikt, for så å lande på kafé midt i det spanske kvarteret.

Quartieri Spagnoli – som et teater …

Napolis spanske kvarter – eller Quartieri Spagnoli – er som et levende teater hver kveld. Vi lander på en knallhyggelig kafé med en ditto eier. Rundt oss er det trange smug, bruktbutikker, klesvask til tørk, en miniscooter på utstilling og veggmalerier av Maradona, i Napoli er han større enn jomfru Maria.

Det spanske kvarteret, Napoli
Du må ta det spanske kvarteret som det er, temmelig livlig …

Pizza og drinker med litterære navn

Napolitanerne bor i sentrum og bruker byen sin døgnet rundt, for eksempel i Via Port’Alba på hjørnet av Piazza Dante. Her ligger bokhandlere tett i tett, og lever godt døgnet rundt som både bar og bok-steder. Her finner vi drinker med litterære navn, og i en pizzasjappe ikke langt unna har pizzaene fått navn etter hovedkarakterene til byens store forfatter, Elena Ferrante.

en av de gode, gamle bokhandlerne rett ved Piazza Dante

Pizza på Sorbillo i Via dei Tribunali

Vi er i pizzaens hjemby, og Pizza Ristorante Gino Sorbillo i Via dei Tribunali 38 er det mest populære stedet for den slags. Historien sier at Sorbillos far var nummer 19 i en søskenflokk på 21, samtlige ble pizzabakere. Kom utenfor pranzo – italiensk for lunsjtid – for å slippe pizzakø. Flere pizzasjappetips: Il Miracolo, Gorizia, Pizzeria da Attilo og L’antica Pizzeria da Michele.

Italias beste pizza, ifølge disse gutta!

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Tre kirker – både vakre og overdådige

Kirker er det også nok av i Napoli. Vi anbefaler Gesu Nuovo på piazzaen med samme navn i Quartiere San Giuseppe og Capella Sansevero, med en av verdens vakreste statuer i marmor: En liggende Jesus i full størrelse med slør over ansiktet. Il Duomo – Cathedral Santa Maria Assunta – byr også på overdådige kunstverk, så vær så god stig inn her også!

Kirke i Napoli
Chiesa diei Girolamini med sin nydelige fasade
Chiesa Gesu Nuovo med sin noe uvanlige fasade

En i overkant livlig by – og vi likte den

Se Napoli og dø, heter det, basert på et litt misforstått napolitansk ordtak. Vi overlevde Napoli – og mer enn det. Vi opplevde en vibrerende og energisk, tett og myldrende, elegant og høylytt by. Scootere, folk, spisesteder, shopping og kulturelle must-sees overalt, og i Napoli er ikke kontroll og ryddesjau så viktig. Vi likte uansett å leve for fullt en langhelg i Napoli – uten å dø.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Hvor ligger Napoli?

Tips: Her er et knippe andre artikler fra Italia

Bergamo – full av sjarme og severdigheter
En langhelg i Milano
Små og store perler i Milano
Fiesole – i åsene over Firenze
Weekendtur til Roma i desember
Langhelg med juleshopping i Italia 
Pilegrimsvandring på italiensk: Majestetiske alper, pittoreske landsbyer, bølgende åser
Vingårdsferie i Toscana – en herlig ferie på landet
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana
Våre anbefalte spisesteder i Firenze
Sykkelferie i Toscana

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om Napoli Kanskje har du til og med lyst til å spandere på oss en kopp virtuell kaffe? Den koster kr 30 og du betaler med VIPPS.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

4 Comments

  1. Flott beskrivelse av en spennende by. Har vært der på egenhånd og med busstur rundt i byen. Får vi tid denne gang skal vi bruke deres guide 👍

  2. Takk for gode og inspirerende reiseskildringer! Vi var i Firenze og Pisa i fjor. Fint å lede om disse byene i etterkant 😎. I år skal vi til Roma, og da er det en drøy time med toget til Napoli. Ble fristet til å prøve det etter å ha lest artikkelen. Fantastiske bilder også forresten! Keep up the good work!

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon