Ost, skinke og rødhvin på trebrett, Italia, Firenze

Vi jakter på spisesteder med sjel når vi er på reise. Ta Firenze for eksempel. Vi har besøkt Firenze mer enn 40 ganger de siste 15 årene, og noe av det vi setter mest pris på, i tillegg til det kulturelle og historiske, er mangfoldet av kafeer, barer, enotecas, trattorias, ristorantes, osterias, gelaterias og … you name it. Her finner du spisesteder for enhver smak og lommebok, og tipset er å styre unna turistfellene. Velger du å spise på Piazza della Republica, vil du oppleve relativt høye priser. Men du skal ikke langt unna de mest kjente piazzaene før du kan spise deg sjarmerende god og mett for noen få euro. Les om våre anbefalte spisesteder i Firenze under.

Piazza della Repubblicca
Firenze er en av våre kulinariske favorittbyer. Her på Piazza della Republica

Sjel og sol – mat og drikke

Vi har selvfølgelig opplevd at favorittsteder legges ned eller endrer konsept, men det etableres nye, spennende steder hele tiden. Vi søker til uformelle steder hvor vi gjerne slår av en prat med dem på nabobordet. Og viser det seg at dette er “locals” er det jo ekstra hyggelig. Vi besøker Firenze i mars-mai og oktober-november, og foretrekker å spise lunsj på steder der vi ikke bare finner sjel og god mat og drikke, men også skinnende sol. Listen over favorittsteder er litt farget av det. Spisesteder i Firenze Vin fra Chianti

Bernt utenfor Un Caffe i Firenze
Bernt går god for Un Caffè

I helt tilfeldig rekkefølge kommer her våre tips til hyggelige steder med mat og drikke i Firenze.

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips. 

Un Caffè på Piazza SS Annunziata

Hvorfor: Un caffè er et særdeles uformelt og trivelig spisested på Piazza SS Annunziata, (Via Cesare Battisti 2/R). De serverer supergode foccaccia og salater for en rimelig penge. De har noen bord ute, og her er det alltid rift om plassene selv om du sitter nesten i gata. Det er heller ikke mange bord inne, og kommer du i lunsjtiden kan det være vanskelig å få plass. Ingen bord og stoler er like, her er ikke interiør i fokus. Alltid musikk til å bli i godt humør av, og den superhyggelige eieren og betjeningen synger gjerne med. Un caffè passer for en enkel lunsj og et glass vin.
Største pluss: Sol, stemning og foccaccia. Spisesteder i Firenze Vin fra Chianti

Un Caffe Firenze
Herlig krimskrams inne på Un caffè
Firenze
Klar for byens beste foccaccia?

Mangiafoco Osteria Tartuferia

Hvorfor: Et uformelt, hyggelig sted med flere små rom, så du kan sitte for deg selv hvis du ønsker det. Du kan kjøpe med deg ost, kjøtt og olivenoljer for å nevne noe, med deg hjem. Stort vinkart og egen trøffelmeny i sesong. Serverer gode oste- og skinkebrett. Passer for lunsj og middag. Du finner Mangiafoco cirka 3 minutter fra Ponte Vecchio i Borgo S.S. Apostoli 24/26r.
Største pluss: For en litt over middels trøffelelsker, er det ingen tvil: Utvalget av retter med trøffel i sesongen samt et innholdsrikt vinkart. Spisesteder i Firenze Vin fra Chianti

Mangiafoco
Døren inn til Mangiafoco er alltid åpen …

Le volpi e l’uva – i Oltrarno


Hvorfor: Har du lyst på et glass god vin og litt å bite i, er dette virkelig et smart sted å gå. Vinkartet endrer seg etter hva som er nytt og hvilke viner som er tilgjengelig, her kan du teste mye du ikke finner alle andre steder. Spør hvilken som helst vinekspert i Firenze, og vedkommende vil sannsynligvis svare Le volpi e l’uva. Her serverer de ulike oster, spekemat og brød fra utvalgte spesialprodusenter. Le volpi e l’uva ligger i Oltrarno (den andre siden av Arno), på Piazza dei Rossi, 1, ikke langt fra Ponte Vecchio, Er været på lag, er det flott å sitte ute på uteserveringen og se på livet i gatene. Det er ingen bord inne, men gode barkrakker.
Største pluss: Beliggenheten, vinen og lokale godbiter

Nydelige brett til vinglasset på Le volpi e l’uva…

Dondini – på Piazza Santa Croce


Hvorfor: Her er stedet hvor du tar et glass vin i sola. Ligger på solsiden av Piazza Santa Croce, og du har orkesterplass til folkelivet på en av fineste piazzaene i byen. Her bestiller du typiske toscanske retter som Pappa al Pomodoro og Ribollita, men dette er vel først og fremst et sted for god vin.
Største pluss: Sol og folkeliv på en av de aller største piazzaene i Firenze.

Piazza Santa Croce i Firenze
Santa Croce i solnedgang – Dondini på venstre side

Pitta Míngolli – Santa Spirito


Hvorfor: Her nyter vi alltid et glass vin ute. Stedet ligger på Piazza Santa Spirito, en av våre favorittpiazzaer. Her er det lavere skuldre og roligere enn på mange andre piazzaer. Her samles mange av de lokale på andre siden av Arno for et glass vin og en prat. Det er marked en gang i uka her, og alltid mye å se på. Her kan vi sitte i timevis mens vi skravler, tenker og nyter livet. Blir vi sultne, har de enkle lunsjretter også.
Største pluss: Sol, miljø og kul beliggenhet Spisesteder i Firenze Vin fra Chianti

Elsker dette torget – Piazza Santa Spirito

Enoteca Alessi – et vineventyr


Hvorfor: Eieren av Alessi er en lidenskapelig vinsamler, i kjelleren finner du byens mest innholdsrike vinkjeller. Du kan kjøpe vinflasker fra hele Italia her. Priser fra ganske billig til veldig dyrt. Her kan du ta med deg hipster-foodien, barna, coctailentusiasten eller vineksperten. Her på Alessi er det noe for alle.

Du kan sitte oppe hvor det er noen få bord. Er dere en gruppe, er det mulig å sitte nede i vinkjelleren. De har en liten, men smakfull meny, og kan også lage mat på forespørsel til grupper. Alessi ligger i Via delle Oche 27R, ikke så langt fra Il Duomo. Spisesteder i Firenze Vin fra Chianti
Største pluss: Vinkjelleren og trøffelcrostinien

Vinkjeller Enoteca Alessi
I den fantastiske vinkjelleren til Alessi

Obicà Mozzarella Bar


Hvorfor: Flotte lokaler i et palass fra 1500-tallet. Ligger i motegaten Via de’ Tornabuoni 16. Her er det mulig å sitte inne, men også under åpen himmel. Som regel mye folk, og det kan bli et ganske høyt støynivå. De serverer gode pizzaer og har mye mozzarella på menyen. Mange kommer også hit kun for et glass vin eller en drink.
Største pluss: Spesialist på Mozzarella – gode smaksmenyer – kult interiør Spisesteder i Firenze Vin fra Chianti
For booking: http://www.obica.com/ristoranti/firenze

Obica i Firenze
Foto lånt av http://www.obica.com/ristoranti/firenze

B-Roof – Grand Hotel Baglioni


Hvorfor: En helt fabelaktig restaurant med takterasse. B-Roof ligger i 5. etasje på Grand Hotel Baglioni – der du kan nyte haute cuisine mens du beundrer panoramautsikten over Firenzes fascinerende skyline. Her kan du nesten ta på Brunelleschis kuppel og Giottos klokketårn. Spisesteder i Firenze Vin fra Chianti

Hotel Baglioni Firenze Florence
Foto lånt fra https://www.hotelbaglioni.it/

Ristorante La Grotta Guelfa


Hvorfor: Dette er et sted med historisk sus, og en av våre favoritter når det handler om hyggelige steder å spise middag. De har «alt», ikke minst pizza og kjøttretter, og det smaker veldig godt. God service, flere ulike rom å sitte i samt uteservering. Ligger i Via Pellicceria, 5r, like ved Mercato Nuevo. Et av stedene vi alltid tar med gjester på når vi har besøk.
Største pluss: Bistecca Fiorentina, nydelig pizza og kule lokaler (se under)

Ristoranate Grotta Guelfa
Et av de flotte rommene i La Grotta Guelfa
Bilde lånt fra https://www.facebook.com/grottaguelfa/photos/?ref=page_internal

Matmarkedet Mercato Centrale

Hvorfor: Dette er Firenzes tradisjonsrike matmarked fra 1874. I første etasje selges alltid frukt, grønnsaker, kjøtt og ost. I andre etasje, har en av Italias mest kjent arkitekter, Marco Casamonti fra Studio Archea, fått boltre seg fritt. Nå finner du en rekke gode restauranter her oppe. Her serveres alt fra fisk- til kjøttretter, pizza, ost og spekemat. Du velger det du vil spise, og setter deg ved et av de mange bordene midt i lokalet. En vinbar med vin fra de beste produsentene i Chianti Classico-regionen er også på plass. Dette har vært florentinernes favorittsted siden restaurantene i andre etasje åpnet i 2014.
Største pluss: Du kan velge mat fra ulike restauranter og kjøpe med deg alle slags godsaker fra matmarkedet etterpå.

Matmarkedet i Firenze Mercato Centrale
Det går for seg på matmarkedet – Mercato Centrale

GROM Gelateria

Hvorfor: Her kjøper du hjemmelaget is på smaker i sesong. Det vil si at du ikke får kjøpt jordbæris i desember. Historien til GROM begynner i 2003 i Torino med to venner som har en drøm. De vil lage den beste iskremen i verden. Intet mindre! Min favoritt, pistasj, ser skuffende beige og trist ut, men du verden så god. I høysesong er det som oftest lange køer utenflor. TIPS: Dropp desserten på restauranten, og unn deg 3 svære kuler is her.
Største pluss: Byens beste gelato?

Iskrem
Nydelig iskrem – jordbær og kaffe

Lagre Pin for å lese artikkelen senere

Tips til spisesteder utenfor Firenze

Vi har gode venner i Sesto Fiorentino, bare 12 minutter med lokaltoget fra Firenze. Her har vi arrangert mat- og vinturer mange ganger. Når vi er her, kommer vi ikke utenom disse to fantastiske spisestedene:


Botteghina di Morello


Hvorfor: Rett og slett en stor hage med utsikt, velsmakende mat og god vin til en rimelig penge. Du kan kjøre bil eller sykle opp hit, men vi går. Turen fra Sesto Fiorentino og opp hit er en 4 km flott tur gjennom olivenlunder og eikeskog. Her spiser storfamiliene lunsj og middag på søndager. Vi sitter i turtøy, de sitter i søndagsstasen. Det er et ungt par som driver stedet, og de har utviklet det etterhvert som stedet har blitt mer populært. Vi simpelthen elsker Botteghina di Morello.
Ta en titt på stedet her.
Største pluss: Et glass iskald prosecco når du har vandret 4 kilometer i 35 varmegrader – samt det legendariske oste- og skinkebrettet deres.

Les eget blogginnlegg om stedet her.

Botteghina di Morello
Lunsjbrettene på Botteghina di Morello, altså …

Ristorante AqABa


Hvorfor: En flott restaurant som ligger i et tidligere Limonaia (et sted hvor sitrontrærne overvintrer). Lokalene har også vært gymsal for elever i Sesto Fiorentino. Stor, deilig hage med masse rosebusker og store parasoller. Folk valfarter hit fra Firenze, som regel fullt, og vi anbefaler å bestille bord. Det perfekte sted å spise en deilig middag i et avslappende miljø.
Største pluss: Stort utvalg i håndlaget øl, pizzadeig som er hevet i 24 timer og gode desserter.

Nydelig å sitte på AqABa en lun sommerkveld

Tips til overnatting i Firenze og Sesto Fiorentino


Etter alle våre reiser til Firenze og Sesto Fiorentino har vi fått våre faste bosteder i begge byer.

Firenze

Hotel Orto di Medici, et 4-stjernes hotell som ligger i Via San Gallo 30.
For booking: https://www.ortodeimedici.it

Hotellrom Hotelroom Hotel Orto de medici
Et av superiorrommene med balkong

Sesto Fiorentino

Villa il Paradisino, en vingård fra 1500-tallet. Kun 12 minutter med tog fra Firenze.

Villa il Paradisino
Vingården Villa il Paradisino
Hotellrom på Villa il Paradisino
En av de vakre leilighetene på Villa il Paradisino

For booking: https://www.villailparadisino.it/

TIPS: Les artikkelen om den Kulinariske reisen Vi i ReiseKick bor på Villa il Paradisino når vi arrangerer kulinariske reiser.

TIPS II: Les artikkelen om Sesto Fiorentino her.

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon