Panzano, utsikt, Toscana, Tuscany, Italia

Vi er på drøye tre ukers roadtrip i Toscana. Et område som vi selvfølgelig må oppleve, er Chianti. Som mange vet, er Chianti en kjent vinregion. Overalt i det bølgende landskapet ligger det en vingård eller en liten landsby.

Vi starter i Greve, der vi overnatter, og tar turen innom Panzano, Radda, Castellina og Montefioralle. Denne rundturen er på 65 grønne, vakre kilometer.

Først til Panzano i Chianti

Har du hørt om slakteren i Panzano? Det er mulig dette var ganske kult, og mange synes nok fortsatt det, men vi synes dette er blitt FOR kommers. I lokalene til denne berømte slakteren kan du betale 2 euro for et bilde av selveste, og du kan kjøpe t-skjorter, håndklær, forklær og you name it med logoen hans på. Kjøttet forsvinner nesten opp i alt annet … Men for all del, litt morsomt å stikke innom, og han leverer kvalitetsvarer.

Sånn ser det ut inne hos slakteren nå

Kirken og borgen i Panzano

Men Panzano har mer å by på. Som i alle gamle toscanske landsbyer ligger det en kirke eller flere her. Stikk innom Chiesa di Santa Maria Assunta. Den ble gjenoppbygd på slutten av 1800-tallet på restene av en tidligere middelalderkirke. Fasaden, selvsagt laget i stein, er integrert med det vakre klokketårnet, som en gang var hjørnetårnet på borgen.

Panzano, kirke, Toscana, Tuscany, Italia
Inngangen til kirken er en laaaang trapp

Borgen ble som vanlig bygget på det høyeste punktet i landsbyen, fordi det er det vanskeligste stedet å nå under angrep og det enkleste å forsvare. Borgen i Panzano ble bygget på 1100-tallet. Det som står igjen i dag, er hjørnetårnene, hvor ett ble klokketårnet til kirken Santa Maria. Mye av murene er også intakt.

Rusle på måfå i Panzano

Noe av det beste du kan gjøre her, er å rusle rundt på måfå. Da kommer du innom små idyller som på bildet under. Panzano er en typisk slik landsby.

Panzano, smug, Toscana, Tuscany, Italia
En idyll i Panzano. Stillhet, stein og grønt

Tips til spisested i Panzano

Nesten for godt til å være sant? Sjekk panoramautsikten fra Il Vescovino. Her er det i tillegg til fantastisk utsikt både god mat og drikke. Hva mer kan vi forlange?

Panzano, utsikt, Toscana, Tuscany, Italia
Deilig, vid utsikt fra Il Vescovino i Panzano

Vi fortsetter til Radda in Chianti, bare noen kilometer unna.

Pur idyll i Radda in Chianti

Her er det skikkelig trivelig! Ordentlig småby-atmosfære. En gang var dette hovedstaden i Chianti, og forsvarsmurene som ble bygget for å stå imot angrep fra Siena, ser du restene av. Nå skjer det ikke så veldig mye her, akkurat passe når vi er på ferie. Det er koselig å bare rusle rundt, nyte atmosfæren. Drikke en Espresso doppio. Rusle litt til. Og så videre …

Radda, Toscana, Tuscany, Italia
Lavt under taket, men jeg når opp!

Det viktigste monumentet i Radda er kirken San Niccolo. Den er i romersk stil og inneholder et viktig trekrusifiks fra 1400-tallet. På den andre siden av torget ligger rådhuset.

Radda in Chianti, Toscana, Tuscany, Italia
Kirken San Niccolo fra 1400-tallet
Radda, Toscana, Tuscany, Italia
Rådhuset i Radda. Jadda!

Selv om Radda er en ganske liten by, finner du flere restauranter og vinbutikker i det historiske sentrum. Her er også “Museum of Sacred Art of Chianti” som ligger i et fransiskanerkloster og inkluderer forskjellige religiøse kunstverk fra flere århundrer.

Radda, Toscana, Tuscany, Italia
Porten rett inn i Radda

Castellina in Chianti – min favoritt

Dette er min lille favoritt. Jeg har vært her flere ganger, og liker den lille byen med de trange gatene og sjarmerende butikkene.

Castellina in Chianti var åstedet for mange slag på grunn av sin strategiske beliggenhet mellom Firenze og Siena.

Chiesa di San Salvatore fra 1400-tallet

På det koselige lille torget ligger kirken San Salvatore. Den ble bygd på 1400-tallet, og gjenoppbygd i ny-romansk stil etter at den ble skadet under andre verdenskrig. Inne i kirken er det en freske av Bicci di Lorenze, en berømt florentinsk maler fra det 15. århundre.

Castellina, Chianti, Toscana, Tuscany, Italia
Kirken Sann Salvatore er sentral her
Castellina, Chianti, Toscana, Tuscany, Italia
Koselig å rusle i gatene her

Passasjen Via delle Volte

Via delle Volte er en overbygd passasje, som ble brukt for å beskytte byen. Jeg anbefaler deg å spasere gjennom denne, det tar ikke mange minuttene. Stopp på en av kafeene som ligger her inne, nyt et glass vin eller en kaffe mens du sitter midt i Castellinas historie. Det er ikke smågutter som har arbeidet med denne passasjen, både Giuliano da Sangallo og Filippo Brunelleschi har bidratt.

Castellina, Toscana, Tuscany, Italia
På vei ut av passasjen

Castellina, Chianti, Toscana, Tuscany, Italia
Unn deg et glass vin inne i passasjen, da vel!

Rocca di Castellina in Chianti

På hovedtorget ligger Rocca di Castellina. I middelalderen var Rocca viktig i den evige kampen mot Siena. I 1397 ble den ødelagt, men gjenoppbygget av florentinerne. Klatre opp i tårnet, og nyt den fabelaktige utsikten over det toscanske landskapet.

Få også med deg det arkeologiske museet, som ligger i borgen i dag.

Castellina, Toscana, Tuscany, Italia
Rocca di Castellina – et viktig tårn

Trange gater og smug i Castellina

Også her anbefaler vi deg en å bare rusle rundt, det er mange små perler i denne lille byen.

Til slutt idylliske Montefioralle

Dette er en koselig by vi har besøkt flere ganger. Når vi arrangerer “Kulinariske reiser til Toscana” er vi alltid innom denne lille middelalderbyen.

Smugene klatrer gjennom byen

Landsbyen Montefioralle er omringet av de originale forsvarsmurene sine. De første bosetningene er fra 1085, og gjennom middelalderen var denne byen en av de viktigste militære og administrative sentra i området. Her er husene laget av vakker stein, smugene klatrer gjennom byen, og resultatet er en sjarmerende atmosfære for de cirka 100 fastboende innbyggerne …

Vi parkerte og gikk inn i Montefioralle fra “baksiden”

På Montefioralles høyeste punkt ligger kirken St. Stefano. Utsikten herfra er magnifikk. Du skuer over vinmarker, olivenlunder, gamle vingårder og en helt grønn verden. Byen er så å si bilfri, så her kan du nyte naturens lyder. På byens spisesteder kan du nyte den berømte Bistecca alla Fiorentina servert med klassiske hvite bønner akkompagnert av en fløyelsmyk Chianti Classico.

Montefioralle er en liten landsby, du utforsker den på en liten time. Men du verden så koselig det er å rusle rundt i de trange gatene. Vi anbefaler deg en lunsj eller et glass vin på Taverna Il Guerrino, der maten er god og utsikten over det tascanske vinlandskaper slående.

Montefioralle, Toscana, Chianti, Italia, Tuscany
Ikke noe å si på utsikten fra Taverna Il Guerrino


Har du lyst til å være med på vinsmaking, anbefaler vi Trattoria de Montefioralle. Når det er fint vær, sitter du midt i vinåkeren og smaker de nydeligste viner. Vi avsluttet en fin dagstur til disse byene her i Montefioralle, og var veldig godt fornøyd med det vi hadde sett denne dagen. Mange små detaljer, og mange, mange svinger på veiene i løpet av dagen. Det var det verdt, Chianti er ikke bare vin, det er jo også et veldig vakkert område. Bare å følge ruta vår, den garanterer en morsom, opplevelsesrik dag!

Klar til vinsmaking på vingården Montefioralle i Monteforalle
Nydelig vinsmaking midt i åkeren!

Tips til overnatting: Terre di Melazzano

Et hett tips like ved Greve er vingården Terre di Melazzano. Her bor du midt mellom vinrankene, og du kan velge mellom alt fra dobbeltrom til leilighet med flere soverom. Basseng? Ja, selvfølgelig! Kan jeg kjøpe gårdens egen olivenolje? Klart du kan! Hva med vin? Du kjøper og nyter gården egenproduserte vin. Selvfølgelig! Rett under her er bilder fra dette stedet.

Terre di Melazzano, Greve in Chianti, Tuscany, Toscana, Italia

Vi har bodd her flere ganger, og vender alltid tilbake. Det er deilig å bo midt i vinåkeren, det er stille og rolig, og du går til Greve in Chianti på 30 minutter.

Hvor ligger Greve in Chianti?

Hvordan reise til Greve in Chianti?

Du flyr til Pisa, Firenze, Milano eller Roma og kjører derfra.

Tips: Les flere av våre artikler i Toscana her

Vakre Montalcino i Toscana
Luftige Montepulciano i Toscana
Vakre Massa Marittima i Toscana
Urbane favoritter i Toscana
Viareggio – en perle på kysten av Toscana
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om roadtrip i Chianti i Toscana. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?   
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon