Montepulciano, Toscana, Tuscany, Italia, Italy

Middelalderbyen Montepulciano er en av Toscanas høyest beliggende byer, der den troner på en kalksteinshøyde mellom Valdichiana og Val d’Orcia. Den ligger på en smal åskant, og er omkranset av eldgamle bymurer. Smug og smale brosteinsbelagte gater går bratt nedover fra hovedgaten El Corso.

Montepulciano, Toscana, Tuscany, Italia, Italy
Montepulciano ligger virkelig vakkert til (Foto: Colourbox)

El Corso krysser hele byen på langs fra Porto al Prato til katedralen Santa Maria dei Servi (1500-1600- tallet), som ligger på Piazza Grande, det høyeste punktet i byen. Piazza Grande er det monumentale hjertet i det historiske sentrum, og er du i Montepulciano, er dette stedet å ende.

Piazza Grande, Montepulciano
Grytidlig morgen på Piazza Grande

Vet du forresten at innspillingen av Twilight-oppfølgeren New Moon er spilt inn i Montepulciano?

Porta al Prato og hovedgaten til Piazza Grande

Gå gjennom Porta al Prato, og du kommer rett inn i hovedgaten, Via di Gracciano, også kalt El Corso, med alle sine butikker, historiske bygninger og monumenter. Du kommer fort til marmorsøylen Colonna del Marzocco med en løve, et symbol på Firenze. Neste anbefalte stopp er kirken Sant’Agostino, som Michelozzo må få litt heder for, han var en viktig kunstner som jobbet for den mektige Medici-familien.

Montepulciano
Morgenlyset faller inn gjennom porten inne i Montepulciano

Flere interessante renessansebygg

Når du går videre, vil oppmerksomheten snart fanges av et klokketårn utsmykket med en figur, nemlig Pulcinella, på toppen. Du passerer også flere renessansebygg, blant annet Palazzo Cervini. Like ved er hjemmet til Poliziano, en kjent humanist og poet, som var lærer for Medici-barna. Stikk innom Caffè Poliziano, en av Italias historiske kafeer.

Underveis på El Corso kan du stoppe på et av de mange små torgene, nyte en hjemmelaget is eller smake på lokal skinke og ost, og kanskje til og med et glass vin?

Klokketårn, Mpntepulciano, Toscana, Italia
Pulcinellas vakre klokketårn

Piazza Grande og bygg fra 1400-tallet

Den opprinnelige piazzaen var mindre før. Bygningene som omgir plassen i dag er fra byfornyelsen på 1400- og 1500-tallet og viser påvirkningene fra de kulturelle strømningene i den florentinske og romerske renessansen. Her er katedralen, Palazzo Comunale og andre flotte bygg som Palazzo Contucci, Palazzo Tarugi og Palazzo del Capitano.

Piazza Grande, Tarugi, Montepulciano, Toscana
Piazza Grande med sin vakre fontene

Katedralen Santa Maria Assunta ble innviet i 1712. Blant kunstverkene i katedralen er Jomfruens himmelfart, malt av Taddeo di Bartolo i 1401.

Cattedrale di Santa Maria Assunta, Montepulciano
Catedrale di Santa Maria Assunta

Piazza Grande brukes også til arrangementer og forestillinger hele sommeren. Showene til Cantiere Internazionale d’arte foregår her i juli, det populære teateret i Bruscello i august, Bravìo delle Botti siste søndag i august og det koselige julemarkedet i desember.

Og selvfølgelig er det flere kafeer og restauranter med uteservering her. Jeg anbefaler et glass Vino Nobile, byens stolthet.

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Vino Nobile de Montepulciano

Montepulciano er stolt av sin lokalproduserte Vino Nobile, og det med rette. Den når kanskje ikke helt opp til Brunello, men det er neimen ikke langt unna. En av 1500-tallets paver likte byens Vino Nobile så godt at han ”adlet” den. Prøv den på en av byens restauranter eller et av de mange Enotecaene som er her. Disse har stort utvalg av ulike viner og årganger, og mot betaling kan du smake deg gjennom flere svært gode viner. Mange lagrer vinen i underjordiske vinkjellere, som ble hugget ut i middelalderen.

Eller prøv Nobile på en av de mange små vinbarene, de fleste har panoramaterrasse. Len deg tilbake, nipp til et glass rødvin, og nyt den fantastiske utsikten.

Fraflytting etter andre verdenskrig førte til at vinproduksjonen mistet status og kvalitet, men den har heldigvis gradvis vokst til gamle høyder fra 1980 til idag. Hvert år arrangeres slipp av Nobilevinen på Fortezza Medicea. Alle produsenter og profesjonelle vinhandlere møtes der for å smake, diskutere og kjøpe vin. Jeg har vært så heldig å få være med en vinprodusent på dette, en morsom opplevelse.

Fortezza Medicea – festning fra 1261

Medici-festningen er fra 1261, og var opprinnelig en militærbygning. Montepulciano lå i skuddlinjen mellom Siena og Firenze da de var i strid, og festningen ble ødelagt og gjenoppbygd flere ganger. Den siste rekonstruksjonen er gjort av arkitekten Antonio da Sangallo den eldre. Så sent som i 1885 ble det utført omfattende renovering av festningen. Nå brukes festningen til ulike arrangement, og den er vert for det årlige vinslippet.

Fortezza Medicea, Montepulciano, Tuscany
Fortezza Medicea (Foto: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Madonna di San Biagio – vakker kirke

En av de vakreste kirkene i Montepulciano, Madonna di San Biagio, ligger nedenfor byen, og turen ned tar bare 10 minutter. Litt lenger når du skal oppover igjen. Arkitekten bak kirken er Antonia da Sangallo den eldre, en av samtidens ledende arkitekter. Kirken er bygget i lys travertinstein, og anses som et av Sangallos mesterverk.

Madonna di San Biagio er et praktfullt kirkebygg

Nyt lokale, kulinariske gleder

Å sitte ved et bord med lokale retter og en utmerket flaske Nobile de Montepulciano er et høydepunkt. Vinen akkompagneres ofte av tradisjonelle retter som: pici, en typisk spaghettirett krydret med cacio e pepe, toskansk ragout og hvitløkssaus og Chianina, Valdorciansk innmat. Nyt det toscanske kjøkkenet i tavernaer, restauranter og agriturismoer.

Bravìo delle Botti – vintønnerulling

Siste søndag i august arrangeres Bravìo delle Botti, en stor begivenhet her i Montepulciano. Her konkurrerer 8 contrada, distrikter, i byen om å vinne Bravio, et tøybanner med byens skytshelgen. Konkurransen er utfordrende, deltakerne fra hver contrada dytter enorme og tunge botti opp en kilometer lang oppoverbakke langs trange gater i det historiske sentrum. Hver tønne rulles av to spingitori, og målstreken er rett foran Duomo på Piazza Grande. Alle heies frem av elleville naboer og fans, og festen etterpå er en opplevelse i seg selv.

2 kilometer vandring gjennom byen

Vi har laget en runde med start ved Porto al Prato, hovedporten i den nedre delen av byen. På 2 kilometer får du med deg de aller fleste severdighetene i gamlebyen. Denne lille runden byr på 80 høydemetere, så stopp gjerne underveis.

Kart over severdigheter i Montepulciano

Fantastisk 360 graders utsikt

I og med at Montepulciano ligger på 600 meters høyde, byr den på 360 graders panoramautsikt over det ikoniske, toskanske landskapet. Bølgende åser, gylne åkre, sypresser på geledd og store gule halmruller er klassiske kjennetegn.

Gul åker Montepulciano
Gylne åkre i distriktene rundt Montepulciano
Bølgende åser, Toscana
Sypresser på geledd …

Hvor ligger Montepulciano

Hvordan reise til Montepulciano


Det aller enkleste er å leie bil på flyplassen i Firenze og kjøre dit. Det er godt med parkeringsplasser på utsiden av bymurene.

Nærmeste togstasjon er Montepulciano stazione, som ligger 8 kilometer unna. Herfra går det buss til sentrum.

Du kan også ta buss fra Siena, den stopper på Piazza S. Agnese.

Avstander:
Roma: 200 km
Firenze: 110 km
Siena: 65 km
Montalcino: 36 km
Pienza: 15 km

Tips til overnatting

Jeg er stor tilhenger av å bo på Agriturismos, altså en form for vingårdsferie. På Il Greppo, som ligger på Nobile vinruten mellom Siena og Montepulciano, har jeg bodd sammen med venninner 2 ganger. Her produserer de Vino Nobile, og her er restaurant og basseng, et flott utgangspunkt for en herlig ferie.

Il Greppo, Montepulciano
Anbefaler gjerne Il Greppo, (Foto: Lånt fra http://ilgreppo.it/en/)


Tips: Les artikkelen vår om vingårdsferie i Toscana.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Montepulciano i Toscana. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?   Italia, Italienske perler
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Tips: Her er et knippe andre artikler fra Italia

5 ukjente italienske perler ved havet  
Langhelg med juleshopping i Italia 
Gastronomisk ferie i Italia – midt i matens rike
Pilegrimsvandring på italiensk: Majestetiske alper, pittoreske landsbyer, bølgende åser
Weekendtur til Roma i desember
Ro og h

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon