Alt er så stort her, er det første jeg tenker når den påskegule taxien har kommet inn i byen. Jeg har lest meg opp, vet hva jeg skal, men likevel. Jeg er i USAs største by, 8,4 millioner bor her. Her skal jeg fråtse i ikoniske og historiske landemerker og kulinariske perler, vandre mer enn normalt, shoppe, besøke museer i verdensklasse og glane på utallige skyskrapere. La oss bare komme i gang!

Gule taxier, New York
Gule taxier er en del av New York

Times Square – byens knutepunkt

Det skal sies, New York har flere bydeler, men jeg har valgt Manhattan (som de fleste andre) når jeg tipser deg. Vi starter i byens episenter, Times Square. Du bare innom dette virvaret av folk, biler, skyskrapere og reklame. Her er en halv million mennesker innom hver dag, alle neonreklamene gjør også torget til et spektakulært ikon. Times Square er byens mest hektiske og kulturelle knutepunkt, sentrum er der Broadway krysser 42. til 45. gate.

Times Square er neonreklame – her er en liten del av den
Broadway
Broadway skjærer på skrå gjennom Times Square

Til himmels på Rockefeller Center

Alltid smart å få et overblikk over byen du er i, og vi velger Rockefeller Center, blant annet fordi køen til heisen opp til himmels er kortere her enn i Empire State Building. Fantastisk å se New Yorks skyline og beliggenhet fra toppen og kjenne hvordan bygningen svaier ;). Er du her før jul, kan du gå på skøyter på plassen utenfor og beundre USAs høyeste juletre.

Rockefeller senter
På toppen av Rockefeller Center
New York har også sitt “strykjern” (Foto: Martine Berg Isaksen)

New York – en drøm for shopping

Shopping, sa du? Jo da, Manhattan er en drøm for shoppere. Vil du shoppe litt eksklusivt og stilig, velger du 5th Avenue med sine flotte flagship-butikker for kjente klesmerker, og er du på jakt etter det mer unike og liker små hyggelige sjapper velger du Soho, Broadway sør, eller den delen av Meatpacking District som er nærmest High Line-parken.

Torill – halvparten av ReiseKick – er klar for shopping!

Unn deg en annerledes opplevelse

High Line Park er en 2,3 kilometer lang forhøyet, lineær park, greenway og jernbanesti, laget på et tidligere New York Central railroad-spor på vestsiden av Manhattan. Her får jeg en flott utsikt over Manhattan og Hudson-elven, og ikke minst et avbrekk fra de travle gatene. Parken sto ferdig i 2019, og er full av planter, street art og gamle fabrikkbygninger. Land miksen av urban natur og 30 forskjellige kunstprosjekter i koselige Greenwich Village!

Highline New York
Her er vi på High Line Park – den må prøves!
Hudson River, New York, USA
Hudson River i bakgrunnen, NYC ligger ved munningen

Central Park har alt du ønsker deg

Central Park er en annen park jeg anbefaler å få med seg. Den er stor, 3,5 km2, og et sted å slappe av. Jeg finner den mellom 59. og 109. gate, og forstår fort at parken er en kombo av hvile og sport. Lei en sykkel, gå på skøyter, besøk zoologisk have, ta en båttur på en av de små sjøene og nyt blomsterhavet. Kanskje du kjenner deg igjen, 350 filmer er spilt inn her!

CentralPark
Central Park er parken som har alt!

En ekte kunstby, innen- og utendørs

New York er full av kunst, jeg har hørt at det bor 55 000 kunstnere her. Jeg besøker MOMA, Museum of Modern Art, selvfølgelig, det er en stor opplevelse. I New York er det ingen grenser, kunstens mangfold er utrolig og gatene er fylt med små gallerier. Kunstvandring i de ulike Village-bydelene er en sann fryd, enten du går inn eller gaper over all kunsten utendørs.

Mye utendørs kunst i New York
Typisk murvegg i Meatpacking District

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Å gå er måten å bli forelsket i NY på

Et lite hvileskjær for å fortelle at New York består av 5 bydeler: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens og Staten Island. Manhattan, som jeg tar for meg i denne artikkelen er sentral, men du bør absolutt få med deg Brooklyn og Bronx også. Subwayen er effektiv, men New York er en by å gå i, jeg går, går litt til, går enda mer, dette er beste måten å bli forelsket i New York på.

Sjekk Grand Central i morgenrushet

Grand Central Station eller kun Grand Central, er verdens største jernbanestasjon målt i antall plattformer, 44 plattformer med 67 spor, på to nivåer under gateplan. Stasjonen ligger sentralt i byen, på Midtown, på 42. gate og Park Avenue. Grand Central ble åpnet i 1871, og byggets jugendstil gjør det til en av Manhattans største attraksjoner. Gå ned her i morgenrushet!

Grand Central, New York
Grand Central en rolig formiddag

En gudinne for frihet skulle alle ha …

Frihetsgudinnen må vi også ta en titt på, den er jo en slags logo for den amerikanske friheten. Hun er selvsagt en del av UNESCOs verdensarv, og ble avduket i 1886. Hun var egentlig en gave fra det franske folk til det amerikanske som et symbol på vennskap, men har etter hvert blitt et symbol på frihet og demokrati. Ta fergen ut til Ellis Island for å se gudinnen og det fine museet i selve sokkelen!

Frihetsgudinnen New York
På vei ut til gudinnen (Foto: Martine Berg Isaksen)

Jazz i Harlem – trendy i Willemsburg

Å ta en hop on-buss første dagen er lurt i New York, den gir deg oversikt over mangfoldet i byen. For denne byen åpner virkelig armene for alle, her finnes det nabolag for folk fra hele verden. Ta gjerne undergrunnen, som her heter subway, til de andre bydelene, jeg velger en intim jazzkonsert i Harlem, nord for Central Park, en opplevelse som fortsatt sitter i. Ellers blir Brooklyn stadig mer populært, og du blir ikke mer trendy enn du er i Williamsburg. 

Harlem gospel i sentrum – jeg dro til Harlem på jazzkonsert
Jazz-kafe i Harlen, New York, USA
Kombo jazz og litt spising …

Harlem
Typisk Harlem – trapper på skrå utenpå fasaden

China Town, Wall Street og terroråsted

Vi må innom sørlige Manhattan, der du blant annet finner China Town, Wall Street og World Trade Center. 700 000 kinesere bor i New York, og China Town er en intensiv turistmagnet. Wall Street er verdensøkonomiens episenter med børs, meglere og forretningsvirksomheter. Like ved sto World Trade Center før Twin Towers ble rammet av terrorangrep 11.09.2001.

Forslag til spisesteder som vi anbefaler

New York har uendelig mange spisesteder, og det er ikke alltid så enkelt å manøvrere rundt i jungelen av tilbud. Ydmyke forslag: Grimaldis Pizza v/Brooklyn Bridge, Corner Bistro i East Village, Estela (topp vin- og middelhavsmeny) i East Houston Street, Kesté Pizza & Vino (rett fra Napoli i Bleecker Street), West Village, Baltazar, fransk brasserie i Soho, Becco, italiensk sted ved Times Square, Carmine’s ved Central Park, og ølpuben Blind Tiger i West Village!

New York Marathon – en rar opplevelse

For noen år siden deltok halvparten av ReiseKick i New York Marathon. Grete Waitz hadde da vunnet 9 ganger, og var der for å kaste glans over løpet. Torill i ReiseKick hadde kommet til seg selv igjen etter å ha fullført da vi gikk forbi Grete og en skokk med journalister. Bernt i Reisekick var en god venn av Grete i mange år. Hun fikk øye på oss, avbrøt hele presseseansen og tok en 5-minutters prat med oss, mens internasjonale medier måtte vente. Igjen viste Grete hvilken personlighet hun var, og bildet av Torill og Grete viser at Torill i Reisekick var rimelig stolt.

Grete Waitz, New York Marathon
Grete og Torill – et minneverdig møte

New York er intens – ting skjer hele tida

Du har sikkert allerede skjønt, eller vet, at New York er en intens storby. Her velger du blant det ypperste av mat og drikke, kunst og kultur, litteratur, musikk og vidt forskjellige bymiljø. New York er mange byer i én, her må du velge hele tida. Vi håper vi gjør valgene litt lettere, både for deg som er rutinert og for deg som besøker New York for aller første gang. God tur!

Aldri fred å få i New York City!

Tips: Les flere av våre storbyartikler

Langweekend i Amsterdam – Nord-Europas Venezia
Stockholm – guide og reisetips
Langweekend i sjarmerende København!
Londontips – 15 ting å gjøre! 
Høydepunkter i Paris: severdigheter, spisesteder og kafeer
Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
Dublin og Ring of Kerry i grønne Irland
Weekendtur til Roma i desember
Berlin – våre beste tips
Vakre, klassiske, historiske Wien

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om New York. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Og deler du artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no  

Legg inn en kommentar