Wien i Østerrike har lenge stått på bucketlista vår, og i påsken for et par år siden fikk vi muligheten til å besøke denne herlige, ærverdige hovedstaden. Wien er klassisk, historisk og stilren, og et eldorado for deg som liker arkitektur, historie, klassisk musikk, kunst, sjokolade og god mat og drikke. Her er gode reisetips til Wien.

Fra vakre Volkspark – Foto: Colourbox

Tips til opplevelser i Wien

Vi prioriterer noen av de mest kjente attraksjonene, og velger oss 9 forskjellige ting vi vil se og gjøre.

1. Schloss Schönbrunn

Schönbrunn er et overdådig slottsanlegg og museum, og Wiens mest besøkte attraksjon. Slottet er Østerrikes største og er omgitt av en 1600 mål stor park. Parken ble opprinnelig brukt til jakt, men på 1700-tallet ble den omgjort til park i fransk stil. I 1996 kom både slottet og parken på UNESCOs verdensarvliste.

Austria Schonbrunn Palace in Vienna Its a former imperial 1441-room Rococo summer residence in modern Wien
Schloss Schönbrunn Foto: Colourbox

Det finnes et utall forskjellige billettyper å velge mellom på Schönbrunn. Vi kjøper en Imperial Tour som gir oss tilgang til hele 22 rom. Det er storslått, og vakkert og proppfullt av viktig østerriksk og europeisk historie.

Slottet Schönbrunn ligger et stykke unna sentrum, og vi velger derfor U-bahn når vi reiser dit.

2. Barokke Belvedere Slott

Belvedere er et vakkert slottskompleks sørøst for sentrum i Wien. Her er to smellvakre palasser i barokkkstil. Den vakre hagen har flere fontener og skulpturer, og her er det museum hvor du finner verdens største samling av malerier av den kjente, østerrikske kunstneren Gustav Klimt. I det andre palasset nyter du herlig samtidskunst fra hele verden.

Belvedere palac, Wien, Østerrike
Vakre Belvedere Slott, Foto: Colourbox

3. Byvandring i Innere Stadt

Innere Stadt, den historiske bykjernen innenfor Ringstrasse, er et herlig sted å bare oppleve. Vi rusler gjennom smale, krokete smug, passerer pittoreske hus, idylliske små torg og gedigne plasser. Finner oss en liten kafé, og nyter et glass Grüner Weltliner før vi går inn på påskemarkedet.

På markedet er det påskeegg malt i all verdens farger overalt, i tillegg til deilig sjokolade i alle fasonger, håndverksprodukter, mat og kald og varm drikke. En morsom opplevelse vi anbefaler varmt!

Det bugner av lekre påskeegg på markedet

Vi fortsetter videre til handlegatene Graben og Kärtnersstrasse. Kikker i vinduene, og slapper av med en kopp kaffe på et av de mange, hyggelige konditoriene.

Wien, Østerrike
Hest og kjerre – som seg hør og bør i Wien

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kaffe i Haga

4. Stefandomen og Operahuset

Stefandomen på Stefansplatz er neste stopp. Denne kirken er hovedsakelig i gotisk stil, men med noen romanske trekk. Domen er 139 meter høy, og sete for erkebiskopen i Wien. Joseph Haydn var engang korgutt ved Stefandomen. Domen ble innviet allerede i 1340!

Stefandomen – gotisk med romanske trekk

Vi rusler videre til Wiener Staatsoper. Operaen er en av de mest kjente i verden, og ble åpnet i 1869. Åpningspremieren var selveste Don Giovanni av Mozart. I 1920 skiftet operaen navn fra Hofoper til Staatsoper, som følge av at Østerrike ble republikk. Operaen ble nesten helt ødelagt av de allierte under annen verdenskrig, men ble gjenåpnet i 1955. Reisetips Wien

Wien, Østerrike
Staatsopera i Wien

5. Fargesprakende Hundertwasser Haus

Midt i et boligstrøk, blant store bygninger med skjeve kanter i lyse pastellfarger, står et fargesprakende hus. Her finner du ikke en eneste rett linje. Det var Friedensreich Hundertwasser, en av Østerrikes aller mest kjente samtidskunstnere på 1900-tallet, som sto bak dette.

Huset ble bygd i 1983-1986, og her er det trær som vokser ut fra rommene og gress på taket. Innenfor veggene er det 52 leiligheter, 16 private terrasser, 3 kommunale terrasser og 250 trær og busker. Hundertwasser Haus er i dag en av Wiens mest besøkte steder, faktisk!

Wien, Østerrike
Artige Hundertwasser Haus

6. Nyt en verdenskjent Sachertorte

I Wien i 1832 bakte en 16-årig konditorlærling en herlig sjokoladekake til en østerriksk fyrste. Lærlingen var Franz Sacher og kaken, som falt godt i smak hos fyrsten, fikk navnet Sachertorte.

I dag er kaken Wiens mest berømte kulinariske spesialitet, og den største andelen Sachertorter produseres i dag av bakeriet Demel. Reisetips Wien

Wien, Østerrike
Sachertorter produseres på løpende bånd

Et besøk i Wien uten å spise Sachertorte er som å reise til Brussel uten å spise belgisk sjokolade. Og det kan vi ikke være bekjent av. Hvor er det opplagte stedet å nyte denne? Jo, på nevnte bakeri Demel. Det smaker fortreffelig! Reisetips Wien

7. Unn deg en Wienerschnitzel

Vi spiser vår Wienerschnitzel på Figlmüller.

Prøv Figlmüller – et morsomt spisested

De serverer etter sigende verdens største schnitzel, og når maten kommer, tror vi på dem. De Er Store. Kjempestore. Schnitzlene henger over tallerkenkanten som en overdimensjonert pannekake. Dessert orker vi faktisk ikke.

8. På Sigmund Freud Museum

I Berggasse 19 ligger huset hvor Sigmund Freud og familien bodde og arbeidet. Her er en spennende utstilling som gir et godt innblikk i Freuds liv og arbeid, og her kan du også se de private rommene til familien. Disse rommene var dedikert Freuds liv som familiefar og hans karriere som ung lege og nevrolog.

Freud museet i Wien
Venterommet til Freud – Foto lånt fra https://www.freud-museum.at/

9. Henge på káfe

Kafèliv i Wien
Mozart Café – selvfølgelig

Det kryr av kafeer og konditorier i Wien. Nyt deilig kaffe og en søt munnfull. Vi valgte Mozart Café

Vår konklusjon: Wien innfridde! For en historie, for en kultur! For en by!

Lagre pin for å lese artikkelen om Wien senere

Tips til overnatting i Wien

Vi bodde på Hotel de France, et 5-stjerners hotell og trivdes godt der. Det ligger sentralt, og har flere romkategorier, restaurant og bar. Anbefales virkelig!

Hotel de france Wien
Vi bodde fransk i Wien

TIPS: Les noen av våre andre artikler fra Østerrike

Sommerferie i St. Anton!
Bad Hofgastein i Østerrike – ren alpeidyll
Tips til to dager i Salzburg
Vakre Gasteiner Höhenweg – mellom Bad Gastein og Bad Hofgastein

Hvor ligger Wien?

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram 

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du liker artikkelen om flotte tips til Wien. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon