Sinnataggen
Fotturer,  Norge,  Oslo,  Oslo,  På norsk jord

Ja, vi elsker Frognerparken!


Vi som bor i Oslo elsker Frognerparken (deler av den kalles også Vigelandsparken). Den er akkurat det en park skal være. Den er et møtested, et sted for rekreasjon og en arena for fysisk aktivitet og kultur.

Frognerparken – en arena for kultur og fysisk aktivitet

Det høres enkelt ut, men er besnærende sant. Oslo har en park å være stolt av. Den er en liten del av byen, men viktig for helheten. Halvannen million besøkende er innom Frognerparken i løpet av året, den er Norges best besøkte turistdestinasjon. Gustav Vigeland var ikke det minste i tvil: – Hvis det er sånn at folk reiser til Egypt for å se på pyramider, bør de også komme til Oslo for å se på parken min.

Vakre blomster – og Monolitten rett forut


En park med en broket fortid

Frognerparkens mangfold er åpenbart når du rusler rundt i parken en sommerkveld. Det kryr av folk i alle aldre, alle nasjonaliteter, alle slags gjøremål. Men kanskje tar vi parken som en selvfølge uten å vite at den grønne skatten har overlevd diverse forsøk på å gjøre den til noe annet enn hva den er i dag. Goebbels trengte våpen og ville smelte om bronseskulpturene på brua. Kommunen ville opprinnelig bruke nordvestre deler av parken til kirkegård. Fontenen skulle egentlig stått foran Stortinget, og Monolitten på Jernbanetorget. Så sent som på 1970-tallet ble det faktisk diskutert om man skulle legge en bilvei gjennom Frognerparken!

Prøv Frognerparken en mystisk morgentåkedag om vinteren!

Gratis og tilgjengelig for absolutt alle!

Når Oslo kommune kjøper 664 mål tomt på Frogner i 1896, er meningen å prioritere de døde. Å bruke store deler av arealet til kirkegård. Planene endres, og gravlunden blir senere skjøvet vestover, der det nesten ikke bor folk. I 1904 blir Frognerparken tilgjengelig for allmenheten. I 1907 blir det bestemt at utstillingen som skal markere at Grunnloven fyller hundre år i 1914 skal legges til parken, og den gamle kjerreveien som går forbi, og opp mot Vestre Aker kirke, gjennomgår total forandring. Kirkeveien får to brede kjørefelt og doble trikkeskinner i midten, på kontinentalt vis.  

Monolitten er så å si Frognerparkens logo

Frognerparken er et kjent og kjært kinderegg

Høsten 1914 sier ordfører Hieronymus Heyerdahl at parken «må bevares som en aaben park, en folkepark … en fri park …» Nå har kunstneren Gustav Vigeland inntatt arenaen. Mannen har vyer, tenker stort, og tilfeldigheter gjør at monolitten og fontenen lander der de er i dag når Vigeland går i gang med å lage mer enn 200 massive skulpturer. Sinnataggen er første skulptur på brua, den står klar allerede i 1928, og i 1949 er Frognerparken tilnærmet lik det verdifulle kinderegget vi alle er så stolte av: Turistdestinasjon, bydelspark og friareal for byens innbyggere.

Sinnataggen – den mest kjente skulpturen på brua

Den desidert største parken i Oslo

Offisiell åpning skjedde faktisk ikke før 1993, da Gustav Vigelands selvportrett ble avduket. Parken, (deler av den kalles også Vigelandsparken) er i dag det desidert største parkarealet i Oslo indre by, med sine 365 mål tomt mot Slottsparkens 230 og St. Hanshaugens 90 mål tomt. Dessuten inneholder parken et unikt stykke kulturhistorie fra gullalderen i norsk skulpturkunst. Det er med andre ord ingen tvil om at Frognerparken gjør det som er oppgaven til en bypark av et slikt format:

            Frognerparken favner alle.

Frognerparken brukes og nytes sommer som vinter

TIPS: Les en annen artikkel vi har laget om parker i Oslo:


Seven shades of green – på loffen i Oslos parker

Husk å følge oss på Facebook!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar