Utsikt over Oslofjorden fra Ekeberg

Turtips i Oslo! I dag blir du med oss til topps i Oslo sentrum øst. Vi skal gå fra Bjørvika via Gamlebyen og opp til Ekebergsletta. Du tror kanskje dette er bratt og vanskelig, men tvert imot! Denne turen er veldig godt tilrettelagt. Vi lar starten på denne herlige oppturen gå i “Little Venice” i Bjørvika. Går rett bort til Eufemias gate, følger den helt til enden og kommer inn i Middelalderparken. Den kan du lese mer om her. Tur fra Gamlebyen til Ekeberg

På tur langs Akerselva
Italienske Bjørvika

Og Bjørvika er også en opptur

Allerede nå er turen en opptur, selv om den er flat. Denne nye delen av byen har virkelig innfridd det eiendomsutviklerne lovte oss for tretti år siden. Går du Bjørvika etter i sømmene, vil du oppleve noe helt nytt og forfriskende i hovedstaden vår. Men kom igjen, vi skal jo helt til topps!

T

u

r fra gamlebyen til Ekeberg

Ruinparken
Deler av middelalderparken

Tradisjonsrike Oslo Hospital

Vi går ut av Middelalderparken, inn i Gamlebyen og starter i Ekebergveien 1, hvor tradisjonsrike Oslo Hospital ligger. Nå er vi rett ved starten på den grønne Ekebergskråningen. Her har det vært både fattighus, sinnssykehus og kirke. En spennende og variert historie, altså. Bare hør på denne, dere: Tur fra Gamlebyen til Ekeberg

I 1735 drepte tjenestejenta Birthe Jonsdatter sin husbonds barn. Hun slapp dødsstraff, da hun ifølge dommen var plaget med «raseri» da ugjerningen fant sted!!! Hun skulle forvares på Oslo Hospital, hvor det ble innredet en dårekiste, et rømningssikkert værelse for henne. Birthe satte svært lite pris på benådningen, og uttalte at hun ville begå et nytt mord for å «se sig brakt af Verden». Litt av ei dame?

Oslo Hospital – et praktfullt bygg

Oppbevaring av “sinnssyke”…

Førti år senere ble det forresten bestemt at Oslo Hospital skulle ta imot «sinnssyke» fra hele Akershus stift. I 1776 ble det etablert et «Dollhus for afsindige». Målet var oppbevaring, ikke helbredelse. Som institusjon har Oslo hospital røtter tilbake til middelalderen, og de første bygningene ble oppført allerede i 1538, og var herberge for fattige og syke på ruinene av Gråbrødreklosteret under Ekebergåsen. Oslo Hospital var landets eldste psykiatriske sykehus inntil det ble nedlagt våren 2018. Men nå må vi opp! Tur fra Gamlebyen til Ekeberg

Oslo Hospital – grunnlagt i 1538 – herberge for fattige og syke

På Trollstien oppover Ekebergåsen

Vi går de få meterne fra Oslo Hospitals trikkestopp og rett frem til første rundkjøring. Herfra tar vi den fine trappen som ligger på venstre side av trikkeskinnene. Den fører oss inn i det grønne, til et herlig stinett, som går oppover i Ekebergåsen. Vi skal følge Trollstien, og møter raskt Huldra som ønsker oss velkommen til Ekebergskogen. Stien byr på en fantastisk utsikt over Bjørvika og Indre Oslofjord!

Trollstien – utsikt ned mot byen til venstre

Pitstop ved Ekebergrestauranten

Etter bare en snau kilometer er vi fremme ved Ekebergrestauranten med sitt utsiktspunkt over Oslo. Nå kan du selvsagt gi deg, og ta en herlig lunsj på Ekebergrestauranten, for herfra er det en fantastisk utsikt over byen, og dette er virkelig blitt en gourmetrestaurant! Men da skal du vite at utsikten blir bare flottere jo høyere opp i den vestvendte åsen du kommer!

Bare å zoome inn byen fra Ekebergrestauranten

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kaffe i Haga

Vi går videre inn i Skulpturparken!

Herfra går det stier og gangveier på kryss og tvers gjennom åpen skog og innbydende parklandskap. Det er her, mellom vakre Ekebergrestauranten og Ekebergsletta der oppe, at vi som bodde på denne siden av byen av og til tok med oss kjæresten for å komme litt unna, og det er også her at Christian Ringnes’ temmelig kontroversielle skulpturpark ble åpnet i 2013. Parken er senere utviklet med flere kunstverk, og er nå en naturlig og svært populær del av Ekebergskråningen og områdene rundt Ekebergslettsletta. Tur fra Gamlebyen til Ekeberg

Det første kunstverket møter oss rett nedenfor restauranten
Fenomenal utsikt fra Ekebergrestauranten

Les deg opp på informasjonsskilt!

Vi anbefaler å lese seg opp på informasjonsskiltet ved Ekebergrestauranten, og sjekke på kartet hvor de ulike kunstverkene er. Det er mange av dem, og du må regne med å gå noen ekstra runder på kryss og tvers hvis du vil ha med deg alle. Her tar vi med bare et par av dem, for dette skal ikke være en skulpturtur ;), men du kan lese om hvert enkelt kunstverk på det skiltet som er satt på alle kunstverkene. Ryddig og informativt!

Hilde Mæhlum: Konkavt
Tony Cragg: Cast glances

Et glass Cremant i Ekebergåsen

Vi sier oss ferdig med å betrakte de flotte skulpturene, og finner etterhvert en solrik benk med utsikt over Oslofjorden. Torill tryller plutselig frem en flaske Cremant og to glass fra sekken, til Bernts store glede. Folk kommer og går forbi oss, og vi koser oss i solen. Det er et eldorado for barnefamilier, og det er faktisk bare ti minutter med trikken fra Oslo S opp til trikkestoppet ved Ekebergrestauranten!

Hvem sa at det nødvendigvis må være bålkaffe på tur?

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Vi nyter utsikten, tømmer glassene og fortsetter oppover og ut av skogen, og kommer inn i et parklignende terreng. Og her ligger folk i hengekøyer og på gressplenen og bare nyter storbylivet.

Folk nyter storbylivet i ei hengekøye i Ekebergåsen!

Storslått utsikt fra Ekebergtrappen

Vi passerer Ridesletta, og kommer til Ekebergtrappen på høyre side. Dette er et gigantisk trappeanlegg fra 2. verdenskrig, slettene her ble brukt som tysk krigskirkegård. Etter krigen ble de gravlagte tyskerne flyttet til Alfaset gravlund i Groruddalen. Denne trappen er bare ett av alle de spektakulære utsiktspunktene på vei opp. Og langt der nede hviler blåvakre Oslofjorden med Langøyene, Hovedøya og Gressholmen. Vi ser selvsagt Nesodden, og i det fjerne kan vi skimte Fornebulandet og Kolsåstoppen på andre siden av Oslofjorden.

Gigantiske Ekebergtrappen

Husdyrparken og Ekebergsletta turtips Oslo

Vi nærmer oss toppen, og kommer til EKT Rideskole og husdyrpark like ved Ekeberghallen. Her er det mulighet for barn å ta en liten ridetur, og hilse på alle dyrene som går løse på denne flotte besøksgården! Rett bak parken ser vi gigantiske Ekebergsletta, der Norway Cup arrangeres hvert år, og Bernt må selvsagt skryte litt av at det var her – ute på sletta – at han vokste opp med en fotball mellom bena. Tur fra Gamlebyen til Ekeberg

En del av allsidige husdyrparken

Kaffe og vaffel på en hyggelig kafé

Vi finner en hyggelig kafé, setter oss ned i god Koronaavstand til de andre gjestene, og koster på oss en vaffel. Ikke cremant til vafler … nå nøyer vi oss med deilig kaffe. Kan det bli bedre? Dette fortjener vi etter å ha gått opp fra Bjørvika. Vaffel, sol og nesten sommer! Og det beste av alt: Turen tilbake til Bjørvika går jo bare nedover!

På denne turen opp til Ekeberg har du utsikt utover byen nesten hele tiden. Turen passer for alle, er godt tilrettelagt, og kan gjøres akkurat så kort eller så lang som du ønsker. God og trivelig tur! Turtips i Oslo

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Hvor ligger det?

Hvordan komme dit?
Vi startet i Bjørvika, men du kan også ta trikk 18 eller 19 til Oslo Hospital, og gå derfra på flott utsiktssti opp til Ekebergrestauranten. Akkurat her starter skulpturparken, som eiendomsinvestor Christian Ringnes har finansiert.

Du kan også gå av trikken på Sjømannsskolen stasjon, da blir turen opp til Ekebergsletta ganske kort. Turtips i Oslo

Andre artikler om Oslo

Roseslottet – med Korketrekkeren og eplekake til dessert!
Stovnertårnet og skulpturvandring i Groruddalen!
Oslos havnepromenade – en opplevelse!
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Nyttige websider:
www.ruter.no

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen med turtips fra Gamlebyen til Ekeberg.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Turtips i Oslo

1 Comment

  1. Jeg trøddemine barneskor i Oslo by engang vi bodde i Kristinelundveien hos en advokat Sunde.Ble født i Josefinegaten der en datter også ble født.Er meget stolt av byen vår,og denne magiske reisen gjennom byens historie og er helt genialt fremstilt fikk jobbe i David Andersen i to år og har vert sommer hjlp ved Continental.

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon