Lillesand

Drømmer du om sommer, sol og båtliv mellom holmer og skjær, et virkelig sørlandsparadis? Da er det bare å legge turen til Lillesand. Lillesand er en av disse små, koselige, hvite sørlandsbyene du forelsker deg i. Vi besøker byen i april, og de smale gatene som om sommeren yrer av folkeliv, er behagelig stille. Ferietips Lillesand

Lillesand frister med barer, museer, kunstgallerier og restauranter i vannkanten. Og i de små hvite sørlandshusene finner du mange spennende nisjebutikker. Vi parkerer midt i sentrum, og ser et kirketårn rage over de hvite husene med teglsteinstak. Vi bestemmer oss for å sjekke ut kirken først. Ferietips Lillesand

Lillesand langkirke i nygotisk stil

Lillesand kirke
Lillesand kirke ble bygget i 1879-89

Lillesand kirke er en vakker langkirke i tre bygget i 1879-1889 i nygotikk/sveisterstil. Arkitekten var Henrik Thrap-Meyer, og det er også han som står bak kirken i Grimstad. Ta en tur hit, du får fin utsikt på kjøpet. Sola skinner fra høy, blå himmel, det er 16 varme og vi rusler ned mot sentrum. Vi kommer til Verven Kystkultursenter, og her ligger et bittelite styrehusbibliotek. Vi i ReiseKick er over middels opptatt av bøker og litteratur, så dette likte vi særdeles godt. Ferietips Lillesand

Verven kystkultursenter Lillesand
Kystkulturen er sentral på hele Sørlandet
Styrhus bibliotel Lillesand
Burde vært flere styrehusbibliotek i landet vårt …

Sandra Svendsens hus – Lillesands eldste

På veien videre inn til sentrum er det spesielt ett hus vi legger merke til. Det er det eldste nåværende huset i Lillesand sentrum, og er best kjent som Sandra Svendsens hus. Men huset burde heller hatt navn etter Søren Berntsen. Det var sansynligvis han som bygget huset tidlig på 1700-tallet. Ferietips Lillesand

Lillesand eldste hus
Sandra Svendsens hus er Lillesands eldste

Lillesand by- og sjøfartsmuseum

En annet bygning som tiltrekker seg vår oppmerksomhet er Lillesand by- og sjøfartsmuseum. Dette flotte bygget er dessverre stengt, så vi går glipp av å se hvordan seilskutetiden på 1800-tallet har preget Lillesands liv og byggestil. Men bare byggets eksteriør i sine utradisjonelle farger er verdt et besøk.

Lillesand museum
Lillesand by- og sjøfartsmuseum ligger selvsagt midt i byen

Et sjarmerende, hvitmalt sentrum

Utenom høysesongen er det deilig og fredelig i de smale sentrumsgatene. Koselige nisjebutikker ligger side om side og frister med et varesortiment du ikke finner alle andre steder. Det er hyggelig å gå inn i de små butikkene, og et og annet havner faktisk i handleposene, det skal innrømmes. Ferietips Lillesand

Sentrum Lillesand
Hyggelig, hvitmalt shoppingsentrum i Lillesand

Italiensk pistasj-iskrem hos Lilli

“Sjekk der!” Bernt tar meg i armen. “Lyst på en kule italiensk iskrem?” Og jammen, der ligger Lillis Gelato Cafè, et sted som lager og selger italiensk iskrem. Vi rusler inn, og innehaveren møter oss med et stort smil. Jeg tar en kikk på boksene med is som står på rad og rekke, og leter meg frem til pistasjisen. Helt herlig! Den er kjedelig og beige på farge. AKKURAT slik ekte italiensk pistacchio skal se ut. Ingen kunstig grønnfarge, der nei. Isen er nydelig, når vi lukker øynene og tenker hardt, kan vi innbille oss at vi er i Italia.

Pistasjis – akkurat slik den skal være


Skagen-lunsj på restaurant Hos oss

På Fiskebrygga ligger restauranten Hos oss badet i sol. Uterestauranten er stor, og har plass til 140 når verden er i vater. Vi er heldige, og får det siste ledige bordet i sola. En hyggelig servitør kommer med meny og vannkaraffel. Vi er bare litt småsultne, har hun noe å anbefale? Vi bestiller hvert vårt Skagen-smørbrød, en herlig symfoni med reker, krepsehaler, asparges, dill, majones og rømme. Vi nyter maten og Sørlandets vårsol, som flommer utover Lillesand. Inne hos Hos oss er det forresten også et bugnende ferskvareutsalg med fisk, skalldyr, kjøtt, delikatesseprodukter og grønnsaker. Ferietips Lillesand

Gjestehavn og bobilparkering

Gjestehavna i Lillesand er strategisk plassert midt i sentrum med butikker, brygger, kafeer og restauranter rett ved. Her er 200 båtplasser, og på Kokkeneset, ytterst i havnebassenget, finnes marina med bensin og diesel. På motsatt side finner du Lillesand bobilhavn og serviceanlegg. Bobilhavna er tilgjengelig vår, sommer og høst.


Tips til bra overnatting i Lillesand

Lillesand Hotel Norge er et sjarmerende hotell midt i Lillesand sentrum, et steinkast fra brygga og Blindleia. Det er medlem av de Historiske – Hotel & spisesteder; å bli tildelt en slik tittel er ikke så mange hoteller og spisesteder forunt.

Lillesand Hotell
Lillesand Hotell Norge er et godt hotelltips i Lillesand

Blindleia – helt eventyrlig vakkert

Vi skal videre til Brekkestø på Justøya i dag, og tar Fv232. Kjøreturen tar et lite kvarter og etter hvert krysser vi Justøybrua over Blindleia til Justøya.

“Blindleden,dette bedårende stykke natur, som er skjærgårdens fineste smykke, dens mest uforlignelige pryd”.

Gabriel Scott, 1936 i “Norge vårt land”.

Blindleia Lillesand
Vakre Blindleia knipset fra Justøybrua

Blindleia er en indre kystlei på nesten 20 kilometer. Den går mellom Lillesand og (nesten til) Kristiansand. Dette er Sørlandsskjærgård på sitt flotteste. Her er det rike muligheter for friluftsliv og opplevelse av kystkultur og uthavner. Om sommeren kan du bli med sightseeingbåten M/B Øya fra Lillesand til Kristiansand. Dette er en av få rutebåter som fortsatt går i fast rute om sommeren. Rett før vi kommer inn i Brekkestø er det en stor parkeringsplass på venstre hånd. Vi parkerer der, og går de siste hundre meterne ned til det lille lokalsamfunnet.

Brekkestø – sørlandsidyll på sitt vakreste

Du verden! Så flott! Den som kunne bo her, tenker vi, mens vi rusler gjennom ei smal gate flankert av små, hvite, værbitte trehus. Hvis ikke DETTE er ekte sørlandsidyll, vet ikke vi. Ferietips Lillesand

Brekkestø
Ekte sørlandsidyll i Brekkestø

Før var Brekkestø ventehavn og vinteropplagsplass for seilskuter. Allerede på 1600-tallet ble de første bolighusene for sjøfarende, fiskere og loser oppført, og helt mot slutten av 1800-tallet dukket de første sommergjestene opp i Brekkestø. De største husene ble omgjort til pensjonater, og blant gjestene finner du mange av den tids viktigste billedkunstnere og forfattere. Hør bare; Christian Krohg, Kitty Kielland, Nils Kjær og Gabriel Scott. Intet mindre!

Brekkestø
Ytterst ute i vakre Brekkestø

Her får du kjøpt Norges største iskrem!

I dag er Brekkestø et sjarmerende lite samfunn med tradisjonelle, hvite sørlandshus. Nede på kaia ligger Brekkestø Landhandel, som holder åpent i skoleferien. Og i kiosken vis a vis får du visstnok kjøpt Norges største is. Dessverre fikk vi ikke testet om det stemmer, stedet er stengt nå i april. Men vi har termos med, og nyter kaffen akkompagnert av bølgeskvulp og måkeskrik.

Brekkestø
Om sommeren holder Landhandelen i det grønne huset åpent

Vi går opp til den gamle losutsikten hvor tollerne satt og fulgte med på havneaktiviteten. Her kan vi ikke klage på utsikten, det er i alle fall sikkert.

Utkikken Brekkestø
Fantastisk utsyn fra den gamle losutsikten

Kystfortet på Justøya – ett av 400 i Norge

På vei tilbake fra Brekkestø blir vi oppmerksomme på et velkjent brunt og hvit skilt, som forteller at her er det en severdighet. Jeg har besøkt brorparten av severdighetene sør for Bodø da jeg som barn i mange år var med mine foreldre på campingferie. Blir man kurert eller hektet av slikt, tro? Jeg ble hektet, og det vet Bernt. Før jeg rekker å åpne munnen, skjønner han at det er best å stoppe. Vi hopper ut av Poloen, og ser oss rundt. Det er ingenting å se. Bortsett fra et skilt hvor det står Krigsminnemerke 0,7 km. Vi rusler i pilens retning, og kommer etter hvert frem til Kystfortet på Justøya.

Festningsanlegget her på Justøya var ett av omlag 400 kystbatterier i Norge under krigen. Anlegget ble påbegynt i 1941, men ble aldri helt ferdig før krigen var slutt. Er dette besøket verdt turen? Ja, absolutt.

Festningsanlegget på Justøya – strategisk plassert
Festningsanlegget preger et stort område på Justøya

Opplevelsene i Lillesand og Brekkestø frister til gjentakelse. Det vil si, vi skal tilbake, men da skal vi være her i flere dager, og gjerne på sommeren. Vi trenger mye lenger tid for å utforske denne vakre, populære fliken av Norge.

Tips: Få flere tips til ferie i Sommer-Norge

Byvandring og herlige opplevelser i Grimstad
Sommerdrømmen om Vestfold
Sommer på Haugalandet?
Kunstnerbyen Åsgårdsstrand
Vakre Skudeneshavn på Karmøy
Ferietips til Hardanger — Gå fantastiske Dronningstien
Opplevelser på Lillehammer
Haugtun – en raus, bortgjemt perle i Aust-Torpa
Fotturer i Lifjell og skrivedager i Bø
Roadtrip i Lofoten – 5 flotte fiskevær

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Lillesand og Brekkestø. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon