Skudeneshavn

Haugalandet har mye å by på for hele familien, og er etter vår mening et perfekt sted å tilbringe noen deilige sommerdager. Området er variert med både bygd og by. Blant byer og tettsteder nevner vi blant annet Haugesund, Kopervik, Skudeneshavn, Åkrehamn, Ølen og Avaldsnes. Alle med sin egen sjarm og identitet. Vi tilbragte noen helt herlige sommerdager på Haugalandet i 2020, og her formidler vi noe av det vi opplevde, forhåpentligvis til glede og inspirasjon for din neste ferie.

Så svaret er JA! En sommer på Haugalandet anbefaler vi på det varmeste!

Skudeneshavn
Innseilingen til vakre Skudeneshavn

Slående vakker og variert natur

Haugalandet er skåret opp av flere vakre nord–sørgående fjorder, og byr på kupert terreng med mange vann. I øst er høydene delvis skogkledde, og det høyeste punktet er Bjørndalsnuten på 1016 moh. Vestover er Haugalandet lavere, men med gradvis mindre skog.

Utsikt fra fjelltopp i Vats
Delvis skogkledd fjell på Haugalandet

Tips til steder/byer å besøke på Haugalandet

Da vi bestemte oss for å tilbringe noen sommerdager på Haugalandet, slet vi med å velge hvor vi skulle reise og hva vi ville oppleve. Her er nemlig så mange flotte og spennende steder. Her kommer uansett et lite knippe av det som er våre anbefalte steder å besøke.

Haugesund, festival- og jazzby

Haugesund byr på festivaler og kulturarrangement gjennom hele året for alle aldersgrupper. De to største festivalene arrangeres i august, Sildajazz og Den Norske Filmfestival.

Langs Indre Kai ligger hoteller, kafeer, restauranter og puber som perler på en snor. Å rusle langs kaia og trekke inn den friske sjølufta er ikke å forakte på en varm sommerdag.

Tips: Besøk Haugesund første bryggeri, Anno 2012.

Haugesund
Å rusle langs kaia i Haugesund – åhhhh!

Skudeneshavn, den hvite empirebyen

Helt sør på Karmøy, med fyrlyktene ut mot Skudefjorden og Nordsjøen, ligger Skudeneshavn. Byens historie går tilbake til tidlig på 1800-tallet da sildefisket skapte hektisk virksomhet i byen. Det var også da Gamlebyen vokste frem. I denne hvite idyllen av en by, rusler du rundt og nyter roen, spiser vafler og drikker din kaffe i solen. Går på museum og gallerier, beundrer arkitekturen, går turer og utforsker badestrender og vakker skjærgård.

Deilige sommerdager i Idylliske Skudeneshavn

TIPS: Skudeneshavn museum, Mælandsgården består av en imponerende mengde gjenstander som gjenspeiler byens historie. Dette må du bare ikke gå glipp av!

Skudeneshavn museum
På Mælandsgården kan du oppleve byens historie
TIPS: Les om besøket vårt i Skudeneshavn her.

Avaldsnes, Norges eldste kongesete

Innerst i Bøvågen på Karmøys østside, ligger vakre Avaldsnes. Stedet var et maktsentrum langs norskekysten fra jernalder til middelalder. I dag kan du besøke mange historiske steder her, noe som er både morsomt og lærerikt.

Avaldsnes norges eldste kongesete
Ingen tvil om fortiden på Avaldsnes …

På Avaldsnes, Norges eldste kongesete, kan du gå en fin tursti til Bukkøy –der vikinggården ligger. Dette er en lettgått tur, du går deg garantert ikke vill, men på veien er sjansen stor for å møte villsau …

Vikingtunet på Avaldsnes
Vikinggården, flott for hele familien
Kirke i Avaldsnes
Olavskirken på Avaldsnes, reist ca 1225

Og på Avaldsnes heier vi selvfølgelig på det suverene damelaget i fotball!

Spise og drikke på Haugalandet

På Haugalandet spiser du både kortreist og internasjonal mat. Den lokale og kortreiste maten her er mangfoldig, her er jo både kystkultur og heier, skog og mark. Da ligger jo alt til rette for delikatesser fra hav, innland og luft!

Tips til steder å bo

Vi liker veldig godt å bo på små, privateide bosteder med sjel. Og nettopp dette fant vi på vakre Nesheimstunet i Nedre Vats.


Nesheimstunet – som å komme hjem

Oldemors hus Nesheimstunet

Det er samme slekta som har eid Nesheimstunet på Nedre Vats helt siden 1700-tallet, og ved tusenårsskiftet tok bondesønnen Steinar og Elisabeth (byjente fra Haugesund med foreldre fra gard og femte husfrue på garden) over eiendommen, som i tillegg til Oldemors hus består av en nyrenovert låve med silo og det gamle «bilhuset» som nå står for tur til å bli renovert.

Her kan du bo i Oldemors hus, et nydelig restaurert hus med flere stuer og soverom. Videre leier de ut 3 lekre dobbeltrom og … en bryllupsuite!

En av stuene i Oldemors hus. Mange rålekre rom her!
Bryllupsuite Nesheimstunet
Romantisk brudesuite!

Les mer om oppholdet vårt her:
Oldemors nostalgiske hus på Nesheimstunet i Nedre Vats

Vet du at du kan lese mer enn 250 reiseartikler fra inn- og utland her på ReiseKick? Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips. Har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?

Tips til aktiviteter

Haugalandet er det perfekte området for en aktiv ferie. For mer informasjon, sjekk Visit Haugaland

Bading og tur på kritthvite strender 

I tillegg til å være nydelig badeplass om sommeren (og vinteren for de ekstra vågale) er Åkrasanden et flott utgangspunkt for tur. Her kan du vandre langs de hvite sanddynene hele veien til Ferkingstad og Fishermens memorial. Turen følger en naturlig sti, hvor du kan oppleve det rike fauna- og fuglelivet som stedet har å by på.   

Et eldorado for fjellturer

Haugalandet er virkelig et sjeldent eldorado for kortreiste fjellturer. Her er ikke de aller høyeste toppene, men utsikten er jo uansett slående vakker!

Utsikt fra Vardafjellet i Vats
Vakker utsikt på fjelltur i Haugalandet en vakker sommerdag

Vår fjelltur startet ved Aurdal. For å komme dit kjørte vi drøye 3 km på E134 fra Knapphus mot Ølen, og så til tidligere Vats gartneri, hvor det står skilt til Aurdal. Her tok vi til høyre, og kjørte forbi tunet til Haslemo. Her finner du en parkeringsplass med infotavle om ulike turer.

Karatesteinane
Karatesteinene på vei mot Vardafjellet


Vi velger turen opp på Vardafjellet på 661 moh. En flott tur med bredt utsyn mye av tiden. På veien opp kommer vi til Sletthaug, en hytte hvor du kan stoppe og nyte utsikten over bygda. Og i bakken rett før Sletthaug passerer vi Karatesteinene, en diger stein, som er blitt delt i tre.

Stien videre fra Sletthaug til Vardafjellet er godt merket.

Finn flere turtips på Haugalandet her.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Hvor ligger Haugalandet?

Haugalandet er et distrikt inkludert en halvøy i Rogaland fylke.


Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Tips: Les artiklene våre fra Haugalandet her


Oldemors nostalgiske hus på Nesheimstunet
Skudeneshavn – Norges sommerby

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon