Oldemors hus Nesheimstunet

En eldgammel, forslitt klisjé slår fast at borte er bra, men hjemme best. Jo da, det er som regel godt å komme hjem, selv om du har hatt det bra da du var borte. Men hva når du virkelig opplever at borte er hjemme? Vi utfordret den gamle klisjeen, og besøkte Oldemors nostalgiske hus på Nesheimstunet i Vats i Haugalandet noen dager i slutten av juni. Overnatting Haugalandet

Oldemors nostalgiske hus på Nesheimstunet

Det vakraste av det vakre

Vi ble tipset av en av våre dyktige deltakere på skrivekurset som vi arrangerer i Firenze. “Dere må bare dra til Vats”, sa hun, “det vakraste av det vakre”. Og så siterte hun poeten Yngvar Moe: “Me skal leva så kort, og vera daue så uendeleg lengje.” Vi tok den dyktige skriveren vår på ordet, selv om vi egentlig skulle til Hardanger. Forsto at vi måtte bare prøve å bo i Oldemors hus før vi dauer, og fikk med oss magien vi drømmer om at vi en gang i løpet av livet skal få oppleve på reise da vi trådte over terskelen i Oldemor hus.

Oldemors magi i tre dager

Det er samme slekta som har eid Nesheimstunet helt siden 1700-tallet, og ved tusenårsskiftet tok bondesønnen Steinar og Elisabeth (byjente fra Haugesund med foreldre fra gard og femte husfrue på garden) over eiendommen, som i tillegg til Oldemors hus består av en nyrenovert låve med silo og det gamle “bilhuset” som står for tur til å bli renovert. Vi var så heldige å få disponere hele Oldemors hus i tre dager til ende, og ord blir fattige når den jobben som er gjort for å renovere Oldemors hus skal beskrives. Overnatting Haugalandet

Låven med selskapslokaler med plass til 100 personer, og siloen med en lekker brudesuite

Jernbadekar på hønseføtter

Kort fortalt, tre smellvakre stuer lekkert malt og med tapeter i originale mønstre, et kjøkken som er samlingsstedet i huset, og et bad med et eldgammelt jernbadekar, som er sandblåst og lakkert med epoxy og står på hønseføtter i første etasje. Ja, selvsagt er det hønseføtter, det skulle bare mangle, den gamle garden som familien også har på den andre siden av Vatsvatnet, har drevet med høns helt siden tidenes morgen. I andre etasje finner vi tre rålekre soverom og et lite toalett, totalt har huset hele ni sengeplasser. Flere av de gamle sengene er forlenget, ytterdørene er kopier av de originale som de fant på låven, og de lekre vinduene er en historie i seg selv. De gamle måtte byttes ut da hele huset ble renovert i 2002-2004, og hva gjør du når økonomien ikke anbefaler deg å kjøpe 18 nye vinduer som passer til husets stil og tidsånd? Jo, da selger du selvfølgelig din gamle, elskede Saab-95, og vips, så er atten perfekte, koblede vinduer på plass i Oldemors hus. Overnatting Haugalandet

Elisabeth kan fortelle at hun ønsket forskjellige farger på soverommene. Det samme gjelder stuene. Men tro ikke at fargene er valgt etter eget forgodtbefinnende. Alle fargene som du ser i Oldemors hus i dag, er blitt brukt av de forskjellige eierne opp gjennom årene.

Kjøkken med mer utstyr enn du noensinne kommer til å trenge

Mangesysleri og nerdete interesser

La det være sagt, det er reale hedersfolk som holder til her. I 2018 fikk de til og med kommunens hederspris for det kulturarbeidet de legger ned i Nedre Vats. Steinars liv handler mye om det vi på godt norsk kaller for mangesysleri, han er i utgangspunktet bonde i tillegg til å være primus motor i Vats musikkorps. Elisabeth er utdannet helsesøster og aktiv i Bygdekvinnelaget, men på Nesheimstunet er hun bare helt rånerd på de lekreste detaljer når det gjelder interiør, farge- og materialvalg. Og så er hun royalist på sin hals, vi fant et takkekort fra bryllupet til det svenske kronprinsparet i en av stuene. Overnatting Haugalandet

Vårt flotte vertskap, Elisabeth og Steinar

Begge to sprer mye glede, humør og engasjement rundt seg, og under oppussing av Nesheimstunet ble det brukt krum, kreativ hals og solid fagkunnskap når først Oldemors hus og senere den gamle, falleferdige låven ble pusset opp etter alle kunstens kulturelle regler (2012-13).

A room with a view – and books of course …

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Vaffelkonsert med akustisk gitar

Oldemors hus ble brukt til møtevirksomhet etter at det ble pusset opp, men da den nyrenoverte låven så dagens lys i 2013, ble det plutselig sitteplass til 100 personer i stedet for tjue på ulike arrangementer av ymse slag. Hele låven er smakfullt og lekent renovert, og i siloen finner vi en brudesuite som ikke akkurat er standard hotelltype (dette er stedet for bryllup, folkens!). Overnatting Haugalandet

Rålekker brudesuite

Tre dobbeltrom i ulike farger og materialer er det også blitt plass til. Her snakker vi med andre ord gardsturisme av ypperste slag.

Mye av det kule, lekne interiøret på låven har de fått eller det er donert, og det flotte, romslige kjøkkenet er en syk, storslagen drøm. Her arrangeres store og små selskaper, forskjellige konserter, møter og ulike kurs. Selvsagt har de skjenkeløyve og cateringvirksomhet på Nesheimstunet. Og hva sier du til en vaffelkonsert med akustisk gitar?

«Tjukkakaker» med smør og sukker

Vi kom på en fredag, og ble møtt av det hyggelige skiltet «Så kjekt å sjå deg». Det var bakedag på Nesheimstunet, og hjemmebaksten smakte fortreffelig. Vi ble invitert på kaffe og «tjukkakaker» med smør og sukker på (kunne også valgt brunost), og kjøpte i tillegg et herlig hjembakt brød, som fungerte som turmat neste dag, da vi gikk alle de fire nutane over Nedre Vats i strålende solskinn. Dagen etter høljet regnet ned, og vi valgte å lytte til Steinars gode råd om å besøke Skudeneshavn.

Elisabeth steiker nydelige tjukkakaker

Nysgjerrig på Elisabeths oppskrift på tjukkakaker?


Her er den:

770 gram hvetemel
2 kopper sukker
2 ts natron
2 ts hornsalt
100 gram smeltet meierismør
1 liter kultur- eller kefirmelk

Bland alt det tørre, deretter vendes det våte forsiktig inn. Dersom du ikke har en takke, kan du bruke en steikepanne.

Velbekomme!

Tips til utflukter

Skudeneshavn er en sjarmerende småby cirka en times kjøring fra Nesheimstunet. Les om besøket vårt her.

Sjarmerende Skudeneshavn ble selvsagt besøkt

Fjellturer


Det er mange turmuligheter ikke langt unna Nesheimstunet. Du går opp til 600-700 meter, og derfra ser du nesten til verdens ende. Blogginnlegg om tur over de fire nutane i nabolaget kommer snart.

Vakrere enn dette blir det sjelden

Hvor ligger det?

Websider å ta en titt på:
FOR BOOKING: www.nesheimstunet.no

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Tusen takk for at du leser Reisekick. Vi håper du likte artikkelen om Nesheimstunet, et flott sted å overnatte på Haugalandet. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no
2 Comments

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon