Hardanger er det norskeste av Norge, og i dag tar vi hardingene på ordet. Vi skal ikke oppleve mektige fjell, brusende fosser og blå isbreer, nei, i dag skal vi holde oss nede ved den smaragdgrønne fjorden. Vi tar ferja over fjorden fra Kinsarvik til Utne, og besøker Norges eldste trehotell, 300 år gamle Utne Hotell. Senere skal vi innom Agatunet, Baroniet Rosendal og selveste Odda. Du får med andre gode ferietips til Hardanger her.
Først ferja fra Kinsarvik til Utne
Ferja MF Kinsarvik skjærer elektrisk og lydløst gjennom Hardangerfjorden med en kapasitet på 16 personbiler og 80 passasjerer. I dag er hele tre biler ombord, i tillegg til to Harleyer. Det er med andre ord god plass. Turen til Utne tar en halvtime, og når vi går av ferja står vi bare noen få meter unna Utne hotell.
Utne – et idyllisk trafikk-knutepunkt
Utne er ei lita bygd nord på Folgefonnhalvøya, og viktig trafikk-knutepunkt mellom Bergen og Oslo hvis du kjører over Haukeli eller Geilo. Utne kirke ble bygget i 1895, og Hardanger Folkemuseum ligger kun 200 meter fra kaia. Museet er stengt når vi er der, og vi rusler heller rundt i trange smug og koser oss før vi går inn porten til Utne hotell.
Historiske Utne Hotel
Hotellet ligger ved ferjekaia, og er omringet av en vakker hage, et hvitmalt stakittgjerde og en helt fantastisk utsikt. Fjorden i front og mektige fjell bak. Vi banker på den smale, hvite tredøren der Reception er skrevet med sirlige bokstaver. “Kom inn” lyder det innenfra, og en smilende dame fra Tsjekkia, som viser seg å hete Tereza Jaskova, ønsker oss hyggelig velkommen. Ferietips Hardanger Agatunet Baroniet Rosendal
Oser av historie og kultur
Utne Hotel er intet mindre enn imponerende. Det er ikke stort, kun 17 lekre rom, og det oser historie og kultur overalt hvor vi snur oss. Det startet som gjestgiveri i 1722, og har vært i kontinuerlig drift siden. Hotellet er bygget om flere ganger, siste gang i 1930 (!!), da det fikk ny matsal og nytt kjøkken.
Et sted med eldgammel sjel
Alle de 17 rommene på hotellet er unike med historiske trekk, møbler og stilarter. Vi beundrer vakre stuer og lekkert interiør. Dette er et sted med sjel, der det er godt å være. Vi kjøper et glass vin i resepsjonen, og treffer Torill Widding, som er innom hotellet. Sønnen hennes og svigerdatteren utgjør vertskapet på Utne Hotel i dag. Hotellet har gjennom tidene vært drevet av sterke kvinner. Mor Utne drev det i hele 70 år!
Det blir en særdeles trivelig time sammen med Torill i vinterstua, med god vin, mye fliring og store doser med historie før vi takker for oss og reiser videre til … Agatunet. Ferietips Hardanger Agatunet Baroniet Rosendal
Agatunet – et unikt klyngetun
Vi banker på inngangsdøren fem minutter (!!!) før sesongen 2020 åpner den 23. juni. På grunn av Covid-19 og smittevernsregler, er bare noen av husene åpne for publikum. Det vil si for oss. For vi er helt alene der. Vanligvis er det omvisninger, foredrag, utstillinger, sidersmaking, baking og mye mer som skjer på Agatunet. Det er bare det at 2020 er et annerledes år.
SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?
Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.
Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.
Vestnorsk byggeskikk av klasse
Agatunet er et av få bevarte klyngetun, som det var så mange av i Norge tidligere. Her kan du studere vestnorsk byggeskikk fra middelalderen og frem til i dag. Agatunet kan skilte med Norges eldste kjente rettssal, en ridderresidens og spor etter mange år med beinhardt hverdagsliv.
Her har det bodd folk i 3700 år!
45 av bygningene ble fredet i 1930, og de siste årene har tunet vært åpnet for publikum i sommerhalvåret, med omvisning, kafé, utstilling, konserter, servering og arrangement. Her er det dessuten gravhauger, offergroper og helleristninger, og det har trolig bodd folk her i over 3700 år! Det eldste huset på Agatunet i dag, er Lagmannstova som ble bygd rundt 1220. Vi snakker med andre ord GAMMELT. Ferietips Hardanger Agatunet Baroniet Rosendal
Alle lag av folket – tett på hverandre …
Agatunet er et unikt kulturminne, det er et autentisk og fredet klyngetun. Her står husene slik de alltid har stått. Det er helt fantastisk å tenke på at dette er bevart for oss og fremtiden. Her har det bodd riddere og bønder, stortingsmenn, jekteskippere og husmenn. Her har de jobbet og levd, tett innpå hverandre. I generasjon etter generasjon. Tenk det! Ferietips Hardanger Agatunet Baroniet Rosendal
Kaffe og vafler og slektshistorie
Vi rusler rundt på på tunet og mellom husene. Går inn i de få bygningene som er åpne for publikum. Det lukter så godt av nyslått gress og gammelt treverk! Og kaffe. Vi setter oss utenfor i en eldgammel hage hvor barn har lekt og voksne har slitt. Vi får servert kaffe og nydelige vafler, oppskriften er ny av året. For en som er opptatt av slektshistorie og hvordan folk før levde og bodde, er et besøk på Agatunet en fantastisk opplevelse.
Men nå tar vi turen sørøver etter at vi bikker toppen på halvøya. Vi skal til Rosendal, men først skal vi passere noen dyktige epledyrkere. Ferietips Hardanger Agatunet Baroniet Rosendal
Her er forresten flere av våre opplevelser i Hardanger!
Eplesider og syltetøy som take-away
Vi kjører etter hvert på smale veier sørover med frukttrær tett i tett. Med jevne mellomrom står det små boder med ulike godsaker i. Vi klarer ikke å dy oss, og bråbremser ved en av dem.
Vi plukker og vippser betaling for eplesider og plommesyltetøy. Det eneste vi angrer på senere, er at vi ikke kjøpte mer. De hjemmelagde godsakene gjør frokosten neste dag til en kulinarisk feststund.
Baroniet Rosendal – svipptur innom Sunnhordland
I 1658 giftet Norges rikeste arving og en stolt dansk adelsmann seg. Karen Mowat og Ludvig Rosenkrantz fikk gården Hatteberg i bryllupsgave, og her bygde de et slott som de kalte Rosendal. Slottet sto ferdig i 1665, og i 1678 opphøyet Kong Christian V av Danmark-Norge dette slottet til Lensbaroni!
Begrenset Baroni på grunn av Korona
Et besøk på Baroniet Rosendal har lenge stått på vår bucketliste, men vi blir lange i maska når en smilende vertinne forteller at både slott og servering er stengt på grunn av Covid-19. Vi burde selvsagt ha skjønt det. Heldigvis kan vi spasere så mye vi orker ute i renessansehagen og landskapsparken. Hagen har gjennom sin 350 års historie vært gjennom en rekke skiftende stilendringer og moter innen hagekunst. Ferietips Hardanger Agatunet Baroniet Rosendal
Nyrestaurert kjøkken- og urtehage
Den nyrestaurerte kjøkken- og urtehagen bugner av frukt, bær, blomster, grønnsaker, salat og krydderurter. Alt er med på å heve matopplevelsene på både såkalte slottsmiddager og lunsjer i kafeen Drivhuset.
Vandrer gjennom ulike stilepoker
Et besøk på Baroniet Rosendal er uansett en vandring gjennom forskjellige stilepoker. Rommene er formet av ulike eiere gjennom 250 år, og slottet er bevart som et hjem, slik det så ut da de siste eierne forlot Rosendal i 1927. Dessverre ble det et litt redusert besøk i 2020, så vi får ta det igjen neste år. Vi tar sjansen på at slottet står noen år til, og setter kursen mot Dimmelsvik! Ferietips Hardanger Agatunet Baroniet Rosendal
Lagre pin for å lese artikkelen senere
Det gamle Tinghuset i Dimmelsvik
– Velkommen til 400 kvadratmeter galskap, smiler Anita Gaasand når vi svinger ned på den lokale brygga i Dimmelsvik. Vi har leid Tinghuset til Anita og ektemann Dag et par døgn, det er koronavennlig og fint, og passer godt til den kulturelle modusen i denne delen av besøket vårt i Hardanger.
Kjøpte hytte – fikk tinghus på kjøpet
Vi nøyer oss med en firedel av det 400 kvadratmeter huset på brygga, som har vært Tinghus i hundre år fra 1855. Anita og Dag kjøpte hytte her. Da de fikk høre at det gamle fruktlageret og tinghuset ved siden av kanskje skulle rives og bygges om til leiligheter, kjøpte de hele bygget. Tretten år senere er tinghuset pusset opp etter alle kunstens regler, og fruktlageret er kontor, bibliotek og atelier for Anita, som nå er kunstner.
Morgenbad og fjelltur – en fin miks
Når vi går inn i det gamle tinghuset, skjønner vi at vi har vært heldige med valg av sted. Huset er romslig, har sengeplass til 8, en stor stue som gir oss den gode følelsen av å bli satt 100 år tilbake, og kjøkken med alt vi trenger. Huset er pusset opp i en røff, maskulin stil, og samtidig er gamle detaljer fra tiden som tinghus bevart. Vi trives fra første sekund, og beliggenheten på brygga innbyr til morgenbad. Vi tar med oss en fjelltur i området over Dimmelsvik. Oppholdet her er bare herlig fra første sekund – helt til vi reiser videre sørover mot nye opplevelser i Odda. Ferietips Hardanger Agatunet Baroniet Rosendal
En liten fjelltur er også kultur …
Vertinne Anita på Tinghuset kommer selvsagt med flere forslag til fjellturer. Neste dag velger vi oss Kviteggjo – en fjelltopp på 660 meter. De første 400 høydemeterne går på grusvei i åpen skog. Revebjeller, som vi ikke har sett siden vi var barn, blomstrer overalt i skråningene.
Fantastisk utsikt fra Kviteggjo
Grusveien slutter, og utsikten blir vid. Fytte rakkern, dette er vakkert! For en natur vi har i landet vårt! Vi finner en fin stein på kanten av Kviteggjo, spiser matpakka og drikker kaffe fra termos. Langt der nede ser vi vesle Dimmelsvik – og bakenfor strekker Hardangerfjorden seg sørover mot Haugaland. Og vi gleder oss til å stikke innom Odda!
Odda – fra industri til kultur
Innerst inne i Sørfjorden ligger industristedet, som i vår tid kanskje er vel så kjent for sine kulturarrangementer. Odda. Det er sus over navnet. På vår vei sørover fjorden kjører vi den vanlige quizen vår i bilen: Kjente folk fra Odda? Urettferdigheten råder når vi bare kommer på Frode Grytten, Anne B. Ragde og Børge Brende. Og så tror vi det var en fotballproff herfra, røde Roger, var det ikke det, da? Og ei dame som løper fort på 1500 meter. Ja ja.
En bikubegang rundt i gatene Agatunet Baroniet rosendal
Vi har bare et par timer her, så det sier seg selv at det blir harelabb. Vi går rundt i gatene, en slags Bikubegang, og vi ser at gamle industribygg er fylt med kultur. Byen har en rik rockehistorie og et aktivt blueslag, og er kjent for både Oddakonsertene og Litteratursymposiet hvert år i oktober. Og det er flott og imponerende å se hvordan industribygg er transformert til noe som kommer folk i byen til gode (Odda er by med cirka 5000 innbyggere).
Et unikt eventyr om vannkraft
Smelteverket er ikke lenger i drift, men Smeltehuset er virkelig i full drift når vi er innom der. Et flott spisested med super pizza og hyggelig miljø. Her koser vi oss og fordyper oss i tekster om industrihistorien til Odda, om Zinken og alt det andre de fantastiske menneskene her inne klarte å få til, og vi blir mektig imponert over vannkraftseventyret, som startet her i 1906. Det er bare å bøye seg kraftig i vannet for hva disse oddingene er i stand til. Vi kommer tilbake med litt bedre tid i lomma neste gang vi er i Hardanger! Ferietips Hardanger Agatunet Baroniet Rosendal
Tips: Andre artikler fra Hardanger
Fantastiske Dronningstien i Hardanger
Websider å ta en titt på Agatunet Baroniet rosendal
https://www.hardangerfjord.com/odda
https://agatunet.no/
www.skyss.no
https://www.hardangerfjord.com/
Tips til overnatting
Tinghuset i Dimmelsvik – https://www.airbnb.no/rooms/27475881?location=Kvinnherad&source_impression_id=p3_1593196526_UIHE52OdPddExUd9&guests=1&adults=1
Utne Hotell: https://utnehotel.no/
http://www.hardanger-gjestegard.no/
www.baroniet.no
Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!
Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om ferietips til Hardanger. Agatunet Baroniet rosenda
Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no
[…] og kirker finner du også overalt. ReiseKick anbefaler et besøk på Agatunet i Ullensvang, et fredet klyngetun med bygninger fra 1220. Baroniet Rosendal er kjent for mange, det eneste baroniet i Norge og Skandinavias minste slott. […]