Tenk at lille Filtvet kan by på et så stort serveringssted som Villa Malla! Vi tror nesten ikke våre egne øyne når vi bikker over den lille bakketoppen ned mot sjøen. På Villa Malla kan det på en solfylt dag være selskap med over 500 gjester. Det vil jo si at de aller fleste av Filtvets innbyggere (543 i 2019) kan være der samtidig!

Helt siden middelalderen har det vært lasting og lossing av varer og eksport av trelast her i Filtvet. Fra 1740-tallet til 1770-tallet var det faktisk også aktiv gruvedrift her. Nå er det coolere tider. Nå frister lille, idylliske Filtvet med både kritthvite sandstrender, palmer, middelhavsstemning, kunst og ikke minst kultur.

Villa Malla – en smak av Middelhavet

Som nevnt har Villa Malla kapasitet til veldig mange, og her kan du ha selskap, bryllup eller konferanse.

Villa Malla på en dag med heftig vær

Ønsker du bare en herlig lunsj eller et glass vin, er du selvfølgelig hjertelig velkommen. Her serveres en generøs Middelhavsbuffet med salater, pastaretter, friske grønnsaker, dipper, vinaigretter, salsa, oljer og eddik. Du får også vegetarretter, suppe, frisk og tørket frukt, oster og hjembakt brød. Alle disse herlighetene står vi bare og ser på. Vi har dessverre nettopp spist, men klarer alltids en iskrem. Den nytes mens vi skuer utover Oslofjorden, og lytter til bølgeskvulp.

Favorittiskremen er pistasj

Båtfolk og andre tilreisende fra hele Norge finner veien hit til Villa Malla, en knapp time sør for Oslo. Du kommer deg enkelt hit fra landveien, sjøveien og luften, for Villa Malla har til og med sin egen helikopterlandingsplass, må vite!

Her er også gjestehavn, galleri og en badestrand med kritthvit sand. En dag her er ikke å forakte.

Ikke mange restauranter kan skilte med egen strand – det kan Villa Malla

Til topps i Filtvet fyr

Rett nedenfor Villa Malla ligger Filtvet fyr.

Vi tar turen opp i fyrtårnet fra 1840, og nyter utsikten over fjorden. I kjelleren under kjøkkenet finner du Fyrhistorisk museum, og utendørs arrangeres det jazzkonserter. Inne i fyret er det ofte kunstutstillinger, slik det er når vi er på besøk.
Sjekk programmet på fyrets egen nettside.

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Kyststi til litt besvær

Når vi først er i Filtvet, bestemmer vi oss for å gå en kyststi vi har lest om. Den vi velger oss ut, går fra Filtvet til Tofte, og er omtrent sju kilometer lang. Akkurat passe i dag, tenker vi og legger i vei.

To som er veldig klar for kyststien

Stien er litt for dårlig merket, og uten turbeskrivelsen som vi finner på nett, er det vanskelig å finne frem. Du finner beskrivelsen her, scroll deg ned til Kyststi Filtvet – Tofte.

Her starter turen fra Villa Malla

Stien starter på en grusvei ovenfor Villa Malla, og du krysser en liten trebro før du kommer til badestranda Ekrebukta.

Det frister med et bad i Ekrebukta

Stien tar oss over flere idylliske badestrender, og vi går over svaberg og på grusveier. Vi har ikke tatt med badetøy, og det angrer vi på. Været er flott, og vannet fristende. Neste gang, sier vi. Neste gang tar vi med badetøy.

Når vi kommer til steinstranda Engersvik, følger vi en bratt vei opp fra sjøen, og kommer inn på et hyttefelt. Å ha hytte her må jo være som å ha hytte i paradis? Høyt over fjorden, stille og rolig, det får vel nesten ikke blitt bedre, det. I veikanten vokser det flust med søte og saftige villbringebær. Og sankeren i oss får vondt fordi vi ikke kan plukke i bøtter og spann. Vi plukker noen, eller rettere sagt en hel del, og putter rett i munnen, og gode minner fra barndommen blusser opp.

Villbringebær – det beste bæret uansett

Vi krysser flere badeviker, og kommer etterhvert til Vestre Røed båtforening og båthavn. Vi går opp noen tretrapper, kommer opp i veien Røedsodden, og den følger vi sørover. Her får vi fantastisk utsikt over starten på ytre Oslofjord, Tofteholmen ligger rett frem med Horten i bakgrunnen, og i sørøst ligger Son og Jeløya.

Når vi kommer til Ramsvika, en steinstrand med to stupetårn, kan vi enten fortsette i vannkanten langs bukta eller langs veien til Tofte. Vi velger det siste for en gangs skyld, og passerer snart Tofte Cellulosefabrik AS, som dessverre ble nedlagt i 2013.

Kystnært og fint på denne kyststien

Du går svært kystnært store deler av denne kyststien, og vi lar oss begeistre. Turen er overraskende kupert og variert. Minuset er som nevnt den litt for dårlige merkingen.

Hyggelig lunsj i Tofte

Vakre Tofte ligger sør på Hurumlandet, og har en av landets høyeste middeltemperaturer. Med hele 3 039 innbyggere per 1. januar 2019, er Tofte det nest største tettstedet i Hurum. Vi rusler gjennom et langstrakt sentrum med små, hyggelige butikker og noen få spisesteder. Vi ser flere flotte sandstrender og friområder med gressletter. Apotekerstranda og Preisserstranda er to av dem.

Tofte er også kjent for sin industrihistorie, der cellulosefabrikken spilte en viktig rolle. I dag er dette blitt næringspark der nye, spennende, innovative bedrifter vokser fram. Det nærmer seg lunsjtid, og vi finner et bord på Cafè Lasse. Kafeen er et populært sted med mye folk og god mat, og praten går livlig rundt bordene. Så tar vi bussen tilbake til Filtvet, der bilen vår står og venter. Bussen går en gang i timen, og tar et kvarters tid, så dette er en smart løsning for deg som har lyst på en fin tur langs kysten.

Trangt om plassen i Holmsbu

Vi kjører tvers over halvøya til Holmsbu, da vi ønsker oss en koselig kveld ved sjøen og en bedre middag. Men sånn blir det dessverre ikke. Det er jo ikke en eneste ledig parkeringsplass å oppdrive i Holmsbu! Litt slukøret kjører vi hjemover, uten å ha sett annet enn overfylte restauranter og kafeer. Folk sitter nesten oppå hverandre alle steder, og vi trøster oss med at i disse Covid-19 tider får vi stikke innom Holmsbu en annen gang.

Les om kyststien mellom Drøbak og Son her.

TIPS: Les andre artikler fra nærområdet her

30 timer i Drammen – og Svelvik på kjøpet

Hvor ligger Filtvet?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no.

Websider å ta en titt på

www.filtvetfyr.no
www.villamalla.no
https://www.oslofjorden.com/
http://toftesentrum.no/
www.ruter.no


Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon