Hovedhuset på Sevletunet

Øverst i Numedal ligger Sevletunet Gjestegård, som i sin tid var en av de største i Nore og Uvdal. Her kan du overnatte, arrangere møter og fester – og du får servert fantastisk god mat.

Vårt gjestfrie vertskap
Gårdstunet på Sevle
Sevletunet Gjestegård ligger flott til

Gjestfri vaffelvelkomst

I nordenden av Norefjorden ligger altså denne idyllen og venter på oss. Vi parkerer på tunet og blir hjertelig tatt i mot av vertskapet mor og datter Gro Sevle og Margun Børresen Sevle. De inviterer på deilig kaffe og vafler, og vi takker selvsagt ja. Ingenting kan slå muligheten for en fersk, deilig vaffel.

Hyggelig velkomst og snaddervafler

Staselig overnatting

Vi har booket et dobbeltrom i andre etasje i våningshuset fra 1850. Og for et herlig rom! Det er malt i lekre, sterke farger, er stort og skinnende lyst – og har sengeplass til fire.

Det er flere rom i våningshuset og låven. Foretrekker du å bo i leilighet, så er det også mulig på Sevletunet.

Fader James og en pils

Vi rusler ut i solskinnet og bestiller hvert vårt glass av husets hvitvin. Det er en strålende ettermiddag med 28 varme. I sidesynet aner jeg en prestekjole, og jeg rister på hodet, det kan da umulig stemme. Bernt har ikke sett noe, og jeg lurer på om jeg bør kjøpe nye briller.


– Good afternoon, I am Fader James.
Jeg trenger ikke briller likevel, og ser at Bernt prøver å gjemme vinglasset sitt bak blomsterpotta på bordet. Han lykkes bare sånn passe.

– Do you mind if I sit down?

Fader James viser seg å være en katolsk prest fra Liverpool. Etter å ha blitt fengslet i Burma for å dele ut løpesedler med ufordelaktig informasjon om landets regime ble han fengslet. Dommen lød på 17 år, men regimet fant ut at de var bedre tjent med å slippe han ut for å unngå negativ publisitet. Så etter 14 måneder i helvete slapp James ut. Nå er han på gjennomreise, på vei til Tyskland hvor han skal virke som prest.

Presten bestiller et glass øl, og tenner opp en Marlboro. Bernt puster ut, og henter fram vinglasset fra blomsterpotta. – Nei, alkohol og røyk er da ikke synd, forteller Fader James og heller innpå. Men kvinnfolk, det holder han seg langt unna.

Har aldri skålt med en prest før …

Middag i det grønne

Det viser seg at presten er en hyggelig fyr, og da han spør om vi skal spise middag sammen, svarer vi ja. Nydelig spekemat står på menyen og inntas på terrassen.

Ikke noe å si på omgivelsene
Smakfull spekemat på Sevletunet

Oddekalv og Nilsen i farta

En bil skrenser inn på tunet, og Kurt Oddekalv og Arnfinn Nilsen kommer. De skal se på langloftet her fra 1650, et fantastisk bygg som er Oddekalvs favorittbygning i Norge. Og flott er det, det er helt sikkert. Vi blir invitert inn og her er det to gamle soverom med do. Disse leies ikke ut, altså! I det ene rommet har Gro og Margun samlet mange eldre gjenstander, Gro er i sitt ess når hun forteller hva de ble brukt til. Og på kvelden fyres det opp i bålpanna, og praten går løst.

Sen kveld for gjester og vertskap

Frokost med historier på kjøpet

Klokka ni er det frokost og den inntas i stua i våningshuset. Det lukter kaffe allerede når vi går ned trappen. Frokosten smaker fortreffelig, og utvalget er stort og variert. Her er egg i alle fasonger, flere ulike oster, hjemmelaget syltetøy, kjøttpålegg, salater og ferskt brød og rundstykker. For å nevne noe.

Oddekalv og Bernt har vanskelig for å velge når det er så mye godt
Nydelig frokost inntas i den staselige stua i våningshuset
Herlig, staselig stue

Gro forteller oss om gårdens historie ved hjelp av gamle bilder. Sevletunet er en 1600-talls slektsgård og har vært i denne familiens eie helt siden 1837. Og selvsagt må hun fortelle historien om Sevleguten.

Gro – en dedikert historieforteller

Sevlegutens skjebne

Sevleguten, odelsgutt på gården Nedre Sevle i Nore (i dag Sevletunet), var en villstyring, slåsskjempe og dyktig lausdanser. Han ble dømt til døden for rovmordet på skreppehandleren Torleif Kittelsland (Sølv-Tølløv) fra Veggli.

Sevleguten ble halshogget 16. desember 1834. Han ble bare 26 år gammel.

I Politimuseet i Oslo oppbevares fotjernet og en lenkestump som et minne om den beryktede Sevleguten, odelsbonden og villstyringen. Eller Ole Olsen Sevlid, som var hans egentlige navn.

Les gjerne mer om historien her.

<img loading=
Sevleguten

Selskap, kurs og konferanser

På Sevletunet har du mange muligheter hvis du skal arrangere selskap, kurs eller konferanser. I Gildehallen er det plass til inntil 100 personer. I tillegg kan flere mindre rom benyttes. Her er også utendørs danseplatting, grillhytte og badstue.

Hvor ligger det?

Husk å følge oss på Facebook!

Samleartikkel om andre flotte bosteder finner du her.

Websider å ta en titt på

www.sevletunet.com
https://uvdal.no/
https://www.visitnorway.no/reisemal/ostlandet/numedal/

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no
Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon