Fire fengende årstider

Det finst eit fjell for alt, heter det i diktet, og kanskje var det Beitostølen dikteren tenkte på. Vi har valgt sensommeren, rettere sagt august, og gleder oss til en langweekend på en støl som er skapt for aktivitet året rundt. Her er du garantert fire fengende årstider med tilbud til folk i alle aldre. Den italienske barokk-komponisten Vivaldi, som er mest kjent for verket sitt om de fire årstider, ville nok jublet hemningsløst over alt det Beitostølen kan tilby.

Her representert med storslagen august-utsikt!
Og her kommer 4 årstider

Familieeventyret Hovi Ferie Beitostølen

Reiselivet på Beitostølen startet da en engelskmann i 1880 overnattet på stølen ovenfor Beito. Så lå denne stølen i en døs i flere tiår før familien Hovi fikk fart på sakene. På 1960-tallet dro Steinar Hovi til Østerrike for å lære hvordan de beste i verden drev en skiskole. Han kom tilbake og satte Beitostølen for alvor på kartet som reisemål, med god hjelp av Erling Stordal og Ridderrennet. Nå viderefører sønnene Atle og Bjørnar suksessen. Og oppskriften er så enkel som mulig: Gjesten er sjefen på Beitostølen.

Både folkelig og lekkert

Når Beitostølen åpner seg foran oss og været er på lag, skjønner vi at vi har kommet til en av våre vakreste fjelldestinasjoner. Det er en stund siden vi var her, vi vet at stølen moderniseres, og ser umiddelbart at den har bevart det folkelige preget selv om nye lekre leiligheter og denne nye restauranten Lodge 900 er på plass. Kulissene er magiske, for dette er porten til selveste Jotunheimen, Jotnenes heim, eller kjempenes heim, som vi kanskje ville sagt i dag. Hva kan vel da passe bedre enn dette diktet av en såkalt ukjent forfatter:

og bakom
langt der bakom
fjella
finn du ho
finn du
ho
meininga

Ukjent

Men hva betyr Beitostølen?

Reklame for Beitostølen Resort

Vi sjekker inn på Radisson Blu Mountain Resort, og er veldig fornøyd med et nyoppusset rom med utsikt mot vakre Slettefjell.

Her bor vi fint og sentralt

Vi har planer, i morgen blir det langtur over Knutshøe, så i dag skal vi bare surfe opp på Valdresflya i Poloen vår. Vi kjører av gårde, og på venstre side ser vi Bitihorn rage rett til himmels. Vi googler, og finner ut at navnet til Beitostølen kommer av ordet beit som på norrønt betyr beite. En annen versjon påstår at navnet kommer fra beitr, noe som kan bite, altså et bitende kaldt sted. Geitene vi farer forbi går kanskje for beiteversjonen, men den fine, lange vinteren tyder nok på at det er den iskalde versjonen som har livets rett.

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 250 reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

De atten høyeste fjelltoppene

Men i dag er det ikke bitende kaldt, det er august og sommer, og Bygdin ligger der nede og glitrer imot oss med MB Bitihorn midt ute på fjorden. Poloen er uvanlig sprek, vi fyker opp på Valdresflya og før vi vet ordet av det er vi midt i Nord-Europas høyeste fjellmassiv, Jotunheimen.

Her fra Besseggen

Vi er bare en halvtime fra Beitostølen med de atten høyeste fjelltoppene i landet spredt rundt oss på alle kanter. Herfra kan du få en fin tur opp til Rasletind, og turen i morgen opp til Knutshøe, lillebroren til Besseggen, starter like ved. Det er både mose og lyng, myrull i veikanten, steile tinder, rett og slett et vanvittig velsignet skue på en solfylt augustdag.

Valdresflya er fantastisk! Snakk om å se langt!
Myrull er å se overalt!

Kaffe og Troika på nye DNT

Vi parkerer utenfor den nye, fantastiske DNT-hytta midt oppe på flya. Kulere enn dette har vi nesten ikke sett det i høyfjellet, og det er like kult inne som ute. Vi tar bare en kaffe og Troika ute i solveggen, vi skal nemlig tilbake til stølen vår og teste lunsjen på Lodge 900.

Flye 1389 – DNTs nye hytte midt på Valdresflye
En kopp kaffe og den nye tursjokoladen?

På veien hjem skuer vi utover smellvakre Vinstervatn, og blir enige om at vi må avlegge det vakre vannet en lengre visitt senere, for nå skal vi besøke Beitostølens nye, herlige in-sted, Riddertunet og superkule Lodge 900 med sin praktfulle arkitektur og magiske utsikt.

Vakre Vinstervann må foreviges

Terningkast 6 for Lodge 900

Det er digg når et spisested på en støl leverer en kortreist og nydelig meny, og det gjør faktisk Lodge 900. Vi bare gaper og smiler og koser oss med mat og vin og sol og utsikt og hyggelig service og vi vet ikke hva. Dette stedet gir Beitostølen et nytt, organisk uttrykk, et design som glir inn i landskapet her på en myk og harmonisk måte. Og rett bortenfor er mange av de 200 nye leilighetene allerede på plass, de er enkle å bruke, enkle å stelle og enkle å leve med. Og gulvet på Beitostølens nye piazza har fine, lyse betongfliser, en fin kontrast til det mørke, seterbrune som byggene rundt Riddertunet er preget av. Vi kaster terningen og gir Riddertunet en sekser.

Lodge 900 holder hus her
Vi venter på en nydelig lunsj på Lodge 900
Deilig lunsj med ditto utsikt

Et godt sted å være året rundt

Hva er det med Beitostølen? Jo, vi har funnet ut hva det er i tillegg til at det er porten til Jotunheimens storslåtte landskap. Du er nær alt du trenger av fasiliteter, her går du til alle mulige aktiviteter, forretninger, bank, pol og serveringssteder, her er det så lett å være aktiv, enklere blir det ikke. Og så er det dette med disse fire årstidene. Vinter med kilometervis av preparerte løyper og alpinsenter midt i bygda. Du står på vårski på skaren på flya eller koser deg i solveggen nede på stølen. Om sommeren har du Beitostølen Sommerpark, eller stølsliv med geiter og hester og kortreist kost. Og om høsten er det selvsagt duket for flotte fjellturer med myrull og molter og kaffe i termosen. Forfatteren Jan-Magnus Bruheim får sagt det, synes vi:

Det er slik ein vakker morgon
då heile verda syng
Eg vassar i fjellkjørr og eine
og over mose og lyng.

Jan-Magnus Bruheim

Kortreist mat og flere flotte opplevelser

Dagen etter har vi en fantastisk tur opp på Knutshøe, den lille rakkeren rett ved Besseggen. Torill og datter Martine var på Besseggen for to uker siden, det kan du lese om her. Sjekk innom neste uke, da kan du lese om turen til Knutshøe også.

Vakre Besseggen
Utsikten fra Knutshøe

Vi er skjønt enige om at vi skal tilbake til Beitostølen snart, høsten har jo så mye å by på, her er det natur og spennende festivaler, som for eksempel Rakfiskfestivalen på Fagernes. På veien hjem ser vi et skilt noen kilometer fra Beitostølen, der det står Moahaugen gård, og vi stikker innom og treffer gårdseier Bente som gir oss et lite foredrag om kortreist mat fra stølen og at vi blir det vi spiser.

Kanskje blir vi også det vi opplever, tenker vi. I så fall har vi bunkret opp opplevelser for det gode livet i løpet av denne helt fantastiske helgen på Beitostølen.

Les våre andre artikler fra Beitostølen og Jotunheimen her.

Topptur til spektakulære Knutshøe i Jotunheimen
Over Besseggen i hæla på ungdommen
På tur over Besseggen

Reisebloggere på oppdrag for Beitostølen.com

Sammen med fire andre reisebloggere tilbringer vi en fantastisk helg på Beitostølen. Vi bor sentralt og flott på Radisson Blu Mountain Resort. Vi nyter nydelig mat og hyggelig selskap, og helgen kan ikke være bedre.

Nydelig og inspirerende bukett!

Vi som driver ReiseKick står bakerst til høyre.

Ta gjerne en titt på reisebloggene til disse flinke folka også; Bak fra venstre: Thomas og Desirée i DesireeTravels, og Tor og Mette i Urbantoglandlig. Foran fra venstre: Annette (med mann og baby på rommet) i Reisepluss og Tina og venninne Tone i Worldbytina.

Selv om oppholdet er dekket, ligger det ingen føringer for innholdet i denne artikkelen.

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Nettsider å ta en titt på

https://www.beitostolen.com
DNT Flye1380
Radisson Blu Mountain Resort
Busstransport
Lodge 900
Turforslag

Hvor ligger Beitostølen?

Hvordan reise hit?

Med bil
Vi kjørte bil fra Oslo, og brukte tre og en halv time.

Med buss
Valdresekspressen har flere daglige avganger fra Oslo.

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Regensburg. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

1 Comment

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon