Vi gleder oss. Skal tilbringe en vakker vårdag på Brønnøya, en idyllisk oase utenfor Nesøya i Asker kommune. Øya er på ca 1400 mål og bebygget med et par håndfuller helårsboliger og mer enn 250 hytter. Her er det flott å gå tur, du finner kilometervis med fine, bilfrie grusveier som går rundt omkring på øya. Det er ikke mulig å kjøpe mat eller drikke, ta med deg niste, termos og ryggsekk. Det er mange fine steder å ta en pause, og gamle, hyggelige benker finner du langs stiene. Navnet har øya fått fordi sjøfolk i gamle dager ofte var innom og hentet godt ferskvann fra flere brønner her.

Utsikt fra Vendla

Brua over Vendelsundet til Brønnøya

Fra Vendla der vi har parkert, fører en bratt krokete sti ned til sjøen, hvor det er en pongtongbro over det smale Vendelsundet. Vel over går vi opp den lille kneika, og holder til høyre. Du kan selvfølgelig velge å gå til venstre også, og krysse frem og tilbake så lenge du orker. Går du alle grusveiene og stiene her, kan du loggføre et anseelig antall kilometer.

Brua over Vendelsundet til Brønnøya

Sandbukta neste

Vi går altså til høyre, og kommer snart til Sandbukta. Her er det en kalkovn som ble bygget i 1874 av sjømannen Anders Haagensen. I 1860 arvet han hele Brønnøya av sin far. Litt av en arv, gitt. I dag er kalkovnen nyrestaurert, og fredet etter kulturminneloven.

Fra Sandbukta fortsetter veien videre til Pilbogen, og vi vandrer langs vannkanten forbi en liten båthavn.

Pilbogen med den lille havna i bakgrunnen

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Bokbytte underveis

Plutselig dukker det opp en liten kiosk langs stien når vi har gått innover på øya igjen. Det er ikke snakk om mat og drikke, dette er selveste Brønnøya bokbytte, et morsomt og flott tiltak.

Gi en bok du liker – ta en du vil lese!

Det er lett og fint å gå her. Vi kommer snart til Langårsundet, eller Middagsbukta som det også kalles. Denne bukta har du kanskje hørt om selv om du ikke har båt. Vi står og ser utover Oslofjordens mest populære turmål for småbåter. St.Hansaften kan du gå tørrskodd fra båt til båt her.

Middagsbukta – kjent og kjær for mange

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Herfra ser du kystledhytta «Butikken» som ligger på Nordre Langåra. Her er det 20 sengeplasser og hytta øverst til venstre på bildet under kan du leie av Oslofjordens Friluftsråd.

Middagsbukta med Butikken på Langåra til venstre i bildet

En stille og rolig plett

Brønnøya er en stille og rolig plett. Det finnes som sagt ikke biler her, og stillheten blir bare avbrutt av fuglekvitter og forsiktige bølgeskvulp. I dag strutter bjørka av irrgrønne, nyutsprungne blader.

Vårlig og grønt. Og kilometervis med koselige grusveier

Hvitveisen danner store, myke tepper og liljekonvallen har begynt å springe ut. Himmelen er høy og vi har formidabel utsikt over den glitrende sjøen. Ren idyll!

En av de vakreste blomstene vi vet om!

Vi rusler videre langs ytterkanten av Brønnøya. Vi finner en fin plass på svaberget, holder hele tiden til venstre og nyter matpakken og utsikten over til Ostøya. Det er stor aktivitet ute på sjøen, både av småbåter og svaner.

Rundstykker med brunost smaker best ute

Overalt passerer vi små og store hytter i koselige hager fulle av epletrær og bringebærbusker.

Turen rundt Brønnøya passer for alle. Her kan du gå, sykle og trille vogn. En dagstur hit kan anbefales. Rett utenfor hovedstadens mas og kjas kan du senke skuldrene og få tilbake hvilepulsen før du igjen oppsøker storbylivet.

«Ein skigard kan kje vara evig, veit du»

Hvordan reise til Brønnøya?


Du kan ta buss både fra Sandvika (265) og Oslo bussterminal (265E). Du går av på Vendla.

Kommer du med bil er det en stor parkeringsplass i Søndre vei 3, på Nesøya. Herfra er det 5 minutter å gå til brua.

I sommermånedene kan du ta båt fra Sandvika.

TIPS: Les flere artikler om turer i Osloområdet

Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Oslo – byen med de vakre øyene
Bygdøy – for hele familien!

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Nettsider å ta en titt på:
www.ruter.no
www.bronnoya.no
www.oslofjorden.org
www.rigmor.no

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon